2 گروه جدیدالتأسیس عراقی پایگاههای نظامی غیرقانونی آمریکا و ترکیه را در شمال این کشور هدف حملات موشکی قرار دادند
گروه بینالملل: در یک شبانهروز تاریخی، نیروهای مقاومت جدیدالتاسیس و تقریبا ناشناس عراقی، پایگاههای غیرقانونی اشغالگران ترکیه و ارتش تروریست آمریکا را در شمال این کشور هدف حملات موشکی بیسابقهای قرار دادند.
اوج این حملات شامگاه دوشنبه به پایگاه ارتش تروریست آمریکا در منطقه الحریر و فرودگاه بینالمللی اربیل در اقلیم کردستان عراق بود که گروه تازهتأسیس موسوم به «سرایا اولیاء الدم» (گردانهای قیمان خون) مسؤولیت آن را برعهده گرفت.
این گروه متعاقب مرگبارترین حمله به نیروهای اشغالگر ائتلاف آمریکایی در خاک عراق ظرف یک سال اخیر که دستکم یک کشته و 9 مجروح از جمله یک نظامی آمریکایی را به دنبال داشت، در بیانیهای اعلام کرد: «اشغالگران آمریکایی در هیچجایی امنیت نخواهند داشت، حتی در کردستان عراق. ما به شما[مردم عراق] وعده عملیات دیگری را میدهیم».
ساعاتی پیش از این حمله نیز گروه مقاومت اسلامی اصحاب کهف، که آن هم گروهی تازه تأسیس است مسؤولیت حمله به پایگاه نظامیان اشغالگر ترکیه در استان نینوا در مرز عراق و ترکیه را به عهده گرفته بود. این گروه با انتشار فیلم حمله موشکی خود به پایگاه ارتش ترکیه اعلام کرد: «منافع ترکیه در عراق را به خاکستر تبدیل میکنیم».
حوالی ساعت 21:15 دوشنبه بود که شبکه الجزیره اصابت دستکم ۳ راکت به نزدیکی فرودگاه بینالمللی اربیل را که موجب تعطیلی آن و توقف پروازها شد همراه تصاویری از برخاستن ستونهای دود و آتش از فرودگاه مخابره کرد. در نخستین ساعات پس از آغاز حمله موشکی، منابع محلی اقلیم کردستان ابتدا تلاش کردند هدف قرار گرفتن پایگاه آمریکاییها در فرودگاه بینالمللی این شهر را منکر شوند. منابع امنیتی اقلیم نخست مدعی شلیک تنها 14 راکت بودند و میگفتند آنها مناطق پرجمعیت شهری در اطراف فرودگاه، محلههایی چون وزیران، بختیاری نزدیک کنسولگری چین، میدان فروش دام و خیابان 40 متری و نمایندگی شرکت مرسدس در اربیل را هدف قرار دادهاند و تنها ۲ موشک به در فرودگاه اصابت کرده است.
با این حال متعاقبا سخنگوی نیروهای ائتلاف تروریستی آمریکایی (سنتکام) در توئیتی ضمن تایید حمله به مرکز آمریکاییها در فرودگاه اربیل، از کشته شدن یک پیمانکار غیرآمریکایی و زخمی شدن ۹ نفر دیگر از جمله ۶ آمریکایی خبر داد. به گفته او یک آمریکایی مجروح و ۵ نفر دیگر ضربه مغزی شدهاند.
طبق گزارش شبکه الجزیره، کنسولگری آمریکا در اربیل آژیر خطر خود را همزمان با این حمله به صدا درآورده و نیروهای مستقر در مقر کنسولگری به حالت آمادهباش درآمده بودند.
همچنین پس از جستوجوهای مقدماتی مشترک نیروهای امنیتی اقلیم با آمریکاییها، معلوم شد راکتها توسط یک دستگاه خودروی منهدم شده در 7 کیلومتری پایگاه آمریکایی الحریر پرتاب شده است.
سازمان الحره، بخش مبارزه با تروریسم منطقه کردستان عراق در ارتباط با انفجارهای یادشده اعلام کرد فرودگاه اربیل با ۲ راکت هدف حمله قرار گرفته است. طبق این اعلام، ۲ راکت به محوطه فرودگاه اربیل برخورد کرده و راکت سوم خارج از محوطه فرودگاه به زمین برخورد کرده است.
بعد از حمله به پایگاه غیرقانونی ارتش تروریست آمریکا در اقلیم کردستان عراق، رصدها حاکی از خالی شدن آسمان این کشور از انواع پروازهای تجاری و نظامی بود. در حالت عادی آسمان عراق یکی از شلوغترین محورهای ترافیک هوایی در خاورمیانه به شمار میرود. خالی شدن آسمان عراق از هواپیماها به معنای احتیاط شدید آمریکا و متحدان منطقهایاش پس از حمله شامگاه 15 فوریه است.
* واکنشهای داخلی و خارجی
واکنشهای نخستین رؤسای احزاب دموکرات و میهنی کردستان عراق به این حملات محتاطانه بود و تنها «مسرور بارزانی» نخستوزیر اقلیم و «هوشیار زیباری» همحزبی ارشد او در حزب دموکرات بودند که خواهان مجازات عاملان شدند.
بارزانی از شورای امنیت و سازمان ملل خواست این تهدیدات را جدی بگیرند و برای پایان دادن به تهدیدات علیه اقلیم با کمک به دولت عراق در اجرای قانون اساسی بویژه ماده ۱۴۰ آن تلاش کنند. همچنین «بافل طالبانی» رئیس مشترک اتحادیه میهنی از نگرانی امنیتی جدی متعاقب این حمله سخن گفت.
از طرف دیگر مهمترین شخصیت سیاسی کرد عراق یعنی «برهم صالح» رئیسجمهور این کشور موضعی جدی اتخاذ کرد و این حمله را یک جنایت تروریستی خواند و گفت: «هدف قرار دادن اربیل اقدامی خطرناک است و تنها گزینه پیش روی ما افزایش تلاشها برای مقابله جدی با تروریستها و برهمزنندگان امنیت کشور است».
این واکنشها در حالی است که محافل سیاسی و پارلمانی عراق دستکم طی ماههای اخیر بر لزوم اجرای مصوبه پارلمان این کشور مبنی بر خروج نظامیان آمریکایی توسط دولت الکاظمی تاکید کرده و گفتهاند حاکمیت کامل عراق با خروج آخرین نظامی آمریکایی از کشورشان محقق خواهد شد، زیرا آمریکا ضمن حضور نظامی در عراق، از حریم هوایی و حاکمیت این کشور بنا بر خواست خود بهرهبرداری میکند. در همین حال آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دوشنبهشب با صدور بیانیهای ضمن محکوم کردن این حملات، با اعضای خانواده پیمانکار غیرنظامی کشته شده و 6 شهروند آمریکایی از جمله یک نیروی نظامی مجروح شده در جریان این حمله ابراز همدردی کرد و از گفتوگوی تلفنی خود با مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم خبر داد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز خواهان بازخواست عاملان حملات در عراق در مقابل دستگاه عدالت شد.
* انگیزههای مقاومت عراق از حمله الحریر
پایگاه الحریر در منطقه شقلاوه در ۷۵ کیلومتری شرق مرکز شهر اربیل قرار دارد و نزدیکترین پایگاه هوایی آمریکا و ناتو به مرزهای جمهوری اسلامی ایران (۱۱۵ کیلومتر) است که از ابتدای سال ۲۰۱۵ میلادی مورد استفاده قرار گرفته است.
حسین دلیریان، خبرنگار حوزه نظامی در توئیتی حمله به پایگاه الحریر را با توجه به طرح توسعه اخیر آن برای ایجاد محوری اشغالی از شمال عراق تا شمال سوریه، حائز اهمیت دانست و نوشت: «آمریکاییها در حال گسترش پایگاه الحریر در اربیل هستند تا با استفاده از مرز سیمالکا و پایگاه نظامی الیعبریه در شمال شرق سوریه، خط زمینی ایمن جدیدی برای دسترسی به شمال سوریه ایجاد کنند... حمله دقیق شب گذشته به پایگاه الحریر، نظر مقاومت عراق را در این باره، به آمریکا منتقل کرد».
پیش از این تارنمای عراقی المعلومه، اوایل آذرماه گذشته در گزارشی مبسوط به نقل از یک منبع امنیتی اینچنین از گسترش این پایگاه و اهداف آن خبر داده بود: یک شرکت آمریکایی در حال توسعه فرودگاه نظامی «شقلاوه» در استان اربیل در شمال عراق است. این شرکت در حال آمادهسازی بخشی از اراضی اطراف این فرودگاه در منطقه الحریر است که نظامیان آمریکایی از آن به عنوان پاپگاه خود استفاده میکنند. آمریکاییها در حال توسعه پایگاه خود با نصب سامانههای موشکی و راداری و ایجاد کمپ آموزشی جدید و ساختمانسازی هستند که نشان میدهد آنها در اندیشه تداوم حضور خود برای دورهای طولانیتر در اقلیم کردستان عراق هستند. هدف این است که پایگاه الحریر یکی از بزرگترین پایگاههای نظامی آمریکا در عراق و خاورمیانه - همردیف پایگاه عینالاسد در استان الانبار در غرب عراق که پارسال هدف موشکهای ایران قرار گرفت- باشد و عملیات ساختوساز در آن برای میزبانی از هواپیماها از سراسر پایگاههای آمریکا در جهان صورت گیرد.
گفته میشود آمریکاییها علاوه بر استقرار سامانههای موشکی و پدافندی در اربیل، محوطه سفارت خود در جنوب منطقه امنیتی سبز بغداد در حاشیه پل معلق مشهور در رودخانه دجله را نیز به تجهیزات مشابهی مجهز کردهاند.
این تحولات غیرقانونی باعث شده بود کریم علیوی، نماینده مجلس عراق و عضو فراکسیون الفتح به رهبری هادی العامری، حدود ۳ هفته پیش با ارتش تروریست آمریکا و همینطور دولت بغداد اتمام حجت کند. او گفته بود: «پارلمان نماینده تمام گروهها و اقشار مختلف عراق است و به همین خاطر مصوبه خروج نیروهای آمریکا در واقع دیدگاه همه عراقیهاست. تلاش آمریکا برای استقرار سامانه موشکی پاتریوت در پایگاههای آمریکایی در عراق یا افزایش توان جنگی آن کاملا مردود است و تعدی به حاکمیت عراق به شمار میرود. مصوبه پارلمان عراق کاملا روشن است و اینک تصمیم برای خروج نظامیان آمریکایی برعهده دولت است و توپ اینک در زمین دولت است تا نظامیان خارجی را بیرون کند».
علیوی آن روز با اشاره به تظاهرات ضدآمریکایی در بغداد با هشدار به دولت مصطفی الکاظمی گفته بود: «اگر دولت مصوبه مجلس برای خروج نظامیان خارجی را اجرا نکند، در آن صورت با واکنش تمام گروههای عراقی روبهرو خواهد شد و شکایتنامهای تنظیم و برای سازمان ملل متحد و سازمانهای کشورهای اسلامی ارسال خواهد شد».
اشاره او به مصوبه پارلمان عراق در واکنش به ترور سردار شهید حاجقاسم سلیمانی و همرزم عراقیاش، ابومهدی المهندس توسط ارتش تروریست آمریکا به دستور ترامپ بود که بر لزوم خروج نیروهای بیگانه از خاک این کشور تأکید دارد.
***
بیانیه گروه «سرایا اولیاء الدم» درباره حمله راکتی به فرودگاه اربیل
گروه «سرایا اولیاء الدم» (گردانهای قیّمان خون) با انتشار بیانیهای مسؤولیت حمله راکتی به نزدیکی فرودگاه بینالمللی اربیل را به عهده گرفت. در این بیانیه آمده است:
شامگاه دوشنبه 15 فوریه 2021 (28 بهمن 1399)
به لطف خدا و دعای ملت عراق در ساعت ۹:۱۵ دوشنبهشب به وقت محلی نیروهای سرایا اولیاء الدم موفق به انجام یک عملیات ویژه علیه اشغالگران آمریکایی در شمال کشور عزیزمان شدند. به پایگاه الحریر اشغالگران در 7 کیلومتری اربیل نزدیک شده و موفق شدیم با شلیک ۲۴ موشک ضربه مهلکی به آنها بزنیم و این موشکها به طور دقیق به اهداف اصابت کردند و سامانه «CRAM» و موشکهای اشغالگران موفق به رهگیری این موشکها نشدند. این حمله منجر به وارد شدن خسارتهای قابل توجهی به تجهیزات اشغالگران از انبارهای سلاح گرفته تا هواپیماها شد و طی آن شماری از عناصر اشغالگر نیز مجروح شدند. به ملت عراق نیز میگوییم موشکهایی که به بیرون از پایگاه مذکور اصابت کردند موشکهای آمریکایی هستند که برای رهگیری موشکهای ما شلیک شدند و ما بار دیگر با ملت پایدار عراق تجدید بیعت میکنیم که به گرفتن انتقام خون فرماندهان شهید ادامه دهیم و اشغالگران آمریکایی از حملاتمان در هر وجب از خاک میهنمان حتی در کردستان در امان نخواهند بود و ما وعده یک عملیات ویژه دیگر را به شما میدهیم.
***
آژیر خطر سفارت آمریکا در بغداد
ظهر دیروز آژیر خطر سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد به صدا درآمد. این اتفاق ابتدا برخی رسانهها را درباره حمله به این محل به اشتباه انداخت. به گزارش سومریه نیوز، صدای آژیر از محوطه نظامی سفارت آمریکا بلند شد اما کمی بعد مشخص شد هدف از آن کسب آمادگی و آموزش نیروهای امنیتی و اهالی این مجموعه برای یک حمله محتمل بوده است. چنین آمادهباشهایی گویای وحشت آمریکاییها از تکرار حمله دوشنبهشب به پایگاه غیرقانونی «الحریر» در کردستان عراق است. نیروی مبارزه با تروریسم عراق پس از این رخداد در اطراف منطقه به حالت آمادهباش درآمد. البته مقامات امنیتی عراق تاکید کردند هیچ حمله یا عملیات موشکی علیه سفارت آمریکا رخ نداده است.