printlogo


کد خبر: 235017تاریخ: 1400/4/5 00:00
احتمال سقوط دولت افغانستان تا 9 ماه دیگر با ادامه سریال سقوط ولسوالی‌ها به دست طالبان
التماس اشرف بی‌تفاوتی بایدن

به گزارش شبکه خبر، در ادامه روند سقوط شهرهای افغانستان به دست نیروهای طالبان، طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گذشته، مرکز چندین ولسوالی (شهرستان‌) دیگر به دست این نیروهای عمدتا پشتون‌تبار افتاده است. 
برآورد می‌شود بیش از نیمی از ولسوالی‌های این کشور از زمان آغاز جنگ بهاره توسط گروه طالبان سقوط کرده و نیروهای دولتی در حال عقب‌نشینی گسترده از همه جبهه‌ها هستند. در همین حال انتشار گسترده فیلمی از سقوط بدون درگیری یکی از شهرهای افغانستان به دست گروه طالبان، رسانه‌های غربی را در شوک فرو برده است. در این ویدئو نیروهای مدافع مردمی هنگام ورود نیروهای طالبان به این شهر سلاح‌های خود را به آنها که برادر خطاب‌شان می‌کنند تحویل می‌دهند. در مقابل حدود 130 تن از سرکردگان طالبان در استان هرات خود را در مراسمی رسمی به مقامات دولتی و نیروهای نظامی تسلیم کردند. به گزارش تسنیم، برخی از نمایندگان پارلمان افغانستان تایید کرده‌اند که دست‌کم ۲ شهرستان دیگر یعنی «قره‌باغ» در ولایت غزنی و «دولینه» در ولایت غور در حملات طالبان سقوط کرده‌اند.  «عارف رحمانی» نماینده مردم غزنی در توئیتی نوشت نیروهای امنیتی ولایت قره‌باغ پس از 70 روز محاصره به سمت «کروسای» عقب‌نشینی کرده‌ و شهر سقوط کرده است. پیش‌تر «عبدالظاهر فیض‌زاده» والی غور نیز سقوط این شهر را به خاطر نرسیدن تجهیزات و تدارکات به نیروهای دولتی تایید کرده بود. پیش از این نیز شهرستان‌های «جغتو»، «ده‌یک» و «آب‌بند» در ولایت غزنی و شهرستان‌های «شهرک»، «تولک» و «ساغر» در ولایت غور سقوط کرده بودند. علاوه بر این منابع گروه طالبان نیز مدعی شده‌اند از روز پنجشنبه ولسوالی‌های «گرزیوان»، «بلچراغ»، «قرمقول» و «قرغان» در ولایت فاریاب و همچنین «چهارچینو» در ارزگان، «ازره» در لوگر و «گذرگاه نور» را تصرف کرده‌اند. 
 
* التماس شرم‌آور اشرف در واشنگتن
در چنین شرایطی محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور بی‌کفایت افغانستان به جای ماندن در کابل و سازماندهی نیروهای دولتی و مردمی علیه پیشروی طالبان، پنجشنبه خود را به واشنگتن رساند تا برای باقی ماندن نیروهای آمریکایی در افغانستان به جو بایدن التماس کند. به گزارش خبرگزاری صدای افغان، اشرف غنی که در رأس یک هیات عالی‌رتبه دولتی راهی سفر ۲ روزه به پایتخت ایالات متحده شده، قرار است علاوه بر کاخ سفید با سناتورها و نمایندگان کنگره از هر ۲ حزب نیز ملاقات کند تا شاید موافقت آنها برای متوقف کردن طرح فرار نیروهای آمریکایی و دیگر نیروهای غربی در چارچوب ائتلاف اشغالگر ایساف را جلب کند. اشرف غنی را در این سفر، امرالله صالح معاون اول ریاست‌جمهوری، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی، محمدحنیف اتمر وزیر خارجه، حمدالله محب مشاور امنیت ملی، وحید عمر رئیس اداره ارتباطات عامه و استراتژیک ریاست‌جمهوری، عبدالمتین بیگ، حبیبه سرابی و فاطمه گیلانی از اعضای تیم مذاکره‌کننده افغانستان و شهرزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان همراهی می‌کنند. بنا به اعلامیه کاخ سفید، این دیدار روز جمعه میان رهبران سیاسی افغانستان و آمریکا انجام شد. با وجود بیانیه کاخ سفید مبنی بر تعهد ایالات متحده به ارائه کمک‌های دیپلماتیک، اقتصادی و بشردوستانه به مردم افغانستان اما رسانه‌های جریان اصلی آمریکا بعید دانسته‌اند التماس‌های دولت بی‌کفایت کابل به سران آمریکا تغییری در برنامه آنان برای خارج کردن نیروهای نظامی‌شان از باتلاق ۲ دهه‌ای افغانستان ایجاد کند. بر اساس آخرین گزارش‌ها، پنتاگون عملا شکست در افغانستان پس از ۲ دهه اشغال آن را پذیرفته و احتمالا در هماهنگی با نیروهای طالبان تنها کمتر از 700 نیروی ویژه خود را در برخی از شهرها و پایگاه‌های اصلی در فلات پامیر حفظ خواهد کرد. جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید نیز گفته است آمریکا با خروج نظامیانش از افغانستان، آنها را از خطر افزایش حملات و هدف قرار گرفتن توسط طالبان در امان نگه داشته است. 
در این میان رئیس ستاد مشترک ارتش تروریستی آمریکا به جای پاسخگویی درباره شکست در افغانستان، رو به پاک کردن صورت مساله آورده و منکر آمارهای رسمی درباره تعداد شهرهای اشغال شده به دست طالبان شده است. در حالی ‌که رسانه‌های آمریکایی از کنترل ۱۴۰ شهرستان افغانستان توسط طالبان خبر داده‌اند، ژنرال مارک میلی در اظهارنظری که مورد تمسخر رسانه‌ها قرار گرفته با فرافکنی درباره اوضاع اسفبار افغانستان تحت اشغال آمریکا پرداخته و مدعی شده از مجموع 419 ولسوالی (شهرستان) افغانستان، تنها 81 شهرستان در ۲ ماه اخیر در کنترل طالبان قرار گرفته و این گروه حتی نتوانسته یک مرکز ولایت را اشغال کند. این در حالی است که همزمان ۲ نماینده افغان به سقوط مراکز ولایت‌های‌شان اعتراف کرده‌اند. 
ادعاهای میلی همچنین در مغایرت با گزارش‌های اطلاعاتی است که اخیرا توسط منابع تخصصی وابسته به پنتاگون مثل «لانگ‌وار ژورنال» منتشر شده و از سقوط 140 شهرستان افغانستان تا پنجشنبه گذشته خبر داده‌اند، در حالی که 172 شهرستان در صحنه درگیری و تنها 86 شهرستان در کنترل دولت قرار دارد. روز سه‌شنبه هفته گذشته نیز «دبورا لاینز» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان به شورای امنیت گفت از آغاز روند خروج نظامیان آمریکایی یعنی 11 اردیبهشت، طالبان 50 شهرستان را به تصرف خود درآورده است. 
 
* سخنگوی طالبان: شیعیان برادر ما هستند
ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان با تاکید بر اینکه در پیشروی‌های جدید این گروه علیه غیرنظامیان اقدامی صورت نگرفته، به شیعیان افغانستان اطمینان داد هیچ اقدام تبعیض‌آمیزی علیه آنها انجام نخواهد شد.  او گفت: «ما کاملا به این موضوع توجه داشته و اجازه نمی‌دهیم که مردم عادی، از هر قوم و مذهبی که باشند، مورد تبعیض قرار بگیرند، آنها هموطنان ما هستند... امنیت آنها تامین خواهد شد و هر خواسته‌ای که دارند شنیده خواهد شد و در برخورد با آنها کرامت انسانی رعایت شده و برخورد اسلامی صورت خواهد گرفت».
طبق ادعای سخنگوی طالبان، نه تنها این گروه نگاه برابر به همه افغان‌های مسلمان دارد بلکه در تشکیلات طالبان در بسیاری از ولایت‌های شیعه‌نشین، اهل تشیع مسؤولیت دارند! مجاهد همچنین خطاب به شیعیان افغانستان گفت: «به برادران اهل تشیع اطمینان می‌دهیم که هیچ حرکت تبعیض‌آمیزی علیه آنها به راه نخواهد افتاد و اجازه آن را نخواهیم داد. در برخی مناطق که سربازان دشمن حضور دارند از هر قوم و مذهبی که باشند تا وقتی سلاح بر زمین نگذارند طبعا‌ً در خط دولت کابل شمرده می‌شوند و اگر جنگ و مقاومت کنند علیه آنها اقدام می‌کنیم».
***
    وال‌استریت: کابل تا 9 ماه دیگر سقوط می‌کند؟     
به گزارش روزنامه وال‌استریت ژورنال، امکان دارد دولت افغانستان بین 6 تا 9 ماه دیگر – یا 3 تا 6 ماه پس از خروج کامل نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان در اواخر تابستان - سقوط کند. این روزنامه به انعکاس گزارش‌های سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا پرداخته که براساس آن تصرف ده‌ها شهرستان و محاصره شهرهای بزرگ توسط طالبان طی تنها یک هفته باعث شده نهادهای اطلاعاتی ارزیابی‌های خوشبینانه‌ خود را درباره آینده افغانستان اصلاح کرده و درباره امکان بقای کابل به عنوان پایتخت دولت اشرف غنی تا ۲ سال پس از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو، این بازه زمانی را به 6 ماه کاهش دهند. وال‌استریت ژورنال با اشاره به تسلیم گروهی نیروهای امنیتی به طالبان نوشت بیشتر این نیروها ماه‌ها حقوق دریافت نکرده بودند و به ازای تضمین عبور امن توسط طالبان، خودروهای زرهی و انبارهای تسلیحاتی، از جمله توپخانه، خمپاره و مسلسل‌های سنگین را به این گروه سپردند. دولت آمریکا در آخرین ماه‌های ریاست‌جمهوری ترامپ در چارچوب توافقنامه فوریه با گروه طالبان در دوحه، متعهد شده بود تمام نیروهای خود در افغانستان را تا اول ماه مه (55 روز پیش) خارج کند. بایدن این روند را تنها کمی به تاخیر انداخت.   بر اساس آخرین اطلاعیه پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا)، پیشروی‌های طالبان ممکن است فقط روند خروج نیروهایش از افغانستان را آهسته‌تر کند اما در هر حال به دستور جو بایدن همه نیروها در تاریخ تعیین شده یعنی 11 سپتامبر (20 شهریور) افغانستان را ترک خواهند کرد. خبرگزاری آسوشیتدپرس (AP) به نقل از برخی مقامات نظامی واشنگتن خبر داده که اگر چه خروج بیشتر نظامیان آمریکایی تا ۲ هفته دیگر انجام خواهد شد اما در حدود 650 نیروی نظامی ویژه برای تامین امنیت دیپلمات‌های آمریکایی در افغانستان باقی خواهند ماند.  با این حال اندیشکده آمریکایی «سی‌اس‌ای‌اس» (مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی) فاش کرده شمار واقعی نیروهای آمریکایی که تا اول ماه مه در افغانستان باقی مانده بودند، حدود 9 برابر رقم 2500 نفر اعلام شده است که این شامل صدها مستشار نظامی و پرسنل لجستیکی و خدماتی می‌شود. بر این اساس علاوه بر 2500 نیروی آمریکایی مزبور، بیش از 16 هزار نیروی پیمانی پنتاگون از شرکت‌های خصوصی در افغانستان فعال بوده‌اند که بیش از 6 هزار نفر از آنان آمریکایی هستند. 

Page Generated in 0/0215 sec