آنقدرها هم که در کشورهای مختلف دنیا تبلیغ میشد واکسن فراوان نیست که هر کسی بتواند از هر جایی واکسن تهیه کند
اسدالله خسروی: با آنکه رئیسجمهور در جلسات و سخنرانیها خود بارها بر واردات واکسن کرونا از طریق بخش خصوصی تأکید کرده بود اما دیروز به صراحت اعتراف کرد این بخش در این زمینه موفق نبوده است.
به گزارش «وطنامروز»، حسن روحانی فروردین ماه از بخش خصوصی خواست برای واردات واکسن از هیچ تلاشی دریغ نکند. او اعلام کرد: در مبارزه با کرونا همه باید یکصدا باشیم؛ هر شرکت خصوصی، هر موسسه و هر کسی که میتواند واکسن وارد کند.
چراغ سبز روحانی به بخش خصوصی برای واردات واکسن کرونا در آن روزها اما با واکنش انتقادی وزیر بهداشت روبهرو شد؛ سعید نمکی در این باره گفت: «در رابطه با حرف غیرکارشناسی، انتظار تکصدایی نباید داشته باشید؛ ما حافظ جان مردم هستیم». البته در همان روزها واکسنهای ساخت ایران در حال گذراندن تستهای انسانی و ورود به مرحله تایید نهایی بودند و از طرفی وزارت بهداشت نیز تمام رایزنیهای خود را برای واردات واکسن از کشورهای موجه انجام داده بود اما حسن روحانی اعلام کرد: «نمیتوانیم منتظر واکسن داخلی در فصل تابستان باشیم. با این وجود بخش خصوصی با ارز نیمایی میتواند واکسن را وارد کند و در بیمارستانها و جاهایی که وزارت بهداشت مشخص کرده، تزریقش انجام شود؛ حتی اگر یک کارخانه یا تولیدکننده بزرگ میخواهد برای کارگرانش واکسن وارد کند، برود وارد کند! همچنین اگر هر شرکت و موسسهای برای واردات واکسن کوچکترین مشکلی دارد، مستقیما به دفتر رئیسجمهور نامه بنویسد و من مستقیما مساله را دنبال میکنم و میتواند میلیونها دوز واکسن وارد کشور شود». به دنبال این اظهارات رئیسجمهور مبنی بر واردات واکسن توسط بخش خصوصی، وزیر بهداشت به صراحت اعلام کرد:«واردات واکسن پیچیده و فنی است، چرا که فرآوردهای حساس و بیولوژیک است و افراد متخصص باید آن را وارد کنند». او همچنین گفت: «این روزها قرار است ماستفروش و سیمانفروش و پلاسکو فروش واکسن بیاورد! من در سازمان غذا و دارو بساط دلالان را جمع کردم و باج هم به کسی نمیدهم». البته این نخستین انتقاد وزیر بهداشت به عدم توجه ستاد ملی مقابله با کرونا و در رأس آن شخص رئیسجمهور به دخالت عجیب و غیرکارشناسانه نسبت به اقدامات و مدیریت کارشناسانه و تخصصی درباره مقابله با ویروس کرونا و راهکارهای عبور از این بیماری مرگبار نبود، چرا که وزیر بهداشت در روزهای پایانی سال نیز التماس کرد مردم به سفر نروند تا با انجام مسافرتهای نوروزی آتش زیر خاکستر این بیماری در کشور شعلهور نشود اما متاسفانه در ایام نوروز مجوز ترددها از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا به ریاست شخص رئیسجمهور صادر و جادهها برای عبور و مرور باز شد تا جایی که حتی سفرها به ترکیه نیز در سطح وسیعی انجام شد. نتیجه این سهلانگاری و بیتوجهی به راهکارهای کارشناسانه موجب شد شیوع ویروس کرونا در کشور گسترش یابد، تا اینکه پس از 25 روز از ابتدای سال جاری موج چهارم کرونا با مرگ حدود 500 نفر در روز کشور را در بر گرفت.
اگرچه وزارت بهداشت پیش از این بارها مخالفت خود را با سفرهای نوروزی اعلام و سفر و دورهمیها را به عنوان اصلیترین عامل شیوع بیماری عنوان کرده بود اما رئیسجمهور پس از افزایش شمار مبتلایان و مرگومیر ناشی از کرونا در پی انجام سفرهای نوروزی، طی اظهاراتی عجیب، مهمترین عامل این وضعیت را ورود ویروس انگلیسی از کشور عراق و از طریق مرزهای خوزستان و ایلام به کشور عنوان کرد و تقصیر افزایش آمار را به گردن ویروس انگلیسی انداخت که مدعی ورود آن از مرز عراق به ایران بود! غافل از اینکه مجوز ورود و مسافرتهای نوروزی با دستور خودش صادر شده بود.
دیروز اما رئیسجمهور در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا از کارکرد نامناسب بخش خصوصی برای واردات واکسن کروناگفت.
حجتالاسلام حسن روحانی ادامه داد: عده بسیاری به ما نامه مینوشتند که «شما بخش خصوصی را آزاد نمیکنید، اگر بخش خصوصی را آزاد کنید آنها خیلی سریع میتوانند بروند واکسن تهیه کنند و بیاورند». بویژه عدهای میخواستند واکسن را برای بخش خودشان تهیه کنند. ما این اجازه را دادیم که بخش خصوصی هم در صورتی که صلاحیت داشته باشند و وزارت بهداشت و درمان به آنها اجازه دهد، بروند واکسن تهیه کنند اما متأسفانه تاکنون خیلی موفق نبودند. این نشان داد آنقدرها هم که در کشورهای مختلف دنیا تبلیغ میشد واکسن فراوان نیست که هر کسی بتواند از هر جایی واکسن تهیه کند. برخی از شرکتهایی هم که واکسن تولید میکنند مقید هستند که مکاتباتی با وزارت بهداشت و درمان رسمی کشورها داشته باشند.
روحانی گفت: این موضوع مهمی است که مردم نباید پولی برای واکسن پرداخت کنند. دولتها در جهان به هر قیمتی واکسن را تهیه میکنند، در داخل هم از اواخر خرداد واکسن داخلی ما به بازار میآید و واکسیناسیون آغاز میشود، آنوقت دست ما باز میشود و شرایط بهتری را در تیرماه برای انجام واکسیناسیون خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: این کار با یک نظم خاص و خوبی آغاز شد، یعنی از افراد مسن و سالمند شروع کردیم. از افرادی که مثلا بالای 80 سال هستند، آغاز کردیم، بعد 75 سال را شروع کردیم، الان 70 سال را تقریبا داریم به پایان میرسانیم، بعد 65 سال شروع میشود و بعد هم از 60 سال را شروع میکنیم. پس از واکسیناسیون 60 سال به بالا، ما از لحاظ فوتیها و کاهش آمار مرگومیر کاملا اطمینان پیدا میکنیم که شرایط خیلی بهتر میشود؛ از شرایط اینچنینی که الان مشاهده میکنیم.
روحانی گفت: برای اینکه افراد مسن و افرادی که بیماریهای زمینهای یا خاص دارند، بخواهند واکسینه شوند، مجموعا یک رقم 15-14میلیون واکسن نیاز است و باید 10 میلیون دیگر هم واکسیناسیون انجام شود و کار پیش برود تا آن را به ثمر برسانیم. این کار به حول و قوه الهی تا پایان خرداد و اوایل تیر انجام میشود؛ باز هم واکسن خارجی و داخلی میآید و ما این مسیر را ادامه میدهیم. امیدواریم بتوانیم واکسیناسیون عمومی برای همه مردم را تا آخر تابستان به سامان برسانیم و آغاز کنیم.
وی اضافه کرد: اگر ما از افراد پرخطر یعنی 15-14 میلیون نفر عبور کرده باشیم و واکسیناسیون عمومی شروع شود، واکسن هم در اختیار ما باشد، با توجه به قدرت ما برای تزریق واکسن که میتواند در 24 ساعت تا 500 هزار نفر را هم واکسینه کنیم، ظرف 4-3 ماه میتوان واکسیناسیون را تمام کرد، بنابراین انشاءالله واکسن به اندازه کافی در داخل تولید میشود و از خارج هم خریداری میکنیم. میتوانیم بگوییم این بخش پرخطر تا اول مرداد به طور کامل تمام میشود و از مرداد میتوانیم واکسیناسیون عمومی را شروع کنیم؛ امیدواریم تا آذرماه تمام مردم واکسینه شوند.
روحانی گفت: ما با ۴ موج ویروس کرونا روبهرو شدیم و آنچه شاهد هستیم روند کاهشی است؛ هم فوتیها و هم ابتلاها. نسبت به هفته گذشته، روند کاهشی بوده است، البته درباره 3-2 استان جنوبی هشدارهایی داده شد، چرا که شرایط آنها مناسب نیست.
وی با بیان اینکه در نقشه رنگی کشور چند نقطه بهعنوان نقطه قرمز مورد توجه قرار داده شده است، اظهار داشت: امیدواریم هفته جاری از این شرایط عبور کنیم تا در زمان انتخابات در سراسر کشور جایی نقطه قرمز نداشته باشیم و مناطق نارنجی هم به حداقل کاهش یابد.
رئیسجمهوری تصریح کرد: علت اینکه وارد پیک چهارم شدیم، به خاطر جهش و موتاسیون این ویروس بود. اگر این ویروس جهش نداشت و کرونای انگلیسی از عراق وارد کشور نمیشد، وارد پیک چهارم نمیشدیم، البته در حال خروج از این پیک هستیم. وی با بیان اینکه مراعات در سراسر کشور حدود 67 درصد است که رقم قابل قبولی برای رعایت پروتکلها نیست، خاطرنشان کرد: رعایت پروتکلها باید بالای 90-80 درصد باشد تا بتوانیم از این بیماری عبور کنیم. وی با اشاره به تعطیلات نیمه خرداد، ابراز داشت: از مردم خواهش میکنیم سفرهای بیناستانی را انجام ندهند و تحمل کنند تا بخوبی به پایان خردادماه و انتخابات برسیم. در جلسه امروز تصمیم گرفتیم از روز چهارشنبه سفرهای بین استانی تا روز دوشنبه ممنوع شود.
وی ادامه داد: نکته دیگری که باید روی آن تأکید کنیم مساله حرکت بسیار خوب در موضوع واکسیناسیون جامعه است؛ کار بسیار خوب و دقیقی شروع و تلاش شد بتوانیم واکسن مورد نیاز را از کشورهای مختلف تهیه کنیم. این واکسنها هم از طریق چند کشور تهیه شده است و هم از طریق کوواکس، بنابراین ما از هر 2 طریق این واکسنها را تهیه کردهایم. رئیسجمهور با بیان این مطلب که «بیش از 5 میلیون واکسن اکنون در اختیار دانشگاههای علوم پزشکی قرار گرفته که از این تعداد، بیش از ۳ میلیون تزریق انجام شده و بقیه در حال تزریق است»، تصریح کرد: کار خوبی شد در اینکه همه تلاشمان را انجام دادیم که واکسن را تهیه کنیم، البته تلاش ما این بود که بیش از این و سریعتر واکسن را تهیه کنیم.