printlogo


کد خبر: 232408تاریخ: 1400/1/29 00:00
مجلس قدرت مذاکره را بازگرداند

دکتر عباس مقتدایی*: مجلس یازدهم نشان داد در حفظ منافع ملت قاطعیت لازم را دارد؛ تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران، دستاوردی بود که به واسطه آن دست دولت مجددا پر شد و ملت ایران بر اساس این قانون، دارای قدرت بیشتری در اقدام راهبردی شده است. 
ما اکنون از یک سو شاهد آن هستیم که این قانون دستاوردهای قابل توجهی برای ملت داشته است و هر روز بر دستاوردهای آن که حاصل دوراندیشی مجلس بود، اضافه می‌شود و از سوی دیگر شاهدیم که مماشات دولت با کشورهای غربی در حال تضعیف این قاطعیت برآمده از مصوبه مجلس است و توقع آن است که آقای روحانی به این روند کاهنده قدرت کشور خاتمه دهد. 
ما در مصوبه مجلس تصویب کرده بودیم ایران از 5 اسفند به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی خاتمه دهد چون تحریم‌ها برداشته نشده است اما عملا فرصتی که دولت به کشورهای بدعهد و آژانس داد، نشان از این داشت که بنا بر حراست از قانون مجلس را ندارد. البته مجلس نظارت‌های خاص خود را دارد و بارها تأکید کرده عدم دقت دولت در اجرای مصوبه پذیرفته نیست؛ به دولت مستقیم و غیرمستقیم گفته‌ایم در مساله برجام رفتارهای گام ‌به‌ گام وجود ندارد چون ما قبلا گام‌های خود را برداشته‌ایم و به تعهدات خود نقداً عمل کرده و بدعهدی دشمن را در عمل دیده‌ایم. به همین دلیل، اینکه آمریکا اعلام کند من از برجام خارج می‌شوم و بعدا اعلام کند دوباره به برجام وارد می‌شوم، این نوعی امتیاز دادن به یک کشور بدعهد و بدرفتار است. بنابراین اینکه امروز غربی‌ها اعلام کنند برای آزادسازی پول ایران مذاکره می‌کنیم یا آمریکایی‌ها بگویند به کره اجازه می‌دهیم یک میلیارد از اموال شما را آزاد کند، «بدعهدی روی بدعهدی» است، زیرا بنا بر این بود که تحریم‌ها لغو شود نه اینکه اموال و دارایی‌های ایران، آن هم به صورت قطره‌چکانی آزاد شود و پذیرش این امر از سوی دولت و وزیر امور خارجه یعنی نادیده گرفتن عزت ملت ایران. 
در هر صورت اقدامات کنونی دولت به نظر می‌رسد شائبه‌های تبلیغاتی و تأثیرگذاری بر انتخابات دارد تا رعایت تام و تمام منافع ملت ایران. 
ما دیدیم در عمل بایدن و ترامپ تفاوتی ندارند و اتفاقا همین موضوع درباره آقای روحانی هم قابل مشاهده است، دکتر روحانی هم نشان داد تجربه را به عنوان یک موضوع مهم در نظر نمی‌گیرد. ما نباید از یک سوراخ ۲ بار گزیده شویم. 
آمریکایی‌ها تحریم‌ها را متوقف نکردند، موانع پیش پای صادرات نفتی و غیرنفتی را برنداشتند و چون اینچنین نکردند، ما نباید مجددا به بدعهدان فرصت دهیم یا به آنان اینگونه وانمود کنیم که هر چه شما انجام دهید، ما با شما همراه هستیم. 
در هر صورت ایران تعهدات خود را انجام داده و بارها آژانس اجرای این تعهدات را تایید کرده است، بنابراین دولت نباید مانع اجرای مصوبه مجلس شود. 
5 خردادماه پایان توافق ۳ ماهه ایران با آژانس است و آقای روحانی نباید همان‌گونه که در ابتدای دولت تلاش کرد 100 روزه اقداماتی را انجام دهد که بعدها مشخص شد شتاب‌زده عمل کرده است، اکنون هم در 100 روز مانده به پایان دولت، همان اشتباه قبلی را تکرار کند و از هول حلیم در دیگ بیفتد. 
ماده 7 قانون اقدام راهبردی، تکلیف را مشخص کرده؛ مجلس تصمیم‌گیرنده است و دولت باید به این نکته توجه کند که حتی رفع محدود تحریم‌ها در تناقض با منافع کلان ملت ایران است. ما باید به فکر خاتمه تحریم‌ها و لغو کامل آنها و صیانت از حقوق ملت باشیم. 
با روش رفتاری دولت، عملا یک سال بعد از خروج آمریکا، در برجام ماندیم. اروپا با توجه به روحیه‌ای که دولت فعلی ایران داشت، به تضمین‌هایی که داده بود، عمل نکرد و قانون مجلس پس از ۲ سال بدعهدی، به کمک دولت آمده است. 
مجلس هیچگاه دریچه دیپلماسی را نبسته است، در عین حال عملا دست دولت را برای آنکه بتواند در مذاکرات برتری داشته باشد، باز کرد. به عنوان مثال مجددا غنی‌سازی 20 درصد را احیا کرد، مجوز استفاده از سانتریفیوژها را داد و قدرت ایران را برای اقدامات راهبردی افزایش داد. حالا هم غنی‌سازی 60 درصدی، اروپا و آمریکا را به دست و پا انداخته است. توقع آن است که مذاکره‌کنندگان ایرانی در جلسات وین بیش از هر چیز به فکر صیانت از منافع ملت ایران باشند نه اینکه به فکر دلجویی باشند یا مطابق سلیقه غربی‌ها عمل کنند. غربی‌ها در عمل نشان داده‌اند تضعیف ایران را برنامه‌ریزی می‌کنند و خواهان تقویت شدن ایران و دستیابی ما به منافع‌مان نیستند. 
* نایب‌رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس 

Page Generated in 0/0199 sec