گروه اجتماعی: شهرهای قرمز کرونا از جنوب به سمت مرکز کشور در حال گسترش است و این زنگ خطری است برای بروز موج پنجم بیماری؛ آن هم در زمانی که شاهد شناسایی مواردی از ابتلا به جهشهای هندی و آفریقایی کرونا در برخی مناطق جنوبی کشور هستیم. به گفته کارشناسان وزارت بهداشت، در هفته گذشته شاهد تداوم روند افزایشی در موارد سرپایی مثبت کرونا بودیم و تعداد بیماران سرپایی مثبت نیز در کشور نسبت به هفته قبلتر حدود ۴ درصد افزایش داشته است.
در استانهای جنوبی کشور بویژه ۵ استان بوشهر، هرمزگان، سیستانوبلوچستان، کرمان و یزد شاهد افزایش روند بیماری هستیم، البته به گفته علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، باید توجه کرد که فصل گرما و از طرفی ویروسهای جهشیافتهای که وجود دارند، قطعا میتواند در شیوع بیماری موثر باشند. سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن تداوم واکسیناسیون بزرگسالان و جامعه هدف گفت: برای افراد زیر ۱۸ سال واکسن موجود نیست و واکسیناسیون فعلا شامل حال دانشآموزان نخواهد شد اما در صورت تایید واکسن پاستور، این واکسن برای دانشآموزان مفید خواهد بود.
رئیسی افزود: به دانشگاههای علومپزشکی ابلاغ شده افراد بالای ۷۰ سال که دوز اول واکسن را دریافت نکردهاند نیز با اعلام فراخوان نسبت به دریافت دوز اول واکسن اقدام کنند. وی عنوان کرد: از هفته آینده قریب به یک میلیون و ۷۰۰ هزار دوز واکسن ایرانی و خارجی به صورت هفتگی به دست ما خواهد رسید. این روند ۶ هفته ادامه پیدا خواهد کرد و به محض اینکه پارت اول به دست ما رسید، واکسیناسیون افراد ۶۵ سال به بالا را شروع میکنیم و هفته بعدش نیز فراخوانی برای افراد ۶۰ سال به بالا داریم که در صورت واکسیناسیون آنها فاز دوم به پایان میرسد.
وی درباره واکسیناسیون بیماران خاص و جانبازان نیز توضیح داد: واکسیناسیون جانبازان ۵۰ درصد به بالا انجام شده است و در برخی استانها جانبازان ۴۰ درصد نیز واکسن دریافت کردهاند و جانبازان ۲۰ درصد نیز در فاز بعد واکسینه میشوند. مردادماه نیز واکسیناسیون اساتید دانشگاه و معلمها در دستور کار قرار دارد. وی با بیان اینکه بازگشایی مدارس با برنامهریزی صورت خواهد گرفت، اظهار داشت: رانندههای سرویس مدارس و کارکنان آموزشوپرورش واکسینه خواهند شد؛ نیاز است آموزشوپرورش فاصلهگذاری اجتماعی در کلاسها را رعایت کرده و تعداد دانشآموزان حاضر در کلاس را کاهش دهد. وی گفت: خوشبختانه واکسن پاستور در حال نهایی شدن است و در صورتی که نتایج بالینی آن با موفقیت طی شود برای افراد زیر ۱۸ سال مفید خواهد بود و میتوان برای واکسینه کردن این افراد از آن استفاده کرد.
* ۱۴۰ فوتی جدید کرونا در کشور/ ۳۱۸۵ نفر در شرایط شدید بیماری
افزایش شهرهای با وضعیت قرمز کرونایی نگرانیهایی را برای کادر پزشکی و مردم ایجاد کرده است که مبادا با شیوع این بیماری موج پنجم کرونا در کشور گسترده شود. روابطعمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد در شبانهروز گذشته متاسفانه ۱۴۰ بیمار «کووید-۱۹» در کشور جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادند. بر این اساس از ظهر روز یکشنبه تا ظهر دوشنبه ۷ تیرماه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۲ هزار و ۳۵۱ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که هزار و ۴۱۷ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در این مدت، ۱۴۰ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۸۳ هزار و ۹۸۵ نفر برسد. خوشبختانه تاکنون ۲ میلیون و ۸۴۸ هزار و ۴۲ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۳ هزار و ۱۸۵ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۳۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۷۴ شهر در وضعیت نارنجی و ۲۴۲ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. بنا بر اعلام مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۴میلیون و ۴۲۴ هزار و ۸۵۵ نفر دوز اول واکسن کرونا و یک میلیون و ۳۷۹ هزار و ۴۳۱ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۵ میلیون و ۸۰۴ هزار و ۲۸۶ دوز رسید. باید توجه کرد که در حال حاضر بر اساس اعلام وزارت بهداشت، شاهد گسترش شهرهای قرمز کرونا از جنوب به مرکز کشور هستیم.
* عذرخواهی وزیر بهداشت برای شلوغی در مراکز واکسیناسیون کرونا
تأخیر در ورود واکسنهای کرونا به کشور باعث شد طی ۲هفته گذشته شاهد شلوغی مراکز واکسیناسیون باشیم و همین موضوع حواشیای را با خود به همراه داشته باشد. این شلوغیها که با وجود ورود محموله ۲ میلیون دوزی واکسن کرونا ادامه دارد، مورد اعتراض مردم قرار گرفته است. در همین باره دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت در آیین توزیع کاروانهای خانه بهداشت عشایری با بیان اینکه هجرت بخشی از فرهنگ بشریت است، اظهار کرد: کوچ و کوچنشینی فقط یک راه امرار معاش و تولید و کسب درآمد نیست، کوچنشینی یک فرهنگ است؛ یک فرهنگ اصیل در ایرانزمین با قدمت هزار ساله که اگر آن را از تاریخ حذف کنیم، تکههای مهمی از پازل تاریخ مملکت را حذف کردهایم.
او افزود: امروز در مدیریت «کووید-١٩»، مراکز بهداشتی و نیروهای بهداشت بزرگترین دروازهبانان در سیل عظیم بیماری بودند و اگر نبودند ما پاسخگوی مقابله با ویروس نبودیم.
نمکی ادامه داد: اگر زن باردار عشایری، دچار عوارض بارداری و زایمان شود نباید به دلیل نبود امکانات کافی جانش را از دست بدهد. نباید برخی سالمندان ایلنشین به دلیل فشار خون بالا دچار سکته مغزی شوند؛ اگر به صورت مستمر فشار خون آنها اندازهگیری شود، گرفتار این عارضه نخواهند شد.
او گفت: معتقدم خانههای بهداشت و توسعه مویرگی زیرساختهای بهداشتی، سایر هزینههای درمانی را کم خواهد کرد. در این زمینه ابتکاری که به خرج دادیم، انتخاب بهورز از بین ایل بود، چرا که زبان، زیست و درک مشترک با خدمتدهنده دارد و نیاز به ترجمه حال و احوال بیماران نیست. بر این اساس برای مراقبت از زنان باردار و واکسیناسیون افراد سالمند ایل دچار مشکل نمیشویم.
نمکی تصریح کرد: به دلیل تأخیر در تزریق واکسن کرونا با شلوغی مراکز واکسیناسیون روبهرو شدیم که از مردم عذرخواهی میکنم. باید توجه داشت که اگر بیماری پشت در بیمارستان بماند، آبرویی برای نظام نمیماند که به لطف خدا این موضوع پیش نیامد.
وی گفت: امیدواریم با کوچکترین سرمایهگذاری برای افراد محروم، بالاترین میزان قدرشناسی را داشته باشیم.
* اعلام آمادگی هلالاحمر برای کمک به واکسیناسیون سراسری
با وجود آنکه تاکنون واکسن «کوو ایران برکت» مجوز اضطراری تزریق را به دست آورده اما همچنان کشور برای تامین واکسن به واردات این داروی استراتژیک نیازمند است. بر همین اساس، رئیس جمعیت هلالاحمر از آمادگی این جمعیت برای مشارکت در واکسیناسیون سراسری علیه بیماری کرونا با بهرهگیری از ۱۶۰ مرکز درمانی هلالاحمر در کشور خبر داد. کریم همتی گفت: هلالاحمر همچنان به دنبال واردات واکسن نیز هست تا هر چه سریعتر نیازهای کشور در این زمینه رفع شود.
وی اظهار داشت: در روزهای گذشته شاهد بودیم رهبر معظم انقلاب اسلامی در حرکتی ارزشمند اقدام به تزریق واکسن ایرانی کردند و امروز این مطالبه نیز به وجود آمده که هر چه سریعتر جامعه تحت پوشش واکسن قرار گیرد. در این میان هلالاحمر اقدام به واردات واکسن کرد اما تزریق به پرسنل خود را در اولویت قرار نداد و طبق مقررات تنظیم شده و پس از ماهها به پرسنل هلالاحمر که در معرض خطر بوده و در عملیاتهای مختلف حضور دارند، در روزهای آینده واکسن تزریق خواهد شد. وی افزود: هلالاحمر همچنان به دنبال واردات واکسن نیز هست تا هر چه سریعتر نیازهای کشور در این زمینه رفع شود. از سوی دیگر هلالاحمر اعلام آمادگی کرده با بهرهگیری از مراکز صدوشصتگانه خود در سراسر کشور میتواند در امر واکسیناسیون سراسری مشارکت کند. این امر به وزارت بهداشت نیز اطلاع داده شده تا از ازدحام در مراکز واکسیناسیون کاسته شود. جمعیت هلالاحمر تاکنون بیش از ۴میلیون و ۴۰۰ هزار دوز واکسن کرونا وارد کرده و طبق برنامه جمعیت این واردات ادامه خواهد داشت.