بالاترین سطح توسعه صنعت در زمان تحریم رخ داد
نشست «اقتصاد و نوآوری ایران در دوره تحریم» به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشکده مدیریت دانشگاه تهران و با حضور رستم قاسمی، وزیر نفت دولت دهم برگزار شد. در این نشست، قاسمی در رابطه با تحریمهای ابتدای دهه 90، گفت: تحریمها در شرایطی اعمال شد که ما واقعا تجربهای نداشتیم و فکر هم نمیکردیم این تحریمها با این گستردگی زیاد اعمال شود، چون تا آن زمان در هیچ جای دنیا چنین تحریمی اعمال نشده بود و سابقه نداشت بانک مرکزی یک کشور را تحریم کنند. همچنین به یکباره فروش نفت و درآمدهای نفتی ما را تحریم کردند. قاسمی گفت: در آن دوران ما واردکننده بنزین بودیم و روزانه 25 میلیون لیتر بنزین وارد میکردیم و تقریبا نصف بنزین موردنیاز کشور از طریق واردات تأمین میشد. با اعمال تحریمها دیگر امکان واردات بنزین وجود نداشت، همچنین صنعت نفت کشور بویژه در حوزه بالادستی وابستگی زیادی به خارج از کشور داشت. وزیر سابق نفت گفت: در بالادست صنعت نفت بسیاری از تجهیزات موردنیاز از کشورهای خارجی خریداری میشد و با اعمال تحریمها حتی کالاهایی که ما از قبل خریده بودیم را به ما تحویل نمیدادند. قاسمی گفت: بهرغم تحریمهای فلجکننده آمریکا، بالاترین سطح توسعه در صنعت نفت کشور در 100 سال گذشته مربوط به ۲ سالی بود که تحریمهای فلجکننده آمریکا علیه ما اعمال شده بود. این حرفها مستند است و کسی نمیتواند مدرکی در رد این قضیه بیاورد. در دولت دهم ما ابرطرح صنعتی جهان را با توسعه 17 فاز از میدان گازی پارس جنوبی آغاز کردیم. تا 16 سال قبل از این اقدام تنها 7 الی 8 فاز از این میدان توسعه پیدا کرده بودند.
***
حذف تدریجی استفاده از فیزیک کارت خرید کلید خورد
رئیس کل بانک مرکزی از حذف تدریجی استفاده از فیزیک کارت خرید از سوی بانک مرکزی خبر داد. عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: بانک مرکزی به منظور ایجاد تسهیل در پرداختهای الکترونیکی، بزودی از پروژه استفاده از موبایل برای انجام تراکنشهای خرید در فروشگاهها و لذا حذف تدریجی استفاده از فیزیک کارت خرید رونمایی میکند. وی افزود: این روش پرداخت با استانداردهای معتبر بینالمللی سازگار بوده و به صورتی کاملا امن، این امکان را فراهم میکند که مشتریان بانکها بتوانند با وارد کردن مشخصات کارتهای خود به درون موبایل، بدون تماس با کارتخوان، تراکنشهای لازم را انجام دهند. همتی نوشت: انجام تراکنشهای خرید با استفاده از موبایل، علاوه بر سهولت کاربری، میتواند در رعایت پروتکلهای بهداشتی در شرایط کرونایی مفید و مؤثر باشد.
***
چین به دنبال اتحاد با سوئیفت علیه دلار
بانک مرکزی چین توافق کرده است با سوئیفت در راستای بینالمللی کردن استفاده از یوآن و توسعه یک ارز دیجیتال چینی همکاری کند. آنطور که راشاتودی گزارش داده است، بانک مرکزی چین توافق کرده است با مؤسسه سوئیفت به عنوان بخشی از تلاش خود در راستای گسترش استفاده از یوآن در حوزه بینالملل و ایجاد یک ارز دیجیتال چینی همکاری کند. در همین راستا یک مؤسسه جدید به نام مؤسسه خدمات اطلاعات تراکنشهای مالی با سرمایه اولیه 12 میلیون دلار در پکن 16 ژانویه راهاندازی شده است. سوئیفت 55 درصد سهام این مؤسسه جدید را در اختیار داشته و مرکز کلیرینگ ملی چین هم که زیرمجموعه بانک مرکزی این کشور به شمار میرود 34 درصد سهام آن را در اختیار دارد موسسه سوئیفت به روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست اعلام کرده به عنوان یک مؤسسه بیطرف بینالمللی همواره در راستای منافع اعضای خود قدم برداشته است. این مؤسسه تاکید کرد: ما بیش از 30 سال است بخشی از بازار مالی چین هستیم و همانگونه که در تمام حوزههای فعالیت خود عمل کردهایم، همواره تلاش کردهایم تغییرات لازم در راستای تطابق با نیازهای قانونی را مدنظر قرار دهیم. این مؤسسه مشترک شکلگرفته بین بانک مرکزی چین و سوئیفت به خاطر تهدیدهای آمریکا تشکیل شده است، چراکه واشنگتن بارها گفته ممکن است دسترسی نظام مالی چین یا هنگکنگ را به شبکه سوئیفت قطع کند.
***
بیکاری بیش از 2/1 میلیون نفر در کشور به دلیل کرونا
بر اساس آمارها بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار نفر به دلیل شیوع کرونا از کار بیکار شده و مشمول دریافت بیمه بیکاری شناخته شدند. به دنبال شیوع ویروس کرونا از اسفند سال گذشته بسیاری از کسبوکارها بویژه صنوف خدماتی آسیب دیده و با توقف فعالیت روبهرو شدند. این امر ضمن ضرر و زیان به صاحبان این کسبوکارها، کاهش درآمد و بیکاری نیروهای کار شاغل در این کسبوکارها را به دنبال داشت. بر اساس اعلام تامیناجتماعی تاکنون یک میلیون و ۲۵۱ هزار و ۹۷۵ نفر بر اثر شیوع کرونا مشمول بیمه بیکاری تشخیص داده شدهاند که از این تعداد یک میلیون و ۱۶۹ هزار و ۵۳۴ نفر در حال دریافت بیمه بیکاری هستند. بر این اساس اعتبار پیشبینی شده در مصوبه ستاد ملی کرونا برای حمایت از بیکاران در دوره پاندمی کرونا، بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان بوده که تاکنون هزار میلیارد و ۲۸۶ میلیون تومان از این اعتبار تخصیص یافته و هزار میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان باقی مانده است. وزیر کار در روزهای اخیر اعلام کرد در حوزه بیمه بیکاری با راهاندازی سریع سامانه درخواست بیمه بیکاری، بیش از ۸۶۰ هزار متقاضی ثبتنام کردند و بیش از ۳۵۰۰ میلیارد تومان برای ۴ ماه علاوه بر بیمه بیکاری که بر اساس قانون تعلق میگرفت، پرداخت شده است.