به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله العظمی خامنهای سپس در سخنانی روز انتخابات را روز ملت ایران خواندند و گفتند: امروز میداندار و صحنهگردان اصلی مردم هستند که با رای خود سرنوشت و تکلیف کلی و اساسی کشور را برای سالهای بعد معین میکنند، بنابراین امروز متعلق به مردم است.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: بر اساس این واقعیت خرد انسانی حکم میکند همه در این آزمون بزرگ ملی و سراسری شرکت کنند و علت دعوت مکرر ما از مردم برای حضور در انتخابات نیز این است که در درجه اول خود مردم از این حضور نفع میبرند و جمهوری اسلامی نیز امتیازات بزرگی در عرصه بینالمللی به دست میآورد.
ایشان رأی تکتک مردم را دارای اهمیت دانستند و گفتند: همه بیایید، تشخیص و رای بدهید و هیچکس نگوید با یک رای من اتفاقی نمیافتد، زیرا همین تکرایهاست که آرای میلیونی ملت را تشکیل میدهد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به توصیه همیشگی خود یعنی تسریع در رای دادن، خاطرنشان کردند: هر چه زودتر با نیت خدایی و ثواب این وظیفه و تکلیف را انجام دهید بهتر است.
ایشان با ابراز امیدواری به اینکه به برکت ایام ولادت حضرت علیبنموسیالرضا علیهالسلام، امروز جشن ملت ایران و مایه خیر و برکت باشد، افزودند: از دستاندرکاران انتخابات تشکر و تأکید میکنم کار را با اتقان کامل در سراسر کشور انجام دهند و به شما خبرنگاران و عکاسان محترم نیز سلام و خداقوت میگویم.
گروه سیاسی: سرانجام سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری روز گذشته در شرایطی نسبتا متفاوت با ادوار پیشین برگزار شد. هر چند یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی 48 ساعت پس از انتشار خبر شیوع ویروس کرونا در کشورمان برگزار شده بود اما انتخابات روز گذشته را باید نخستین و احتمالا آخرین انتخابات در عصر فراگیری کرونا دانست. به گزارش «وطنامروز»، تلاش برای عدم ازدحام جمعیت در حوزههای اخذ رأی باعث شد انتخابات روز گذشته در شعبههای بیشتری برگزار شود، همچنین ساعت آغاز رایگیری نیز یک ساعت جلوتر آمد تا حوزههای رایگیری از ساعت 7 صبح پذیرای مشارکتکنندگان در انتخابات باشند. با این حال اما عمده اماکن و حوزههای اصلی شاهد جمعیت زیادی بودند که در میان آنها مزار سردار شهید حاجقاسم سلیمانی بیش از سایر حوزهها مورد توجه رسانهها قرار گرفت. صف طویل مردم بر مزار «مرد میدان» در کرمان تبدیل به یکی از نمادهای مشارکت عمومی در 28 خرداد 1400 شد. در دیگر شهرهای کشور نیز حوزههایی که در ادوار پیشین شاهد حضور گسترده مردم بودند این بار نیز به رغم افزایش تعداد حوزههای رایگیری جمعیت قابل توجهی را به خود دیدند تا پرونده این دوره از انتخابات نیز با مشارکت ملموس مردم بسته شود.
* کاندیداهای انتخابات چه گفتند؟
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، کاندیدای سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری با حضور در مسجد جامع ارشاد شهرری رای خود را به صندوق انداخت. وی با بیان اینکه روز بسیار مبارکی برای تصمیمگیری ملت ایران است و از تمام دستاندرکاران انتخابات کمال تشکر را دارم، گفت: انشاءالله امروز به دست مردم اجرای عدالت رقم بخورد. توصیه من به عنوان یک کاندیدا این است که رای مردم حقالناس است و باید از آن مراقبت کرد و حتی یک رای هم نباید برخلاف آنچه مردم تصمیم گرفتهاند باشد. وی افزود: بعضی از بخشهای کشور نیازمند تعرفه هستند و از همکاران وزارت کشور و شعب اخذ رأی تقاضا میکنم در این راستا تلاش کنند. رئیسی با بیان اینکه امیدوارم امانتداری نسبت به رای مردم انجام شود، اظهار کرد: انشاءالله خداوند کمک کند و دولتی رقم بخورد که برای مردم و در جهت رفع گرفتاری آنها باشد. رئیسی در پاسخ به این سوال که قول شما به مردم چیست، بیان کرد: حرفهایی که در انتخابات زدم برای رفع مشکلات مردم بود و برای انجام این کار شب و روز نمیشناسم و تمام تلاش خود را به کار میگیرم تا در نقش یک طلبه خدمتگزار مردم باشم.
محسن رضایی هم با حضور در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در شهرری، آرای خود را به صندوق انتخابات انداخت. رضایی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: من محسن رضایی به عنوان سرباز وطن دست تکتک شما را میبوسم که حماسه بزرگ تاریخی میآفرینید. قول من به مردم سربازی است، از جنس سلیمانیها و باکریها. قول من این است که به تمام حرفهایی که زدم عمل خواهم کرد. مطمئن باشید من بیشتر از آن عمل خواهم کرد. سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، دیگر نامزد انتخابات ریاستجمهوری هم که در حرم مطهر امام رضا(ع) رای خود را در صندوق انداخت در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «برای ادای وظیفه شرعی و ملی، بهترین مکان سرزمینم، حرم مطهر علی بن موسیالرضا(ع) را انتخاب کردم و از ساعت ٩ تا ۱۳ دوشادوش مردم رفتیم تا به صندوق رسیدیم. ضمن تشکر از مردم شریف ایران برای حضور گسترده در انتخابات، متاسفانه طبق گزارشها روند اخذ رای در برخی شعب، از جمله همین شعبه با تاخیر زیاد شروع میشود. علاوه بر این وزارت کشور باید با افزایش تعداد صندوقها موجب تسریع در اخذ رأی میشد. بیتدبیری در آخرین لحظات دولت هم تمام نمیشود!»
سعید جلیلی و علیرضا زاکانی نیز که در روزهای گذشته به نفع حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی از حضور در صحنه رقابتها انصراف داده بودند روز گذشته در مسجد فاطمیه محله خزانه شهید بخارایی و جماران رای خود را در صندوقهای رای انداختند. جلیلی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: روز رایگیری روز پایان نیست؛ روز آغاز جهاد بزرگ برای جهش ایران است. منتخب مردم، رئیس همه جمهور خواهد بود. وی ادامه داد: گام اول برای جهش کشور حضور جمهور پای صندوقهاست. مشارکت بالای مردم، پیشران پیشرفت و جهش خواهد بود. امروز روز دورخیز برای خیز بلند ملت ایران برای «جهش ایران» است. هرچه رایگیری باشکوهتر، دورخیز بلندتر و در نتیجه، جهش بلندتر و دورنما زیباتر خواهد بود. جلیلی تاکید کرد: هر رای مردم یک موشک نقطهزن است که تهدیدها و تحریمها و بدخواهیهای دشمنان را هدف قرار خواهد داد. هر رای باعث افزایش قدرت و پیشرفت بیشتر کشور خواهد شد. زاکانی نیز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: آنچه امام عظیمالشان دنبال میکردند و جامعه طلب میکردند باید بماند؛ مهم ماندن راه امام(ره) است، نه بودن و نبودن ما. وی افزود: امام ضربه زدن به جامعه اسلامی را جایز نمیدانستند. امام مردمسالاری دینی را باور داشتند و میگفتند مسؤولان خاک پای مردم هستند. رئیس مرکز پژوهشهای مجلس تاکید کرد: امام یک تار موی کوخنشینان را به کاخنشینان نمیدادند اما امروز در جامعه کاخنشین داریم. زاکانی افزود: رئیسجمهور آینده باید به جماران بیاید و از در و دیوار آن درس بگیرد و با تکیه بر مردم بتواند فقر را ریشهکن کند.
* قالیباف: فرصت بزرگی برای تغییر مدیریت کشور است
در کنار آحاد مردم، سران قوا و دیگر مقامات عالیرتبه کشوری و لشکری نیز با حضور در پای صندوق رای در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری شرکت کردند. آیتالله جنتی دبیر شورای نگهبان و رئیس مجلس خبرگان رهبری که رأی خود را به صندوق مستقر در هیات نظارت مرکزی انتخابات واقع در محل شورای نگهبان انداخت، اظهار داشت: حضور مردم در صحنه موثر است و تا مردم در صحنه هستند، نه آمریکا، نه انگلیس و نه اروپا و نه هیچ فرد دیگری نمیتواند برای مردم ما نقشه بریزد و توطئه کند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی هم که در مسجد ابوذر حاضر شد، در جمع خبرنگاران گفت: انتخابات ثمره مردمسالاری دینی در کشور ما است و مردم ما با مجاهدت و تلاش خود توانستند جمهوریت و اسلامیت نظام را حفظ کنند. وی ادامه داد: صندوقهای رأی بزرگترین و مهمترین سرمایه سیاسی و اجتماعی کشور هستند، همانند شوراهای شهر که در سطح محلی و رئیسجمهور در سطح ریاست قوه مجریه برای مردم انجام وظیفه میکنند. قالیباف تصریح کرد: انتخابات فرصت بزرگی برای مردم است تا چهره مدیریت کشور را نسبت به نقدهایی که دارند، تغییر دهند. بنابراین این وظیفه بر عهده آنهاست که انتخاب و بررسی دقیقی در این مورد انجام دهند، چرا که به هر حال میخواهند 4 سال اداره کشور را در سطح ملی و محلی به نمایندگان خود واگذار کنند. رئیس قوه مقننه اظهار کرد: وظیفه ما است به عنوان نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی همانطور که قانون به ما اختیار داده است، خواستههای مردم و برنامهای که دولت آینده دارد و همچنین نظارت بر عملکرد شوراهای اسلامی شهر و شهرداریها را پیگیری کرده و خواستههای مردم را در این زمینه به طور جدی نظارت و دنبال کنیم تا احساس نکنند وعدههایی که داده شده، اجرا نمیشود.
دریابان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز که در مسجد ولیعصر(عج) حاضر شده بود، اظهار داشت: هرگامی که برای افزایش حضور و مشارکت مردم در انتخابات به عنوان نماد مردمسالاری برداشته میشود اقدامی در مسیر افزایش اقتدار، امنیت و مشروعیت نظام اسلامی و شرط لازم برای پیشرفت و توسعه و افزایش جایگاه بینالمللی ایران عزیز است. ️وی افزود: هر نتیجهای در انتخابات پیش رو رقم بخورد به دلیل اینکه نظر اکثریت مشارکتکنندگان در انتخابات است قابل احترام است اما مهمتر از نتیجه، اصل حضور و مشارکت مردم است. ️آیتالله صادق آملیلاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام هم پس از انداختن رای خود در صندوق رای در جمع خبرنگاران اظهار کرد: امروز خوشبختانه ملت ما حضور جدیدی را در پای صندوقهای رای برای رقم زدن سرنوشت خواهند داشت. وی ادامه داد: در جمهوری اسلامی تقریبا همه نهادهای اساسی نظام بر اساس انتخابات شکل میگیرد، لذا بسیار مهم است که مردم برای تعیین سرنوشت خود درباره این نهادها و شخصی که میخواهد متصدی این نهادها شود پای صندوقهای رای حضور پیدا کنند.
* شرکت مراجع عظام تقلید در انتخابات سیزدهم
آیتالله العظمی لطفالله صافیگلپایگانی روز گذشته در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و میاندورهای مجلس خبرگان رهبری در قم شرکت کرده و رأی خود را به صندوق سیار ۱۶۳ انداخت. آیتالله العظمی جوادیآملی از مراجع عظام تقلید نیز با حضور در دماوند آرای خود را در محله احمدآباد دماوند به صندوق انداخت. آیتالله جوادیآملی قبل از انداختن رای به صندوق اظهار کرد: هر کسی که پیروز انتخابات شود مسؤول است و باید پاسخگوی مشکلات مردم باشد. همچنین آیتالله العظمی مکارمشیرازی پس از اینکه در قم رای خود را به صندوق انداخت، اظهار کرد: عظمت یک ملت در وحدت نهفته است؛ اختلاف ممکن است وجود داشته باشد ولی وقتی پای حیثیت ملت و کیان نظام به میان میآید باید همه متحد باشند و اثبات کنند اختلاف گروهها تاثیری در کیان ملت ندارد. وی با بیان اینکه همگان را به شرکت در انتخابات دعوت میکنیم، گفت: همه ملت باید پای صندوقهای رای رفته تا خدشهای به وحدت و اقتدار نظام اسلامی وارد نشود. آیتالله العظمی سیدمحمدعلی علویگرگانی هم پس از اینکه رای خود را به صندوق انداخت، در گفتوگو با خبرنگاران با بیان اینکه انتظار است مردم شخصی که شایسته است را انتخاب کنند تا سرنوشت مملکت به دست کسانی داده شود که از هر جهت لیاقت داشته باشند، گفت: تقاضا داریم مردم این روز سرنوشتساز را به سامان برسانند و در انتخابات حضوری پرشور داشته باشند. آیتالله العظمی نوریهمدانی از مراجع تقلید هم صبح دیروز رای خود را به صندوق سیار شماره 163 انداخت و در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: در مساله انتخابات همه باید شرکت کرده و وظیفه داریم شرعا و عقلا در انتخابات حضور داشته باشیم. این مرجع تقلید با بیان اینکه همه مردم موظف هستند در صحنه انتخابات حضور داشته باشند، گفت: امروز همه مردم در پای صندوقهای رای هستند و باید بدانیم کنار کشیدن کاری از پیش نمیبرد و باید برای خدمت کردن و عمل به وظیفه در میدان باشیم. آیتالله نوریهمدانی در ادامه از گرانی سرسامآور انتقاد کرد و افزود: باید کسی را انتخاب کنیم که سابقه روشنی در مدیریت داشته باشد و بتواند مشکلات مردم را حل کند.
* اخلال در رأیگیری، آخرین یادگار انتخاباتی دولت
یکی از حاشیههای انتخابات روز گذشته اما مربوط به کندی و تعلل برخی حوزههای رایگیری در روند مشارکت مردم بود؛ مسالهای که البته در ساعات نخست برگزاری انتخابات از سوی مقامات وزارت کشور تایید نمیشد. با این حال ظهر روز گذشته پس از آنکه مشخص شد عمده مشکلات مربوط به عدم برنامهریزی صحیح پیرامون استفاده از بستر آنلاین است، رئیس ستاد انتخابات از لزوم پیگیری آفلاین انتخابات خبر داد و گفت: از ابتدای صبح مردم با شور و شعور وارد انتخابات شدهاند ولی در ابتدای کار به لحاظ فنی اشکالاتی در یک درصد از شعب پیش آمد و به دستور وزیر کشور این شعب از حالت آنلاین به آفلاین رفت، با این حال تعدادی از مردم معطل شدهاند. در همین زمینه بعدازظهر روز گذشته علی نیکزاد، نایبرئیس مجلس شورای اسلامی در حساب کاربری خود در توئیتر، نوشت: مردمی که برای فریضه خود صبح زود جمعه را انتخاب کردند، با هنرنمایی جدید مسؤولان اخذ رأی مواجه شدند. وی با بیان اینکه اختلال در گرفتن رأی مردم پذیرفتنی نیست، تاکید کرد: امیدواریم تا آخر امروز به شکلهای دیگر تکرار نشود. آیتالله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در نامهای به رحمانیفضلی، وزیر کشور خواستار رفع مشکل اخلال در فرآیند اخذ رای شد و نوشت: با عنایت به گزارشهای متعدد از استانهای مختلف، صندوقهای اخذ رأی الکترونیکی به کارگیری شده در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا موجب کندی رأیگیری و تشکیل صفهای طولانی و اخلال در فرآیند اخذ رأی شده است، لذا مستدعی است ترتیبی اتخاذ گردد تا به منظور رعایت حقوق مردم، رأیگیری در انتخابات شوراها در حوزههای مربوط از طریق تعرفه کاغذی انجام پذیرد.
* سیانان: ایرانیان با پوسترهای ژنرال سلیمانی در صف انتخابات
پایگاه شبکه خبری سیانان نوشت: بسیاری از ایرانیان با در دست داشتن پوسترهایی از ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده ارشد سپاه قدس ایران که در بغداد به دستور رئیسجمهوری وقت آمریکا ترور شد، در مقابل صندوقهای رای صف کشیدند. سیانان همچنین حضور ایرانیان در پای صندوقهای رای را قابل توجه توصیف کرد. خبرگزاری رویترز، از نخستین رسانههایی بود که آغاز رایگیری را با پوشش حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی در پای صندوق رای انجام داد. رویترز گزارش داد آیتالله علی خامنهای، در انتخابات روز جمعه خواستار حضور گسترده مردم شد. این خبرگزاری انگلیسی افزود رهبر عالی ایران بعد از انداختن رای خود در صندوق اعلام کرد: هر یک رای اهمیت دارد... بیایید و رای بدهید و رئیسجمهور خود را انتخاب کنید... این برای آینده کشور مهم است. خبرگزاری آمریکایی «آسوشیتدپرس» هم به پوشش انتخابات ایران پرداخت و به مشارکت رهبر معظم انقلاب در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ایران اشاره کرد. خبرنگار شبکه لبنانی «المیادین» در تهران هم گزارش کرد بر خلاف آنچه گفته میشد مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری ایران بالا نخواهد بود، حضور مردم تا ظهر در تهران و چند استان دیگر برخلاف انتظار ناظران بوده است. خبرگزاری فرانسه هم در گزارشی اعلام کرد رهبر عالی ایران انتخابات ریاستجمهوری این کشور را آغاز کرد. شبکه «فرانس ۲۴» این کشور هم به پوشش اخبار انتخاباتی ایران پرداخت. شبکه روسی «اسپوتنیک» هم در خبری ضمن اعلام آغاز انتخابات ریاستجمهوری در ایران، به پوشش لحظه به لحظه آن پرداخت و به حضور گسترده مردم اشاره کرد. شبکه آمریکایی «سیانبیسی»، شبکه دولتی «تیآرتی» ترکیه و خبرگزاری «آناتولی» این کشور، وبگاه خبری ژاپنی «نیکی ایژیا»، روزنامه هندی «ایندین اکسپرس» و همچنین رسانههای عربزبان، از دیگر رسانههای خارجی بودند که به پوشش گسترده انتخابات ایران پرداختند.
* حضور پرشور ایرانیان خارج از کشور در انتخابات سیزدهم
هموطنان ایرانی در ۱۳۳ کشور خارجی با حضور در ۲۳۴ شعبه اخذ رای در سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری شرکت کردند. بر این اساس همزمان با برگزاری انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری ایران، در ۱۹ ایالت و شهر واشنگتن دیسی، مجموعا ۲۹ شعبه اخذ رای با همکاری گروههای مردمنهاد ایجاد شد تا هموطنان مقیم ایالاتمتحده بتوانند آرای خود را به صندوقها بیندازند. ایرانیان مقیم کانادا هم که به دلیل همکاری نکردن دولت فدرال این کشور برای برگزاری انتخابات ایران، صندوقی را در شهرهای خود ندارند، با مراجعه به شهر مرزی بوفالو در انتخابات شرکت کردند. در چین هم انتخابات سیزدهم ریاستجمهوری در ۴ حوزه انتخابیه پکن، شانگهای، گوانگجو و هنگکنگ از 8 صبح به وقت محلی آغاز شد که تا ساعت ۱۸ عصر ادامه داشت. بر اساس اعلام سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن، ایرانیان مقیم چین با ارائه گذرنامه یا شناسنامه در محل سفارت و سرکنسولگری کشورمان در شانگهای، گوانگجو و پکن در این انتخابات شرکت کردند. در روسیه هم 4 حوزه اخذ رای سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در شهرهای مسکو؛ آستاراخان، کازان و سنتپترزبوگ شاهد حضور پرشور ایرانیان مقیم روسیه برای رای دادن بود. رأیگیری از ایرانیان مقیم کرهجنوبی هم از ساعت ۸ صبح به وقت محلی در شعبه اخذ رأی مستقر در سفارت جمهوری اسلامی ایران در سئول پایتخت آغاز شد و در پی درخواستهای برخی هموطنان مبنی بر تمدید زمان رایگیری به دلیل بعد مسافت شهرهای محل اقامت آنان تا سئول، اخذ رایگیری ساعت ۲۰ به پایان رسید. ایرانیان مقیم اسپانیا هم در ۲ شهر مادرید و بارسلونا آرای خود را به صندوق رای انداختند. همچنین ایرانیان مقیم انگلیس، فرانسه، ترکیه، سوئد، دانمارک، ژاپن، آذربایجان و ارمنستان هم حضور گسترده خود در انتخابات را ثبت کردند.
* پیام ناوگروه نیروی دریایی ارتش از اقیانوس اطلس
فرماندهان و کارکنان هفتادوهفتمین ناوگروه اعزامی نیروی دریای ارتش مستقر در شمال اقیانوس اطلس روز جمعه در پیامی همدلی و همراهی خود را با آحاد مردم ایران درباره مشارکت حداکثری در انتخابات ۱۴۰۰ اعلام کردند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در متن پیام ارسالی از رزمندگان ناوگروه اعزامی به اقیانوس اطلس شمالی آمده است: ناوگروه نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن تمام ایرانی سهند و ناوبندر مکران برابر تدابیر فرماندهی معظم کل قوا مبنی بر حضور قدرتمند در آبهای آزاد و بینالمللی و برابر دستورات سلسلهمراتب، هماکنون با اقتدار و صلابت در شمال اقیانوس اطلس در مسیر دریانوردی است و پرچم جمهوری اسلامی ایران را با هدف اعلام پیام صلح و دوستی به کشورهای دنیا کیلومترها دورتر از میهن اسلامی به اهتزاز درآورده است. رزمندگان ناوگروه اعزامی به اقیانوس اطلس شمالی عنوان کردند: این پیام از مدافعان و حافظان امنیت ایران اسلامی عزیز در طولانیترین ماموریت دریایی در حالی برای شما هموطنان عزیز ارسال میشود که پرچم خوشرنگ کشورمان بر فراز ناو تمام ایرانی سهند و ناوبندر مکران در اهتزاز است و با یاد شهیدان عزتمدارمان، پهنه اقیانوسها را با نام ایران عزیز و با اقتدار شایسته ایرانی میپیماییم. این پیام یادآور شد: به عنوان حافظان منافع ایران اسلامی در آبهای دوردست از آحاد ملت شریف و قهرمان ایران در اقصی نقاط کره خاکی میخواهیم با مشارکت خود، پشتیبان سربازان خود هزاران کیلومتر دورتر از خاک پاک ایران باشند.