printlogo


کد خبر: 231347تاریخ: 1399/12/17 00:00
پاپ فرانسیس و آیت‌الله سیستانی صبح دیروز دیدار و گفت‌وگو کردند
تقدیر پاپ از شیعیان عراق

گروه بین‌الملل: پاپ فرانسیس، رهبر مسیحیان کاتولیک جهان در ادامه سفر 3 روزه خود به عراق دیروز با حضور در منزل آیت‌الله سیدعلی سیستانی در نجف با مرجع عالی شیعیان عراق دیدار کرد. نکته قابل توجه در این دیدار تاکید آیت‌الله سیستانی بر لزوم چاره‌اندیشی درباره رفع ظلم علیه امت اسلام بویژه مردم فلسطین بود. در مقابل پاپ فرانسیس نیز از تلاش‌های مرجع شیعیان عراق در ایجاد فضای صلح در بین مسلمانان و مسیحیان عراق قدردانی کرد. از حواشی قابل توجه این دیدار شرط آیت‌الله سیستانی مبنی بر عدم حضور مقامات دولت عراق در این جلسه و گفت‌و‌گو پشت درهای بسته بود. این نخستین‌بار است که در این سطح نشستی بین رهبر کاتولیک‌ها و مرجع شیعیان عراق به عنوان ۲ چهره تاثیرگذار جهان برگزار می‌شود. 
 
* دیدار پاپ و آیت‌الله سیستانی
به گزارش «وطن‌امروز» به نقل از خبرگزاری رسمی عراق (واع)، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان دیروز تحت تدابیر شدید امنیتی با حضور در شهر نجف اشرف با آیت‌الله سیستانی، مرجع عالی شیعیان عراق دیدار کرد. خودروی حامل پاپ ساعت ۹:۲۷ به وقت تهران، به محل اقامت آیت‌الله سیستانی در نجف اشرف رسید و ۲ طرف در منزل آیت‌الله سیستانی و پشت درهای بسته به مدت 4۵ دقیقه به دور از چشم رسانه‌ها و مقامات با یکدیگر دیدار و گفت‌و‌گو کردند. در پایان این دیدار دفتر آیت‌الله سیستانی و واتیکان به صورت جداگانه بیانیه‌هایی منتشر کردند. پیش از این دیدار پایگاه خبری «الحره» به نقل از یکی از مسؤولان دفتر «برهم صالح» رئیس‌جمهوری عراق نوشت آیت‌الله سیستانی برای دیدار با رهبر کاتولیک‌های جهان شرط گذاشته بود. الحره همچنین به نقل از مقام‌های نزدیک به آیت‌الله سیستانی مدعی شد مرجع عالی شیعیان عراق به ندرت مسؤولی را می‌پذیرد و تاکنون از گفت‌وگو با نخست‌وزیر کنونی (مصطفی الکاظمی) خودداری کرده است. خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد یک منبع در دفتر رئیس‌جمهوری عراق گفته است آیت‌الله سیستانی به شرطی که هیچ مقام عراقی در این نشست شرکت نکند، با دیدار پاپ موافقت کرده است. این ادعای رسانه آمریکایی از سوی هیچ یک از منابع رسمی در عراق بویژه دفتر آیت‌الله سیستانی تایید نشد اما بر اساس تصاویر منتشر شده از دیدار پاپ با آیت‌الله سیستانی، هیچ‌یک از مقامات عراقی در این دیدار حضور نداشتند. پایگاه خبری «بغداد الیوم» نیز به نقل از یک منبع آگاه در ارتباط با این دیدار گزارش داد به هیچ‌یک از شخصیت‌های سیاسی و دولتی عراق اجازه ورود به محل اقامت آیت‌الله سیستانی و مشارکت در این گفت‌و‌گو داده نشده است. 
 
* بیانیه دفتر آیت‌الله سیستانی پس از دیدار با پاپ
دفتر آیت‌الله سیستانی در بیانیه‌ای پس از دیدار مرجع عالی شیعیان عراق و پاپ اعلام کرد در دیدار با پاپ، درباره چالش‌های بزرگی که انسانیت در عصر کنونی با آن مواجه است، صحبت شده است. طبق این بیانیه، مرجعیت ‌عالی‌قدر شیعیان در عراق در دیدار با پاپ از ظلم، قهر، فقر، ستم دینی و فکری و سرکوب‌ آزادی‌ها که بسیاری در کشورهای جهان از آن رنج می‌برند و همچنین جنگ‌ها، اقدامات خشونت‌آمیز، محاصره اقتصادی، کوچاندن اجباری مردم و... بویژه در ارتباط با مردم فلسطین در سرزمین‌های اشغالی سخن گفته و به نقشی که رهبران دینی و معنوی در جهت جلوگیری از این فاجعه باید ایفا کنند، اشاره کرده است. در ادامه این بیانیه آمده است آیت‌الله سیستانی ضمن اشاره به جایگاه عراق، تاریخ بزرگ این کشور و مردم سخاوتمند آن، ابراز امیدواری کرده است عراق تیره‌‌روزی کنونی خود را در زمانی نه چندان دور پشت سر بگذارد. مرجع‌ عالی شیعیان عراق همچنین بر اهتمام خود مبنی بر زندگی مسیحیان همچون سایر مردم عراق در امنیت، صلح و با داشتن تمام حقوق قانونی تأکید کرده و در عین حال، به نقش مرجعیت دینی در پاسداری از مسیحیان و سایر افرادی که در سال‌های گذشته، مورد ستم و اذیت قرار گرفته‌اند، بویژه زمانی که تروریست‌ها بر بخش عظیمی از چند استان عراق سیطره پیدا کردند، اشاره کرده است. در بخش پایانی این بیانیه نیز آمده است آیت‌الله سیستانی از پاپ فرانسیس به خاطر تحمل سختی‌های سفر و انجام این دیدار تشکر کرده است. 
 
* تقدیر واتیکان از مرجعیت و جامعه شیعه عراق
واتیکان نیز روز شنبه با صدور بیانیه‌ای درباره دیدار پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان با آیت‌الله سیدعلی سیستانی، مرجع عالی شیعیان عراق، تاکید بر دوستی بین مذاهب را از مهم‌ترین محورهای این ملاقات برشمرد. به گزارش خبرگزاری رسمی واتیکان، در این بیانیه آمده است: پاپ فرانسیس در نجف اشرف با آیت‌الله سیستانی دیدار کرد. در این دیدار که نزدیک به ۴۵ دقیقه به طول انجامید، پاپ فرانسیس بر اهمیت همکاری و دوستی بین مذاهب جهان تاکید کرد تا بتوان از راه گسترش احترام متقابل و گفت‌وگو، به عراق، منطقه و همه بشریت کمک کرد.  واتیکان افزود پاپ در این دیدار فرصت یافت از آیت‌الله سیستانی به همراه جامعه شیعیان عراقی برای مقابله با خشونت و مشکلات بزرگی که در سال‌های گذشته پیش آمده و در دفاع از ضعیف‌ترین مردم و آنانی که بیشترین ظلم و ستم را دیده‌اند، تشکر و قدردانی کند. 
 
* پاپ: تروریسم از دین سوءاستفاده می‌کند
رهبر کاتولیک‌های جهان دیروز پس از دیدار با آیت‌الله سیستانی، مرجع عالی شیعیان عراق، با سفر به شهر ناصریه در استان ذی‌قار از بقایای شهر تاریخی «اور» دیدن کرد. پاپ فرانسیس ضمن این دیدار با شرکت در آیین ویژه موسوم به «دعای ادیان» که با حضور نمایندگان مذاهب مختلف عراق و با تلاوت آیاتی از قرآن مجید آغاز شد، گفت: تروریسم و خشونت از دین برنخاسته، بلکه از دین سوءاستفاده کرده است. پیشوای مذهبی واتیکان طی سخنرانی خود با اشاره به اینکه شهر تاریخی اور زادگاه حضرت ابراهیم(ع) است، بیان کرد: از اینجا بود که حضرت ابراهیم به آسمان نگاه کرد و ما هم باید در عین حال که در زمین هستیم، به آسمان نگاه کرده و از آسمان استمداد بطلبیم. پاپ فرانسیس افزود: ابراهیم(ع) به عنوان پدر پیامبران الهی از اینجا سفرش را آغاز کرد؛ سفری که «سفر صلح» بود و ما نیز که دارای تاریخ مشترک در همزیستی مسالمت‌آمیز هستیم، باید با یکدیگر همکاری کنیم. وی ادامه داد: برادری، ما را به سمت زندگی مسالمت‌آمیز سوق می‌دهد و نباید نواهای حسنه انسان و پیام صلح و اخوت را فراموش کنیم. پیشوای کاتولیک‌های جهان خاطرنشان کرد: از اینجا (شهر تاریخی اور)، سرزمین پدرمان ابراهیم بود که ایمان و توحید آغاز شد. رهبر کاتولیک‌های جهان از ظلمی که بر اقلیت ایزدی در جریان ظهور گروه تروریستی داعش در سال ۲۰۱۴ رفت، یاد کرد و افزود: وقتی تروریسم به عراق حمله کرد، به بخشی از تاریخ یورش برد اما در این برهه تاریک، ستاره‌ها درخشیدند و مسیحیان و مسلمانان برای ساخت پایه‌های صلح با همدیگر همکاری کردند. وی با یادآوری همه‌گیری ویروس کرونا و بیان اینکه این ویروس ما را به همکاری فرا می‌خواند، تاکید کرد: همکاری با یکدیگر عامل پیروزی بر این بیماری است. پاپ با ابراز امیدواری نسبت به اینکه بشریت با همکاری یکدیگر بر بحران‌ها از جمله کرونا و کشمکش‌ها پیروز ‌شود، تصریح کرد: بدون صلح، همزیستی مسالمت‌آمیز وجود ندارد. بعد از پایان سخنان رهبر کاتولیک‌های جهان، بیانیه مشترک به عنوان نماز ادیان قرائت شد که دربرگیرنده مجموعه‌ای از دعاها برای برقراری صلح در جهان است. شهر اور با سابقه سکونت بشر در ۴۵۰۰ سال قبل از میلاد، از نخستین شهرهایی است که بشر در آن سکونت داشته و در کتاب مقدس مسیحیان چندین بار به عنوان زادگاه حضرت ابراهیم(ع) از آن یاد شده است. پاپ فرانسیس پس از اتمام مراسم، شهر اور را به مقصد بغداد ترک کرد. 
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان با گذشتن بیش از یک سال محدودیت‌های کرونایی برای یک سفر ۴ روزه روز جمعه در میان تدابیر شدید امنیتی و مقررات منع ورود به بغداد، وارد عراق شد. کلیسای کاتولیک هفدهم آذرماه گذشته اعلام کرده بود رهبر کاتولیک‌های جهان بین پنجم تا هشتم مارس (۱۵ تا ۱۸ اسفند) به عراق سفر می‌کند. پاپ فرانسیس سفر تاریخی خود به عراق را از روز جمعه با ورود به بغداد آغاز کرد. رهبر کاتولیک‌های جهان روز جمعه پس از ورود به عراق، با «مصطفی الکاظمی» نخست‌وزیر و «برهم صالح» رئیس‌جمهور عراق دیدار کرد. پاپ در بدو ورود به عراق در پای پلکان هواپیما در فرودگاه بغداد مورد استقبال مصطفی الکاظمی قرار گرفت، در حالی که گروهی از مقام‌های رسمی، مذهبی و فرهنگی نیز حضور داشتند. پاپ سپس بعد از دیدار با آیت‌الله سیستانی به شهر اور، زادگاه حضرت ابراهیم(ع) در استان ذی‌قار در جنوب عراق رفت. بنا بر اعلام قبلی پاپ قرار است در 2 روز باقیمانده از سفر در اربیل با مقامات اقلیم کردستان عراق دیدار کند و بعد از آن به ۴ شهر مسیحی‌نشین در استان نینوا خواهد رفت.
***
هدیه پاپ به فرمانده مسیحی حشدالشعبی
 پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان در جریان سفر به عراق، تسبیح خود را به «ریان الکلدانی» از فرماندهان حشدالشعبی هدیه داد. «ریان الکلدانی» فرمانده مسیحی تیپ «بابلیون» است که زیر نظر حشدالشعبی فعالیت می‌کند. هنگام اهدای این تسبیح «فالح الفیاض» رئیس سازمان حشدالشعبی نیز حضور داشت.

Page Generated in 0/0061 sec