منابع آمریکایی از قصد واشنگتن برای عدم لغو کامل تحریمهای بانکی، مالی و انرژی خبر دادند
گروه سیاسی: نشست کمیسیون مشترک برجام با هدف احیای توافق هستهای برای بازگشت آمریکا و ایران به تعهدات برجامی در حالی به پایان کار خود نزدیک میشود که گزارشها از این حکایت دارد که اختلافات مهم حل نشدهای درباره برداشتن تحریمها باقی مانده است.
به گزارش «وطنامروز»، طی روزهای گذشته از گرند هتل وین اخباری مبنی بر نگارش بخش زیادی از متن توافق منتشر شده است و پس از نشست آخر در روز چهارشنبه 29 اردیبهشت اعلام شد طرفین برای کسب تاییدیه به پایتختهای خود بازگشتهاند. با این وجود عباس عراقچی به عنوان رئیس تیم مذاکرهکننده اذعان کرد برخی مسائل کلیدی همچنان حل نشده است.
این در حالی است که حسن روحانی روز پنجشنبه نمایی از حصول توافق ترسیم کرد. رئیس دولت در آیین افتتاح طرحهای ملی صنعت پتروشیمی وزارت نفت اظهار کرد: الان بحثهایی که میکنیم روی جزئیات ریز و موارد جزئی است و الا آن مسائل اصلی از جمله تحریم نفت و تحریم پتروشیمی و تحریم کشتیرانی و بیمه و بانک مرکزی و بانکها را قبول کردند[بردارند]. این چیزها تمام شده است، یعنی گام اصلی و بزرگ را برداشتهایم و توافق اصلی انجام شده، البته مواردی هم هست که بحث میکنیم برای اینکه به توافق نهایی برسیم اما کار را دولت انجام داد.
با این حال، یک مقام وزارت خارجه آمریکا اما گفت در آخرین دور گفتوگوها در وین هنوز «اختلافات مهمی» پابرجاست که باید رفع شوند. این مقام وزارت خارجه آمریکا که اشارهای به نامش نشده در یک پیام ایمیلی در مصاحبه با پایگاه «دیپلماتیک» درباره آخرین دور مذاکرات وین گفت: «آخرین دور گفتوگوها در وین مثبت بود و شاهد پیشرفتهای معناداری بودیم».
همچنین محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در گفتوگو با جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی اظهاراتی را بیان کرد که نشان از عدم تمایل کاخ سفید برای برداشتن تحریمها دارد. رئیس دستگاه دیپلماسی از تداوم تروریسم اقتصادی آمریکا طی ۵ ماه گذشته و نقض ادامهدار تعهدات این کشور انتقاد و تاکید کرد: تداوم تحریمهای غیرقانونی و غیرانسانی ترامپ به عنوان اهرم مذاکره توسط دولت بایدن قابل قبول نیست و تغییر بنیادین این رویکرد به عنوان شرط لازم برای موفقیت گفتوگوها در وین، تصمیم سیاسیای است که رئیسجمهور آمریکا باید اتخاذ کند.
در همین حال شبکه «پرس تیوی» پنجشنبه به نقل از منابع آگاه گزارش کرد که ایالات متحده قصد لغو کامل هیچیک از تحریمهای بانکی، مالی و انرژی را ندارد. طبق این گزارش، در پایان دور چهارم گفتوگوهای وین، شبکه پرس تیوی مطلع شده است که آمریکا قصد لغو کامل هیچیک از تحریمهای نفتی، بانکی، مالی و انرژی را ندارد و دستورالعمل آمریکا صرفا توقف موقت این تحریمهاست.
بر اساس اطلاعات موثق پرس تیوی، آمریکا قصد لغو یکجای تحریمهای موضوعی نفتی، بانکی، مالی و انرژی را ندارد و قصد دارد در مدت زمانی طولانی و طی مراحل متعدد و گامبهگام اقدام به توقف موقت برخی تحریمها آن هم در بازههای زمانی ۱۲۰ روزه و ۱۸۰ روزه کند.
طبق این گزارش، آمریکا هنوز لغو تحریمهای جمهوری اسلامی ایران را نپذیرفته است که در صورت عدم لغو، ایران هیچ سود اقتصادی از برجام نخواهد برد و کماکان دستورات اجرایی ۱۲۹۵۹ و ۱۳۵۹۹ و ۱۳۸۷۶ و ۱۳۹۴۹ رئیسجمهور آمریکا و قوانین کاتسا، ISA و ویزا و قانون میهنپرستی پاتریوت بخش ۳۱۱ و U Turn دلار برقرار است.
پرس تیوی همچنین مطلع شده است آمریکا تاکنون مدت زمان راستیآزمایی معقول و لازم را که برای معاملات نفتی و بانکی حداقل ۳ تا ۶ ماه است، نپذیرفته و تاکنون هیچ تعهدی به عدم تحریم مجدد یا عدم خروج از برجام نداده است. اطلاعات شبکه پرس تیوی حاکی است قصد آمریکا در مرحله فعلی صرفا بازگشت به برجام و امکان استفاده از مکانیزم بازگشت تحریمهای بینالمللی موسوم به مکانیسم ماشه است.
بر اساس این گزارش، در صورت عدم لغو کامل و راستیآزماییشده تحریمها و صرفا بازگشت آمریکا به برجام و برخورداری آن از مکانیسم ماشه، علاوه بر شرطی شدن اقتصاد ایران، آمریکا خواهد توانست با گروگان گرفتن انتظار تمدید موقت برخی تحریمها، خواستههای دیگر خود موسوم به برجام 2 و 3 را به ایران تحمیل کند. اطلاعات پرس تیوی از منابع مختلف مورد اطمینان در وین و تهران کسب شده است و بسیاری از موارد آن مورد تصریح روشن مقامات آمریکایی نیز قرار گرفته است.