printlogo


کد خبر: 232446تاریخ: 1400/1/30 00:00
تظاهرات سراسری در چند ایالت آمریکا در اعتراض به خشونت تبعیض‌آمیز پلیس
آمریکای بایدن علیه سیاه‌پوستان
* در بحبوحه اعتراضات علیه نژادپرستی، بایدن همانند ترامپ برای تفریح به زمین گلف رفت

گروه بین‌الملل: بحران‌های اجتماعی و امنیتی در ایالات متحده آمریکا که در دوره ریاست‌جمهوری ترامپ شدت گرفت و به عاملی جدی در شکست او در رقابت‌های انتخاباتی 2020 مبدل شد، در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن نیز نمود عینی داشته و خواهد داشت. نکته جالب توجه اینکه بایدن در سخنرانی تحلیف خود به وجود شکاف اجتماعی عمیق در جامعه آمریکا اشاره داشت. تاکید چندباره بایدن بر لزوم تلاش برای حفظ یکپارچگی جامعه آمریکا و همچنین اشاره به معضلات امنیتی و اجتماعی موجود، از همان زمان نشان داد اعتراضات به تبعیض نژادی در این کشور مداوم خواهد بود.  اعتراضات ۲ هفته گذشته در آمریکا که تحت تاثیر قتل 3 نوجوان در ایالت‌های مختلف به دست پلیس این کشور رقم خورده، تنها بخشی از کوه یخ بحران‌های امنیتی و اجتماعی است که حاکمیت آمریکا و بویژه دولت بایدن با آن درگیر است و خواهد بود. 
 
* تظاهرات چندهزار نفری در شیکاگو
به گزارش «وطن‌امروز»، بعد از انتشار ویدئوی کشته‌ شدن یک نوجوان ۱۳ ساله غیرمسلح توسط پلیس آمریکا، هزاران نفر از مردم شیکاگو  در اعتراض به خشونت پلیس این کشور تظاهرات کردند. به نوشته وبگاه شبکه «ای‌بی‌سی نیوز»، اداره پلیس شیکاگو بعد از مواجه شدن با تظاهرات چند هزار نفری مردم این شهر یک روز بعد از انتشار ویدئوی قتل «آدام تولیدو» گفت انتظار تداوم تظاهرات و افزایش آن در روزهای آینده را نیز دارد. تظاهرات‌کنندگان در این شهر قصد داشتند از محله «لوگان اسکوئر» به سمت خانه «لوری لایتفود» شهردار شیکاگو راهپیمایی کرده و خواستار جلوگیری از تداوم خشونت پلیس شوند که موانع نیروهای امنیتی مانع نزدیک شدن آنها به خانه شهردار شد. همزمان با افزایش تعداد مشارکت‌کنندگان در این تظاهرات، معترضان می‌گفتند به یک «نظام پلیسی» اعتراض دارند که دیگر بدرستی عمل نمی‌کند و اجازه کشتار مردم بی‌گناه را می‌دهد. رسانه‌های آمریکایی گزارش دادند با آنکه این تظاهرات با وجود تعداد زیاد معترضان به ‌شکلی مسالمت‌آمیز برگزار شد اما در انتها با دخالت پلیس و نیروهای امنیتی، به خشونت و درگیری کشیده شد. مقامات شیکاگو پنجشنبه گذشته تصاویری را برای عموم از دوربین لباس یک مامور پلیس هنگام تیراندازی به سمت یک نوجوان ۱۳ ساله که دستانش را به نشانه تسلیم بالا گرفته بود، منتشر کردند.  پلیس شیکاگو بعد از این حادثه مدعی شد پسر نوجوان اسلحه در دست داشته اما در تصاویر مشخص است لحظه تیراندازی دستان وی خالی است. پلیس شیکاگو از سال ۲۰۱۴ وقتی که مامور پلیس یک نوجوان سیاه‌پوست را به ضرب گلوله کشت، تحت نظارت جدی بوده است. 
 
* بازداشت ۱۰۰ نفر در بروکلین توسط پلیس آمریکا
علاوه بر شیکاگو، در بروکلین هم مردم برای ششمین شب متوالی در اعتراض به قتل داونت رایت، جوان 20 ساله سیاه‌پوست به دست پلیس آمریکا به خیابان‌ها آمدند که در جریان این اعتراضات، پلیس حدود ۱۰۰ نفر از تظاهرات‌کنندگان را بازداشت کرد.  بر اساس این گزارش، قتل جوان سیاه‌پوست در بروکلین‌سنتر توسط یک مامور پلیس، بار دیگر موجب اعتراضات گسترده علیه رفتارهای خشونت‌آمیز و نژادپرستانه پلیس آمریکا شده است. در حالی که بخش عمده‌ای از اعتراضات در بروکلین‌سنتر طی روزهای اخیر آرام و مسالمت‌آمیز بوده ولی مقام‌های رسمی اعلام کردند جمعه پس از آنکه معترضان سعی کردند با برداشتن موانع به ساختمان اداره پلیس این شهر یورش ببرند، مجبور به متفرق کردن تظاهرات‌کنندگان شدند و در این بین حدود 100 نفر بازداشت شده‌اند.  یک مقام ارشد پلیس بروکلین‌سنتر در این باره گفت: حدود 500 نفر در اعتراضات حضور داشتند و زمانی که تعدادی از معترضان شروع به برداشتن موانع نصب شده در اطراف ساختمان اداره پلیس کردند و بطری‌های شیشه‌ای را به سوی نیروهای پلیس پرتاب کردند، چاره‌ای جز متفرق کردن آنها و بازداشت تعدادی از معترضان نداشتیم. برخی خبرنگاران که در حال پوشش وقایع و اتفاقات این اعتراضات بودند، هدف آزار و اذیت پلیس قرار گرفتند. این در حالی است که «کیم پاتر» مامور سابق اداره پلیس شهر بروکلین‌سنتر در ایالت مینه‌سوتا که چند روز قبل داونت رایت، جوان سیاه‌پوست را به ضرب گلوله به قتل رساند، با وثیقه 100 هزار دلاری از زندان آزاد شده است.  پلیس اعلام کرده است ماموران پلیس قصد داشتند یک مرد را به خاطر نقض مقررات راهنمایی و رانندگی بازداشت کنند ولی او حاضر به تبعیت از دستور پلیس نشده و دوباره سوار خودرویش شده است.   یک مامور پلیس به سوی راننده شلیک کرده است. طی شب‌های گذشته اعتراضات گسترده‌ای در مینیاپولیس در مخالفت با رفتارهای نژادپرستانه و تبعیض‌آمیز پلیس آمریکا بر پا شده است.
 
* استفاده پلیس آمریکا از عامل شیمیایی
علاوه بر مردم معترض، خبرنگاران و اهالی رسانه که این تحولات را پوشش می‌دهند نیز از خشونت پلیس در امان نیستند. بر اساس اظهارات خبرنگاران آمریکایی، در جریان اعتراضات در منطقه بروکلین‌سنتر، مأموران اقدام به بازداشت موقت و ضرب‌وجرح خبرنگاران نیز کردند.  عکاس و فیلمبردار روزنامه «یو‌اس‌ای تودی» در حساب توئیتری خود نوشت نیروهای پلیس او و دیگر خبرنگاران را تحت بازداشت موقت درآورده و آنها را مجبور کردند روی زمین بخوابند. به گفته این خبرنگار، پلیس بعد از گرفتن عکس از مدارک این خبرنگاران، آنها را آزاد کرد.  ناشر این روزنامه در پیامی به خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: «ما اقدامات پلیس بروکلین‌سنتر را به قوی‌ترین لحن ممکن محکوم می‌کنیم. اینکه به خبرنگاران بگویند روی زمین بخوابند و از مدارک آنها عکس بگیرند، جزو تاکتیک‌های ارعاب عامدانه محسوب می‌شود».  «تیم ایوانز» عکاس خبری نیز گفت مأموران پس از محاصره جمعیت حاضر در خیابان به سمت آنها اسپری فلفل پاشیدند. به گفته این عکاس، یکی از نیروهای پلیس با مشت به صورت او کوبید، کارت خبرنگاری او را پاره کرد، وی را روی زمین انداخت و زانویش را روی کمر او گذاشت. 
دیگر روزنامه‌نگاران و خبرنگاران هم عکس‌ها و ویدئوهای مربوط به بازداشت‌شان توسط مأموران را در رسانه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشتند. در یکی از این تصاویر، پلیس از عامل شیمیایی علیه خبرنگاران تحت بازداشت استفاده می‌کند.
 این در حالی است که یک قاضی محلی در مینیاپولیس آمریکا با صدور یک «حکم موقت»، جهت مصونیت خبرنگاران حین پوشش اعتراضات ضدنژادپرستی، مأموران پلیس را از بازداشت و استفاده از زور علیه خبرنگاران منع کرده بود. 
 
* وجه مشترک ترامپ و بایدن؛ گلف‌بازی در اوج اعتراضات داخلی
در بحبوحه اعتراضات علیه نژادپرستی و خشونت پلیس در شهرهای آمریکا، رئیس‌جمهور این کشور در اقدامی مشابه ساکن قبلی کاخ سفید برای تفریح به زمین گلف رفت. به نوشته روزنامه سان، بایدن در حالی برای نخستین‌بار از زمان ورود به کاخ سفید، مشغول بازی گلف شد که روز شنبه معترضان به نژادپرستی و خشونت پلیس، در شهرهای مختلف آمریکا از جمله نیویورک، واشنگتن، مینیاپولیس و شیکاگو، دست به برگزاری تجمعات گسترده زدند.  بایدن در حالی در اوج این اعتراضات برای تفریح به زمین گلف رفته است که پیش از انتخابش به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا، بارها دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق را به همین دلیل مورد سرزنش قرار داده بود.
 همچنین ترامپ همواره به‌ خاطر شورشی و غارتگر و وحشی خطاب کردن شرکت‌کنندگان در اعتراضات ضدنژادپرستی با انتقاد دموکرات‌ها مواجه شده بود اما بایدن نیز روز دوشنبه در اظهاراتی مشابه در کاخ سفید اعلام کرد:‌ «فعلا باید تصریح کنم هیچ توجیهی برای غارتگری وجود ندارد. هیچ توجیهی برای خشونت نیست اما تظاهرات مسالمت‌آمیز قابل درک است». 
 
* اعتراف بایدن به بحران در مرز مکزیک
رئیس‌جمهور آمریکا که در زمان رقابت‌های انتخاباتی با انتقاد از سیاست‌های مهاجرتی ترامپ این اقدامات را مغایر با حقوق اقلیت‌ها و پناهجویان عنوان کرده بود، روز گذشته برای نخستین‌بار از زمانی‌ که به عنوان رئیس‌جمهور برگزیده شده است، رکورد بی‌سابقه تعداد پناهجویان در مرز مکزیک و آمریکا را «بحران» توصیف کرد و تلویحا از چرخش شعارهای انتخاباتی‌اش خبر داد.  شبکه راشاتودی در این باره گزارش کرد بایدن در جمع خبرنگاران با اشاره به بحران پناهجویان در مرز آمریکا گفت: «مشکل اینجا بود که واحد مربوط به پناهجویان روی بحرانی کار می‌کرد که با حضور جوانان در مرز به وجود‌ آمده بود. ما نمی‌توانستیم به صورت همزمان ۲ کار را انجام دهیم و هم‌اکنون قصد داریم تعداد (پناهجویانی که پذیرش می‌کنیم) را افزایش دهیم».  طبق این گزارش، اظهارات جدید رئیس‌جمهور آمریکا در شرایطی مطرح شده است که تصمیم وی برای عدم افزایش سقف پذیرش سالانه پناهجویان موجب بروز خشم فعالان بخش مهاجرت شد.  بایدن جمعه هفته گذشته با امضای یک فرمان اجرایی اعلام کرد سقف پذیرش ۱۵ هزار پناهجو را که قبلا در زمان ریاست‌جمهوری ترامپ تعیین شده بود، همچنان حفظ خواهد کرد و طرح پذیرش سالانه ۶۲ هزار و ۵۰۰ پناهجو را که پیش از این اعلام کرده بود، کنار گذاشت. 
تصمیم بایدن برای عدم افزایش سقف پذیرش سالانه پناهجویان انتقادات زیادی را از جمله در میان دموکرات‌ها به همراه داشت و «الکساندریا اوکاسیو کورتس» نماینده دموکرات ایالت نیویورک، این تصمیم را «کاملا غیرقابل قبول» و برخلاف وعده‌هایی خواند که مردم برای آن به وی رأی داده بودند. 
«رابرت ریش» وزیر سابق کار در ایالات متحده نیز این تصمیم بایدن را یک «خلف وعده شرم‌آور» توصیف کرد. نظرسنجی‌های منتشر شده حکایت از آن دارد که میزان نارضایتی مردم آمریکا از سیاست‌های مهاجرتی بایدن در حال افزایش است به طوری که طبق نتایج نظرسنجی «کوئینیپیاک»، تنها ۲۹ درصد مردم آمریکا از مدیریت بایدن در رسیدگی به مسائل مربوط به پناهجویان در مرز آمریکا رضایت دارند.
***
    افزایش تدابیر امنیتی برای نمایندگان مخالف ترامپ     
با وجود گذشت بیش از ۳ ماه از حمله هواداران دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا به ساختمان کنگره این کشور، قانون‌گذاران آمریکایی هنوز از امنیت خود نگران هستند. به نوشته خبرگزاری اسپوتنیک، بسیاری از قانون‌گذاران دموکرات و جمهوری‌خواه که علیه ترامپ در دومین محکمه استیضاح وی رأی دادند، هزینه‌کردها روی تدابیر امنیتی شخصی خود را افزایش داده‌اند. اسناد «کمیسیون فدرال انتخابات» آمریکا نشان می‌دهد با وجود عادی بودن تدابیر امنیتی و محافظان شخصی برای قانون‌گذاران آمریکایی اما این هزینه‌ها بعد از حمله ششم ژانویه به ساختمان کنگره افزایش چشمگیری یافته است. پیش از این گزارش شده بود در پی برنامه‌ریزی گروه‌های راست‌گرای افراطی و سفیدبرترپندار برای تظاهرات در سراسر آمریکا، نیروهای پلیس این کشور به حال آماده‌باش درآمدند. در همین حال سناتور«میچ مک‌کانل» رهبر جمهوری‌خواهان مجلس سنا حجم زیاد سیم‌خاردارهای اطراف محوطه ساختمان کنگره را یادآور سفرش به کابل خواند.

Page Generated in 0/0059 sec