گروه سیاسی: کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری سهشنبهشب با حضور در برنامه «گفتوگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما به تشریح برنامههای اقتصادی دولت احتمالیاش پرداخت. به گزارش «وطنامروز»، سعید جلیلی با شرح 3 طرح خود شامل تامین سبد غذایی، سهم مردم از انرژی و مسکن گفت: سالانه حداقل به یک میلیون واحد مسکونی نیاز است و این طرح باید با تصحیح طرح مسکن مهر اجرایی شود.
وی افزود: طرح ما این است که سالانه حداقل یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود، بنابراین اینگونه فکر میکنیم که طرح مسکن مهر طرح کاملی نبود و هدف، تکمیل و تصحیح این طرح است. نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری افزود: ما برخی اوقات درباره حقوق شهروندی صحبت میکنیم و از منشورهایی رونمایی میکنیم که در زندگی مردم و مباحث حیاتی و ضروری آنها هیچ تاثیری ندارد؛ یکی از این حقوق شهروندی حق مسکن است. وی ادامه داد: این آماری که از 8 سال گذشته وجود دارد آمار بسیار نگرانکنندهای است؛ ما در مقطعی سالانه ۸۰۰ هزار واحد مسکونی درست میکردیم که در یک مقطع به ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار واحد رسید.
* بورس نباید کورهای برای سوزاندن سرمایه مردم باشد
نامزد انتخابات ریاستجمهوری درباره بازار سرمایه گفت: متاسفانه در این بازار سوءتدبیرهای زیادی وجود دارد. بازار سرمایه باید محلی باشد برای جذب سرمایه مردم در افزایش تولید نه کورهای برای سوزاندن سرمایه مردم. بازار سرمایه، یک بازار مطمئن و پایدار باید باشد که افراد بدانند میتوانند یک سود معقول و متناسب به دست بیاورند. دولت امکانات بسیار زیادی دارد تا مردم سرمایههای خود را برای ارتقای تولید و بهرهمند شدن به این حوزه ببرند، البته به شرط آنکه مردم را در بازار سرمایه مشارکت بدهند. مثلا میگویند ما نفت نمیتوانیم بفروشیم، پس راه آن کجاست؟ اتفاقا این فرصتی است که نفت را به جای آنکه خام بفروشید آن را تبدیل به فرآورده کنید و بهجای آنکه بشکهای ۵۰ دلار بفروشید تا بشکهای ۲ هزار دلار نیز میتواند افزایش پیدا کند. جلیلی در ادامه گفت: باید به جای خامفروشی نفت به ثمن بخس سراغ فروش فرآوردههای نفتی برویم. وی افزود: گفته میشود چرا نمیتوانیم نفت را بفروشیم؟ در این شرایط راهش این است که به جای فروش نفت خام آن را تبدیل به فرآورده کنیم و به جای فروش بشکهای ۵۰ دلار، بتوانیم قیمتش را تا بشکهای ۲ هزار دلار با ارزش افزودهای که دارد افزایش دهیم. جلیلی افزود: برخی افراد غیرمتخصص در بازار ثانویه فعالیت و سازوکار بازار را تعیین میکنند، به طور مثال یک مقام مسؤول یا رئیس دفتر تعیین میکند شاخص باید این عدد باشد. جلیلی افزود: اگر شما آمدی آن شورای ثبات را بین نهادهای مالی یعنی بین بیمه مرکزی، بانک مرکزی و بازار سرمایه که بورس است شکل دادی و آنها با هم هماهنگ شدند، مردم هم منتفع میشوند؛ این غلط است که کسانی بخواهند بورس را به شکلی کنند که عدهای یکشبه پولدار و عدهای متضرر شوند.
سعید جلیلی همچنین پس از حضور در برنامه «گفتوگوی ویژه خبری» شبکه 2 سیما، در یک نشست خبری درباره برنامههایش برای مبارزه با فساد اظهار داشت: مهم آن است که اصلا اجازه ندهیم زمینه ایجاد فساد شکل بگیرد. وی گفت: برنامه دولت ما این است که سازوکارهایی را که در دنیا بخوبی تجربه شده و جلوی فساد را گرفته است به کار گیریم. جلیلی با بیان اینکه بسیاری از مفاسد به علت تعارض منافع شکل میگیرد، افزود: یکی از مشکلاتی که اکنون در سیستم پولی داریم مربوط به بانکهاست.
وی تصریح کرد: مدیران عامل برخی بانکها در ادامه مسؤولیتشان؛ در بانک مرکزی سمت گرفتند و بعد دوباره به بانکها بازگشتند. این درهای گردان در نظام بانکی، حتما لطمه میزند. جلیلی با بیان اینکه در بازار ما مجوزهای کسبوکار خرید و فروش میشود و مگر صدور این مجوزها نباید روی حساب و کتاب باشد؟ تصریح کرد: به عنوان نمونه، مجوزهای سردفتری، مجتمعهای رفاهی و دفاتر پیشخوان دولت از جمله مجوزهایی است که با امضاهای طلایی خرید و فروش میشوند.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: اگر در جایگاه حکمرانی، شخص رئیسجمهور دچار تعارفات شود و چه با حلقه نخست اطرافش و چه در اطرافیان هر مسؤول نتواند برخورد لازم را بکند صدمات جبرانناپذیری خواهد داشت. جلیلی تأکید کرد: اگر مردم بدانند رئیسجمهور حتی با حلقه اطراف خود تعارف ندارد، بقیه هم حساب کار خود را میکنند. جلیلی همچنین گفت: اگر کسی به جای اینکه مسؤولیتش را انجام دهد، کار نمایشی کند و اقدامات نمایشی بر کارهای واقعی غلبه یابد؛ این هم حاشیهپردازی و فساد است.
دولت من اشتغال را از خانهها شروع میکند
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با تاکید بر اینکه گرانی باید کنترل شود، اظهار داشت: گرانی را حذف و قیمت ارز را نیز تثبیت میکنیم. به گزارش «وطن امروز»، محسن رضایی در یک گفتوگوی رادیویی که از برنامه «شمارش معکوس» رادیو ایران پخش شد، اظهار داشت: بزرگترین مشکل اقتصاد ایران، اقتصاددانان با مدرک دانشگاهی نیست، مشکل عدم فهم اقتصادی است. هیچگاه مشاوران اقتصادی روسایجمهور نتوانستند مسائل ایران را بفهمند و راهکار بومی ارائه بدهند. رضایی ادامه داد: 50 سال است تورم، بیکاری و کاهش ارزش پول ملی داریم. در 10 سال اخیر که فاجعه رخ داده است. سرمایهگذاری منفی و اقتصاد ایران کوچک شده است. نخستین اولویت من، قطع دست دولت و سرمایهداران از بورس، بانکها و نفت است.
وی عنوان کرد: با ایجاد ایالتهای اقتصادی، اقتصاد را از دست دولت میگیریم و به مردم میدهیم. همه چیز نباید در تهران باشد. اگر ایالتها و شهرهای اقتصادی شکل بگیرد، دولت دیگر نمیتواند دخالت کند و پول مردم در همان استانها هزینه میشود. البته معادن ملی و همچنین نفت و گاز ملی است اما درصدی از آن باید به مردم همان استان برسد. استان خوزستان بیش از 20 هزار میلیارد تومان از شرکتهای نفت و گاز طلب دارد. وقتی مطالبه میکنند، میگویند دفتر ما در تهران است. این وضعیت را سامان خواهیم داد. رضایی بیان داشت: برخی صنایع همچون مسکن، صنایع دیگر را هم رونق خواهند بخشید. وام مسکن را از انحصار بانک مسکن خارج میکنیم؛ همه بانکها موظف به ارائه وام هستند. هرکس 10 درصد بیاورد، 90 درصد دیگر را بانک خواهد داد. نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: دولت من اشتغال را از خانهها شروع میکند و به هر خانم خانهدار که تربیت ۲ فرزند را بر عهده داشته باشد و آموزشهای بهداشت و سلامت را فراگرفته باشد و رعایت کند، حقوق پرداخت خواهیم کرد. کسبوکارهای خانگی نیز در کشور به وجود خواهیم آورد. بانوان در کسبوکارها مشارکت خواهند کرد. رضایی در ادامه بیان کرد: یک زمانی کارمندان جزو قشر متوسط بودند اما اکنون از قشر متوسط خارج شده و به قشر پایین وارد شدهاند. کارگران مشکلات جدی دارند. یک کارگر در ماه چقدر میتواند گوشت و میوه بخورد. وی با تاکید بر اینکه گرانی باید کنترل شود، اظهار داشت: گرانی را حذف میکنیم. قیمت ارز را نیز تثبیت میکنیم. در تمام دولتهایی که آمدند، ۴ سال اول قیمت ارز تثبیت شده و در دولت دوم چند برابر شده است. در دولت جدید و بانک مرکزی جدید، کنترل قیمت ارز از دستشان خارج شده است. نامزد انتخابات ریاستجمهوری بیان داشت: از تجارب دنیا و کارشناسان خارجی استفاده میکنیم اما ما نیاز به یک اقتصاد بومی داریم. اقتصاد ملی را از طریق بهبود اقتصاد مردم درست میکنیم. معیشت مردم را باید بهسرعت حلوفصل کرد.
همتی پاسخگو باشد، با شعبدهبازی نمیتوان رأی آورد
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه فوریت ما اقتصاد و معیشت و اولویت دولت آینده فرهنگ است، گفت: نخستین کار ما این است که بندها را از پای تولید با مقرراتزدایی باز میکنیم.علیرضا زاکانی صبح روز گذشته در نشست پرسش و پاسخ دانشجویی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برنامه شما برای کنترل مخارج و کسری بودجه چیست؟ گفت: فوریت ما اقتصاد و معیشت و اولویت دولت آینده فرهنگ است. نخستین کار ما این است که بندها را از پای تولید با مقرراتزدایی باز میکنیم.نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: ۸۰ درصد مجوزهای کشور شفاف نیست و رانت پشت آن است.وی با بیان اینکه در داخل دولت دعوا وجود دارد، گفت: کشور را با دروغ و احساس اداره میکنند. اصلاح ساختار بودجه، انضباط مالی دولت و واگذاری اختیارات به ملت، راهکارهای حل مشکلات اقتصادی است.
زاکانی تاکید کرد: من هم مذاکره میکنم. در شورای عالی امنیت ملی درباره مذاکرات تصمیمگیری میکنند. ما حتما اهل مذاکره هستیم.
وی تاکید کرد: برجام یک مذاکره ناقص و معیوب است و صورتجلسهای برای انتقال به ایران نداشت. همین برجام را باید نقد کرد، چون ما تمام تعهداتمان را پیش از برجام اجرا کردیم اما آنها به وظایف خود عمل نکردهاند.نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: با مصوبه هستهای مجلس میتوان این موجود نیمه مرده را زنده کرد. در دولت، اصلاح مجلس در راس امور است.زاکانی گفت: مذاکراتی که الان در جریان است، قرار بود فرسایشی نباشد اما الان فرسایشی است. قرار بود از سر ضعف نباشد اما الان در بخشهایی از سر ضعف است.وی ادامه داد: اگر ماموریت مذاکره داشته باشیم، حتما مذاکره میکنیم و از مذاکره نمیترسیم.نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه وزرا از دولت گلایهمندند، گفت: آقای همتی باید پاسخگوی دلارهایی باشد که برای خرید کالا به خارج از کشور رفته و کالایی بازنگشته است. وزرا نمیتوانند در دولت با هم تیم شوند.رئیس مرکز پژوهشهای مجلس اظهار داشت: تمام تلاش «دولت اقدام و اصلاح» معطوف به این است که سنگهای جلوی پای تولید را برداریم. بزرگترین سنگ جلوی پای تولید، بانکها و دولتها هستند.زاکانی افزود: همتی باید پاسخگو باشد، با شعبدهبازی نمیتوان رای آورد، باید پاسخگوی عملکرد دولت باشد.نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: در سال اول دولت اقدام و اصلاح، ریشه فقر مطلق را از کشور خواهیم کَند. پرونده الکترونیک سلامت، نظام ارجاع و پزشک خانواده را در سال اول اجرایی میکنیم. پولپاشی نمیکنم ولی به دهکهای پایین کمک میکنم.کاندیدای ریاستجمهوری اضافه کرد: همتی میگفت «ما مشکل جابهجایی ارز داریم»، گفتم «مشکل جابهجایی ارز ندارید، الان فلان قدر میلیارد درهم در حساب آقای زنگنه خوابیده است»، همتی گفت «من بیخبرم، زنگنه مدعی بود این سهم 14 و نیم درصد نفت است».
***
نظام جامع شفافیت برای مقابله با فساد طراحی کردهایم
نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: یکی از مهمترین برنامههای ما برای مقابله با فساد، طراحی نظام جامع شفافیت است.
سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی روز گذشته پس از ضبط برنامه خود در رسانه ملی در جمع خبرنگاران درباره برنامهاش برای مبارزه با فساد گفت: در این مسیر برنامههایی را ذیل نظام جامع شفافیت آماده کردهایم که میتواند رافع بسیاری از مشکلات در این زمینه باشد. وی افزود: به عنوان نمونه یکی از راهکارهای اصلی اصلاح سازوکارها مثل ساختارهای نظام برنامهریزی، بودجهریزی، مالیات و بانکهاست، چرا که معتقدیم اگر سازوکارها مبتنی بر عدالت و قانون شکل بگیرد، خود به خود ضدفساد میشود، زیرا فساد در مقابل عدالت است.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: دومین عامل فساد اشخاص هستند که در این باره ذیل همان نظام جامع شفافیت، بهکارگیری نیروهای شایسته طراحی شده است که در انتخاب این نیروها نیز شفاف عمل خواهیم کرد. قاضیزادههاشمی ادامه داد: سومین موضوع مهم در مقابله با فساد، مراقبت از مدیران بویژه مدیران تراز اول است که اتفاقا ما در همین زمینه مورد اعتمادترین افراد را به کار میگیریم اما در عین حال به هیچ یک از مسؤولان اعتماد نخواهیم کرد تا آن فرد مسؤول احساس کند همه حرکات، سکنات، رفتارها و تصمیماتش تحت نظر گرفته میشود.
همچنین این نامزد انتخابات ریاستجمهوری صبح روز گذشته در نشستی با جمعی از روسای ستادهای استانی اظهار کرد: نگاهی که از سوی مردم وجود دارد این است که دولتهای متفاوت میآیند و میروند و مشکلات بر جای خود باقی میماند، لذا نسبت به رای دادن بیانگیزه شده و شوقی برای اصلاح و رشد و پیشرفت کشور ندارند. باید کسی بیاید که امید را در مردم افزایش دهد و حس ناامیدی را از بین ببرد و با برنامه، انگیزهای برای آینده در دل جامعه ایجاد کند.
وی خاطرنشان کرد: عمق مسائل با تغییر افراد حل نمیشود، ممکن است فرد فاسد و رانتخوار برود اما ساختار فسادزا باقی خواهد ماند و این تغییر افراد به تنهایی کارساز و مشکلگشا نخواهد بود.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه اگر ساختار ایجاد تبعیض نهادینه شود و فرد رانتخوار مسؤول باشد، با تغییر مدیران مشکلی حل نخواهد شد، تاکید کرد: مساله این نیست که 6 تیغهها بروند و محاسندارها بیایند. یقه ۳ سانتیها بیایند، یقه معمولیها بروند. پوتینپوشها بیایند و کتشلوار پوشها بروند. مشکل لباس و شکل و عمامه نیست، مشکل نحوه تفکر و رویکرد برای اداره کشور است.
قاضیزادههاشمی افزود: آنچه مردم امروز از آن رنج میبرند اشتغال، بیکاری، تبعیض و فساد است؛ علت این آسیبها نحوه اداره کشور است که در این زمینه باید کار جدی انجام شود.