عراق؛ شلیک موشک به سوی پایگاه هوایی «عینالاسد»
برخی منابع رسانهای از حمله موشکی به پایگاه هوایی «عینالاسد» در استان الانبار عراق خبر دادند. برخی منابع نیز اعلام کردند روز یکشنبه (۲۰ ژوئن) یک فروند موشک به مکانی در نزدیکی این پایگاه هوایی اصابت کرده است که در پی آن، هواپیماهای آمریکایی بر فراز این پایگاه به پرواز درآمدند. گفته میشود ۲ موشک از ناحیه «البغدادی» واقع در استان الانبار به سوی عینالاسد شلیک شده است اما هنوز هیچ طرف رسمی این خبر را تایید یا رد نکرده و کسی نیز مسؤولیت آن را بر عهده نگرفته است. پایگاه خبری «الجزیره» لحظاتی پس از انتشار این خبر به نقل از یک منبع آگاه امنیتی نوشت این پایگاه با راکت کاتیوشا هدف قرار گرفته است. این حمله در حالی رخ داده که شنبه یک منبع آگاه امنیتی در استان الانبار، از ورود کاروانهای آمریکایی حامل تجهیزات جنگی به پایگاه عینالاسد در غرب استان الانبار خبر داده و اعلام کرده بود این کاروانها از استان بصره به سمت الانبار حرکت کردهاند. وی افزود: کاروانهای آمریکایی حامل تجهیزات نظامی و جنگی از استان بصره حرکت کردند و به در پایگاه هوایی عینالاسد واقع در ناحیه البغدادی در غرب الانبار رسیدند. هنوز جزئیات بیشتری درباره دلیل این امر در دست نیست.
***
مرکز ولایت «فاریاب» در آستانه سقوط
منابع امنیتی در ولایت سمنگان به رسانههای افغانستان گفتهاند شهر درهصوف بالا به طالبان واگذار شده است و نیروهای مستقر در این شهر عقبنشینی کردهاند. این منابع همچنین تصریح کردند نیروهای دولتی و نیروهای خیزش مردمی مستقر در شهر دره صوف بالا نیمههای شنبهشب با تمام تجهیزات به ولایت بامیان عقبنشینی کردهاند. مقامات دولتی سمنگان به طور رسمی درباره سقوط شهر دره صوف بالا اظهارنظری نکردهاند اما طالبان تصرف این شهر را تایید کرده است. از سوی دیگر، «عبدالاحد ایلبیک» عضو شورای ولایتی فاریاب، به نشریه «صبح کابل» گفته است جنگ در منطقه «جمشیدی» -که از داخل شهر «میمنه» مرکز فاریاب 8 کیلومتر فاصله دارد- میان نیروهای امنیتی و طالبان جریان دارد. منابع محلی در ولایت فاریاب نیز میگویند پس از سقوط ولسوالی خواجهسبزپوش این ولایت به دست طالبان، در حال حاضر جنگ به نزدیکیهای شهر میمنه مرکز این ولایت رسیده است. گفته میشود اگر دولت مرکزی به وضعیت امنیتی فاریاب توجه نکند، شهر میمنه نیز سقوط خواهد کرد. سقوط مناطق مختلف در افغانستان ادامه دارد و حملات طالبان نیز تشدید شده است اما دولت این کشور به غیر از «عقبنشینی تاکتیکی» دلیلی ارائه نمیدهد. اوایل سال جاری منابع خبری اعلام کردند طالبان احتمالا برای تحرکات جدید آمادگی پیدا میکند چرا که در ساختار نظامی و تشکیلاتی خود در 16 ولایت استراتژیک افغانستان تغییرات عمده به وجود آورده است. برخی رسانهها گفته بودند این ولایتها شامل کنر، ننگرهار، نورستان، لغمان، کابل، لوگر، پکتیکا، پکتیا، وردک، خوست، قندوز، بغلان، بامیان، پروان، سمنگان و تخار است.
***
آغاز اولین انتخابات ارمنستان پس از جنگ ۴۴ روزه قرهباغ
دیروز مراکز رایگیری در ارمنستان به منظور اخذ آرای مردم برای انتخابات پارلمانی حساس و جنجالی این کشور بازگشایی شدند. رایگیری برای انتخابات پارلمانی پیش از موعد در ارمنستان که توسط نیکول پاشینیان کفیل نخستوزیری این کشور به منظور پایان دادن به بحران سیاسی و اجتماعی در این کشور بعد از جنگ قرهباغ پیشنهاد شد، برگزار شد. پاشینیان کفیل نخستوزیری ارمنستان برگزاری این انتخابات را در بحبوحه خشم فزاینده در این کشور به دنبال شکست ارمنستان در جنگ با جمهوری آذربایجان بر سر قرهباغ کوهستانی پیشنهاد داده بود. پاشینیان بعد از فشارهای شدید رهبران اپوزیسیون ارمنستان و حتی موضعگیریهای تند «آرمن سرکیسیان» بعد از آتشبس این کشور با جمهوری آذربایجان، از منصب نخستوزیری استعفا داد و خواستار برگزاری انتخابات پیش از موعد شد. ارمنستان و جمهوری آذربایجان چهارم آبان ۱۳۹۹ بعد از ۴۴ روز درگیری بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی، با وساطت روسیه بر سر آتشبس به توافق رسیدند. بر اساس این توافق، ارمنستان موظف شد اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان در «آغدام»، «کلبجر» و «لاچین» را تخلیه کند و مسیر زمینی از نخجوان به جمهوری آذربایجان ایجاد شود. در مقابل جمهوری آذربایجان نیز متعهد شد ضمن توقف عملیاتهای نظامی، کریدور لاچین را (به عرض ۵ کیلومتر) برای اتصال قرهباغ به خاک ارمنستان تضمین کند. شهر آزادشده «شوشا» به همراه همه مناطق آزادشده به باکو واگذار شد.
***
رایزنی وزرای دفاع آمریکا و ترکیه درباره موضوعات امنیتی و منطقهای
چند روز بعد از نشست سران ناتو و دیدار رؤسایجمهور آمریکا و ترکیه در بروکسل، وزرای دفاع این ۲ کشور در یک تماس تلفنی با یکدیگر درباره مسائل مختلف دوجانبه و منطقهای رایزنی کردند. وزارت دفاع ترکیه با صدور بیانیهای اعلام کرد «حلوصی آکار» وزیر دفاع این کشور و «لوید آستین» همتای آمریکایی او روز شنبه گفتوگوی تلفنی داشتند. به گزارش خبرگزاری آناتولی، وزرای دفاع ترکیه و آمریکا درباره مسائل دوجانبه امنیتی و موضوعات منطقه صحبت کردند. وزارت دفاع ترکیه با بیان اینکه حلوصی آکار و لوید آستین یک گفتوگوی «مثبت و سازنده» داشتند، به جزئیات بیشتری از محور رایزنی تلفنی آنها اشاره نکرد. تماس تلفنی این ۲ مقام ارشد آنکارا و واشنگتن به فاصله چند روز بعد از دیدار رؤسایجمهور ۲ کشور در حاشیه نشست سران کشورهای عضو ناتو در بروکسل انجام شد. بنا بر گزارش رسانهها، جو بایدن و رجب طیب اردوغان در این دیدار درباره روابط آمریکا و ترکیه، اختلافات بر سر سامانه اس400 روسیه و پیشنهاد آنکارا برای تامین امنیت فرودگاه پایتخت افغانستان بعد از خروج آمریکا و ناتو از این کشور رایزنی کردند. اردوغان با مثبت ارزیابی کردن دیدار با رئیسجمهور آمریکا گفت در این نشست بر مواضع قاطع ترکیه درباره جنگندههای اف35 و سامانه دفاع موشکی اس400 تاکید شد.