49 میلیون نفر مشمول سهام عدالت میتوانند به اعتبار این سهام کارت اعتباری دریافت کنند
گروه اقتصادی: مشمولان سهام عدالت میتوانند در صورتی که سهام خود را نفروختهاند، کارت اعتباری به ارزش حداکثر 60 درصد ارزش روز سهام عدالت خود دریافت و طبق قراردادی که بین آنها و بانک منعقد میشود در بازههای 6 ماهه و 12 ماهه اقساط خرید خود را پرداخت کنند.
این طرح برای تمام مشمولان اعم از کسانی که روش مستقیم و غیرمستقیم را انتخاب کردهاند قابلیت اجرایی دارد.
به گزارش «وطن امروز»، رهبر حکیم انقلاب اسلامی شامگاه سهشنبه 9 اردیبهشت در ابلاغیهای با درخواست رئیسجمهور برای آزادسازی سهام عدالت موافقت کردند. آزادسازی سهام عدالت دستاوردهای بسیاری برای اقتصاد کشور بویژه در شرایط سخت کرونایی داشت. گشایش قابل توجه معیشت طبقات کمبرخوردار، جبران عطش بازار سرمایه با عرضه 300 هزار میلیارد تومان سهام جدید و ترویج فرهنگ سهامداری در جامعه تنها برخی دستاوردهای آزادسازی سهام عدالت بود. از همان روزهای ابتدایی آزادسازی سهام عدالت توسط مقام معظم رهبری که در راستای حمایت از معیشت مردم در شرایط کرونایی صادر شده بود، پیشنهادی توسط کارشناسان اقتصادی مبنی بر اعطای کارت اعتباری و تسهیلات به اعتبار سهام عدالت مطرح شد؛ اقدامی که مانع از فروش سهام عدالت ارزشمند توسط مشمولان میشد. با این وجود نظام بانکی و وزارت اقتصاد هیچگونه اقدامی در این راستا انجام ندادند تا جایی که طبق آخرین آمار موجود، یک میلیون نفر مشمول، سهام خود را به دولت فروختهاند! اما حالا پس از حدود یک سال چنین امکانی ایجاد شده است.
* کارت اعتباری سهام عدالت، اسفند میرسد
در همین باره مدیر پروژه کارت اعتباری شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: زیرساختها برای کارتهای اعتباری سهام عدالت آماده شده و پیشبینی میشود قبل از پایان سال برخی بانکها بتوانند این کارتها را ارائه دهند. سمیه محمدی درباره جزئیات و نحوه دریافت کارت اعتباری توسط سهامداران عدالت گفت: خرداد سال ۹۹ آزادسازی سهام عدالت به ۲ روش مستقیم و غیرمستقیم انجام و ۶۰ درصد سهام آزاد و قابل معامله شد، اکنون سهامداران میتوانند سهام خود را در توثیق بانک گذاشته و کارت اعتباری دریافت کنند. وی خاطرنشان کرد: توثیق، فرآیندی است که وقتی فرد میخواهد تسهیلاتی را از بانکها دریافت کند، در مقابل مبلغ ریالی، وثیقهای به بانک ارائه میدهد که اکنون سهامداران عدالت میتوانند با وثیقه قرار دادن برگههای سهام خود، این تسهیلات را دریافت کنند. محمدی تاکید کرد: اقدام مزبور با هدف ایجاد مشوق برای نگهداری اوراق سهام عدالت و همچنین ارائه تسهیلات به کسانی که این برگهها را نگهداری میکنند، ایجاد شده است. مدیر پروژه کارت اعتباری شرکت سپردهگذاری مرکزی با اشاره به اینکه سهامداران عدالت جامعه هدف بالایی دارند، گفت: بر اساس این تدبیر، آنها میتوانند علاوه بر استفاده از تمام مزیتهای سهامداری، با نگهداری این اوراق، تسهیلات اعتباری دریافت کنند. وی به جمعیت 49 میلیون نفری سهامدار عدالت اشاره کرد و گفت: همه این افراد میتوانند با طی مراحل قانونی با وثیقه کردن همان ۶۰ درصد سهامی که آزاد شده، کارت اعتباری دریافت کنند.
* ارائه کارت اعتباری سهام عدالت پروژهای ملی است
محمدی ارائه کارت اعتباری به سهامداران عدالت را یک پروژه ملی و بسیار بزرگ دانست و گفت: بر اساس این برنامه، به همه بانکها اطلاعرسانی شده و تفاهمنامه از طرف شرکت سپردهگذاری ارسال شده و تا امروز بیش از ۱۰ بانک اعلام آمادگی کردهاند و در حال عملیاتی کردن این فرآیند هستند. مدیر پروژه کارت اعتباری شرکت سپردهگذاری مرکزی در ادامه گفت: در ابتدا باید احراز هویت توسط سجام انجام شود که این فرآیند به صورت حضوری و غیرحضوری قابل انجام است و سپس اقدام به توثیق سهام میکنند. به گفته وی در مجموع همان شرایط عمومی و اختصاصی که هر فردی برای دریافت تسهیلات باید احراز کند، در این خصوص هم باید اجرا شود و جایگزین ضامن در این پروسه اوراق سهام عدالت است. بعد از دریافت کارت اعتباری نیز افراد میتوانند با مراجعه به فروشگاههای مشخص شده، اقدام به خرید کنند.
* ارزش کارتهای اعتباری سهام عدالت
محمدی گفت: با توجه به دارایی و ارزش ریالی سهام عدالت افراد که تا این لحظه ۶۰ درصد آن قابل معامله و آزاد شده و با توجه به قدرت بازپرداخت، بانک مشخص میکند فرد چقدر میتواند تسهیلات دریافت کند. ضمانت در این فرآیند، برگههای سهام عدالت است. مدیر پروژه کارت اعتباری شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: بانکها در تلاشند هر چه زودتر این فرآیند را اجرایی کنند و به محض آمادهسازی زیرساختها هر بانکی اعلام خواهد کرد. محمدی افزود: سهامداران دقت کنند بازپرداخت اعتبارها مهم است و چنانچه سهامداران نتوانند به تعهدات خود عمل کنند، سهام عدالت آنها توسط بانک به فروش میرسد. وقتی بازپرداخت و اقساط به شکل منظم پرداخت شود، عایدی سهام مثل سود، حضور در مجمع و حق رأی متعلق به سهامدار است و میتوانند از همه آنها استفاده کنند. مدیر پروژه کارت اعتباری شرکت سپردهگذاری مرکزی تاکید کرد: سهامداران به هیچ عنوان به شکل حضوری برای احراز شرایط دریافت کارتهای اعتباری مراجعه نکنند، زیرا تمام فرآیندها به شکل غیرحضوری و مراجعه الکترونیکی انجام میشود.
* سهام عدالت از کجا آمد؟
طرح اولیه واگذاری سهام شرکتهای دولتی به عموم مردم در دولت هشتم به تصویب رسید اما در آن دولت اجرایی نشد. این طرح در ابتدای کار دولت نهم مورد توجه قرار گرفت، به گونهای که پس از ابلاغ سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، مصوبه شماره ۷۲۶۸۳/ت ۳۴۴۸۴ ه تاریخ ۱۷/۱۱/۱۳۸۴ هیاتوزیران با عنوان «آییننامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون بر اساس توزیع سهام عدالت» منجر به فراهم شدن بستر قانونی لازم برای اجرای طرح توزیع سهام عدالت شد. در واقع سهام عدالت، نوعی یارانه بود که طبق نظر دولت نهم، از طریق شرکتهای تعاونی عدالت استانی به مشمولان آن واگذار شد. به دلیل آنکه بابت واگذاری سهام شرکتها به مشمولان، از آنها هیچ پولی دریافت نشده بود، تصمیم بر آن شد ظرف 10 سال سود سهام این شرکتها به عنوان اقساط سهام پرداخت شود. با پرداخت سود سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸، نهم اردیبهشتماه سال جاری، رهبر انقلاب با صدور ابلاغیهای ضمن موافقت با درخواست رئیسجمهور برای آزادسازی سهام عدالت و با اشاره به نقش سهام عدالت در گسترش عدالت اجتماعی و توانمندسازی خانوادههای کمدرآمد، خاطرنشان کردند: دولت هر چه زودتر اقدامات مقتضی را به عمل آورد تا مردم سریعتر از منافع سهام خود بهرهمند شوند.