سیده الهه موسوی: زمان نقل و انتقالات تابستانی فوتبال ایران در شرایطی از سوی سازمان لیگ اعلام شد که فدراسیون هنوز مکانیزم جذب بازیکن خارجی را اعلام نکرده است.
طبق اعلام سازمان لیگ فوتبال، پنجره تابستانی نقل و انتقالات فصل 1401-1400 از 25 مردادماه باز خواهد شد و باشگاهها تا 16 آبان فرصت دارند بازیکنان مدنظر خود را جذب کنند. این مساله تکلیف تیمها را مشخص کرد که برای تقویت خود از چه زمانی نقل و انتقالات را آغاز کنند اما یک مساله درباره نقل و انتقالات هنوز مبهم است.
مسلما اعلام تاریخ شروع نقل و انتقالات به برنامهریزی بهتر تیمها برای جذب بازیکن کمک خواهد کرد اما هنوز مشخص نیست باشگاهها بر اساس چه مکانیزمی میتوانند بازیکن خارجی جذب کنند. فدراسیون فوتبال اعلام کرد قانون منع ورود خارجیها برداشته شده و مکانیزم آن اعلام میشود اما مسکوت ماندن این مساله نمیتواند مانع داستانهای تلخ گذشته و جذب بازیکنان بیکیفیت خارجی شود.
«منصور قنبرزاده» پس از انتخابش به عنوان سرپرست دبیرکلی فدراسیون فوتبال در روز 18 اسفندماه 99 بحث لغو قانون منع ورود خارجیها را مطرح کرد. سپس در تاریخ 29 اردیبهشت در مصاحبه دیگری درباره لغو قانون منع ورود بازیکن و مربی خارجی گفته بود: «طبق دستور آقای عزیزیخادم مقرر شد شاخصها و معیارهایی قابل توجه برای جذب مربی و بازیکن خارجی تعیین شود. این کار توسط یک گروه کارشناسی انجام و موارد قانونی تدوین خواهد شد و پس از نهایی شدن دستورالعملهای لازم، موارد به تصویب هیاترئیسه خواهد رسید و در فوتبال ایران اجرا خواهد شد». شهابالدین عزیزیخادم، رئیس فدراسیون فوتبال نیز ۲ روز بعد، یعنی 31 اردیبهشتماه در مصاحبه دیگری تأکید کرد: «این قانون را لغو کردیم اما مکانیزم آن مناسب است. نمیشود در توسعه و دانش را بست. مکانیزم آن هم ورود بازیکنان و مربیان با کارنامه ملی است». فارغ از خوب یا بد بودن این قانون، سؤالی که مطرح میشود این است که این گروه کارشناسی چه زمانی قرار است شاخصها و معیارها را تعیین کند و پس از تدوین قوانین، چه زمانی قرار است به تصویب هیاترئیسه فدراسیون فوتبال برسد؟ فدراسیون فوتبال که از اسفندماه تصمیم به لغو این قانون گرفته بود و قرار بود مکانیزمها مشخص شود، چرا هنوز این اتفاق را رقم نزده است؟ تدوین قوانین و تصویب آن در هیاترئیسه، امری زمانبر است که در کنار ساختارسازی برای جذب خارجیها، میتواند در فصل پیش رو آسیبرسان هم باشد. به طور مثال نمایندگان ایران باید شهریورماه در مرحله یکهشتم نهایی لیگ قهرمانان آسیا شرکت کنند و شاید بخواهند با جذب بازیکن خارجی خوب، تیم خود را تقویت کنند. با این حال هنوز مشخص نیست مکانیزم جذب بازیکن خارجی چگونه است و یک بازیکن خارجی باید چه شرایطی داشته باشد که بتواند به ایران بیاید.
حالا که فدراسیون فوتبال میخواهد ساختارمدار باشد و برای ورود بازیکنان خارجی شاخص و معیار تعیین کند یا به قول عزیزیخادم مکانیزمطوری باشد که بازیکنان با کارنامه ملی وارد فوتبال ایران شوند، آیا با نامشخص بودن مکانیزم جذب بازیکن خارجی، فرصتی برای باشگاهها باقی میماند که بازیکنان با کیفیت جذب کنند یا مثل سالهای گذشته شاهد سیل حضور بازیکنان بیکیفیت و بنجل خارجی در ایران خواهیم بود؟ در صورتی که قرار باشد همزمان با شروع فصل نقل و انتقالات این مکانیزم اعلام شود، مسلما باشگاههای ایرانی فرصتهای زیادی را برای جذب بازیکنان با کیفیت از دست خواهند داد، در حالی که رقبای آنها از مدتها قبل در حال تقویت خود هستند و برای فصل پیش رو بازیکنان مدنظر را هم جذب کردهاند.
کافی است به نقل و انتقالات باشگاه الهلال عربستان که رقیب استقلال در مرحله بعد است، نگاهی بیندازید که حتی پیش از پایان فصل اروپایی اقدام به جذب بازیکنان مدنظر کرد. مسلما در توان باشگاههای ایرانی به لحاظ مالی جذب بازیکنانی مانند موسی مارگا از پورتو نیست اما این توانایی در باشگاههای ایرانی وجود دارد که بازیکنان دیگری را با قیمت مناسب به خدمت بگیرند تا خود را تقویت کنند. با این حال وقتی هنوز مکانیزم جذب بازیکن خارجی مشخص نشده، آیا این امکان وجود دارد که باشگاهها بخواهند با بازیکنی وارد مذاکره شوند تا پس از باز شدن پنجره نقل و انتقالاتی قرارداد بازیکنان مدنظر خود را به ثبت برسانند؟
با این شرایط به نظر میرسد تا فدراسیون فوتبال بخواهد اقدامات خود را برای تعیین مکانیزم بازیکنان خارجی مشخص کند، بازیکنان با کیفیت زیادی که شرایط حضور در فوتبال آسیا را دارند به تیمهای دیگری نقل مکان خواهند کرد و عملا با شروع فصل نقل و انتقالات ایران، باز هم شرایط برای جذب بازیکن با کیفیت خارجی سخت خواهد شد، بنابراین سؤال اصلی این است: چه زمانی قرار است این معیارها به تصویب هیاترئیسه برسد و سپس اجرایی شود؟ در حالی که انتظار میرفت همزمان با اعلام تاریخ شروع نقل و انتقالات، مکانیزم جذب بازیکن خارجی نیز مشخص شود تا باشگاهها تکلیف خود را برای فصل جدید بدانند و اقدامات خود را انجام دهند.
به هر صورت حتی اگر این مکانیزم مشخص شود باز هم باید کار به گونهای پیش برود که شاهد حضور بازیکنان ضعیف و درجه چندم خارجی در ایران، باز شدن دوباره پای دلالان به این موضوع و گشوده شدن پروندههای زیاد در فیفا نباشیم. در صورتی که تمهیدات لازم در نظر گرفته نشود، همان اتفاقات و پروندههای زیاد را خواهیم دید؛ موضوعی که به اعتبار و وجهه کشورمان لطمه شدیدی میزند.