حسن روحانی: بازار سرمایه را ما به اوج رساندهایم، قبلا چنین بازار سرمایهای نداشتیم؛ حالا یک فراز و نشیبی هم دارد!
کاهش یک میلیون واحدی شاخص کل بورس از زمان دعوت روحانی از مردم به این بازار تاکنون
گروه اقتصادی: در حالی حسن روحانی مدعی شده دولت او بازار سرمایه را به اوج رسانده است که از مرداد سال ۹۹ سهامدارانی که به دعوت شخص روحانی وارد این بازار شدهاند، حداقل ۸۰ درصد سرمایهشان را از دست دادهاند.
به گزارش «وطن امروز»، حسن روحانی دیروز چهاشنبه در جلسه هیات دولت عنوان کرد: «۶۰ درصد سهام عدالت را در همین دوران کرونا آزاد کردیم، بازار سرمایه را در همین دوران به اوج رساندیم. بازار سرمایه مخصوص عدهای از شرکتها بود که در یک گوشهای کار میکردند. ما بازار سرمایهای با این قدرت نداشتیم که اکنون در بسیاری از پروژههای مهم و بزرگ، به جای بانک، بازار سرمایه به میدان میآید. بازار سرمایه را ما به اوج رساندهایم. قبلا چنین بازار سرمایهای نداشتیم! حالا یک فراز و نشیبی هم دارد!» این تازهترین اظهارات حسن روحانی درباره بورس است، آن هم در حالی که از مرداد 99 تا امروز به لطف سیاستهای اقتصادی دولت تدبیر و امید، سهامداران با زیان حداقل 80 درصدی مواجه شدهاند. سال قبل، همزمان با روزهای اوج بازار سرمایه، رئیسجمهور و سایر اعضای کابینه اقتصادی او هر کدام از تریبونهای مختلف سعی در دعوت مردم به بورس و سرمایهگذاری در این بازار داشتند تا جایی که روحانی رسما به مردم اطمینان داد سرمایههای خود را به بورس بسپارید.
این گفته روحانی موجب شد جمعیت زیادی از مردم به امید حفظ ارزش پول خود وارد بازار سرمایه شوند ولی نکته مهم اینجاست که اتفاقا از همان روزهایی که به مردم گفته شد همه چیزتان را به بورس بسپارید، سقوط آزاد بورس شروع شد و همچنان هم ادامه دارد.
بعد از اطمینان رئیسجمهور به مردم برای سرمایهگذاری در بورس، جمعیت زیادی از مردم به منظور حفظ ارزش پولشان، سرمایههای اندک خود را هم وارد بورس کردند تا شاید سود اندکی نصیبشان شود. در همین هیاهو بود که ابتدای تابستان سال 99 صفهای طولانی برای دریافت کد بورسی مقابل کارگزاریها تشکیل شده بود و مردم با اطمینان به گفتههای روحانی ذوق ورود به سرمایهگذاری جدید در بازار سهام را داشتند.
با این حال اما به لطف سیاستهای اقتصادی دولت روحانی و ناهماهنگیهای کابینه اقتصادی او، بازار سرمایه ریزش بیسابقهای را در تاریخ به ثبت رساند و شاخص از بالای 2 میلیون به مرز یک میلیون رسید. همزمان سهام سهامداران خرد هم با ریزش 80 درصدی همراه شد و در نهایت شد آنچه نباید میشد. در واقع عده زیادی با اعتماد به دولت روحانی سرمایههای اصلی زندگیشان را از دست دادند.
سرمایههای مردم در حالی در بازار سرمایه سوخت که گفته میشود هدف دولت از دعوت مردم برای ورود به این بازار، تأمین کسری بودجه بوده و بعد از آنکه پول زیادی از این محل به دست آورد، رسما بازار سرمایه را رها کرد. قطعا همه آگاهند که بورس ظرفیت بالایی برای تقویت تولید و رونق اقتصادی کشور دارد و نباید به زمین بازی سیاسی تبدیل شود، بنابراین بهتر است به جای شعارهای سیاسی، حمایت از سرمایهگذاران به معنای واقعی انجام شود، نه اینکه فقط پشت دوربینها و در حد اعلام چند جمله شعاری اعلام حمایت شود.
تقریبا از مردادماه سال گذشته به واسطه ریزش بیسابقه بورس کشور، سهامداران بورسی بویژه تازهواردها که به دعوت دولت راهی بورس شده بودند، در شوک رفتار دولت در قبال بورس هستند. مگر میشود دولت مردم را به بورس فرا بخواند و بلافاصله بعد از آن با سیاستهای خواسته یا ناخواسته باعث پودر شدن سرمایههای مردم شود؟
در این میان حرفهای تکراری مسؤولان به جای حمایت عملی از بورس، به سوهان روح سهامداران تبدیل شده و فریاد اعتراض آنها را درآورده است. این در حالی است که دولت میتوانست از فرصت پیشآمده حضور مردم برای سرمایهگذاری در این بازار - که مقارن با اوج تحریمهای ظالمانه آمریکا بود - در مسیر جهش اقتصادی کشور استفاده کند ولی متاسفانه با بیتدبیری این فرصت براحتی از دست رفت.
بازگشت اعتماد از دست رفته سرمایهگذاران در بازار سرمایه نیازمند سرعت عمل در اجرای راهحلهایی است که نتیجه آن در تابلوی معاملات بورس نشان داده شود و باعث بازگشت آرامش به بازار و حاکم شدن فضای منطقی در آن باشد.
بیتدبیری!
گذشته از تاثیر تجدید ارزیابیها در رشد شاخص بورس، نحوه مواجهه دولتمردان با تحولات این بازار هم عامل مهم دیگری در شدت گرفتن رشد بورس و حبابی شدن بازار بود. بسیاری از دولتمردان با اقدامات و اظهارات مختلف، زمینه را برای حضور هر چه بیشتر مردم در بازار سرمایه و تشدید تبعات مخرب حبابی شدن بازار سرمایه فراهم کردند. در رأس دولتمردانی که سیگنالهای رشد تضمینی شاخص کل به جامعه ارسال میکردند، حسن روحانی بود. رئیس دولت بارها با اظهارات خود تلویحا پیام رشد شاخص و سودآوری بازار سرمایه را به جامعه ارسال و از این طریق، بسیاری از مردم را نسبت به کسب سود در بورس مطمئن کرد. به عنوان مثال حسن روحانی اردیبهشت سال گذشته با اشاره به وضعیت بازار سرمایه گفت: شما اگر ناراحت هستید، راهحلش این است در گوشتان پنبه بگذارید و این حرفهای خوب را نشنوید. وی ادامه داد: بورس ما خوب شده، عصبانی میشوند و میگویند در همه دنیا بورس به هم ریخته، چرا بورس ایران خوب است؟ این به خاطر تلاش همه شرکتها و فعالان اقتصادی و خوشبختانه عرضه کردن سهام شرکتهایی است که شرکتهای بزرگ هستند.
روحانی در اظهارنظر دیگری که بسیار جنجالبرانگیز شد، از مردم خواست همه چیز را به بورس بسپارند. وی پنجشنبه 16 مرداد 99 - درست یک هفته پیش از آغاز سقوط تاریخی بازار سرمایه - گفت: با شرایطی که بورس دارد، صندوقهای ما میتواند فعالتر شود. بخش دولتی بتدریج بعد از سرمایهگذاری و به ثمر رساندن، باید کمکم کنار برود و صاحب سهام باشد و این برای آینده فعالیت آنها ثمربخشتر است. روحانی گفت: با شرایطی که بورس نشان میدهد، اوضاع بهتر خواهد شد؛ مردم باید همه چیز را به بورس بسپارند. بیمهگری دولت از بازار سرمایه، نشان از بیتدبیری دولت در سیاستگذاری اقتصادی برای بازار سرمایه دارد؛ اتفاقی که حالا تبدیل به ضد خود شده و موجب از دست رفتن اعتماد عمومی شده است.