گروه اجتماعی: فردا 28 خرداد فصل جدیدی از فعالیتهای اجتماعی شکل خواهد گرفت و بهمانند سنوات گذشته، مردم با حضور در پای صندوقهای رای حماسهای ماندگار میآفرینند. این در حالی است که برخی جریانهای داخلی و خارجی با بهرهگیری از شرایط اقتصادی موجود در جامعه به دنبال ترغیب مردم برای عدم حضور در پای صندوقهای رای هستند تا از این طریق به اهداف پشتپرده خود جهت ایجاد فشار بیشتر بر جامعه ایران دست یابند. این پروژه در حالی در کشور کلید خورده که فردا مردم سرنوشت خود را به مدت 4 سال رقم خواهند زد و با یک انتخاب آگاهانه به وظیفه خود در قبال جامعه عمل میکنند. در این زمینه دکتر امانالله قراییمقدم، جامعهشناس در گفتوگو با «وطنامروز» با بیان اینکه جامعه ما یک جامعه ارگانیک بوده و تمام ابعاد آن به یکدیگر پیوند خورده است، گفت: یک موضوع مهم در مسائل اجتماعی وجود دارد و آن اینکه هر یک از ما در جامعه وظایفی را بر عهده داریم و در طول زندگی خود باید این وظایف را بدرستی به انجام برسانیم.
این جامعهشناس با بیان اینکه فرد و جامعه به یکدیگر پیوند خورده و نمیتوانند نسبت به یکدیگر بیتفاوت عمل کنند، خاطرنشان کرد: یک فرد وقتی میتواند از جامعه و مسؤولان که متولیان امورات جامعه هستند مطالبه داشته باشد و توقعات خود را مطرح کند که در امور مختلف به ایفای نقش پرداخته و مشارکت موثر داشته باشد. وقتی فردی این وظیفه اولیه اجتماعی خود را به انجام نمیرساند، عملا حقی برای او به منظور مطالبهگری ایجاد نخواهد شد. وی ادامه داد: بر اساس نظریههای جامعهشناسی، جهان یک صحنه نمایش است و تکتک ما بازیگران این صحنهایم که از یک سمت آن وارد و از سوی دیگر آن خارج میشویم. لذا بر اساس نقشی که برای ما در این صحنه نمایش تعریف شده باید بهترین اجرا را به نمایش بگذاریم. این یک واقعیت است که وقتی ما وظایف خود را بدرستی انجام میدهیم حق ایجاد میشود و بر اساس آن میتوانیم از جامعه و دستاندرکاران آن بخواهیم که به وظایف خود را بدرستی عمل کنند. این جامعهشناس با بیان اینکه بیتفاوتی نسبت به مسؤولیتهای اجتماعی نمیتواند مشکلی را از جامعه مرتفع کند، گفت: افرادی که در جامعه به صورت نرمال زندگی میکنند عموما سعی در اجرای وظایف خود دارند اما برخی افراد به دلیل تضادهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، نسبت به ماموریت خود بیتوجه هستند و از انجام وظیفه دوری میکنند.
وی تاکید کرد: انجام وظایف در جامعه زمینهساز ایجاد پایگاه برای فرد میشود و همین موضوع بسترساز ارتقای فرد خواهد بود. لذا پیر و جوان و مرد و زن باید در موضوع انتخابات به صورت فعال حضور داشته و زمینه تغییر در جامعه و بهبود شرایط را از طریق صندوق پیگیری کنند. مردم باید بدانند مشارکت حداکثری باعث خواهد شد بسیاری از فشارهای خارجی از جامعه دور شود. قراییمقدم با بیان اینکه ما در انتخابات نیازمند نشاط اجتماعی هستیم، گفت: مسؤولان باید با اجرای درست ماموریتهای خود و ایجاد تسهیل در زندگی مردم و در دسترس بودن امکانات زمینهساز شادی مردم شوند. یقینا مردمی که شاد هستند با روی گشاده به سمت صندوقهای رای میآیند که همین موضوع خود زمینهساز نشاط اجتماعی و نفوذ آن در بطن جامعه میشود.
* ضرورت حفظ مشروعیت قدرت
بر اساس نظریههای جامعهشناسی، فرد و جمع مکمل یکدیگرند؛ بویژه جامعه ایران که در آن فردگرایی معنی نداشته و میبایست فرد در خدمت جمع و جمع در خدمت فرد باشد، لذا تکیه بر شعار رای ندادن به خودی خود خاصیت اجتماعی جمع را از بین برده و این همان چیزی است که اتاقهای فکر در خارج از کشور به دنبال آن هستند. در این زمینه امانالله قراییمقدم خاطرنشان کرد: وقتی خاصیت جمع بودن در جامعه از بین رفت عملا مشروعیت قدرت در آن زیر سوال میرود که این موضوع به هیچ عنوان نمیتواند تبعات مثبتی را با خود برای جامعه به همراه داشته باشد. ما نباید فراموش کنیم که جامعه و فرد میبایست یکدیگر را نگاه دارند. این ۲ باید در جهت تقویت، پایداری، تداوم و پیوستگی یکدیگر اقدام کنند، چرا که جامعه به مانند بدن یک انسان زنده است و اگر مشکلی در بخشی از آن ایجاد شود دیگر نقاط نیز با آن درگیر میشوند.
* در سرنوشت خودمان تأثیر داشته باشیم
در شرایطی که برخی جریانات سیاسی به دنبال کاهش حضور حداکثری مردم در انتخابات هستند، نقش نخبگان در روشنگری و تبیین شرایط میتواند بسیار موثر باشد. بر همین اساس مهندس مهدی چمران، رئیس سابق شورای شهر تهران با اشاره به نقش مردم در تعیین سرنوشت خود با حضور در پای صندوقهای رای گفت: در پارهای از موارد برخی سیاسیون این نکته را بیان میکنند که برای چه باید رای بدهیم؟ و دیگران را نیز به رای ندادن تشویق میکنند. این یک استدلال اشتباه و ناپخته است، چرا که اگر امروز وضعیت اقتصادی ما بد است این موضوع ناشی از یک انتخاب بد بوده است. اگر وضعیتمان مناسب نیست باید آن را با یک انتخاب درست بهبود ببخشیم.
وی تاکید کرد: پشت کردن به انتخابات سبب میشود تا فردی بهمراتب ضعیفتر سرکار بیاید، لذا ضروری است تا ما در سرنوشت خودمان مشارکت داشته باشیم.
کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه قهر کردن با مسائل اجتماعی و صندوق رای نمیتواند زمینهساز تغییری در جامعه شود، گفت: این مشارکت است که زمینهساز تغییر میشود و این باید برای مردم تبیین شود. هماکنون از خارج از کشور بر عدم حضور مردم در پای صندوقهای رای تاکید میشود و تلاش میکنند حضور مردم و مشارکتشان حداقلی باشد.
وی تاکید کرد: اگر حتی مشارکت در انتخابات کم شود به یقین آمار حضور در پای صندوقهای ما به قطع یقین از خیلی کشورهای اروپایی بیشتر خواهد بود ولی چون ما همیشه عادت به مشارکت بالای 60 درصدی داشتهایم، برای همین یک بار دیگر منتظر حضور مردم هستیم تا حماسه بیافرینند و سرنوشت خود را رقم بزنند.