printlogo


کد خبر: 233063تاریخ: 1400/2/13 00:00
معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی خبر از ساماندهی صرافی‌ها و مراکز استخراج رمز ارز داد
صرافی‌های فروش رمز ارز مجوز می‌گیرند

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی گفت: با مصوبه جدید دولت، استخراج‌کنندگان رمزارز می‌توانند رمزارزهای تولید‌شده خود را به صرافی‌های مجاز عرضه کنند. مهران محرمیان با اشاره به نوسان زیاد قیمت رمزارز‌ها اظهار داشت: افرادی که قصد دارند وارد این حوزه شوند، هرگز نباید تمام پولی را که با زحمت به دست آمده در این بازار وارد کنند. به‌علاوه، غالب مبادلات رمزارزها قابلیت ردیابی کامل ندارد و نهادهای قضایی در بسیاری موارد نمی‌توانند تخلفات را بررسی و پیگیری کنند. وی در پاسخ به این سوال که در حوزه رمزارزها مرجع سیاست‌گذاری کیست؟ گفت: با توجه به اینکه قانون دست بالا را دارد و مجلس نیز به این حوزه ورود کرده است، بخشی از موارد بر عهده مجلس و بخشی از موضوعات نیز بر عهده دولت است که مصوباتی نیز داشته است. به طور خاص رمزارزها حوزه‌های مختلف دارند. مثلا در زمینه استخراج رمزارز، دولت سیاست‌گذاری می‌کند. در زمینه خرید و فروش رمزارز، بانک مرکزی سیاست‌گذار کلیدی است اما باید در چارچوب قوانین و مصوبات بالادستی دولت، شورای عالی مبارزه با پولشویی و مرکز ملی فضای مجازی اقدام کند. محرمیان با بیان اینکه در مصوبه مردادماه 1398 هیات دولت، ۲ حوزه مجزای استخراج و مبادله برای رمزارز‌ها در نظر گرفته شده است، افزود: مبادله رمزارزها نیز ۲ نوع است؛ مبادله ریال و ارز با رمزارز و مبادله کالا با رمزارز. مبادله کالا با رمزارز در اکثر کشورها مجاز نیست و کمتر جایی هست که استفاده از رمزارز در شبکه پرداخت را ممنوع نکرده باشد. استفاده از رمزارز در شبکه پرداخت به‌مثابه استفاده از ارز یک کشور بیگانه در مبادلات داخلی کشور است و تبعات زیادی خواهد داشت. وی ادامه داد: در مصوبه مرداد 1398 هیات دولت، اگر‌چه استخراج رمزارز آزاد شده است اما مبادله رمزارز با پول رسمی کشور به شکلی که در صرافی‌های رمزارز اتفاق می‌افتد، ممنوع اعلام شده و همچنین تاکید شده ریسک مبادله رمزارز نیز با معامله‌گران آن است و در صورت متضرر شدن، مسؤولیت با افراد ذی‌نفع است. معاون فناوری‌‌های نوین بانک مرکزی با اشاره به تناقض این مصوبه مبنی بر اینکه استخراج رمزارز آزاد است ولی مبادله آن ممنوع اعلام شده، گفت: برای رفع این تناقض، هیات دولت 30 مهرماه 99 مصوبه جدیدی داشت. در مصوبه سال 99 گفته شده است رمزارزهای استخراج شده را می‌توان در صرافی‌های معرفی شده توسط بانک مرکزی عرضه کرد تا برای امور واردات استفاده شود. در این مصوبه بر این نکته نیز تاکید شده است که فقط رمزارزهای دست اولی که در مزرعه مجاز داخلی استخراج شده است قابلیت عرضه در صرافی‌های رسمی بانک مرکزی را خواهند داشت و افراد نمی‌توانند رمزارزها را پس از خرید و فروش و مبادله به این صرافی‌ها عرضه کنند. وی افزود: بانک مرکزی نیز دستورالعمل مربوط را تهیه کرده و پس از اعمال نظرات مرکز اطلاعات مالی در جلسه هیات عامل اول اردیبهشت 1400 آن را نهایی کرد که بزودی ابلاغ و اجرایی خواهد شد. 
 
* رمزپول ریال آماده است
معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در ادامه به موضوع رمزپول ملی پرداخت و گفت: رمزپول‌ها راه‌حل میانی رمزارزها و اسکناس و مسکوک رایج کشورها هستند. از طرفی پول‌های سنتی را داریم که با پشتوانه در بانک‌های مرکزی منتشر می‌شوند و در طرف دیگر این طیف رمزارزها را داریم که با پشتوانه اقبال مردمی اعتبار یافته‌اند. 
وی ادامه داد: کشورهای زیادی در حال بررسی انتشار رمزپول ملی هستند و چین طرح رمزپول ملی را به صورت آزمایشی اجرا کرده است. کشور ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای فعال در این زمینه، به دنبال انتشار رمزپول بانک مرکزی با پشتوانه ریال است. ارزش رمزپول ریالی هیچ تفاوتی با ریال اسکناس و مسکوک نخواهد داشت و تنها تفاوت آن، محیط استفاده و به کارگیری آن خواهد بود. محرمیان افزود: همان روال و فعالیت‌هایی که برای انتشار پول ملی به صورت اسکناس و مسکوک انجام می‌گیرد، برای رمزپول نیز انجام خواهد شد و مشابه همان پول‌ نیز آثاری بر نقدینگی کشور خواهد گذاشت. اگر برای انتشار اسکناس و مسکوک هزینه‌هایی برای چاپ و ارتقای ویژگی‌های امنیتی انجام می‌شد، برای رمزپول نیز باید سرمایه‌گذاری در ایجاد زیرساخت و ارتقای امنیت در برابر هک و تخلفات مشابه انجام شود. این مقام مسؤول بانکی با بیان اینکه تفاوت اصلی پول ریال و رمزپول ریال، محیط دیجیتالی انتشار و استفاده آن خواهد بود، گفت: به عبارت دیگر کارکرد آن همچون اسکناس و مسکوک معمول خواهد بود اما به صورت غیرحضوری و دیجیتال. رمزپول ذات مجازی و دیجیتال دارد و رمزپولی که در کیف پول مجازی افراد نگهداری می‌شود، با پولی که افراد در حساب‌‌های بانکی خود نگهداری می‌کنند، متفاوت است، زیرا رمزپول در واقع در اختیار خود افراد است و بانک‌ها در نگهداری آن دخالت نخواهند داشت. 

Page Generated in 0/0069 sec