آنچه AFC درباره استفاده از کمک داور ویدئویی (VAR) در مرحله نهایی انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ اعلام کرده، دلیلی برای عدم اعطای میزبانی به کشورمان نیست. مرحله نهایی انتخابی جامجهانی 2022 قطر از شهریورماه سال جاری با حضور 12 تیم در ۲ گروه 6 تیمی آغاز میشود. تیم ملی فوتبال ایران در این مرحله حضور خواهد داشت و 10 تیرماه با قرعهکشی حریفان خود را میشناسد. طبق اعلام سایت کنفدراسیون فوتبال آسیا، در تمام 60 بازی مرحله نهایی انتخابی جامجهانی در منطقه آسیا، از سیستم کمک داور ویدئویی (VAR) استفاده خواهد شد. پس از اعلام این موضوع برای برخی ابهام ایجاد شد که شاید ایران نتواند به دلیل نداشتن سیستم VAR میزبان مرحله نهایی مسابقات باشد، در حالی که چنین نیست. نداشتن VAR در مسابقات داخلی در ایران دلیلی بر عدم اعطای میزبانی نخواهد بود، چرا که این سیستم در مسابقات تحت نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا توسط یک شرکت بریتانیایی به نام Hawk Eye اجرایی میشود. حتی در قطر که فدراسیون فوتبال این کشور برای تمام مسابقات داخلی از VAR بهره میبرد، برای مسابقات لیگ قهرمانان آسیا از این امکانات استفاده کرد به این دلیل که AFC از تجهیزات و پرسنل این شرکت بریتانیایی استفاده کرد و آنها با تمام تجهیزات خود راهی قطر شدند. بنابراین نبود سیستم VAR در ایران، دلیلی بر عدم اعطای میزبانی به ایران نخواهد بود، چرا که این تجهیزات توسط شرکت بریتانیایی تامین و اجرا میشود اما این مساله به گونهای دیگر میتواند میزبانی ایران را بگیرد. با توجه به تحریمهای ظالمانهای که علیه ایران وضع شده، اتباع اروپایی و آمریکایی نمیتوانند برای مسافرتهای کاری به ایران بیمه شوند و همچنین تجهیزات کاری را با خود به ایران بیاورند و از ایران به کشورشان بازگردانند. یعنی در صورت میزبانی ایران، شرکت بریتانیایی Hawk Eye نمیتواند به ایران سفر کند و این مشکلی برای اجرای سیستم VAR خواهد بود؛ مشکلی که مشمول اسپانسرهای مسابقات هم میشود، مگر اینکه تا زمان شروع مسابقات تحریمهای ظالمانه علیه ایران برداشته شود. در واقع VAR دلیلی بر عدم اعطای میزبانی به ایران نیست و اگر مشکلات تحریمی و کرونا از اعطای میزبانی به ایران جلوگیری نکند، شرکت Hawk Eye مانند سایر کشورها این تکنولوژی را در ورزشگاههای ایران نیز اجرایی میکند.
این موضوع یکی از چالشهای ما برای میزبانی مسابقات مرحله بعدی خواهد بود اما هنوز مشخص نیست مرحله بعد مسابقات به چه صورت برگزار میشود. آیا بازیها به صورت رفت و برگشت برگزار خواهد شد یا سیستم متمرکز اجرایی میشود. فیفا و AFC هنوز در این باره موضع رسمی خود را اعلام نکردهاند اما فدراسیون فوتبال باید در این زمینه پیگیریهای لازم را داشته باشد تا باز هم تصمیمی علیه فوتبال ایران و به سود رقبایش گرفته نشود. حالا که فدراسیون فوتبال از حدود 4 ماه قبل بر سر کار بوده، میتواند مساله را بخوبی دنبال کند و مانند مرحله قبلی مسابقات نداشتن وقت را نمیتوان دلیل موجهی دانست.
شنیدهها حاکی از آن است که کنفدراسیون فوتبال آسیا قصد دارد سیستم برگزاری متمرکز بازیها را در دستور کار قرار دهد. از 12 تیم حاضر در مرحله نهایی انتخابی جامجهانی 2022، سوریه و عراق همچنان از میزبانی بازیهای خانگی خود محروم هستند و دولتهای استرالیا و چین هم در دوران همهگیری کرونا اجازه ورود هیچ فردی به داخل کشورشان را بدون گذراندن قرنطینه نمیدهند؛ مسالهای که باعث خروج بازیهای مرحله قبلی از این ۲ کشور شد. به همین دلیل گفته میشود احتمال برگزاری متمرکز این مرحله از مسابقات زیاد است اما اینکه میزبان کدام کشور باشد هم اهمیت زیادی دارد.