گزارش دیوان محاسبات از عملکرد سازمان هدفمندسازی یارانهها
حسابرسی از یارانهها
عملکرد سازمان هدفمندسازی یارانهها در سال مالی منتهی به ۳۰ اسفندماه ۱۳۹۹ مورد رسیدگی
دیوان محاسبات کشور قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، از مجموع منابع مصوب تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ (منابع سازمان هدفمندسازی یارانهها) حدود ۱۷۸ هزار میلیارد تومان معادل ۷۱ درصد محقق شده که از این مبلغ، حدود 3/47 هزار میلیارد تومان به شرکتهای مشمول اختصاص یافته است.
بررسیها نشان میدهد طی سال ۱۳۹۹ جمعا حدود ۳۰ درصد از منابع سازمان هدفمندسازی یارانهها (پس از کسر سهم شرکتهای مشمول) به منظور پرداخت یارانه نقدی به طور مستقیم به حساب مشمولان (بالغ بر ۷۸ میلیون نفر) واریز شده که معادل ۹۸ درصد جمعیت آخرین سرشماری صورت گرفته است.
نکته قابل توجه اینکه به علت عدم تحقق ۱۰۰ درصدی منابع سازمان هدفمندی یارانهها، ۸۷ درصد از سهم تولید و اشتغال و ۲۴ درصد یارانه نان و خرید تضمینی گندم محقق نشده است. بر اساس گزارش دیوان محاسبات کشور، در سال ۱۳۹۹ مبلغ حدودا 5/32 هزار میلیارد تومان تحت عنوان بسته حمایت معیشتی ناشی از افزایش قیمت بنزین به حساب مستقیم حدود ۶۰ میلیون نفر واریز شده؛ در حالی که مبلغ وصولی از محل افزایش قیمت بنزین مبلغ حدود 9/28 هزار میلیارد تومان بوده و مابهالتفاوت مبلغ پرداختی با مبلغ وصول شده از محل هدفمندی یارانهها پرداخت شده که مغایر حکم تبصره ۱۴ است. یافتههای دیگر این گزارش حاکی است در راستای عمل به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر پرداخت یارانه کمک معیشتی کرونا به ۴۰ میلیون نفر، از ۳ بانک تجارت، ملت و صادرات بابت ۴ ماه پایانی سال ۱۳۹۹ مبلغ 5/14 هزار میلیارد تومان به حساب سازمان هدفمندسازی یارانهها واریز شده و در مقابل، بخشی از سهام دولت در شرکتهای بورسی به بانکهای مذکور واگذار شده است. بخش دیگر گزارش دیوان محاسبات کشور نشان میدهد وظیفه قانونی حذف ۳ دهک بالای درآمدی که قرار بود توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شود، اجرایی نشده است. همچنین تکلیف قانونی مبنی بر پرداخت ۱۵ روز یک بار سهم قانونی به شرکتهای ذیمدخل توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها رعایت نشده؛ موضوعی که مغایر حکم تبصره ۱۴ است.
***
آزادسازی پولهای بلوکه در عراق در حال انجام است
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق گفت: حجم پولهای بلوکه و منابع ارزی ایران در کشور عراق روزانه در حال تغییر است، به طوری که هر روز شاهد آزاد شدن حجمی از این منابع و از طرفی هم اضافه شدن آنها به دلیل صادرات کالا هستیم. به گفته یحیی آلاسحاق، بانکهای عراقی همکاری مفید و قابل قبولی با بانک مرکزی ایران دارند و همین همکاریها منجر به دور زدن تحریمها و در نتیجه انجام معاملات ارزی شده است. رئیس اتاق مشترک ایران و عراق بیان کرد: هماکنون آزاد کردن پولهای بلوکهشده هم از طریق حواله ارزی یا همان پول نقد انجام میگیرد و هم از طریق واردات کالا از عراق به ایران که البته مورد دوم بیشتر از مورد اول است. آلاسحاق به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: روش دوم به این شکل صورت میگیرد که شرکتهای صادرکننده عراقی با دریافت نامهای از بانک مرکزی ایران، معادل ارزش کالای صادراتی خود را از بانک مرکزی این کشور دریافت میکنند و در نتیجه به همین میزان از حجم پولهای بلوکهشده کاسته میشود. وی در پایان تصریح کرد: هماکنون حجم پولهای بلوکهشده و منابع ارزی ایران در کشور عراق بین ۶ تا ۷ میلیارد دلار است که با روالی که طی چند هفته گذشت به وجود آمده این منابع قابل آزادسازی است و نگرانی زیادی بابت این منابع در داخل وجود ندارد.
***
چین به دنبال اشاعه یوآن دیجیتال
بانکهای برتر چینی در حال تبلیغ پرداخت با استفاده از یوآن دیجیتال به جای روشهایی چون علی پی (Alipay) یا ویچت پی (WeChat Pay) در جشنواره خرید پیشرو در چین هستند. آنطور که کوین تلگراف گزارش داده است، برخی از بزرگترین بانکهای دولتی چین فعالانه در حال تبلیغ یوآن دیجیتال به عنوان یک روش پرداخت برتر نسبت به ۲ ارائهدهنده پرداخت پیشتاز در این کشور یعنی علی پی و ویچت پی هستند. ۶ بانک بزرگ چین در آستانه برگزاری جشنواره خرید آنلاین ۵ مه (۱۵ اردیبهشت) در شانگهای، ارز دیجیتال ملی (CBDC) را تبلیغ میکنند. این بانکها از خردهفروشیها و مصرفکنندگان میخواهند کیف پول دیجیتال را دانلود کرده و خریدهای خود را با استفاده از ارز دیجیتال ملی یا e-CNY انجام دهند. با این کار روشهای پرداخت کنونی علی پی زیرمجموعه گروه انت و ویچت پی متعلق به تنسنت کنار گذاشته میشود.