بهروز فتاحی: بازار سرمایه روز گذشته آخرین روز معاملات خود را در حالی به پایان رساند که شاخص بورس با هزار و 365 واحد کاهش، رقم یک میلیون و 234 هزار و 191 واحد را ثبت کرد. شاخص کل بورس در پایان معاملات روز سهشنبه هفته جاری، پس از چند روز ریزش پیاپی توانسته بود با کمک شرکتهای حقوقی بزرگ 18 هزار و 458 واحد رشد کند اما این روند تداوم نداشت و بورس بار دیگر دیروز سرخپوش شد. ارزش معاملات کل بازار سهام روز گذشته به رقم 7 هزار و 239 میلیارد تومان رسید که نسبت به روز سهشنبه 2 درصد کاهش یافت. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 34 درصدی نسبت به روز سهشنبه به رقم 3 هزار و 262 میلیارد تومان رسید. به گزارش «وطنامروز»، پیش از این در اواخر اسفندماه سال گذشته، کارشناسان بازار سرمایه پیشبینی کرده بودند روند شاخص بورس در فروردینماه امسال با ابهاماتی روبهرو خواهد شد و بر این اساس برخی سهمها رشد ارزش را تجربه میکنند و برخی دیگر رشد نخواهند داشت. با این حال طبق پیشبینی کارشناسان قرار است اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت به واسطه گردش نقدینگی بالا در کشور شاخص کل بورس رشد داشته باشد. فعالان بازار سرمایه گفتهاند رشد شاخص بورس در اوایل اردیبهشت، احتمالا به دلیل رشد سهمهای صادراتمحور مانند پتروشیمی باشد و دلیل آن نیز افزایش احتمالی قیمت دلار است که همسو با تورم یا انتظارات تورمی که در جامعه حاکم است، اتفاق میافتد.
* نبود نظم اقتصادی در ایران
آنچه مسلم است در اقتصاد ایران که شاخصهای آن از هیچ یک از مولفههای اقتصادی پیروی نمیکند، پیشبینی روند حرکت بازار سرمایه بسیار دشوارتر از بازار سرمایه در کشورهایی است که نظم اقتصادی بر آنها حاکم است. با این حال به نظر میرسد سیگنالهایی که میتواند بر رشد یا افت شاخص بورس در ایران اثرگذار باشد، قابل تحلیل و بررسی است. طبق آمار ارائهشده از سوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، هماکنون بیش از ۵۷ میلیون نفر در بازار سرمایه حضور دارند و از همین رو نوسانات این بازار برای آنها بسیار مهم است. محمدعلی دهقاندهنوی اظهار امیدواری کرده است با برنامهریزیهای پیش رو، بورس در افق بلندمدت بازدهی خوبی داشته باشد. وی با تاکید بر نقش مهم شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگها بر روند بازار سرمایه، توسعه فعالیت این شرکتها را عامل اصلی رشد اقتصادی کشور دانسته و مانع اصلی توسعه این شرکتها را تامین مالی بانکی عنوان کرده است. اگر چه رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگها دعوت کرده وارد فرآیند انتشار اوراق شوند اما به نظر میرسد وضعیت شاخص بورس از مولفههای دیگری تبعیت میکند.
* ابعاد سیاسی و اقتصادی نوسان شاخص بورس
علی حیدری، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «وطنامروز» وضعیت کنونی بازار سرمایه را تابعی از ۲ بعد سیاسی و اقتصادی حاکم بر جامعه میداند و میگوید: تاثیرپذیری بازار سرمایه از منظر سیاسی به دلیل ابهاماتی است که در چگونگی مذاکرات وین وجود دارد که باعث شده فضای جامعه به سمت نوعی انتظار پیش برود؛ انتظاری که معتقدم از سال گذشته تاکنون به وجود آمده و چندان خوشایند نیست و بازار سرمایه به این انتظارات واکنش نشان داده است.
* اقتصاد ایران در کماست
حیدری با اشاره به تاثیر بعد اقتصادی بر بازار سرمایه میافزاید: اقتصاد ما اکنون بلاتکلیف است. بودجه عمرانی سال 1400 تعریف قابل توجه و خاصی ندارد و همین امر موجب میشود طبق سنوات گذشته، سرمایهگذار انتظار و دید روشنی نسبت به یک رویداد خاص اقتصادی نداشته باشد.
* نقش کمرنگ انتخابات در شاخص بورس
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه، تاثیر انتخابات در بازار سرمایه را چندان جدی و مهم نمیداند و میگوید: اگر قرار است دولت بعدی نیز رویه دولت کنونی را ادامه دهد هر اتفاقی که اکنون در حال رخ دادن است، در آینده نیز مشاهده خواهد شد. وی معتقد است تداوم سبک و سیاق دولت در مدیریت اقتصادی کشور آشفتگی بسیار زیادی ایجاد کرده و اقتصاد کشور را به کما فرو برده است. موضوع شیوع کرونا و تاثیرگذاری آن بر بازار سرمایه نیز از دیگر مواردی است که حیدری با تاکید بر آن ادامه میدهد: از 4 ماه پیش تاکنون اغلب کشورهای دنیا تزریق واکسن کرونا را آغاز کردهاند. با شروع این روند شاهد بهبود شرایط بازار سرمایه در آن کشورها بودهایم و مسلما با شروع واکسیناسیون در ایران هم شاهد بهبود شرایط خواهیم بود.