واکسن «کوو ایران برکت» نخستین واکسن «کووید-۱۹» تولید محققان ایرانی است که موفق به دریافت کد اخلاق و کارآزمایی انسانی از وزارت بهداشت شده است. این واکسن که در شرکت «شفا فارمد» وابسته به بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) تولید شده است اکنون در مرحله کارآزمایی بالینی قرار دارد. این واکسن از نوع ویروس غیرفعال شده است. کارآزمایی بالینی دوسوکور آن با کنترل پلاسبو فاز یک جهت بررسی بیخطری و ایمونوژنیسیتی واکسن در جمعیت سالم و افراد ۵۱ تا ۷۵ ساله انجام شده است.
در همین زمینه، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با بیان اینکه پیشبینی میشود واکسن «کوو ایران برکت» تا پایان خردادماه وارد مرحله عملیاتی شود، گفت: ۸۴ درصد از واکسنهای تولید شده در دنیا را ۵ کشور استفاده کردهاند.
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه ۵ شرکت بومی در حوزه تولید واکسن کرونا فعالیت میکنند و پیشبینی میشود واکسن «کوو ایران برکت» تا پایان خردادماه وارد مرحله عملیاتی شود، اظهار کرد: در مرحله اول یک میلیون دوز واکسن به گروههای هدف تزریق خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه هدف از واکسیناسیون کاهش مرگومیر افراد مبتلاست، گفت: برای قطع زنجیره ویروس باید ۷۰ درصد مردم واکسینه شوند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تصریح کرد: تا ۷ ماه آینده به تمام افراد در گروههای هدف در مرحله اول واکسیناسیون کرونا، واکسن تزریق خواهد شد. اگر ما به دنبال تولید واکسن داخلی نمیرفتیم، کشورهای خارجی براحتی اجازه فروش واکسن را به ما نمیدادند و حرفهایی که امروز در دنیا از حقوق بشر و موضوعاتی از این دست میزنند، گزافهای بیش نیست.
رئیسی به بیعدالتی در عرصه بینالملل اشاره کرد و گفت: کانادا، آمریکا و کشورهای اروپایی بیش از ۳برابر جمعیت کشورشان واکسن خریدند و ۸۴ درصد از واکسنهای تولیدشده در دنیا را ۵ کشور استفاده کردند. بیش از ۲ میلیون واکسن در آمریکا و چند کشور اروپایی ذخیره شده که تاریخ مصرفشان در حال اتمام است؛ این در حالی است که میانگین تزریق واکسن در برخی کشورهای فقیر ۲۵ عدد در طول شبانهروز است.
به گفته معاون بهداشت وزارت بهداشت، بیعدالتی در عرصه بینالملل به حدی است که آمریکا حتی به همپیمان خود یعنی کانادا تا قبل از اتمام واکسیناسیون در داخل کشور خود اجازه فروش واکسن نمیداد و پس از اطمینان از واکسینیه شدن مردم خود به این کشور واکسن صادر کرد.
وی با بیان اینکه ساخت واکسن داخلی کرونا از اهمیت حیاتی برخوردار است، گفت: طبق قرار بین ایران و شرکت کوواکس، این شرکت باید تاکنون 8/16 میلیون واکسن به ایران تحویل میداد که تاکنون فقط ۲ میلیون آن تحویل ما شده است.
به گفته رئیسی، در ایران به ازای هر هزار نفر جمعیت، کمتر از 5/1 تخت بیمارستانی وجود دارد؛ در حالی که این رقم در کشورهای اروپایی ۷ تخت به ازای هر هزار نفر است اما بهرغم این موضوع شبکه بهداشت و درمان کشور عملکرد مطلوبتری نسبت به بسیاری از کشورها داشته است.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ادامه داد: در کنار عملکرد مطلوب حوزه بهداشت و درمان، بزرگان دینی و بویژه مقام معظم رهبری با عمل واقعی به رعایت پروتکلهای بهداشتی کمک قابل توجهی به روند کنترل و مبارزه با این ویروس منحوس کردند.
وی عنوان کرد: در کشورهای اروپایی ۶۲ درصد سالمندان در خانه سالمندان نگهداری میشوند، در حالی که ۹۹ درصد از سالمندان ایرانی در کنار خانوادههای خود زندگی میکنند و شکل و نحوه مراقبت از سالمندان در ایران بسیار مطلوبتر از کشورهای مدعی بوده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه بیان کرد: برای یک هزار و ۳۰۰ شغل در ایران پروتکلهای بهداشتی تدوین شده است که نمونه چنین اقدامات کارشناسیشده در بسیاری از کشورها مشاهده نمیشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بهترین شکل از رعایت پروتکلهای بهداشتی در سطح کشور در ستادهای مربوط به اقامه نماز جمعه انجام شده است. اصناف و کسبه در طول دوران مقابله با کرونا همکاری خوبی با ستاد ملی مقابله با کرونا داشتند. تقویت زیرساختهای درمانی یکی از نقاط قوت کشور همزمان با شیوع بیماری کرونا بوده است.