سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی با بیان اینکه در برخی محصولات ۴۰ درصد بازار لوازم خانگی به کالای قاچاق اختصاص دارد، گفت: قاچاقچیها اقلام مشمول ارز دولتی را از کشور خارج کرده و با پول آن، کالای قاچاق وارد کشور میکنند. تسعیر این نرخ قاچاق برای هر دلار معادل ۱۵ هزار تومان میشود. حمیدرضا غزنوی اظهار داشت: اگر چه شرایط اقتصادی در برخی شهرهای مرزی طوری است که برخی مردم ناچار رو به کولبری میآورند اما کولبرها کمترین سهم را از این اتفاق میبرند و عمده سود این کار به جیب واردکنندگان اصلی میرود.
وی افزود: کولبرها امروز تنها در یک مسیر فعالیت نمیکنند و مسیر آنها دو سر شده است. برخی کالاها در کشور ما از ارز دولتی بهره میبرد، پس کولبرها این نوع محصولات را از داخل کشور خارج میکنند و از طرف دیگر با پول این اقلام لوازم خانگی وارد کشور میکنند. این باعث میشود ارز برای این افراد در حدود ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان باشد و این روند صرفه اقتصادی این کار را بسیار بالا برده است.
وی افزود: کالا با ارز دولتی از کشور خارج شده و محصول با ارز آزاد وارد کشور میشود، از طرفی در واردات با این روش نه حقوق دولتی پرداخت میشود، نه مالیات و نه سایر حقوق دولتی و همین صرفه اقتصادی قاچاق را به طور چشمگیری افزایش میدهد. صرفه اقتصادی واردات از طریق قاچاق به قدری است که حتی اگر سازمانهای مسؤول از هر ۸ محموله یکی را متوقف کنند، باز هم قاچاق صرفه اقتصادی دارد.
غزنوی تشریح کرد: محصول تولید داخل که مالیات بر عملکرد، ارزش افزوده و سایر هزینهها را پرداخت میکند، به سختی میتواند با کالایی که با ارز ۱۵ هزار تومانی وارد کشور شده است رقابت کند. امروز میتوانید براحتی هر برندی را که بخواهید در بازار پیدا کنید و هر برندی را که بخواهید در کمتر از ۲۰ روز برای شما وارد میکنند. سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی گفت: لوازم خانگی سال ۲۰۲۰ در معتبرترین سایتهای دیجیتالی عرضه میشود، حتی بیمه دولتی ما آن را بیمه میکند، شرکت پست آن را ارسال میکند و بانک مرکزی برای این فروشگاهها دستگاه کارتخوان ارائه میکند. در بسیاری کشورها به جای کالا پول را رصد میکنند. یک سمت فروش کالاهای قاچاق انتقال پول است و براحتی میتوان آن را از سمت پول رصد کرد. قاچاق لوازم خانگی کاملا رهاست و هیچ سازمانی توجهی به آن نمیکند. با این برخورد هیچ چیز در وضعیت قاچاق لوازم خانگی تغییر نخواهد کرد. امروز همه شرایط اقتصادی و اجتماعی فراهم است، در حالی که هنوز تولیدکنندهها تحت فشار قرار میگیرند.
وی توضیح داد: تا ۲ ماه پیش ۸۰ درصد بازار دست تولیدکنندگان داخلی بود اما امروز قاچاق خیلی بیشتر شده است. درباره برخی کالاها مثل تلویزیون حجم قاچاق بسیار زیاد است و گاهی تا ۴۰ درصد بازار در اختیار محصولات قاچاق قرار دارد اما در لباسشویی و یخچال این میزان کمتر است.
در همین باره وزیر صنعت، معدن و تجارت هفته گذشته از برگزاری جشن خودکفایی تولید لوازم خانگی در آینده نزدیک خبر داد. علیرضا رزمحسینی در رابطه با شرایط فعلی تولید در کشور گفته بود: با عنایت به تمرکز و توجهی که طی چند سال گذشته به موضوع تولید داخلی شد، بسیاری از کارخانههای کشور مانند واحدهای تولید لوازم خانگی در حال فعالیت ۲ شیفته یا حتی ۳ شیفته هستند.
وی افزوده بود: با تداوم وضعیت مطلوب تولید لوازم خانگی، در آینده نزدیک جایی برای عرض اندام برندهای خارجی وجود نخواهد داشت. سیاست وزارت صمت در جهت تقویت تولید داخلی و کالای ساخت ایرانی است و اگر وارداتی هم میشود، در جهت تقویت همین هدف و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی کشور است. وی همچنین از برگزاری جشن خودکفایی تولید لوازم خانگی کشور در آیندهای نزدیک خبر داده و گفته بود: با تحقق جهش و رونق تولید در لوازم خانگی ایرانی، آماده برگزاری جشن خودکفایی تولید لوازم خانگی هستیم.