رکورد جدید آمار فوتیهای کرونا در آمریکا در یک هفته گذشته بیش از 23 هزار نفر در آمریکا بر اثر ابتلا به کرونا از بین رفتند
گروه بینالملل: کرونا به واقع مهمترین و بزرگترین چالشی است که دولت بایدن در ۴ سال آینده با آن روبهرو خواهد بود. سیر صعودی مبتلایان و آمار خیرهکننده فوتیها، آمریکا را از زمان شیوع کرونا در رتبه نخست میزان ابتلا و فوتیهای ناشی از کرونا در جهان قرار داده است. در این بین عملکرد ناامیدکننده ۲ واکسن آمریکایی مدرنا و فایزر در واکسیناسیون جامعه آمریکا هم سبب شده نگرانیها درباره آینده نحوه مقابله با این بیماری در آمریکا افزایش یابد. علاوه بر این موارد 2 موضوع افزایش شمار بیکاران و رشد منفی اقتصاد نیز سبب شده بایدن در اظهار نظری صریح اعلام کند: «من درد عظیمی را در این کشور میبینیم، بسیاری از افراد گرسنه ماندهاند». اعتراف به این وضعیت از سوی رئیسجمهوری آمریکا نشان میدهد جامعه این کشور همچنان باید با نگرانی فزایندهای در انتظار تحولات آتی باشد.
* 460 هزار فوتی ناشی از کرونا در آمریکا
به گزارش «وطن امروز»، طبق جدیدترین آمار دانشگاه جان هاپکینز، با مرگ دستکم ۴ هزار و 941 مورد جدید، شمار قربانیان کروناویروس در ایالات متحده به ۴۵۹ هزار و ۳۵۶ نفر افزایش یافت. با ابتلای دستکم ۱۲۹ هزار و ۷۹۸ مورد جدید، مجموع مبتلایان به کروناویروس در ایالات متحده آمریکا هم تا روز شنبه به ۲۶ میلیون و ۸۰۷ هزار و ۲۰۲ نفر رسید. از طرف دیگر پایگاه اطلاعرسانی «ورلد اُ میترز»، مجموع مبتلایان به کروناویروس در آمریکا را ۲۷ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۳۲۴ نفر و مجموع قربانیان «کووید-۱۹» در این کشور را ۴۷۰ هزار و ۷۰۵ نفر گزارش کرده است. از سویی پایگاه اطلاعرسانی «کووید یواسای» که آمار مربوط به شیوع کرونا را در آمریکا تجزیه و تحلیل میکند، برآورد کرده است شمار کلی مبتلایان به کروناویروس در آمریکا ظرف یک ماه آینده به ۲۹ میلیون و ۴۲۶ هزار و ۹۴۰ و شمار قربانیان آن به ۵۶۱ هزار و ۸۸۳ نفر برسد.
* وضعیت وخیم کرونا در ایالتهای مختلف آمریکا
بحران کرونا در بسیاری از شهرهای آمریکا به قدری جدی شده که حتی اکثر سردخانهها مملو از اجساد شده است به طوری که اخیرا روزنامه انگلیسی گاردین گزارش کرد بحران کرونا در لسآنجلس به حدی وخیم شده که صنعت کفن و دفن در آن فروپاشیده و سردخانهها و مراکز تدفین مملو از اجساد است و خانوادهها به جای عزاداری برای عزیزانشان باید راهی برای به خاک سپردن آنها پیدا کنند. بر همین اساس وبگاه آمریکایی «کووید یواسای» در گزارشی نوشت ایالت کالیفرنیا که در هفتههای اخیر از نظر تعداد مبتلایان به کرونا عموما در رتبه اول قرار گرفته است، در حال حاضر نیز با بیش از ۳ میلیون و ۳۹۴ هزار و ۳۰۱ مورد ابتلا و ۴۳ هزار و ۵۳۸ مورد فوتی، کانون بیماری کرونا در آمریکاست و ایالت تگزاس هماکنون با ۲ میلیون و ۴۷۸ هزار و ۶۳ مورد ابتلا و ۳۸ هزار و ۸۹۳ مورد فوتی به رده دوم انتقال یافته است. ایالت نیویورک نیز که زمانی کانون «کووید-۱۹» در آمریکا بود، هماکنون با یک میلیون و ۴۵۸ هزار و ۸۰۹ مورد ابتلا در رده چهارم ایالات آمریکا با بیشترین تعداد مبتلایان به کرونا ویروس قرار دارد. نیویورک با ۴۴ هزار و ۴۶۶ مورد فوتی، همچنان بیشترین تعداد قربانیان کرونا در آمریکا را به خود اختصاص داده است.
* سیر صعودی مبتلایان با وجود واکسیناسیون در آمریکا
رکوردشکنی تازه آمریکا در ابتلا و تعداد فوتیهای ناشی از کرونا در حالی است که ۲ شرکت آمریکایی «فایزر» و «مدرنا» تأییدیه واکسنهای ضدکرونایی خود را دریافت و میلیونها دوز از آنها را در سراسر ایالات متحده و کشورهای دیگر از جمله انگلیس توزیع کردهاند. با این حال، بر اساس گزارشهایی که در سامانه فدرال «گزارش عوارض جانبی واکسن» در آمریکا ثبت شده، ۶۰ نفر در این کشور بعد از دریافت یکی از واکسنهای «فایزر» یا «مدرنا» جان باختهاند و صدها نفر دچار عوارض بعضا تهدیدکننده حیات شدهاند. در نخستین جلسه ستاد مقابله با کرونای دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور ایالاتمتحده، برآورد شد در 4 هفته آینده دستکم ۹۰ هزار آمریکایی بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست میدهند. از طرف دیگر «آنتونی فائوچی» مدیر موسسه ملی بیماریهای عفونی و آلرژی نیز اخیرا گفته است گونه جدید ویروس کرونا که از آن با نام کرونای انگلیسی یاد میشود تا اواسط بهار به گونه غالب در آمریکا تبدیل خواهد شد. طبق آخرین آمار دانشگاه جان هاپکینز، دستکم ۱۰۵ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۵۶۶ نفر از مردم سراسر جهان به کروناویروس آلوده شدهاند و ۲ میلیون و ۲۹۸ هزار و ۱۸۸ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند و دستکم ۵۸ میلیون و ۵۵۷ هزار و ۸۹۹ نفر بهبود یافتهاند. آمریکا همچنان بیشترین تعداد مبتلایان به کرونا و قربانیان این ویروس در جهان را دارد و پس از آن هند با ۱۰ میلیون و ۸۱۵ هزار و ۲۲۲ مورد ابتلا و ۱۵۴ هزار و ۹۵۶ مورد فوتی و برزیل با ۹ میلیون و ۴۴۹ هزار و ۸۸ مورد ابتلا و ۲۳۰ هزار و ۱۲۷ مورد فوتی در ردههای دوم و سوم کشورهای جهان با بیشترین تعداد مبتلایان به «کووید-۱۹» قرار دارند.
* نرخ ۲ برابری مرگومیر برای بومیان آمریکا
یکی از نکات قابل توجه درباره افزایش آمار فوتیها و مبتلایان این است که کرونا با سرعت بیشتری در حال گرفتن جان بومیان آمریکایی نسبت به دیگر جوامع آمریکاست. در همین رابطه روزنامه گاردین در گزارشی نوشت از زمان آغاز همهگیری، یک نفر از هر ۴۷۵ آمریکایی بومی فوت کرده است. طبق تحلیل آزمایشگاه تحقیقاتی APM که به طور اختصاصی با گاردین در میان گذاشته شده، آمریکاییهای هندی و بومیان آلاسکا با نرخ ۲ برابر نسبت به آمریکاییهای سفیدپوست در حال مردن بر اثر «کووید-۱۹» هستند. در سراسر ایالات متحده و از آغاز همهگیری، از هر ۴۷۵ بومی آمریکا یکی بر اثر کووید کشته شده است. این در حالی است که در همین بازه زمانی، از هر ۸۲۵ آمریکایی سفیدپوست یک تن و از هر ۶۴۵ آمریکایی سیاهپوست یک تن قربانی کرونا شده است. آمریکاییهای بومی در هر ۱۰۰ هزار نفر متحمل ۲۱۱ مرگ شدهاند، در حالی که ۱۲۱ آمریکایی سیاهپوست در هر ۱۰۰ هزار نفر دچار مرگ بر اثر کرونا شدهاند.
* بایدن و اقتصاد کرونازده آمریکا
همزمان با تلفات چشمگیر کرونا در آمریکا نگرانیهای جدی در بین مقامات کاخ سفید از جمله رئیسجمهوری آمریکا درباره آینده اقتصاد این کشور مطرح میشود. بامداد شنبه جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا طی سخنانی در کاخ سفید گفت: گزارشها از اشتغالزایی ضعیف، فوریت جدیدی را برای ارائه هر چه زودتر بسته حمایتی 9/1 تریلیون دلاری ایجاد کرده است و من امیدوار به جلب حمایت جمهوریخواهان، لایحه بسته حمایتی را به تأخیر نخواهم انداخت. بایدن با اشاره به وضعیت اسفناک اقتصاد آمریکا در دوران کرونا گفت: «من درد عظیمی را در این کشور میبینم؛ بسیاری از افراد بیکار شدهاند و بسیاری گرسنه ماندهاند». در همین راستا وزارت کار آمریکا روز جمعه گزارش داد تنها در ماه ژانویه (دی/ بهمن) دولت توانسته ۴۹ هزار شغل ایجاد کند، این در حالی است که در آمریکا همچنان ۱۰ میلیون نفر به علت شیوع ویروس کرونا و تاثیر آن بر اقتصاد، بیکارند. شبکه «سیانان» روز جمعه نوشت: گزارش تنها ۴۹ هزار شغل در ژانویه نشان میدهد بهبود بازار کار در آمریکا به کندی طی میشود و بازار کار برای برونرفت از این بحران به اخبار خوبی نیاز دارد. با توجه به شرایط بد اقتصاد آمریکا، دفتر بودجه کنگره هفته گذشته پیشبینی کرد تعداد کارگران شاغل در ایالات متحده تا سال ۲۰۲۴ به سطح قبل از همهگیری خود باز نخواهد گشت. در همین ارتباط مشاوران ارشد اقتصادی کاخ سفید در مخالفت با دفتر بودجه کنگره خواهان اقدام فوری برای جلوگیری از خطر بیکاری شدید و بلندمدت در اقتصاد آمریکا شدند.
«جرد برنستین» و «هیتر بوشی» ۲ نفر از اعضای انجمن ۳ نفره مشاوران اقتصادی کاخ سفید، هشدار دادند پیشبینی بیکاری ۷ میلیون آمریکایی در سال ۲۰۲۱ جدی است. این کارشناسان در یادداشتی که نخستینبار توسط رویترز گزارش شد، هشدار دادند: هزینه اقدام نکردن بسیار بیشتر از هزینه یک مداخله مالی بزرگ است. ما نباید چندین سال به انتظار ریکاوری اقتصاد و بازگشت سطح اشتغال به سطح قبل از پاندمی بنشینیم.
***
7 سال تا واکسیناسیون جهانی
خبرگزاری بلومبرگ با اشاره به روند واکسیناسیون انجام شده در کشورهای مختلف برای مقابله با «کووید-۱۹» نوشت: اینکه چه زمان همهگیری کرونا پایان میپذیرد، سوالی است که پاسخ آن تقریبا همه چیز را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار داده است اما پاسخ این سوال را میتوان در سرعت واکسیناسیون دریافت. برخی چهرههای علمی مانند «آنتونی فائوچی» رئیس مؤسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا بر این باورند در صورتی که واکسیناسیون برای ۷۰ تا ۸۵ درصد کل جمعیت انجام گیرد، میتوان انتظار داشت شرایط به حالت عادی بازگردد. در این میان، با توجه به میزان جمعیتی که تاکنون در آمریکا واکسن دریافت کردهاند، این کشور در بهترین حالت سال ۲۰۲۲ میلادی میتواند ۷۵ درصد جمعیت خود را واکسینه کند، لذا با در نظر گرفتن روند سریعتر واکسیناسیون در بعضی کشورها نسبت به دیگر کشورهای جهان، با سرعت کنونی 7 سال طول میکشد زندگی در کره زمین به حالت عادی بازگردد. بر اساس تخمینهایی که زده شده، باید بیثباتیها در آغاز روند واکسیناسیون را هم در نظر گرفت؛ به عنوان مثال تاریخ هدف در نیویورک این هفته به دلیل توفان زمستانی به تعویق افتاد. در کانادا هم روند واکسیناسیون در پی تاخیر در ارسال واکسن، با پیشبینیهایی که پیش از این شده بود، جور درنیامده است.