گفتوگوی «وطنامروز» با میلاد عرفانپور، از مسؤولان مؤسسه شهرستان ادب و گزارشی از 10 سالگی این مجموعه فرهنگی
مصطفی پورکیانی: میلاد عرفانپور، شاعر و مسؤول بخش شعر مؤسسه ادب، به بهانه 10 سالگی این مؤسسه در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: شهرستان ادب یک مجموعه مردمی بود که سال 89 با هدف انسجامبخشی به ادبیات، شعر و داستان انقلاب اسلامی و تربیت شاعران و نویسندگان جدید و تولید متون تاثیرگذار و فاخر در زمینه شعر، رمان و داستان آغاز به کار کرد که پس از مدتی دفاتر دیگری همچون انتشارات و موسیقی اضافه شد و جریان شهرستان ادب پیش آمد.
میلاد عرفانپور با توجه به اینکه مسؤول دفتر شعر این مؤسسه است، در این باره گفت: بیشتر اعضای مؤسس شهرستان ادب تحت رهبری استاد مؤدب، شاعر بودیم و از این جهت شعر اهمیت ویژهای در این مجموعه داشت، هر چند داستان هم برای ما مهم بود و در ادامه ۲ مجموعه شعر و داستان از نخستین دفاتر مؤسسه ادب بود که شکل گرفت. آن زمان در شرایط غربت شعر انقلاب قرار داشتیم، یعنی هم از لحاظ تئوری و نظریهپردازی و هم به لحاظ نیروی انسانی، صحبت در این مقوله بسیار غریب به نظر میآمد و مورد استقبال مخاطب قرار نمیگرفت و شاعران متعهد، در بعضی مواقع حتی جرأت اظهارنظر نداشتند.
در این شرایط ما در حوزه شعر بخش «آفتابگردانها» را شروع کردیم با محوریت دوره آموزشی جامع شعر جوان کشور شامل استعدادیابی و آموزش یکساله استعدادهای نوجوان و جوان که این طرح تا به امروز بیش از هزار فارغالتحصیل داشته و بسیاری از شاعران نوجوان و جوان بیش از یک سال در بسیاری از دورههای آموزشی حضوری و غیرحضوری ما شرکت کردند. ثمره این دورهها این است که خیلی از این چهرهها صاحب کتاب، کرسی و جلسات معتبر شعری شدند یا شخصیت فرهنگی قابل اتکایی در محل خودشان شدند که افتخار داشتیم حضرت آقا در سالهای گذشته چندین بار از این دورهها تجلیل کردند و از آنها نام بردند.
وی افزود: یکی از افتخاراتی که ما در شهرستان ادب به لطف خدا به دست آوردیم، «آفتابگردانها» بود که توانست یک هوای تازهای را وارد شعر جوان کشور کند. این در شرایطی بود که سالها بحث آموزش و استعدادیابی در زمینه شعر دچار افول شده بود و البته در کنار این، مدرسه رمان و زحمات دوستان ما در این بخش به ثمر نشست و آن نیز چندین مرتبه انجام شد که محصول آن دورهها رمانهای برجستهای شد که بعضی از آنها جزو رمانهای پرفروش این سالها هستند. اغلب از رماننویسان جوان و بیشتر هم با تمرکز بر داستانهایی در حوزه انقلاب اسلامی و دفاعمقدس بوده است تا خلأ رمان و داستان ما در این حوزه پر شود، چون در حوزه شفاهی تاریخ دفاعمقدس خیلی خوب کار کردیم اما در حوزه رمان تا پیش از مدرسه رمان ادب، چندان کار خاصی شکل نگرفته بود.
عرفانپور ادامه داد: در حوزههای دیگر مثل موسیقی و انتشارات هم مؤسسه ادب پیشرو بوده است. انتشارات ما جزو پرافتخارترین انتشارات تخصصی شعر و داستان بوده است. کتابهای این انتشارات نامزد و برگزیده بسیاری از جوایز جشنوارههای گوناگون بوده و همه اینها به رهبری و مدیریت هوشمندانه آقای مؤدب بوده است. گروهی دوستانه و تخصصی در شهرستان ادب گرد هم آمدهاند و هر کسی که در این مؤسسه مسؤولیتی دارد، یا شاعر بوده یا نویسنده و همه با دغدغه هنری و فارغ از نگاه کارمندی دور هم جمع شدهاند. شهرستان ادب محفل و مأمنی است برای هر کسی که به دنبال ادبیات اصیل انقلاب اسلامی و ادبیات سالم برای مصرف خانوادههاست.
* 10 سالگی عدالت فرهنگی با کلیدواژه شهرستان ادب
دیدار نیمه رمضان سال 95 بود که رهبر انقلاب با اشاره به مجموعههایی مانند شهرستان ادب، بسترسازی آنها برای شعر امروز را موضوعی امیدوارکننده عنوان کردند. به گزارش «وطنامروز»، حالا هم قرار است پیام رهبر انقلاب به مناسبت دهمین سال تاسیس «شهرستان ادب» امروز منتشر شود. آنطور که علیمحمد مؤدب، مدیرعامل شهرستان ادب اعلام کرده، جشن ۱۰ سالگی شهرستان ادب امروز، یکشنبه دوم خرداد در مجموعه شهدای سرچشمه برگزار میشود که در این برنامه پیام مقام معظم رهبری برای ۱۰ سالگی شهرستان ادب قرائت میشود. مؤدب گفت: این پیام مایه افتخار ما است هر چند که میدانیم نسبت به کاری که ادبیات و فرهنگ ما نیاز دارد، در آغاز راهیم. علیمحمد مؤدب در نشست خبری جشن ۱۰ سالگی موسسه شهرستان ادب، به طور خلاصه به برخی فعالیتهای این مجموعه اشاره کرد و گفت: در ۱۰ سال اول شهرستان ادب تلاش ما برشناخت فضا بود. ارتباطات مختلف با اساتید گرفته شد و مطالعاتی نیز انجام دادیم تا جنس فعالیتهای ادبی روزگارمان را بشناسیم. بعد از شناخت دقیق عرصه فعالیتهای فرهنگی، سعی کردیم مهمترین شاخصه نگاهمان احترام به مؤلف باشد؛ اینکه مؤلف همه سرمایه ما در ادبیات است. یعنی انسان توانایی تولید ادبی دارد و خودش اصل ماجرای فعالیتهای ادبی است. به گزارش مهر، مدیرعامل شهرستان ادب در ادامه گفت: ما به طور خاص دنبال موضوعات نرفتیم، بلکه به دنبال انسانهایی رفتیم که ویژگی اصلیشان پایبندی به ارزشهای انقلاب باشد و توانایی کار خلاقه را در ادبیات داشته باشند. با این نگاه بود که دورههای آموزشی آفتابگردانها و مدرسه رمان برای استعدادهای جوان کشور در ۲ حوزه شعر و داستان برپا شد.
مدیر موسسه شهرستان ادب همچنین به موضوع انتشار و ترویج کتاب در حوزههای شعر و داستان اشاره کرد و افزود: بخش دوم فعالیتهای ما چاپ، انتشار و ترویج آثار در ۲ حوزه شعر و داستان است. ۹ دوره آموزشی شعر جوان انقلاب با عنوان اردوهای آفتابگردانها برگزار شد و بیش از ۱۲۰۰ شاعر از تمام نقاط کشور شناسایی شدند. در مجموع اتفاق اردوهای آفتابگردانها یکی از مهمترین اتفاقات دهه اخیر کشور در تربیت شاعران است. «عدالت فرهنگی» دیگر رویکرد شهرستان ادب در این سالها بوده که علیمحمد مؤدب درباره آن اینطور توضیح داده است: هدف ما گسترش عدالت فرهنگی در همه مناطق از جمله مناطق محروم کشور بود. این کشف استعدادها در حوزه رمان باعث انجام کارهای سنگین و جدی شد که در حوزه داستان، نهادی به نام مدرسه رمان تعریف شد و نخستین آموزش رسمی و نهادی را در این زمینه پایهگذاری کرد که توانست در ۵ دوره با مشارکت بیش از هزار نویسنده داوطلب در مدرسه رمان، حدود ۵۰ چهره تازه به عرصه رماننویسی کشور معرفی کند. هر کدام از این ۵۰ نفر یکی از ثروتهای ادبیات داستانی امروز ایران هستند. وی افزود: حدود ۴۰ رمان تولید شد که ۲۰ عنوان آنها منتشر شده و تعدادی نیز در صف انتشار هستند. انجمن ادبی چهارشنبههای شهرستان ادب که هر هفته با حضور ۶۰ نفر برگزار میشود، از دیگر برنامههای دهه اول است که در دوران کرونا به فضای مجازی منتقل شد. نشستهای تخصصی نقد، نشستهای اصل اثر، بوطیقا و... بخشی از فعالیتهایی بودند که با همراهی و مشارکت فعالان ادبیات انقلاب در این بازه زمانی رقم خوردند.