کارگردان نمایش «برونسی» و بازیگر نقش شهید در گفتوگو با «وطن امروز» از حال و هوای این اجرا گفتند
گروه فرهنگ و هنر: مرتضی شاهکرم، کارگردان نمایش «برونسی» در پاسخ به این سوال که چگونه به این سوژه برای اجرا رسیده است، گفت: من خودم اهل خرمشهر هستم و در کارنامه کاریام کارهای زیاد دفاع مقدسی وجود دارد. از آنجا که علاقه زیادی به این حوزه دارم و تحقیق و پژوهشهای زیادی در این باره انجام دادهام، قرار شد پرترهای درباره یکی از فرماندهان دفاع مقدسی کار کنم. از سرداران دفاعمقدس لیستی تهیه شد که اسم یکی از آنها برای من ناآشنا بود. خیلی برایم عجیب بود که درباره شهید برونسی هیچ اطلاعاتی نداشتم. همین باعث شد تحقیقاتم را درباره زندگی این شهید شروع کنم و فهمیدم چه انسان درجه یکی بوده است. بنابراین تصمیم گرفتم درباره این شهید که حتما خیلی از آدمها اطلاعات کمتری درباره او دارند، کاری خلق کنم.
وی در ادامه افزود: زندگی شهید برونسی در مقایسه با سایر سرداران دفاعمقدس، کاملا متفاوت و دراماتیک بود، بنابراین در نهایت عزم خود را جزم کرده و این نمایشنامه را نوشتم که چاپ شد و تصمیم گرفتم خودم آن را روی صحنه ببرم. تمرینات خود را برای اجرای نمایش بهسرعت شروع کردیم و در نخستین اجرا در جشنواره مقاومت، این کار در 9 رشته کاندیدای جایزه شد و این نشان میداد که خدا را شکر آن اتفاق مهم برای من و گروهم افتاده و در اجرای عمومی نیز با استقبال خوب تماشاگران همراه بود.
کارگردان نمایش «برونسی» توضیح داد: این مرد با ۴ کلاس سواد، آنچنان از هوش و ذکاوت بالایی برخوردار بوده و دارای نگاه و بینش عمیقی بود که تبدیل به فرمانده تیپ میشود.
شاهکرم درباره آفت تقدسگرایی که معمولا کارهای دفاع مقدسی را شامل میشود، گفت: من اصلا دوست نداشتم در نمایش خود به سمت شعار و تقدسگرایی نزدیک شوم، چون قطعا باعث دافعه مخاطب و ریزش تماشاگر خواهد شد؛ اتفاقی که در این سالها بسیار در نمایشهای ما افتاده است. تجربه به من ثابت کرده هر چه به زبان ساده و زبان مردم با آنها درباره قهرمانت صحبت کنی، بیشتر به دل مخاطب خواهد نشست و او با این قهرمان همزادپنداری میکند. من سعی کردم در این کار اتفاقا قهرمان خود را در مرحله آزمون و قضاوت قرار دهم و خواستم این قهرمان را با همه چالشهای آن به مخاطب نشان دهم تا تماشاگر با تصمیمهای او آگاهانه همراه شود.
شاهکرم درباره شرایط خاص کرونایی که همه گروههای هنری درگیر آن شدهاند، گفت: واقعا این نمایش یکی از دغدغههای اصلی من بود و تصمیم گرفته بودم این کار را به هر نحوی روی صحنه ببرم. اعتقاد قلبی من این است که اگر شما تمام انرژیتان را برای هر کاری وقف کنید - بویژه چنین کارهایی- قطعا خود صاحب کار به شما کمک میکند. من از همان روز اول با خود شهید قول و قرار گذاشتم که من این کار را به نیت شما میسازم و خودت حواست به گروه من باشد و خدا را شاکرم تا این لحظه هیچ اتفاقی برای هیچکدام از اعضای گروه من نیفتاده است.
مسعود شامیخاتونی، بازیگر نقش شهید برونسی نیز در این گفتوگو از چالشهای پذیرش این نقش گفت: «بازی کردن یک شخصیت کار دشواری است، بویژه شخصیتی که کمتر کسی درباره زندگی او اطلاعات دارد اما از آن طرف میدانیم او یک قهرمان ملی است. به هر حال پذیرش این نقش تحقیقات و پژوهش خاص خود را داشته است و من به عنوان یک بازیگر برای خلق یک کاراکتر وظیفه دارم که با آن زیست داشته باشم و او را بهتر بشناسم. تا آنجا که میتوانستم درباره این شهید اطلاعات به دست آوردم، کتاب خواندم، به سختی چندین ویدئو از ایشان پیدا کردم و آنها را بارها دیدم و حتی یک دورهای 3-2 هفتهای سر ساختمان رفتم و بنایی کردم چون شهید به اوستا عبدالحسین شهره بودند و کارشان بنایی بوده است. خانواده شهید چون در مشهد زندگی میکردند و دسترسی به آنها در این شرایط سخت بود، این دیدار مستقیم مهیا نشد».
وی ادامه داد: اما در یک اتفاق درجه یک، پسر شهید از اجرای نمایش اطلاع یافت و میهمان یکی از اجراهای اخیر ما بود که بسیار از اجرا خوششان آمد و ما را تشویق کردند و بعد از نمایش گفتند من لحظه به لحظه شهید را روی سن میدیدم.
شامیخاتونی در ادامه توضیح داد: اصولا بازی در چنین نقشهایی چالشهای خاص خود را دارد و اصطلاحا بازی لبه تیغ است؛ چون اگر شما از عهده نقش بخوبی برآیید، تحسین همگان را به همراه دارد و اسمتان بین منتقدان و تماشاگران میچرخد و اگر خدای نکرده بازی شما مصنوعی و به هر دلیلی بد شود، حساسیتها و انتقاداتی از خانواده شهید گرفته تا سایرین نصیب شما خواهد شد. با قبول این نقش یک مسؤولیت سنگینی بر دوش گذاشته میشود. با همه این تفاسیر مهمترین ویژگی شهید سادگی و مردمی بودنشان بود و من با تمام وجود از خود شهید خواستم به من عنایت کند و نگاه ویژهای داشته باشد. از اوستا عبدالحسین خواستم به من کمک کند و این مدد را خودش به من بدهد که روی صحنه بتوانم این اتفاق را بخوبی رقم بزنم تا اول شرمنده خود شهید نشوم و بعد مخاطب از کار لذت ببرد.
***
فرزند شهید برونسی:
اجرای نمایش شهید برونسی کاملا مطابق حقایق زندگی وی است
مهدی برونسی، دومین فرزند شهید برونسی بعد از تماشای نمایش «برونسی» به کارگردانی «مرتضی شاهکرم» در تالار سایه مجموعه تئاترشهر گفت: این اجرا کاملا مطابق با حقایق زندگی شهید برونسی است. به گزارش «وطنامروز»، گروه اجرایی نمایش برونسی به کارگردانی مرتضی شاهکرم که این روزها در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر روی صحنه است، به مناسبت سالروز ولادت حضرت علی(ع) و گرامیداشت روز پدر، میزبان مهدی برونسی یکی از فرزندان شهید والامقام «عبدالحسین برونسی» بودند. مهدی برونسی پس از تماشای این نمایش گفت: امروز شاهد اجرای نمایشی بودم که کاملا مطابق با حقایق زندگی و خاطرات زندگی شهید برونسی است. این تئاتر اثری بسیار جذاب، دیدنی و تاثیرگذار است که هر مخاطبی را تحت تاثیر قرار میدهد و هر مخاطبی میتواند با زوایای ذهن و برداشت خود از نمایش لذت ببرد. وی افزود: با تماشای این نمایش مخاطب خیلی نزدیکتر و زندهتر با ابعاد و روحیات شخصیت شهید برونسی آشنا شده و تصویر جدیدی از شخصیت این شهید بزرگوار در ذهنش ایجاد میشود به طوری که این انگیزه را پیدا میکند تا بیشتر از زندگی شهید برونسی آگاهی داشته باشد. به اعتقاد من همین احساس و انگیزه یعنی انتقال باور و فرهنگ. فرزند شهید برونسی با قدردانی از کارگردان و بازیگران تئاتر برونسی گفت: مرتضی شاهکرم هنرمندی صاحب قلم، فکر و اندیشه در حوزه دفاعمقدس است که موفق شده است در این نمایش خیلی بجا و مفید گوشههایی از شخصیت شهید برونسی را به نمایش بگذارد. ویژگی بارز این اثر آگاهی و خلاقیت هنری همراه با جامعالاطراف بودن ابعاد زندگی شهید برونسی است که همه عوامل بسیار بینقص و هنرمندانه اجرایش کردند و من امیدوارم شرایطی فراهم شود تا این نمایش در مشهد و سایر شهرهای کشور اجرا شود تا افراد بیشتری با شهید برونسی آشنا شوند. گفتنی است، نمایش برونسی به نویسندگی و کارگردانی مرتضی شاهکرم و بازی مسعود شامیخاتونی، ایمان سلگی، فرید کیامرثی، مرتضی شاهکرم، پروا آقاجانی، محسن پوشایی، مائده جلالی، احمد صمیمی، سالار مصیبزاده و مجید رحمتی همه روزه ساعت ۱۸ در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر به صحنه میرود.