printlogo


کد خبر: 232453تاریخ: 1400/1/30 00:00
گزارش «وطن امروز» از دلایل بازگشت صف به بازار ارز با وجود تشدید شیوع کرونا
دلار کرونایی

گروه اقتصادی: درآمد حدود یک میلیون تومانی ناشی از فاصله قیمت فروش صرافی‌های معتبر و قیمت خرید واسطه‌های غیررسمی ارز باعث تشکیل صف در مقابل صرافی‌های میدان فردوسی و سبزه میدان تهران در وضعیت قرمز شیوع کرونا شد. 
دولت حسن روحانی پس از خلق صف در زمینه کالاهای مختلف مانند مرغ، روغن و دیگر کالاهای اساسی، حالا باعث پیدایش صف دلار هم شد.
به گزارش «وطن‌امروز»، چند ماه بود میدان فردوسی و سبزه میدان از روزهای پرشور و هیجانی خود فاصله گرفته بودند و به ندرت می‌توانستیم تجمع مشتریان و واسطه‌های غیررسمی ارز را در آنجاها ببینیم اما اینطور که پیداست قفل روزهای کساد این ۲ مرکز اصلی خرید و فروش ارز در پایتخت شکسته است. از ابتدای هفته جاری با افزایش فاصله بین قیمت فروش صرافی منتخب بانک مرکزی و قیمت خرید واسطه‌های غیررسمی بار دیگر میزان سود خرید ارز جهت فروش به واسطه‌ها به رقم قابل توجهی رسیده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد این صرافی‌ها دیروز هر دلار آمریکا را با قیمت 23 هزار و 800 تومان و با سقف هر کد ملی، سالانه 2 هزار و 200 دلار فروخته و چند قدمی آن‌طرف‌تر واسطه‌های غیررسمی همین دلار را 24 هزار و 500 تومان یا بیشتر می‌خریدند. 
این یعنی چندین ساعت تحمل در صف برای هر فرد می‌تواند بیش از یک میلیون تومان درآمد داشته باشد. نکته حائز اهمیت در این رابطه سقف زمانی و میزان خرید است که نمی‌تواند بازدارنده حضور افرادی که به طور واقعی به ارز نیاز ندارند، باشد. فاصله قیمتی این دو زمانی تشدید می‌شود که بانک مرکزی بخواهد از طریق این صرافی‌ها اقدام به کاهشی کردن قیمت بازار کند. راه‌حل چنین بحرانی هم کاستن از میزان فاصله قیمت صرافی‌ها و واسطه‌های غیررسمی است. تا مادامی که چنین تصمیمی اجرایی نشود باید منتظر تشدید صفوف مقابل صرافی‌ها باشیم. اتفاقات بازار ارز در حالی رخ می‌دهد که کشور درگیر موج چهارم شیوع ویروس کروناست و روز گذشته بیش از 400 نفر از هموطنان‌مان جان خود را از دست دادند. 
انتشار تصاویری از صفوف خرید دلار در فضای مجازی باعث واکنش کاربران شد،‌ برخی رسانه‌ها هم به اشتباه این صفوف را به موضوع مذاکرات وین مرتبط دانستند و آن را صف فروش ارز خواندند!
 
* چرا صرافی آنلاین نه؟
با شیوع اپیدمی کرونا در سراسر کشور، اغلب کسب‌و‌کارها فروش اینترنتی و آنلاین را به خدمات خود اضافه کردند، به طوری که امروز کسب‌وکارهای آنلاین به مراتب بیشتر از کسب‌وکارهای سنتی بهره‌وری دارند. پیشنهادی که در این رابطه وجود دارد این است که نیازمندان واقعی ارز بتوانند با اظهار اطلاعات خود مانند بلیت یا موارد دیگر در درگاهی مطمئن به صورت غیرحضوری ارز مورد نیازشان را تهیه کنند. با این سیاست در کنار اینکه دیگر ترسی از شیوع ویروس کرونا وجود ندارد، فروشندگان می‌توانند با خیالی راحت اقدام به بررسی و استعلام مدارک فرد متقاضی ارز کنند. 
از سوی دیگر، اساسا سیاست ارز مداخله‌ای در صورت ایجاد فاصله بین بازار آزاد و رسمی می‌تواند باعث ایجاد رانت شود. با وجود اینکه ارز مداخله‌ای یکی از ابزارهای قوی بانک مرکزی برای مدیریت بازار است اما نباید از یاد برد که این سیاست احتیاج به فعالیت هوشمندانه بازارساز دارد و در صورتی که این فاصله افزایش یابد اساسا منطق اجرای چنین سیاستی از بین می‌رود. 
شاید منطقی باشد که دولت و بانک مرکزی بخواهند از اخبار امیدوار‌کننده رفع تحریم برای کاهش قیمت ارز استفاده کنند و با تزریق به بازار باعث شوند افزایش قدرت خرید پول ملی افزایش یابد اما به نظر می‌رسد با توجه به تشکیل صفوف در برابر صرافی‌ها بهتر است چنین سیاستی تا پایان وضعیت قرمز  کرونا تعطیل شود. از سوی دیگر مسافران بتوانند یا از طریق آنلاین یا در مرحله نهایی پرواز خود ارز را تهیه کنند.

Page Generated in 0/0079 sec