مصطفی پورکیانی: تلویزیون مانند سالهای گذشته در ماه مبارک رمضان سریالهای مناسبتی خود را برای این ایام تدارک دیده است. تا به حال «احضار، بچه مهندس۴، یاور و رعد و برق» به عنوان سریالهای رمضانی سیما معرفی شدهاند. به گزارش «وطنامروز»، تلویزیون مانند سالهای گذشته در ماه مبارک رمضان سریالهای مناسبتی خود را برای این ایام تدارک دیده است، البته چند سالی میشود دیگر سریالهای رسانه ملی حال و هوای این ماه مبارک را ندارند و صرف پخش در این ایام در کنداکتور شبکه قرار میگیرند و گاه در هر زمان دیگری نیز قابلیت پخش دارند. شبکههای مختلف سیما از ماهها قبل در شرایط سخت کرونایی در تدارک این ماه بودند و سریالهای نمایشی خود را جهت پخش آماده کردهاند یا با سرعت بالا در حال رساندن آنها به کنداکتور شبکهاند.
در ادامه این گزارش مروری کوتاه داریم بر سریالهایی که قرار است از شبکههای مختلف سیما در ایام ماه مبارک رمضان میهمان مخاطبان خود باشند.
* شبکه یک؛ «احضار»
علیرضا افخمی که سالها پیش در ماه مبارک رمضان سریال ماورایی «او یک فرشته بود» و بعدها «پنج کیلومتر تا بهشت» را در همان فضا کارگردانی کرده بود، امسال قرار است سریال «احضار» را در همان حال و هوای ماورایی در نقد عرفانهای کاذب برای ماه رمضان شبکه اول به پخش برساند. با انجام 80 درصد تصویربردارى مجموعه تلویزیونى «احضار»، مراحل فنی همزمان در حال انجام است تا این مجموعه به تهیهکنندگی محمودرضا تخشید برای پخش در ماه مبارک رمضان از شبکه یک سیما آماده شود. با پایان یافتن تصویربرداری بخشهای شمال، گروه هماکنون در تهران مشغول ادامه کار هستند. در این مجموعه آرش مجیدی، رضا توکلی، نسرین نکیسا، مرتضی کاظمی، آدرینا صادقی، مینو آذرمگین، نازنین هاشمی، دینا هاشمی و میلاد میرزایی بازی دارند و به گروه بازیگران افسانه چهرهآزاد، على دهکردى، خیام وقارکاشانى، درسا بختیار، غزال نظر و صالح میرزاآقایى نیز اضافه شدهاند.
در خلاصه داستان این مجموعه آمده است: مائده و زهره دختر عمه و دختر دایی یکدیگرند. آنها همراه ۲ تن از دوستان خود، سوسن و شکیبا، برای یک سفر تفریحی عازم شمال شدهاند. اگر چه هر 4 نفر ظاهرا از دوستان صمیمی یکدیگر هستند اما یکی از آنها نسبت به مائده حسادت مىورزد و دل خوشی از او ندارد. این سفر بهانهای مىشود تا کینهورزیهای او برملا شود. با پیوستن محسن - خواستگار قبلى مائده - به این جمع حوادثی رقم مىخورد که زندگی و سرنوشت مائده و زهره را دگرگون مىکند.
* شبکه دو؛ «بچه مهندس۴»
فصل چهارم مجموعه تلویزیونی «بچه مهندس» به کارگردانی احمد کاوری و تهیهکنندگی سعید سعدی در ایام ماه مبارک رمضان از شبکه دوم سیما روی آنتن خواهد رفت.
گروه تولید این مجموعه با اتمام بخشهای مربوط به مشهد، هماکنون در پایتخت مشغول تصویربرداری سکانسهای پایانی هستند. به گفته سعید سعدی، تصویربرداری این پروژه با وجود شیوع ویروس کرونا طی 5 ماه گذشته با ۲ گروه و در ۲ شیفت انجام شده تا تمام قسمتهای مجموعه برای پخش به موقع در ایام ماه رمضان آماده باشد. شاید تغییر مهم این سریال نسبت به فصلهای گذشته، تغییر بازیگر نقش «جواد» و کارگردان این مجموعه باشد که در این فصل محمدرضا رهبری جایگزین روزبه حصاری برای نقش «جواد جوادی» شد و در حالی احمد کاوری کارگردانی این فصل را برعهده دارد که ۳ فصل قبلی را علی غفاری کارگردانی کرده بود. ثریا قاسمی، فرهاد قائمیان، محمدرضا رهبری، مهشید جوادی، عبدالرضا اکبری، سهند جاهدی، عباس جمشیدیفر، سیاوش چراغیپور، شیوا خسرومهر، عزتالله مهرآوران، شهین تسلیمی، محمدرضا هدایتی و امید روحانی از بازیگران فصل چهارم این سریال هستند.
* شبکه سه؛ «یاور»
جدیدترین اثر سعید سلطانی به نام «یاور» با داریوش ارجمند و دیگر بازیگرانش در شرق تهران به فیلمبرداریاش ادامه میدهد تا به رقابت رمضانی تلویزیون برسد.
سریال «یاور» به تهیهکنندگی آرمان زرینکوب برای شبکه ۳ ساخته میشود. مجموعه ۳۰ قسمتی «یاور» ملودرامی اجتماعی است که قسمتهای معمایی و تم جوانمردی دارد.
در کنار داریوش ارجمند که نقش اصلی یعنی «یاور» را برعهده دارد، ارسلان قاسمی، محمد حاتمی، زهرا سعیدی، شبنم فرشادجو، امید علیمردانی، فقیهه سلطانی، مهوش افشارزاده و اسماعیل محرابی از جمله بازیگرانیاند که در این سریال حضور دارند. گفته میشود این سریال به احتمال فراوان گزینه رمضانی شبکه ۳ خواهد بود.
* شبکه پنج؛ «رعد و برق»
بهروز افخمی بعد از یک دهه دوری از تلویزیون در مقام کارگردانی سریال، سال گذشته مجموعه «رعد و برق» را در مناطق سیلزده جلوی دوربین برد. با توجه به گفتههای عوامل ساخت سریال رعد و برق، این سریال تمام تلاشش را میکند تا جزئیات ماجراهایی که در ایام سیل سال ۱۳۹۸ برای مردم اتفاق افتاد را به نمایش بگذارد و گوشهای از زحمات و مجاهدت افرادی را که در کمکرسانی به مردم از هیچ کمکی دریغ نکردند نشان دهد.
بهروز افخمی، کارگردان سریال رعد و برق درباره قصه این سریال عنوان کرد: «الان نمیتوانم درباره قصه چیزی بگویم، زیرا به دلیل بیماری کرونا و نحوه برخورد دولت با کرونا خیلی تغییرات در قصه برای ما پیش آمد و باعث شد بخشهای زیادی از سریال را که در خوزستان و لرستان میگذشت، حذف کنیم. فیلمنامه قبلی را کنار گذاشتیم و فیلمنامه جدیدی نوشتیم».
افخمی معتقد است استان گلستان به دلیل اینکه نخستین استانی بود که ۲ سال پیش درگیر سیل شد، به قدری روایت قصه و مشکلات داشته که برای سریال کافی باشد، به همین دلیل متمرکز روی استان گلستان شدهاند و الان فصل اول سریال را میسازند. او احتمال میدهد که بعدا برای سیل خوزستان و سیل لرستان که ابعاد آن هم خیلی بزرگتر از سیل گلستان بوده، فصلهای بعدی را در نظر بگیرد و ساختن آن را به دوستان دیگری محول کند.
شهرام قائدی، محمد فیلی، مرتضی کاظمی، مهدی زمینپرداز، محمد مختاری، شهین تسلیمی، مزدک رستمی، حسن اسدی، ویدا موسوی، سپیده موسوى، امیر موسوی، ابراهیم یوسفی، پوریا منجزی، مجید درستی و ابراهیم امیرخانی بازیگرانی هستند که در این سریال تلویزیونی به ایفای نقش میپردازند.
***
ماجرای تصویر چشم شیطان در لوگوی سریال احضار
سال گذشته یک روز بعد از انتشار تیزر سریال «زیرخاکی»، گمانهزنیها درباره جمله عبریای که در آن نوشته شده بود باعث شد بسیاری به اشتباه از لوگو برداشت غیرواقعی داشته باشند اما با ترجمه جمله «اسرائیل دزد عتیقه است» که کاملا با مفهوم و مضمون سریال همخوانی داشت، حقیقت ماجرا برملا شد. این ماجرا برای سریال «احضار» هم با انتشار تیزر و لوگوی سریال، تکرار شد؛ سریالی که با موضوع توجه به عرفانهای کاذب و جلسات احضار روح که با خود جز نابودی خانوادهها و مشکلات روحی - روانی برای افراد شرکتکننده در این جلسات چیز دیگری ندارد، حرف و حدیثهایی را به وجود آورده است. لوگوی این مجموعه که با نمادی از چشم جهانبین منتشر شده، بر اساس اعلام علیرضا افخمی- کارگردان سریال- کاملا با موضوع سریال مطابقت دارد. تمام جلسات احضار روح با علامت چشم جهانبین شناخته میشود و در طراحی لوگو کاملا به این مهم توجه شده و این مجالس را نفی میکند. با نوع ارائه لوگو کاملا قابل درک است که سریال در جهت نفی عرفانهای کاذب و جلسات احضار روح ساخته شده و برای مخاطب کاملا هشداردهنده است. کاربرد نماد چشم جهانبین در لوگو بسیار اهمیت دارد. در بسیاری از کارتونها یا فیلمهای سینمایی خارجی این نشان را میبینیم که کاملا در مدح این چشم که به عنوان تکچشم یا چشم دجال هم از آن یاد میشود، استفاده شده اما با توجه به طراحی لوگو، کاملا مذموم بودن عرفانهای کاذب و مجالس احضار در آن قابل درک است و به مخاطب نهیب میزند که با سریالی در نقد مجالس احضار روح روبهرو است. به فتوای اکثر علما، برپایی یا شرکت در مجالس احضار روح مذموم و حرام اعلام شده، زیرا اکثریت قریب به اتفاق چنین مجالسی بر پایه دروغ و فریبکاری است. با سابقهای که علیرضا افخمی در ساخت سریالهای پرمخاطب و با مضامینی با رویکردهای دینی چون «او یک فرشته بود» و «پنج کیلومتر تا بهشت» دارد، به نظر میرسد به عمد از این طراحی در لوگوی سریال استفاده کرده تا باعث عصبانیت برخی افراد که به این مجالس اعتقاد دارند و با این مجالس زندگی بسیاری افراد را دچار مشکلات و مسائل عدیده میکنند، شود.