فدراسیونهای ورزشی و برگزاری انتخابات آنها همهساله بخشی از ترافیک کاری وزارت ورزش و حواشی پیرامون این وزارتخانه را موجب میشوند. این دغدغه و حواشی خیلی پررنگتر از همیشه به چشم میآیند وقتی انتخابات فدراسیونها برای سالی بحث باشد که به واسطه برگزاری رویدادی مانند المپیک یا برگزاری مجمع انتخاباتی، نهاد بزرگی مانند کمیته ملی المپیک اهمیت بیشتری داشته باشد و به نوعی سال تعیین تراز مدیریتی و سرنوشت به حساب بیاید. به خاطر کرونا و تاثیرات محدودکنندهای که از خود به جا گذاشت، ورزش ایران در سال جدید و برای نخستینبار در تاریخ، این ۲ مهم یعنی المپیک و انتخابات کمیته ملی المپیک را همزمان پیش رو دارد. همین مساله لزوم توجه به انتخابات فدراسیونها و سروسامان دادن بهموقعتر آنها را بیشتر از همیشه میکند، اگر چه برای این کار هم مانعی به نام جابهجایی دولت وجود دارد که میتواند برگزاری سر وقت مجامع انتخاباتی فدراسیونها را تحتالشعاع قرار دهد، کما اینکه هستند فدراسیونهایی که از برگزاری به موقع انتخاباتشان گذشته است و همچنان اندر خم یک کوچه برای تعیین رئیس جدیدشان هستند.
* انتخابات به جامانده از ۹۸ و ۹۹
وزارت ورزش برگزاری انتخابات فدراسیونها در سال گذشته را از ۱۱ خردادماه و با فدراسیون تنیس آغاز کرد و تا ۱۶ اسفندماه و برگزاری انتخابات فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی ادامه داد. در این فاصله کرونا باعث توقف چندماهه برگزاری انتخابات شد اما در مجموع در سال سراسر کرونایی، انتخابات ۱۲ فدراسیون (با احتساب فوتبال) به سرانجام رسید.
علاوه بر انتخابات فدراسیونهای تنیس و موتورسواری و اتومبیلرانی، سال گذشته انتخابات فدراسیونهای ووشو، همگانی، دوومیدانی، پزشکی- ورزشی، ورزشهای دانشگاهی، اسکی، ورزشهای روستایی و عشایری، بدنسازی و پرورش اندام، نجات غریق و غواصی و فوتبال هم برگزار شد. در این میان پزشکی- ورزشی، موتورسواری و اتومبیلرانی، ورزشهای دانشگاهی، ووشو، دوومیدانی و فوتبال فدراسیونهایی بودند که پرونده انتخابات آنها از سال ۹۸ و به دلایل مختلف مانند اتمام دوره قانونی، استعفا، برکناری، لغو انتخابات یا ابطال مفتوح بود و بالاخره طی سال گذشته با برگزاری انتخابات مختومه اعلام شد. شطرنج هم البته شرایطی مشابه این فدراسیونها داشت اما کشوقوس انتخاباتی این رشته بعد از یک دوره ثبتنام کاندیداها، اعلام نتیجه بررسی صلاحیت آنها و حتی تعیین زمان برگزاری مجمع کماکان ادامه دارد؛ دوره ریاست قبلی فدراسیون شطرنج که در اختیار مهرداد پهلوانزاده بود اسفندماه سال ۹۷ به پایان رسید اما به خاطر برخی مسائل حاشیهای که منجر به ابطال ثبتنامهای اولیه و اعلام نامنویسی دوباره از کاندیداها شد و تا مات شدن یکی از نامزدها هم ادامه داشت، تعیین متصدی جدید شطرنج به سال 1400 موکول شد. این شرایط یعنی موکول شدن انتخابات به سال ۱۴۰۰ برای ۲ فدراسیون دوچرخهسواری و پهلوانی و زورخانهای هم وجود دارد با این تفاوت که این ۲ فدراسیون از بهمنماه ۹۸ (۶ و ۱۰ بهمنماه) وارد پروسه انتخابات شدند.
* لزوم برگزاری انتخابات ۱۴ فدراسیون در سال ۱۴۰۰
علاوه بر ۳ فدراسیون شطرنج، دوچرخهسواری و پهلوانی و زورخانهای که برگزاری انتخابات آنها از سالهای ۹۸ و ۹۹ همچنان روی دست وزارت ورزش مانده است، این وزارتخانه با اتمام دوره مدیریتی ۱۱ فدراسیون دیگر هم در سال جدید مواجه است.
اسکیت (۱۱ تیرماه)، ژیمناستیک (۱۹ تیرماه)، تیراندازی (۲۰ تیرماه)، ورزشهای نابینایان و کم بینایان (۱۴ آذرماه)، کوهنوردی و صعودهای ورزشی (۲۰ آذرماه)، ورزشهای دانشآموزی (۲۲ آذرماه)، کبدی (۲۵ آذرماه)، تکواندو (۲ دیماه)، بوکس (۵ دیماه)، شنا، شیرجه و واترپلو (۹ دیماه) و بسکتبال (۲۳ دیماه) فدراسیونهایی هستند که دوره 4 ساله روسای آنها طی سال جاری به پایان میرسد و بر همین اساس وزارت ورزش فعلی و بعدی ملزم به استارت زدن روند انتخاباتی برای هر یک از آنها خواهد بود.
* موانع انتخاباتی فدراسیونها در سال جاری
فدراسیونهایی که امسال با اتمام دوره قانونی روسای خود مواجه میشوند دقیقا همان فدراسیونهایی هستند که سال ۹۶ به خاطر در پیش بودن انتخابات کمیته ملی المپیک برگزاری فشرده و متوالی انتخابات آنها در دستور کار وزارت ورزش قرار گرفت. مجمع انتخاباتی کمیته ملی المپیک ۲۵ دیماه 4 سال پیش برگزار شد. درست در فاصله یکماه و نیم مانده به آن انتخابات مهم، وزارت ورزش مجمع انتخاباتی ۸ فدراسیون را برگزار کرد تا اینگونه موانع قانونی برای حضور روسای آنها در مجمع کمیته ملی المپیک برداشته شود. نیمه نخست همان سال هم انتخابات ۳ فدراسیون برگزار شده بود. حالا این ۱۱ فدراسیون به انضمام ۳ فدراسیونی که از ماهها پیش پرونده به دست هستند، سال مهمی به لحاظ انتخاباتشان در پیش دارند.
البته با پایان دوره ۴ ساله سیدرضا صالحیامیری و اعضای همراه او در هیاترئیسه و هیات اجرایی کمیته ملی المپیک، انتخابات جدید این کمیته هم باید امسال (حدود دی و بهمن) برگزار شود. قاعدتا برای اینکه روسای ۱۴ فدراسیون مورد بحث حضور بدون حرف و حدیثی در انتخابات پیش روی کمیته ملی المپیک داشته باشند باید عنایت وزارت ورزش برای برگزاری انتخابات به موقع شامل حالشان شود. حال آنکه امسال موانعی بر سر راه انتخابات به موقع فدراسیونها وجود دارد که المپیک یکی از آنهاست. قاعدتا در بازه زمانی برگزاری بازیهای المپیک توکیو (مردادماه) و حداقل یکی دو هفته قبل و بعد از این بازیها، تمام توجه ورزش و مدیرانش معطوف به کاروان اعزامی و مسائل مربوط به آن است بهطوری که عملا فرصتی برای رسیدگی به انتخابات نیست. از طرفی معمولا وزارت ورزش در ایام ماه رمضان هم قدمی برای برگزاری مجامع برنمیدارد و در واقع اینگونه برگزاری آنها را به فرصتی بهتر برای حضور همه اعضای مجمع موکول میکند.
مهمتر از اینها اینکه امسال به واسطه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و جابهجایی مسؤولان از دولت دوازدهم به سیزدهم، شکاف قابل توجهی در پیگیری برنامههای وزارت ورزش ایجاد خواهد شد که قاعدتا انتخابات فدراسیونها را هم تحتالشعاع قرار میدهد. به هر حال تا روی کار آمدن دولت آینده و آغاز به کار وزیر جدید ورزش، فرصت برای رسیدگی به اوضاع انتخابات فدراسیونها از دست خواهد رفت، بویژه اگر پروسه انتخاب متصدی وزارت ورزش در دولت سیزدهم مانند دولت فعلی بیش از حد زمانبر شود.