گاردین: نهادهای حقیقتیاب در کانادا از سوی دولت این کشور از کنکاش بیشتر درباره جنایت علیه کودکان بومی در این کشور، منع شدهاند
برپایی «تظاهرات خشم» بومیان و هزاران تن از حامیان حقوق آنها در روز به اصطلاح ملی کانادا که باعث به زیر کشیده شدن مجسمههای ملکههای پیشین و فعلی انگلیس در شهر وینیپگ و حمله به حدود 10 کلیسای واتیکان شد، تبدیل به نقطه عطفی در مبارزه با فرهنگ استعماری آنگلوساکسون حاکم بر این کشور شده است. خشم عمومی زمانی بالا گرفت که طی کمتر از یک ماه بقایای اجساد و گورهای مربوط به بیش از 1000 کودک و نوجوان بومی سرخپوست و اینوئیت (یا اسکیمو) در محوطههای مدارس کلیسایی شبانهروزی مختلف در غرب کانادا کشف شد. اینها بقایای بخش کوچکی از دهها هزار کودک و نوجوان بومی است که در فاصله سالهای 1870 تا 2019 میلادی، طبق یک قانون ظالمانه و استعماری، به اتهام «توحش» به زور از خانوادههای خود جدا شده و برای آنچه اصلاح فرهنگی- شامل آموختن زبان انگلیسی و کتاب مقدس و آداب سفیدپوستان- خوانده میشد، به مدارس شبانهروزی اجباری منتقل میشدند؛ مدارسی که طبق گزارشهای متعدد که در دهههای گذشته فاش شده بود، بیشتر به اردوگاه کار اجباری شباهت داشتند که بومیان کمسن و سال در آنها در بدترین شرایط تغذیهای و بهداشتی به کار گمارده میشدند و به خاطر ابتلا به انواع بیماریهای مسری، دستهدسته جان میدادند.
اینگونه، زخمهای کهنه این مردم که ساکنان باستانی آمریکای شمالی هستند سر باز کرد و در نهایت با اعلام کشف سومین گور جمعی حاوی بقایای جنازههای ۱۸۲ بومی در نزدیکی مدرسه شبانهروزی «اوگن میشن» نزدیک شهر «کرنبروک» در استان بریتیش کلمبیا در چهارشنبه گذشته، آنها پنجشنبه گذشته همزمان با روز ملی کانادا علیه نظام تبعیض نژادی حاکم بر کانادا شوریدند. در تظاهرات وینیپگ که بومیان به نشانه همدردی با قربانیان این مدارس همانند آنها لباس نارنجی به تن داشتند، علیه سرپوش گذاشتن بر نظام پاکسازی قومی کانادا شعار «جنایت افتخار نیست» سر دادند. معترضان ضمن تقبیح روز ملی کانادا خواستار لغو چنین مناسبتی شدند که به پاکسازی قومی ساکنان اصلی این سرزمین توسط مهاجمان اروپایی رسمیت بخشیده و در نهایت مجسمههای ملکه الیزابت دوم و ملکه ویکتوریا را سرنگون کردند.
در حقیقت آنها نظام نژادپرست حاکم بر کانادا را نتیجه ادامه سلطه استعماری آنگلوساکسونها بر این کشور میدانند.
ملکه ویکتوریا مادر پدربزرگ الیزابت دوم، ملکه فعلی بریتانیا بود که در فاصله سالهای ۱۸۳۷ تا ۱۹۰۱ حاکم کانادا به شمار میرفت.
به گزارش گلوبالتایمز، واکنشهای ظاهرا از سر همدردی جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا با بومیان در ماه اخیر چیزی جز فرصتطلبی سیاسی رهبر حزب حاکم نبوده و فاقد تعهدی الزامآور برای پیگیری و تحقیق درباره این جنایتهای حکومتی علیه بومیان است.
او اگرچه در توئیتهای متوالی بابت سیاست دیرینه دولتهای کانادا در شکنجه و قتل کودکان بومی در مدارس شبانهروزی کاتولیک ابراز شرمساری کرد اما آنجا که از کلیسای کاتولیک خواست مسؤولیت خود بابت مدیریت این مدارس را بپذیرد و عذرخواهی کند، نشان داد هدف نهایی او چیزی جز فرافکنی جنایات حاکمیت آنگلوساکسون نیست.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان نیز متقابلا توپ را به زمین دولت کانادا انداخت و از مقامهای سیاسی و رهبران مذهبی این کشور خواست در این موضوع با یکدیگر همکاری کنند. نکته اینجاست که با وجود اداره مدارس شبانهروزی شبهاردوگاه مزبور از سوی کلیسا که گورهای دسته جمعی بومیان کمسن و سال در محوطههای آنها کشف شده اما روند جداسازی اجباری کودکان بومی از خانوادههایشان بر اساس قانون رسمی اصلاح وحشیان بوده است.
به گزارش یورونیوز، حکومت کانادا که تحتالحمایه سیاسی پادشاهی بریتانیاست، به مدت 165 سال این مدارس اجباری را تامین مالی میکرده و از قرار معلوم، هیچ توجهی به سرنوشت کودکان بومی محصور در آنها نداشته به طوری که تا سال 1996 همچنان کودکان را به اجبار و با توجیهاتی نظیر سوءتغذیه و سوءاستفاده جنسی و بدنی، از خانوادههای بومیان جدا میکرد. کمیسیون حقیقت و آشتی کانادا سال ۲۰۱۵ این رویکرد را «نسلکشی فرهنگی» توصیف کرد با این حال قانونی که این پاکسازی قومی به استناد آن انجام میشد تا سال 2019 به قوت خود باقی بود.
گلوبالتایمز توصیه میکند افکار عمومی نباید فریب ژست نادم نخستوزیران انگلیس و کانادا نسبت به کشفیات اخیر را بخورند، چرا که هنوز هم ذهنیت نژادپرستی در طبقه حاکم کانادا باقی است. دولت ترودو و جریان سیاسی لیبرال حامی او هرگز حق رسمی بومیان برای انجام تحقیقات درباره این نسلکشی فرهنگی و پرداخت غرامت واقعی به خانوادههای بازماندگان را به رسمیت نشناخته است.
روزنامه گاردین نیز متعاقب شورش نارنجی اخیر دست به افشاگری علیه خط قرمزهای دولت کانادا درباره شفافسازی نظام نژادپرستی حاکم زد. بر اساس این گزارش، یکی از اعضای «کمیسیون حقیقت و آشتی» کانادا فاش کرد نهادهای حقیقتیاب در کانادا، قویا از کنکاش بیشتر درباره جنایت علیه کودکان بومی در این کشور، از سوی دولت کانادا منع شدهاند. او در این رابطه گفت حتی با آنها برخورد شده که نباید پیگیر حقایق باشند. دولت کانادا به هیچ عنوان در این زمینه، به طور خاص از طریق ارائه اسناد دولتی مرتبط با این جنایات، مکاری نکرده است؛ امری که سرخوردگی و ناامیدی فراوان از دولت کانادا را به دلیل همدستی ضمنی آن با جنایات مذکور به دنبال داشته است.
«ماری سینکلر» سناتور پیشین کانادایی و یکی از نخستین قضات بومی (غیر اینوئیت) این کشور، ضمن آنکه رویدادهای اخیر را لکه سیاهی بر دامن نظام سیاسی کانادا برمیشمارد، خواستار آن شده دولت فدرال اتاوا هر چه سریعتر تحقیقات مستقلی را درباره مرگ هزاران کودک بومی در مدارس کلیسا انجام دهد تا از این طریق شاید تا حدی بتواند با نگرانیهایش درباره گذشته استعماری خود مقابله کند.
او پیشبینی میکند حقایق کشف نشده درباره این مدارس به مراتب ویرانگرتر از آن چیزی است که بسیاری از شهروندان کانادایی فکر میکنند، از جمله اینکه دستاندرکاران مدارس با اطلاع ماموران دولتی دست به کشتار عمدی کودکان بومی زدهاند. به عبارت دیگر پشت عذرخواهی اشرافمنشانه ترودو و جوابها و سیاستهای رنگارنگ لیبرالی و شعارهای پرطمطراق حقوق بشری دولت کانادا، راز جنایتی فراتر از یک نسلکشی فرهنگی وجود دارد؛ نسلکشی واقعی بومیان، ناشی از سفیدبرترپنداری به سبک مهاجران اولیه آمریکا و آلمانهای نازی.
***
گرمای بیسابقه در غرب کانادا مرگ 719 نفر را در پی داشت
گرمای هوا باعث مرگومیر بیسابقه و حتی آتشسوزی در برخی مناطق مسکونی استان بریتیش کلمبیای کانادا شده است. این ایالت جنوب غربی کانادا اگرچه در حالت عادی گرمترین اقلیم کشور را داشته است اما امسال موج گرما به حدی بیسابقه رسیده به طوری که هفته گذشته رکورد دمای 48 درجه سانتیگراد در شهرک لایتون در 150 کیلومتری شمال شرق ونکوور، مرکز این ایالت به ثبت رسید که علاوه بر گرمازدگی دهها نفر و جان باختن چند شهروند، باعث آتشسوزی چند منزل مسکونی نیز شد. طبق گزارش روز جمعه پزشکی قانونی استان بریتیش کلمبیا در حد فاصل جمعه هفته پیش تا پنجشنبه گذشته 719 مرگ در این استان ثبت شده است که ۳ برابر بیشتر از میانگین مرگومیر ثبت شده در زمانهای عادی است.
«لیزا لاپوینت» از مقامهای پزشکی قانونی در بیانیهای با ناگهانی و غیرمنتظره توصیف کردن میزان مرگومیرها گفت: «شرایط آبوهوایی که بریتیش کلمبیا طی هفته گذشته تجربه کرده است، عامل مهمی در افزایش شمار مرگومیرهاست».
به گزارش یورونیوز، موج گرما روز جمعه در مرکز کانادا هم ادامه یافت و علاوه بر بریتیش کلمبیا، هشدارهای موج گرما برای استانهای آلبرتا، ساسکاچوان، منیتوبا و همچنین بخشی از سرزمینهای شمال غربی و شمال اونتاریو صادر شده است.
این در حالی است که سازمان محیطزیست کانادا پیشبینی کرده گرمای شدید هوا تا روز یکشنبه در بریتیش کلمبیا ادامه داشته باشد؛ گرمایی که تا پیش از این ناشی از تشدید فعالیت آتشفشانی در این کشور برشمرده میشد اما به نظر میرسد موضوع جدیتر بوده و به گرمایش کره زمین مربوط باشد، چنانکه شبکه سیبیاس کانادا اخیر در گزارشی پیشبینی کرده ممکن است سرحدات شمالی قاره آمریکای شمالی در سالهای آینده دچار چنان موج گرمایی شوند که ساکنان فعلی کانادا نتوانند آن را تحمل کنند. هفته پیش ایالتهای واشنگتن و اورگن آمریکا در جنوب مرزهای کانادا نیز شاهد موج گرمای بیسابقه بودند. این در حالی است که ایالت کالیفرنیا در جنوب اورگن و واشنگتن به خاطر موج گرمای بیسابقه در آستانه اعلام وضعیت بحرانی عمومی قرار دارند. مقامهای ایالت اورگن آمریکا اعلام کردند شمار قربانیان هفتگی گرما در این ایالت به دستکم 95 نفر رسیده است. مقامهای ایالتی واشنگتن نیز 30 مورد مرگومیر مرتبط با موج گرما در این ایالت را اعلام کردند. «استیو میچل» مدیر بخش فوریتهای پزشکی شهر سیاتل، مهمترین شهر شمال غربی آمریکا و نزدیکترین شهر آمریکا به ونکوور کانادا پیشبینی کرد با توجه به رکورد گرمای 42 درجه سانتیگراد ثبت شده در این شهر صنعتی ایالت واشنگتن، تلفات ناشی از گرمای هوا افزایش خواهد یافت.