تأکید کارشناسان بر رعایت پروتکلهای بهداشتی به دلیل وجود سویههای خطرناک ویروس جهشیافته در کشور
کمتوجهی ستاد ملی مقابله با کرونا نسبت به اعلام وضعیت رنگبندی شهرها و عدم اعمال محدودیتهای ترددی بویژه در روزهای پایان فصل امتحانات و شروع سفرهای تابستانی بیتردید تبعات جبرانناپذیری را به دنبال خواهد داشت. به گزارش «وطنامروز»، کارشناسان بهداشت تاکید دارند تا پایان واکسیناسیون عمومی پروتکلهای بهداشتی همچنان باید رعایت شود و این احتمال وجود دارد که در صورت سهلانگاری و عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی، موج پنجم کرونا کشور را فرا گیرد؛ بیماریای که این روزها نگرانیهای فراوانی را برای کادر پزشکی ایجاد کرده است، چرا که سویههای مختلف ویروس جهشیافته هندی و آفریقایی مدتهاست به برخی استانها نفوذ کرده است.
* گسترش مناطق قرمز کرونایی در جنوب کشور
با وجود کاهش آمار روزانه قربانیان بیماری «کووید-19» در کشور اما شمار بستریشدگان و مبتلایان به این بیماری رو به افزایش است. سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه متأسفانه آمار هفته گذشته در تعداد مراجعات سرپایی، افزایش 19 درصدی را نشان میدهد، گفت: مناطق قرمز کرونایی در نوار جنوبی کشور همچنان در حال گسترش است و استانهای سیستانوبلوچستان، هرمزگان، کرمان و بوشهر با افزایش تعداد بیماران بستری مواجه هستند. سیماسادات لاری در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت بیماری «کووید-19» در کشور، گفت: در هفته چهارم خردادماه شاهد کاهش 2/2 درصدی در موارد بستری و کاهش 6/8 درصدی در تعداد فوتشدگان ناشی از این بیماری نسبت به هفته ماقبل در کشور بودیم. وی افزود: بهرغم مشاهده روند کاهشی در موارد بستری و فوتیها در هفته گذشته، متأسفانه تعداد مراجعات سرپایی، افزایش 19 درصدی را نشان میدهد. لاری ادامه داد: مناطق قرمز کرونایی در نوار جنوبی کشور همچنان در حال گسترش است و استانهای سیستانوبلوچستان، هرمزگان، کرمان و بوشهر با افزایش تعداد بیماران بستری مواجه هستند. وی تاکید کرد: توقف روند کاهشی بستری بیماران در برخی استانها و روند صعودی بستریشدگان در برخی دیگر از استانهای کشور، زنگ خطر جدی برای مدیریت اپیدمی در کشور است. لاری گفت: میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشورمان همچنان 70 درصد گزارش شده که با حد مطلوب دارای فاصله زیادی است.
* تداوم واکسیناسیون با آغاز تزریق واکسن «کوو ایران برکت»
هر چند وقفهای در تزریق دوز دوم واکسن کرونا ایجاد شد اما با ورود محمولههای واکسن «کوو ایران برکت»، واکسیناسیون گروههای هدف از هفته آینده ادامه مییابد. رئیس دانشگاه علومپزشکی ایران با بیان اینکه تاخیر در تزریق دوز دوم واکسن کرونا قابل قبول بوده است، گفت: با توزیع محموله جدید واکسن و همچنین آغاز تزریق واکسن «کوو ایران برکت»، برنامهها برای واکسیناسیون ادامه مییابد. دکتر جلیل کوهپایهزاده با اشاره به اینکه در حال حاضر میزان پذیرش بیماران کرونا نسبت به ترخیصشدگان کمتر است، گفت: البته هنوز هم مراجعات سرپایی به بیمارستانها و مراکز جامع خدمات سلامت وجود دارد و در شیب نزولی پیک چهارم هستیم ولی امیدواریم با رعایت مردم کمتر نگران پیکهای بعدی باشیم. وی درباره واکسیناسیون علیه کرونا نیز گفت: با توجه به اینکه واکسن مجددا این هفته توزیع خواهد شد، ما گروههای سنی اعلامشده را بهسرعت واکسینه میکنیم. تاخیرهای صورتگرفته در تزریق واکسن قابل قبول بوده است. هر واکسنی مدتی معقول را برای تاخیر میتواند بپذیرد و با توجه به نوع واکسنهایی که ما تزریق کردیم، هنوز زمان برای تزریق دوز دوم داریم. انشاءالله با توزیع محموله جدید واکسن و آغاز تزریق واکسن «کوو ایران برکت»، برنامههای خود را ادامه میدهیم. کوهپایهزاده درباره پیشبینیاش از وضعیت کرونا در روزهای آتی با توجه به برخی تجمعات در روزهای گذشته، اظهار کرد: با توجه به تمهیداتی که اندیشیده شده بود، پیشبینی موج دیگری نباید داشته باشیم. گزارشهایی که در سطح ملی هم واصل شد حکایت از مراقبتهای بهداشتی در اغلب شعب اخذ رای داشت اما در مناطقی که ازدحام شکل گرفته امکان افزایش این رخداد هم وجود دارد. پیشبینی در این زمینه خیلی سخت است و باید به رفتار ویروس هم نگاه کنیم.
وی در ادامه افزود: بیشتر نگرانی ما نسبت به ویروس جهشیافته هندی است که در مناطق جنوبی کشور و حتی مواردی در پایتخت هم مشاهده شده است. ویروس آفریقای جنوبی هم در کشور ما چندان گسترش نداشته است. در صورت بروز پیک پنجم، بیشترین احتمال بروز پیک با نوع جهشیافته است که ایمنی جامعه هم ممکن است نسبت به آن متفاوت باشد یا واکسیناسیون به شکل کامل در مقابل آن اثر نداشته باشد. البته پیشبینی محققان این است افرادی که واکسینه شدهاند کمتر مبتلا شوند ولی هر جهشی میتواند یک خطر برای گسترش ویروس باشد. در حال حاضر استان تهران را در معرض خطر نمیبینیم اما در کل کشور بویژه استانهای جنوبی وضعیت متفاوت است و باید مراقب باشیم.
رئیس دانشگاه علومپزشکی ایران در عین حال با ابراز نگرانی از سفرها در تابستان، ادامه داد: با اتمام امتحانات دانشآموزان، آغاز برخی سفرها و نزدیکی به کنکور سراسری، تحرکات اجتماعی افزایش مییابد که خود عاملی تهدیدآمیز برای گسترش بیماری است و ما بیشتر نگران انتقال ویروس میشویم. وی درباره برگزاری کنکور سراسری نیز گفت: تمهیدات لازم برای برگزاری کنکور اندیشیده شده است. همکاران ما با کمک سازمان سنجش مراکز و حوزههای امتحانی را آماده میکنند تا فاصلهگذاری مناسب و رعایت پروتکلها صورت گیرد و کنکور را بخوبی مدیریت کنیم.
* قدرت بالای کشندگی و همهگیری سویههای جدید کرونا
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی تا پایان واکسیناسیون عمومی برای حفظ سلامتی خود و دیگران ضرورتی اجتنابناپذیر است و چنانچه نسبت به این موضوع بیتوجه باشیم موج پنجم کرونا کشور را در بر میگیرد. همایون سامهیحنجفآبادی در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: با توجه به ورود سویههای جدید بیماری جهشیافته آفریقایی، هندی و... بیتوجهی به رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی موج جدید همهگیری کرونا را در کشور تشدید میکند. وی ادامه داد: سویههای جدید خطرناک ویروس کرونا قدرت کشندگی و همهگیری زیادی دارند بنابراین مردم باید از مسافرتهای تابستانی و تجمعات حذر کنند تا کشور با موج جدید کرونا مواجه نشود. سامهیحنجفآبادی تصریح کرد: با وجود اینکه ساخت واکسن ایرانی در سطح وسیعی در حال انجام است و طی این روزها واکسیناسیون عمومی با واکسن ایرانی شروع میشود اما مردم باید تا پایان واکسیناسیون عمومی همچنان پروتکلها را رعایت کنند.
***
کرونا جان 116 نفر دیگر از هموطنانمان را گرفت
11716 آخرین آمار مبتلایان به کروناست که نسبت به آمار مرگومیر این بیماری رقمی بالاست. روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۱۶ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادند. بر این اساس از ظهر روز دوشنبه تا ظهر دیروز اول تیرماه 1400 بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۱ هزار و ۷۱۶ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که هزار و ۲۷۸ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در طول این مدت، ۱۱۶ بیمار «کووید-۱۹» هم جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۸۳ هزار و ۲۱۷ نفر برسد. خوشبختانه تاکنون ۲ میلیون و ۷۷۱ هزار و ۷۰۵ نفر از بیماران نیز بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۳ هزار و ۲۴۹ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۲۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۷۵ شهر در وضعیت نارنجی و ۲۵۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۴ میلیون و ۴۰۳ هزار و ۷۵۳ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۹۷۲ هزار و ۸۷۱ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۵ میلیون و ۳۷۶ هزار و ۶۲۴ دوز رسید.