گروسی:
آژانس بدون توافق هستهای ایران یک «کور سرگردان» خواهد بود
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تأکید بر لزوم احیای برجام تأکید کرد آژانس بدون توافق هستهای ایران یک «کور سرگردان» خواهد بود.
به گزارش فارس، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه در مصاحبه با پایگاه خبری «اکسیوس»، توافق هستهای با ایران را لازمه دسترسی آژانس به فعالیتهای هستهای ایران توصیف کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تأکید بر لزوم احیای توافق هستهای ایران گفت: «داشتن توافق هستهای با ایران «ضروری» است، زیرا در غیر این صورت «ما (در ارتباط با فعالیتهای هستهای ایران) یک «کور سرگردان» خواهیم بود».
مقام ارشد آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی مبنی بر تسلیحاتی بودن برنامه هستهای ایران گفت: «خیر! در حال حاضر هیچ اطلاعاتی نشاندهنده این امر نیست».
با این حال گروسی ضمن ابراز نگرانی از افزایش میزان غنیسازی ایران گفت: «این یک مساله بسیار جدی است. وقتی تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی میکنید، بسیار (به توانایی ساخت بمب اتم) نزدیک میشوید. از نظر فنی از مواد (غنیشده با) درجه تسلیحات قابل تشخیص نیست، بنابراین وقتی این مساله را به این حقیقت اضافه میکنید که دسترسی ما (به تأسیسات هستهای ایران) در حال محدود شدن است، من نگران میشوم».
اخیرا مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۲ گزارش فصلی خود را برای ارائه به نشست این هفته شورای حکام آژانس منتشر کرد که یکی از آن گزارشها مربوط به راستیآزمایی اجرای برجام در ایران میشد و گزارش دیگر نیز درباره چند موضوع باقیمانده پادمانی است که مورد اختلاف ایران و آژانس بود.
پس از آن نیز گروسی با ادعای شفاف نبودن اعلامیههای پادمانی تهران، مدعی شد این مساله بر توانایی آژانس جهت اطمینان حاصل کردن از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران تأثیر میگذارد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از نشست شورای حکام در جمع خبرنگاران با بیان اینکه انتظاراتش درباره مسائل پادمانی ایران برآورده نشده، ابراز امیدواری کرد محدودیتهای نظارتی این نهاد در ایران پایان یابد.
***
بلینکن:
محدود کردن برنامه هستهای ایران فوریت دارد
وزیر خارجه آمریکا با هشدار نسبت به تعلل در ادامه وضعیت کنونی برنامه هستهای ایران گفت در صورت تعلل آنها دانشی خواهند داشت که بازگرداندن آن بسیار سخت خواهد بود و معتقدم بازگرداندن محدودیتهای برنامه هستهای ایران فوریت دارد.
«آنتونی بلینکن» که با شبکه خبری سیبیاس مصاحبه میکرد، درباره برخی گزارشها در این باره که روسیه به دنبال فراهم کردن سامانههای ماهوارهای پیشرفته برای ایران بوده، گفت: «نخست، زمانی که موضوع به گفتوگوهای هستهای میآید، ما به خاطر مذاکرات هستهای هیچ موضوع یا منافع دیگری را معامله نمیکنیم، بنابراین من میخواهم درباره این موضوع بسیار شفاف باشم. دوم، من قصد ندارم جلوتر از رئیسجمهور پیش بروم. گمان میکنم وی این موضوع را طی روزهای آینده با رئیسجمهور پوتین مطرح خواهد کرد».
بلینکن همچنین گفت: «از زمانی که ما از برنامه هستهای خارج شدیم و ایران محدودیتهایی که توافق بر آنها اعمال کرده بود را نادیده گرفت، این کشور پیش رفته و مواد بیشتری را غنیسازی کرده است. ایران در سطوح بالاتری که تحت توافق به آن اجازه داده نشده بود، اقدام به غنیسازی کرد. شما در این باره که دستیابی به دانش بوده، حق دارید و اگر این طولانیتر شود، اگر آنها به پیشروی ادامه دهند، دانشی خواهند داشت که بازگرداندن آن بسیار سخت خواهد بود. من معتقدم بازگرداندن برنامه هستهای ایران به جعبه فوریت دارد که این کار را توافق هستهای انجام داده بود. متاسفانه ایران در حال حاضر خارج از توافق است که این موضوع در نتیجه خروج ما از توافق بوده است».
***
عراقچی:
بدون رفع نگرانیهای مهم و تحقق اهداف کلیدی ایران، هیچ توافقی نخواهیم کرد
مسؤول هیات مذاکرهکننده ایران در نشست وین گفت: ما باید یک «توافقنامه خوب» داشته باشیم، «توافقنامه خوب» زمانی به دست میآید که نگرانیهای مهم ما رفع شود و اهداف کلیدی ما به دست آید. بدون تحقق این موارد، ما هیچ توافقی نخواهیم کرد.
سیدعباس عراقچی، مسؤول هیات مذاکرهکننده ایران پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در گفتوگو با پرستیوی در وین اتریش به پرسشهای این شبکه درباره دور ششم مذاکرات هستهای ایران پاسخ داد. عراقچی افزود: ما همچنان و تا جایی که لازم باشد مذاکره میکنیم بدون آنکه وقت خود را هدر دهیم یا بدون آنکه به دیگران اجازه دهیم وقت ما را هدر دهند. ما همچنان به مذاکرات ادامه میدهیم. ما عجله نداریم. ما برای خودمان هیچ ضربالاجلی تعیین نکردیم. چیزی که اهمیت دارد، توافقنامهای خوب است که الزامات کلیدی و مهم ما در آن وجود داشته باشد و دربرگیرنده مواضعی باشد که ما تاکنون آنها را اعلام کردهایم.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: موضوعات فنی بسیار زیادی وجود دارند که باید حل شوند. ما امروز تصمیم گرفتیم - هم در سطح سیاسی و هم در سطح کارشناسی - به بحثها و گفتوگوهای فشرده ادامه دهیم. به نظر من همه موضوعات، قابل حل شدن هستند منوط به اینکه طرف مقابل بتواند تصمیم خود را بویژه درباره مسائل دشوار و سخت بگیرد.