درگذشت استاد «احمد آرام» مترجم و ادیب برجسته معاصر (1377 ش)
استاد احمد آرام، مترجم نامدار عصر حاضر، در اول فروردین 1283 ش در خانوادهای متدین در تهرانزاده شد. پس از گذراندن دوران ابتدایی و متوسطه به مدرسه طب رفت ولی آن را ناتمام گذاشت. در این زمان با تألیف کتابهای درسی فیزیک و شیمی با همکاری دو تن دیگر، شهرت زیادی به دست آورد. وی در کنار تدریس و تألیف به تحصیل منطق، فقه و معانی بیان همت گماشت و با همتی عالی، زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسوی را به خوبی فرا گرفت. ایشان در امر ترجمه آثار از زبانهای دیگر به فارسی چیره دست بوده و علاوه بر 70 اثر ترجمهای دارای 50 اثر تألیفی نیز است. ترجمه کتب الحیاه در 3 جلد، علم و تمدن در اسلام، سه حکیم مسلمان، روح ملتها و نیز تألیف نقشه آسمان، هدیه سال نو و 120 مسأله حساب از جمله آثار استاد آرام است. سرانجام این محقق گرانمایه در نیمه فروردین 1377ش در 94 سالگی دار فانی را وداع گفت و در قطعه فرهیختگان بهشت زهرا آرمید.
درگذشت مترجم و ریاضیدان نامی معاصر، استاد «احمد بیرشک» (1381 ش)
استاد احمد بیرشک، در چهارم بهمن 1285 ش در تهرانزاده شد. وی پس از اخذ لیسانس ریاضیات، به مدت 19 سال در رشته معماری به تدریس روی آورد. استاد بیرشک به شایستگی، لقب پدر ریاضیات ایران را داشت و علاوه بر تقدیری که وزارت علوم از وی به عمل آورد، در واپسین ماههای عمرش، جزو مفاخر فرهنگی و چهرههای ماندگار، از سوی سازمان صدا و سیما معرفی شد. یکی از کارهای ارزنده و ماندنی استاد بیرشک، تدوین زندگینامه علمی دانشوران و نیز گاهنامه تطبیقی 3 هزار ساله است که تواریخ شمسی، قمری و میلادی را با هم تطبیق کرده است. ایشان همچنین در زمینه داستان، تاریخ و زندگینامه، ریاضیات و هندسه و موضوعات دیگر دارای بیش از 60 اثر است که هندسه مسطحه، فلسفه، ریاضی، علم قدیم و تمدن جدید و مجموعه خرد از آن جملهاند. استاد بیرشک سرانجام پس از عمری تحقیق و پژوهش در اواسط فروردین 1381ش در 96 سالگی درگذشت و جامعه علمی کشور را به سوگ نشاند.
امضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) توسط کشورهای اروپای غربی (1949م)
پیمان آتلانتیک شمالی که به اختصار ناتو نامیده میشود اتحادیهای سیاسی - نظامی است که با عضویت کشورهای بلژیک، فرانسه، لوکزامبورگ، هلند، انگلیس، کانادا، دانمارک، ایسلند، ایتالیا، نروژ، پرتغال و آمریکا در پایتخت آمریکا شکل گرفت. به موجب این پیمان، حمله به هر یک از کشورهای عضو، حمله به تمام اعضا تلقی شده و باید بقیه کشورها از آن کشور حمایت کنند. تشکیل پیمان ناتو، از نتایج جنگ سرد و واکنشی در برابر تهدیدات احتمالی شوروی بود اما با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و بلوک کمونیست و انحلال سازمان پیمان ورشو که برای مقابله با ناتو به وجود آمده بود، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی نیز هدف و ماهیت قبلی خود را از دست داد. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، مهمترین عامل نفوذ و قدرت آمریکا در اروپا به شمار میرود و آمریکایىها در پوشش این سازمان، بیش از 300 هزار نیرو و نیز پایگاههای متعددی در این قاره دارند. همچنین ناتو در بسیاری از مواقع به عنوان بازوی نظامی اروپا و آمریکا، اهداف سیاسی اعضای خود را نیز دنبال میکند. مقر پیمان سازمان آتلانتیک شمالی در بروکسل، پایتخت بلژیک است و تشکیلات اداری آن، تحت نظر یک دبیرکل اداره میشود.
گردش اولین سفینه فضایی جهان به دور ماه توسط فضانوردان شوروی (1966م)
پس از آنکه دانشمندان شوروی و سپس آمریکایى موفق به پرتاب سفینههایى به فضا شدند و برای اولین بار فضانوردان را به فضا فرستادند، از سال 1966م مسابقه برای تسخیر کره ماه آغاز شد. در نهایت نخستین سفینه فضایى که از طرف شوروی به فضا پرتاب شده بود به دور کره ماه گردش کرد و عکسهایی از کره ماه به زمین فرستاد. این مساله رقابت فضایی بین 2 ابرقدرت را فزونی بخشید، تا اینکه 2 ماه بعد در ششم ژوئن 1966م، یک سفینه آمریکایی بدون سرنشین روی کره ماه فرود آمد و اطلاعاتی از سطح کره ماه به زمین مخابره کرد.