گروه بینالملل: در شرایطی که طی 3 ماه اخیر عمده اخبار مربوط به یمن معطوف به موضوع نبرد آزادسازی مأرب و پایان اشغال آن توسط متجاوزان سعودی است، امارات عربی متحده و مزدوران تحت امر آن ذیل «شورای انتقالی جنوب» در حال انجام اقدامات خطرناکی در عدن، بابالمندب و مناطق جنوبی یمن هستند که به نظر میرسد در روزهای آتی شاهد افزایش میزان درگیریها در جنوب یمن خواهیم بود.
* امارات در حال ساخت یک پایگاه نظامی در بابالمندب
به گزارش «وطنامروز»، خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس با دست یافتن به تصاویری ماهوارهای گزارش داد پایگاهی هوایی در جزیره یمنی «میون» در حال ساخته شدن است. شبکه یمنی «بلقیس» به نقل از این خبرگزاری آمریکایی نیز روز سهشنبه گزارش داد در یکی از پرترافیکترین مسیرهای دریایی مهم جهان برای حملونقل انرژی و کالاهای تجاری در جزیره یمنی میون، پایگاهی مبهم در حال ساخته شدن است. در این گزارش آمده است به رغم آنکه هیچ کشوری مدعی وجود پایگاه هوایی در جزیر میون در تنگه بابالمندب نشده است اما مسیر حرکت کشتیهایی که از سال پیش برای ساخت یک باند فرود بزرگ به طول 6/5 کیلومتر در این جزیره در حرکت بودهاند، نشان میدهد این پایگاه مربوط به کشور امارات است. مقامات دولت مستعفی یمن در این باره گفتند امارات در پشت تلاشهای جدید برای ساخت این پایگاه قرار دارد، آن هم در حالی که این کشور سال ۲۰۱۹ اعلام کرد از ائتلاف به رهبری سعودی خارج شده است. طبق گزارش مذکور، «جرمی بنی» سردبیر بخش خاورمیانه شرکت اطلاعاتی «جینز» که روند ساختوسازهای جزیره میون را دنبال کرده، در این باره گفت: «به نظر میرسد این یک هدف راهبردی طولانیمدت به منظور زمینهسازی برای حضور تقریبا دائم است. این مساله شاید صرفا مربوط به جنگ یمن نباشد و شما باید وضعیت بارگیریها را نگاه کنید که تا حدی در آنجا یک امر اساسی به شمار میرود». تصاویری که خبرگزاری آسوشیتدپرس از شرکت فضایی «پلانت لبز» دریافت کرده، کامیونهایی را در حال تخلیه بار و همچنین زمینهسازی برای ساخت یک باند فرود به طول 85/1 کیلومتر در تاریخ یازدهم آوریل در جزیره میون نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، این باند فرود میتواند پرندههای تهاجمی و هواپیماهای مخصوص پایش و حمل بار را در خود جا دهد. در گزارش مذکور اشاره شده اواخر سال ۲۰۱۶ نیز تلاشهایی بدین منظور آغاز شد اما بعدها از این کار دست کشیده شد. در آن زمان کارگران در تلاش برای ساخت باند فرودی به طول بیش از ۳ کیلومتر بودند که اجازه فرود سنگینترین بمبافکنها را میداد. در ادامه آمده است مقامات نظامی دولت مستعفی یمن که از سال ۲۰۱۵ تاکنون تحت حمایت عربستان سعودی قرار دارند، ضمن تأیید این گزارش، در این باره گفتند امارات در حال ساخت این باند فرود است. این مقامها که خواستند نامشان فاش نشود، خبر دادند کشتیهای اماراتی، طی هفتههای اخیر تسلیحات و تجهیزات نظامی و نیرو به جزیره میون آوردهاند. آنها همچنین خبر دادند بخشی از تنش اخیر که میان «عبدربه منصور هادی» رئیس دولت مستعفی یمن و ابوظبی به وجود آمده بود، مربوط به خواسته امارات از دولت مستعفی برای امضای توافق اجاره 20ساله جزیره میون بوده است.
این گزارش در حالی منتشر شده است که منابع یمنی پیشتر نیز از تلاش امارات برای تسلط بر جزیره سقطری (جنوب یمن) خبر داده بودند. طبق گزارشهای این منابع، امارات به طور کلی، کنترل جزیره سقطری را به دست گرفته و محمولههای نظامی آن بدون هیچ اعتراضی وارد بندر این جزیره میشود و حتی حریم هوایی این جزیره را کاملا به دست گرفته است. شورای انتقالی جنوب (گروهی از شبهنظامیان تحت حمایت امارات در جنوب یمن) ژوئن ۲۰۲۰ جزیره سقطری را به تصرف خود درآوردند که در پی این اقدام، مسؤولان دولتی و فرماندهان نظامی وابسته به دولت مستعفی این جزیره را ترک کردند.
* طرح خطرناک امارات در یمن با الگوبرداری از انگلیس
امارات در یمن علاوه بر اینکه منابع و ثروتهای این کشور را غارت میکند، طرح خطرناکی را دنبال میکند که آثار آن را میتوان این روزها در شهر عدن و برخوردی که شبهنظامیان وابسته به آن با ساکنان مناطق شمالی یمن دارند، مشاهده کرد. پایگاه خبری «البوابه» در گزارشی با عنوان «طرح خبیث امارات برای تفرقهپراکنی و تجزیه یمن» آورده است: ممانعت از ورود ساکنان شمال یمن به عدن، صحنهای است که طی 6 سال جنگ یمن به تناوب تکرار شده است. این رسانه مینویسد: این نشاندهنده طرحهای ویرانکننده و تجزیهطلبانه است که در آن نزاعهای مناطق و طرحهای خرابکارانه و ایجاد نفرت میان ساکنان یک کشور واحد، از سوی امارات پیاده میشود. این در حالی است که یمنیها هرگز در راستای تجزیه حرکت نکردهاند. طی روزهای گذشته نیروهای شورای انتقالی مورد حمایت امارات مانع ورود شهروندان استانهای شمالی به عدن شدند که این سبب ماندن خیل انبوه مسافران در جاده نزدیک به ورودی شهر عدن شده است.
البوابه گزارش داد: یمنیهای ساکن مناطق شمالی یمن ساعات طولانی را طی میکنند، آن هم در گرمای شدید و در آخر هم به استانهای خود بازمیگردند. میتوان گفت در واقع امارات، عدن را به کانون بحران تبدیل کرده است و به درگیریهای فرقهای و منطقهای دامن میزند. امارات به دنبال غرق کردن استانهای جنوبی یمن در باتلاق درگیریهای داخلی است تا بافت اجتماعی یمن فرو بپاشد و دشمنی میان مردمان یک کشور ایجاد کند و این، با هدف طرح بزرگ شامل فروپاشی یمن و از بین بردن وحدت آن است تا به آسانی آن را ببلعد.