printlogo


کد خبر: 230660تاریخ: 1399/11/29 00:00
جزئیات سی‌و‌هشتمین دوره جایزه کتاب سال اعلام شد
تجلیل از 12 اثر برگزیده سال

گروه فرهنگ و هنر: نشست خبری سی‌وهشتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست‌و‌هشتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد. در این مراسم ایوب دهقانکار مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین محمدعلی مهدوی‌راد دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و احمدعلی حیدری دبیر علمی جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند. در این نشست خبری ابتدا ایوب دهقانکار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران اظهار داشت: جایزه کتاب سال جای خود را در میان جوایز ادبی و رویدادهای فرهنگی کشور و جهان باز کرده است. اگر بخواهیم پیام این مراسم را که مستمرا طی ۳۸ سال برگزار شده بگوییم، باید عنوان کرد در بخش داخلی نشان از آن دارد که کتاب‌پژوهی، فعالیت‌های آکادمیک و تحقیق در ایران‌ پویاست که نشانه آن برگزاری کتاب سال است. به گفته مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، در بخش بین‌الملل هم این موضوع قابل رویت است؛ اینکه بخش بین‌الملل هم منعکس‌کننده آن است که ایران مقصد آکادمیک و نخبگانی پژوهشگران خارج از کشور است. شاهد مثال آن در سال جاری در بخش داخلی اینکه کار داوری امسال از میان ۱۰ هزار اثر علمی انجام شد که خود نشان از کار بسیار وسیع و خطیر داوران دارد. از سویی هم شاهد مثال پویندگی و زنده بودن ایرانشناسی و اسلام‌پژوهی در خارج از کشور است، چرا که در بخش بین‌الملل قریب به ۲ هزار اثر توسط تیم داوری و علمی که در سال جاری منتشر شده بود رصد و بررسی شد. دهقانکار با اعلام یک خبر مهم تصریح کرد: این دوره برخلاف دوره‌های قبل، مشخصه‌هایی داشت که یکی از آنها بی‌نظیر است و آن اینکه این جایزه به عنوان یک رویداد نخبگانی در سطح کشور شناخته شد، بنابراین شایستگان تقدیر و برگزیدگان کتاب سال در زمره نخبگان فرهنگی کشور محسوب شده و از تسهیلات و مزایای سایر عرصه‌ها بهره‌مند می‌شوند و در واقع جزو بنیاد نخبگان خواهند بود. مدیرعامل موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران در ادامه گفت: نه فقط برگزیدگان و شایسته‌های تقدیر در این دوره جایزه کتاب سال، بلکه دوره آتی و دوره‌های قبل هم مشمول این تسهیلات و مزایا می‌شوند. برگزیدگان کتاب سال، ‌جایزه جلال آل‌احمد و جایزه شعر فجر مشمول این رویداد می‌شوند. دهقانکار در پاسخ به سوالی درباره مراسم اختتامیه با اشاره به اینکه ۱۱ نفر از برگزیدگان که شرایط حضور را دارند در مراسم اختتامیه دوم اسفند شرکت می‌‌کنند، گفت: این مراسم در حضور رئیس‌جمهور و با حضور منتخبی از برگزیدگان داخلی انجام می‌شود تا این افراد جوایز خود را از رئیس‌جمهور دریافت کنند، چرا که کرونا برگزاری مراسم‌ها را محدود کرده است. 
 
* برگزیدگان داخلی کتاب سال ۱۰۰ میلیون تومان و خارجی‌ها ۱۰ هزار یورو دریافت می‌کنند
حجت‌الاسلام مهدوی‌راد، دبیر کتاب سال جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست در پاسخ به سوال فارس درباره اینکه پیش از این اعلام کرده بودید قطعا در این دوره از جایزه کتاب سال، میزان جایزه تغییر کرده، روند صعودی دارد و افزایش خواهد یافت، میزان افزایشی چقدر بوده است، توضیح داد: در بخش داخلی میزان جایزه کتاب سال ۱۰۰ میلیون تومان و در بخش جایزه جهانی ۱۰ هزار یورو اعطا خواهد شد. وی توضیح داد: درصد قابل توجهی هم در بخش تألیف، ترجمه و بازنگری متون کهن افزایش اتفاق افتاده است هر چند در همه حوزه‌ها افزونی خواهیم داشت اما اگر میزان جوایز ۳ برابر یا ۱۵ برابر هم بشود شأن پژوهش بالاتر از این حرف‌هاست. وی با ارائه گزارشی خاطرنشان کرد: در این دوره کتاب‌هایی که از فروردین ۹۸ تا اسفند ۹۸ منتشر شده باشند و دارای مجوز جمهوری اسلامی ایران باشند داوری شده‌اند، از این رو ابتدا ۱۰ هزار عنوان کتاب مورد بررسی قرار گرفت که از این میان ۲۴۷ عنوان به مرحله نهایی رسیده است. وی افزود: در این ۷ سال ۷۰ هزار و ۹۰ عنوان کتاب به مرحله دوم راه یافته، که ۷۸ کتاب برگزیده و ۲۸۷ اثر به عنوان شایسته تقدیر شناخته شدند. مهدوی‌راد اعلام کرد: در این دوره از جایزه کتاب سال ۶۰ اثر شایسته تقدیر و ۱۲ اثر برگزیده، یعنی مجموعا ۷۲ اثر تجلیل خواهند شد. 
احمدعلی حیدری، دبیر علمی جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران هم در بخشی از این نشست طی گزارشی عنوان کرد: ما در این دوره آثار شاخص سال ۲۰۱۹ را در حوزه مطالعات ایران و اسلام بررسی کردیم اما شرط ورود آثار به بخش داوری این بود که کتاب توسط یک ناشر بین‌المللی منتشر شده باشد. حیدری افزود: ما امسال جلسه آسیب‌شناسی را برگزار کردیم و در آن نشست مطرح شد که می‌توانیم دایره انتخاب آثار را گسترده‌تر کنیم. یعنی علاوه بر بررسی این موارد (حوزه مطالعات ایران و اسلام)، به آثار ضداستعماری یا آثاری که در موضوعات تقریب و وحدت منتشر شده‌اند بپردازیم. از این رو می‌توانیم این آثار را هم مدنظر قرار دهیم. 
***
پایان دوازدهمین دوره جشنواره شعر و داستان انقلاب
مراسم اختتامیه دوازدهمین «جشنواره شعر و داستان انقلاب»، شب گذشته در سالن اندیشه حوزه هنری برگزار شد. 
به گزارش «وطن امروز»، در این مراسم حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری در کنار دبیر بخش شعر و داستان حضور داشتند و از برگزیدگان تجلیل کردند. 
همچنین از تلاش‌های محمدرضا سهرابی‌نژاد در عرصه شعر انقلاب و محمدرضا بایرامی در عرصه داستان انقلاب تقدیر شد. 
در این مراسم، محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی با یادآوری تلاش‌های مرحوم امیرحسین فردی برای رشد و تعالی ادبیات انقلاب گفت: ایشان حرکت‌شان را از مسجد جوادالائمه آغاز کردند، در حوزه هنری ادامه دادند، در جایزه شهید غنی‌پور رشد دادند، در جشنواره داستان انقلاب به حد اعلا رساندند و در کارگاه قصه و رمان تلاش کردند ادبیات انقلاب را به نقطه بلوغ برسانند. 
محمدرضا بایرامی نیز در سخنانی با اشاره به عکس‌های نویسندگان و شعرای زنده‌یاد انقلاب اسلامی که در سالن اجرای مراسم قرار داده شده بود، گفت: من از همکاری و همراهی با بیشتر این نویسندگان و اساتید ادبی، خاطراتی فراموش نشدنی‌ دارم. ما روز‌های خوبی را با یکدیگر سر کردیم. 
وی با یادآوری خاطرات خوبی که از دوستی با زنده‌یاد امیرحسین فردی داشت، گفت: امیرحسین فردی انسانی ادیب، وارسته و بااحساس بود که بیشتر از آنکه به احوالپرسی با مسؤولان و رؤسا علاقه داشته باشد به پرسیدن حال گل‌ها، شمشاد‌ها و پرندگان علاقه داشت. او انسان عجیبی بود که حواسش به همه نویسندگان بود و حامی جوانان مسجد جوادالائمه بود، همچنین حواسش به جایزه شهید غنی‌پور و سایر فعالیت‌های ادبی هم بود. او همیشه شنونده انتقادات بود و با صبوری همه حرف‌ها و حتی انتقادات را شنوا بود و ما امروز بیشتر از قبل به چنین نویسندگانی در  ادبیات کشور نیازمندیم. 

Page Generated in 0/0186 sec