گروه سیاسی: دور سوم مذاکرات کارشناسی در وین برای احیای برجام در شرایطی در حال برگزاری است که تمام اخبار پیرامونی مذاکرات حول چگونگی رفع تحریمها از سوی دولت آمریکا جریان دارد.
به گزارش «وطنامروز»، تیم مذاکرهکننده ایرانی در حالی همچنان از نشانههای امیدوارکننده در وین صحبت میکند که طرف آمریکایی هر روز با صراحت بیشتری از مخالفت با برداشتن همه تحریمها میگوید. این تحولات در فضایی اتفاق میافتد که تیم مذاکرهکننده ایرانی به ریاست عباس عراقچی از کوچکترین اطلاعرسانی درباره روند مذاکرات برای افکار عمومی امتناع میورزد و اخبار تکمیلی معمولا از سوی طرف روس یا آمریکایی یا دیگر اعضای ۱+4 بیان میشود. با این حال فضای خبری مذاکرات طی ۲ روز گذشته تحتالشعاع گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از منابع ناشناس در دولت آمریکا درباره آمادگی آمریکا برای برداشتن برخی تحریمها قرار گرفت.
در همین حال محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در بدو ورود به کویت در توئیترش نوشت: همزمان با آنکه معاون وزیر امور خارجه، عباس عراقچی با شایستگی رهبری گفتوگوها برای احیای برجام را برعهده دارد، من بازدیدم از کشورهای حاشیه خلیجفارس را با دیدار از کویت و ملاقات با نخستوزیر شیخ صباح الخالد و وزیر خارجه دکتر شیخ احمد ناصر پایان میدهم. نشانههای مثبت در هر ۲ مسیر (وین و منطقه) به چشم میخورد.
اما در واکنش به گزارش آسوشیتدپرس، منابع مطلع ایرانی روز پنجشنبه در گفتوگو با شبکه پرس تیوی خبر دادند آمریکا هنوز حاضر به لغو همه تحریمها و راستیآزمایی واقعی آن نشده است. پرس تیوی حداقل از ۲ منبع جداگانه در تهران مطلع شده است از جمله تحریمهایی که باید لغو شوند و در صورت عدم لغو، ایران هیچ سودی از برجام نخواهد برد، دستورات اجرایی ۱۲۹۵۹ و ۱۳۵۹۹ و ۱۳۸۷۶ و ۱۳۹۴۹ رئیسجمهور آمریکا و قوانین کاتسا، ISA و ویزا و قانون میهنپرستی پاتریوت بخش ۳۱۱ و U Turn دلار است که باید لغو شوند.
پرس تیوی همچنین بررسی کرد در صورت عدم لغو یا remove کامل همه تحریمها و اصرار آمریکا بر تعلیق تحریمها یا suspend, lift, cease یا توقف موقت ۱۲۰ روزه و ۱۸۰ روزه (waive)، نتایج مذاکرات وین مورد تایید نهادهای قانونی کشور قرار نخواهد گرفت. از دیگر سو، این شبکه برونمرزی ایران مطلع شده است که آمریکا باید تعهد دهد تحریمها را مجددا باز نخواهد گرداند و در این صورت شرکتهای بینالمللی طرف قرارداد با ایران تا 4 سال مجاز به ادامه فعالیت و همکاری با ایران باشند. طبق اطلاعات دقیق و تایید شده پرس تیوی، آمریکا همچنین باید تعهد به عدم اجرای مکانیزم ماشه و نیز پرداخت خسارتهای ایران از خروج آمریکا از برجام نیز بدهد.
بر اساس تحقیق پرس تیوی، بازگشت آمریکا به برجام، چنانچه تحریمهای مغایر با برجام یا مانع سود بردن ایران از برجام را لغو نکند، نهتنها فایدهای برای ایران نخواهد داشت، بلکه صرفا دست آمریکا را برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی مصوب شورای امنیت باز خواهد کرد. منابع پرستیوی مجددا تاکید کردهاند که اجرای رفع تحریمها به صورت گام در برابر گام، به گونهای که بتدریج و در برابر اقداماتی از طرف ایران باشد، تحت هیچ عنوانی قابل پذیرش نیست.
همچنین یک منبع امنیتی هم پنجشنبه در پاسخ به سوال پرس تیوی در باره آخرین وضعیت مذاکرات وین گفت: آمریکا نهتنها تاکنون لغو همه تحریمها را نپذیرفته، بلکه حتی با لغو موثر همان تحریمهای ناقص هم موافقت نکرده است. آمریکا قصد دارد تحریمهای اصلی اقتصادی ایران را صرفا در بازههای ۴ ماه و ۶ ماه به صورت موقت متوقف کند که در این صورت هیچگونه گشایش اقتصادی و روابط اقتصادی خارجی جدی شکل نخواهد گرفت. گفتنی است طی روزهای اخیر نیز چند مقام ارشد آمریکایی از جمله ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه این کشور تاکید کردند هرگز با لغو همه تحریمها موافقت نخواهند کرد. با این اوصاف مشخص نیست تیم ایرانی و شخص رئیسجمهور و وزیر امور خارجه دقیقا چه نشانههای روشن و مثبتی از روند مذاکرات وین رصد میکنند که از پیشرفت گفتوگوها و نوید برداشته شدن تحریمها صحبت میکنند!
* نماینده روسیه: آمریکا با رفع همه تحریمها مخالف است
هیأتهای روسیه و آمریکا روز پنجشنبه در وین دیدار و رایزنی کردند. اولیانوف، نماینده روسیه در صفحه شخصیاش در توئیتر نوشت با «رابرت مالی» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران که به وین سفر کرده دیدار کرده است. خبرگزاری ریانووستی روسیه به نقل از اولیانوف خبر داد دولت آمریکا با رفع تحریمهای اعمالشده علیه ایران به بهانههای ادعایی «تروریسم»، برنامه موشکی و مسائل «حقوق بشر» موافق نیست.
* آمریکا و اسرائیل در هماهنگی کامل
آمریکا و رژیم صهیونیستی این روزها در بالاترین سطح هماهنگیها درباره ایران و برجام قرار گرفتهاند. پس از اینکه هیات عالیرتبه امنیتی رژیم صهیونیستی به آمریکا سفر کرد، «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه با «الی کوهن» وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی و همچنین سفیر این رژیم در واشنگتن دیدار کرد. بلینکن را در این ملاقات وندی شرمن معاون وزارت خارجه، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی، برت مک گورگ از شورای امنیت ملی و درک شولت از وزارت خارجه همراهی کردند.
در همین حال پایگاه آکسیوس گزارش داد «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا و «مئیر بنشابات» مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به مدت ۲ ساعت در سفارت اسرائیل در واشنگتن دیدار کردند. «برت مکگورگ» و «باربارا لیف» مقامهای شورای امنیت ملی آمریکا و «گیلاد عردان» و «روون آزار» مقامهای شورای امنیت داخلی اسرائیل دیگر مقامهای حاضر در این جلسه بودند. «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران برای دقایقی در این جلسه حضور یافت و گزارش مربوط به گفتوگوهای هستهای را به مقامهای اسرائیل ارائه کرد و سپس برای شرکت در مذاکرات غیرمستقیم درباره برجام عازم وین شد.
بنشابات و تیم او در این جلسه استدلال کردند که بازگشت آمریکا به برجام، شانس «توافق طولانیتر و قویتر» را که آمریکا به دنبال آن است کاهش خواهد داد.
آکسیوس نوشته مقامهای اسرائیلی از نشست روز جمعه با آمریکاییها نگران بودند اما در نهایت از روند این جلسه خرسند بودند. آنها گفتند سالیوان و دیگر مقامهای آمریکایی مواضع مثبتی داشتند.
یک مقام ارشد اسرائیلی گفت: «۶ سال پیش همه چیز سیاسی بود. الان اینطور نیست. آمریکا صرف نظر از اختلافات به موضع ما احترام میگذارد». آکسیوس همچنین گزارش داد اسرائیلیها از اینکه کاخ سفید بعد از این نشست تصمیم گرفت در بیانیهای بر تهدید ایران و حق اسرائیل برای دفاع از خودش تأکید کند خرسند بودند.
* طرف غربی به دنبال احیای برجام قبل از انقضای توافق ایران- آژانس
پایگاه اینترنتی شبکه آمریکایی بلومبرگ خبر داد قدرتهای جهانی در تلاش هستند توافق هستهای با ایران را قبل از موعد پایان توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی احیا کنند.
این شبکه آمریکایی با اشاره به تایید این مساله از سوی ۲ مقام اروپایی که در میانجیگری روند گفتوگوها در وین مشارکت دارند و به دلیل حساسیت این گفتوگوها نخواستند نامشان فاش شود، هدفگذاری این تاریخ را تایید کرد و به نقل از آنها افزود اگرچه ایران و آمریکا در مسیر توافق پیشرفت کردهاند اما همچنان راه زیادی تا رسیدن به تفاهم باقی است.
طبق این گزارش، با نزدیک شدن به ۲۲ مه (اول خرداد) گفتوگوها فوریت یافته است. یکی از منابع مذکور گفت که هدف رسیدن به یک توافق دست کم چند روز قبل از تاریخ ۲۲ مه است.
به گفته یک فرد نزدیک به مقامهای وزارت خارجه آمریکا، اما این هدفگذاری بلندپروازانه است و توافق تا نیمه ژوئن (۲۵ خرداد) محتملتر است. وی تحریمهایی که آمریکا میخواهد حفظ کند، پرداختن به دانشی که ایران با فعالیتهای غنیسازی اخیر خود به دست آورده، و چگونگی راستیآزمایی پایبندی را موضوعات مسألهساز در گفتوگوهای وین عنوان کرد.
در ادامه این مطلب آمده «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه روز پنجشنبه خود با بلومبرگ گفت که نگران است ایران اطلاعات ضبط شده را در صورت عدم توافق بموقع پاک کند و افزود امیدوار است این اتفاق نیفتد.
وی همچنین گفت که اگر طرفها موعد نظارت را از دست بدهند و گفتوگوها به نتیجه نرسد، به منظور تلاش برای دست یافتن به مصالحهای دیگر به تهران خواهد رفت.