مریم نوابینژاد، کارگردان و سوژهپرداز برنامه «محاکات» درباره قسمتهای ویژه این برنامه برای فضای ماه رمضان توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش «وطنامروز» مریم نوابینژاد طراح، سوژهپرداز و کارگردان مسابقه «محاکات» که در ایام نوروز ۱۴۰۰ روی آنتن شبکه ۲ سیما رفت، درباره این برنامه بیان کرد: خدا را شکر از این برنامه استقبال خوبی شد و بازخوردهای زیادی داشتیم که عدهای به صورت خانوادگی آن را در تعطیلات دیده بودند. وی ادامه داد: «محاکات» در ابتدای ماه رمضان دوباره به آنتن برمیگردد و این بار مخاطبان، قصههای مردم عادی را میشنوند. در نوروز فکر کردیم مردم بیشتر دوست دارند قصه چهرههای شناخته شده را بشنوند اما در ماه رمضان رویکرد برنامه، قصههای مردمی است که به نظرم خیلی هم شنیدنی است و فضای متفاوتی دارد.
او که پیش از این کارگردانی «هزار داستان» را برعهده داشته است، درباره خروجی «محاکات» عنوان کرد: از دل این قصهها که در نوروز پخش شد، ۲ داستان برای رمان و فیلمنامه به دست آمد و این داستانها به ۲ تیم سپرده میشود که آنها را به سرانجام برسانند. وی درباره ایده این برنامه به مشورت با محمدرضا شهیدیفر اشاره کرد و گفت: من همیشه در گفتوگوهایی که با آقای شهیدیفر داشتم، فکر میکردم چقدر خوب است که بتوان از دل این قصهها فیلمنامهای نوشته یا فیلمی ساخته شود. خود من سالها در حوزه روزنامهنگاری اجتماعی و در حوزههای ادبی کار کردهام و خیلی وقتها میبینم برخی آثار قابلیت ساخت سینمایی دارند.
نوابینژاد درباره مدل تعریف کردن قصهها به دور از فضای غم و تلخی که ویژگی برنامه است نیز یادآور شد: در «هزار داستان» و «مکث» که برنامههای قبلی من بودند، اگر تلخی هم داشت عاقبت آن خوش بود. بالاخره زندگی بدون بحران درنمیآید و اگر یکی بگوید خیلی موفق است بالاخره باید به ته دره برسد و بعد دوباره بالا بیاید تا این موفقیت دیده شود.
کارگردان «محاکات» درباره اینکه چقدر خودش در روایت قصهها نقش دارد، بیان کرد: من همه قصهها را گوش میکنم و حتی درباره اینکه در بازههای زمانی ۱۰ دقیقهای شرکتکننده چطور قصه خود را شروع کرده و به پایان برساند با او حرف میزنم. سوالات را با منصور ضابطیان، مجری برنامه چک میکنم و محورهای کلی قصه هر میهمان را هم به داوران میگویم تا در جریان کلیت ماجرا باشند اما آنها از جزئیات با خبر نیستند تا در حین تعریف قصهها و تحت تاثیر شگفتی خودشان سوال بپرسند.
وی درباره داوران بخش رمضانی برنامه نیز عنوان کرد: رسول نجفیان، سید امیرشهاب رضویان و فلورا سام ۳ داور ثابت برنامه هستند اما در کنارشان از منتقدان سینمایی، فیلمنامهنویسان و کارگردانان هم بهره گرفتهایم که به صورت گردشی در برنامه حضور دارند.
نوابینژاد درباره اینکه چگونه سوژههایش را پیدا میکند نیز گفت: من در این سالها چند هزار قصه شنیدهام، ۲۰ سال کار خبری کردم و 5 دوره «هزار داستان» و ۱۲۰ قسمت «مکث» را ساختهام. راههای مختلفی را برای پیدا کردن این افراد طی میکنم؛ از جستوجوهای میدانی در انجمنها و نهادها تا گفتوگوهایی که در تاکسی و میان مردم صورت میگیرد و حتی خیلیها خودشان با من تماس میگیرند؛ از راهی به دنبال افراد مورد نظر هستم که هر یک از این سوژهها یک پروسه دارد. به طور مثال خیلی از برنامهها از روی تیتر خبرها سوژههایشان را پیدا میکنند، در حالی که من خودم دست به جستوجو میزنم.