printlogo


کد خبر: 235485تاریخ: 1400/4/16 00:00
حامد کرزی: حضور آمریکا عامل رشد تروریسم در افغانستان است
رنجنامه اشغالگری

گروه بین‌الملل: حامد کرزی، اولین رئیس جمهوری افغانستان پس از تجاوز نظامی آمریکا به این کشور، در مصاحبه با پایگاه خبری اسکای‌نیوز بر این اصل تاکید کرد که حضور آمریکا در افغانستان فاجعه‌بار بوده و این عملیات 20 ساله ناامنی و تروریسم را برای افغانستان به همراه داشته و حضور نیروهای نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان اوضاع را بدتر کرده است. امید بستن مقامات فعلی دولت افغانستان به کمک‌های آمریکا نیز موضوع دیگری بوده که از سوی کرزی مورد انتقاد قرار گرفته است.
 
* مأموریت شکست‌خورده آمریکا پایان یابد
به گزارش «وطن‌امروز» به نقل از اسکای‌نیوز، «حامد کرزی» رئیس‌جمهور سابق افغانستان در مصاحبه با این پایگاه خبری انگلیسی بار دیگر با تاکید بر نقش آمریکا در گسترش تروریسم اظهار کرد گروه تروریستی داعش زیر نظر آمریکا و ناتو در افغانستان ظهور کرد. وی درباره هزینه هزاران میلیاردی طی این ۲۰ سال و کشته شدن هزاران نفر گفت: از جهت برآورده شدن آرزوی مردم افغانستان برای داشتن استقلال، حاکمیت، داشتن کشوری مقتدر و بهبود زندگی، دستاوردهایی بوده ولی برخی مسائل باقی مانده است؛ اهدافی مثل پایان دادن به افراط‌گرایی، ایجاد صلح و ثبات در کشور. این برای ما فاجعه‌آمیز بوده است. کرزی افزود: «جامعه بین‌المللی به طور کامل از حضور ایالات متحده و نیروهای ناتو در افغانستان با نام مبارزه با تروریسم حمایت کرد... اما در دوران حضور آنها در افغانستان بود که داعش در این کشور ظهور کرد». او دلیل اصلی این شکست را سیاست‌های ارتش آمریکا و برخی متحدانش دانست و گفت: نیروهای آمریکایی گاهی در کنار نیروهای شبه‌نظامی خود، کارهایی می‌کردند که هولناک بود. آنها به نام مبارزه با طالبان، روستاهای ما را بمباران می‌کردند. ما مردم افغانستان قربانی این شرایط غم‌انگیز هستیم. جامعه بین‌المللی به نام مبارزه با تروریسم، از حضور آمریکا در افغانستان حمایت کرد. در طول دوران حضور آنها و نظارت آنها بود که داعش در افغانستان ظهور کرد. آنها چگونه می‌خواهند این را توضیح دهند؟ چگونه می‌شود؟ 
حامد کرزی در پاسخ به پرسش مجری اسکای‌نیوز که پرسید شما چگونه آن را توضیح می‌دهید، گفت: «کاملا بر این عقیده‌ام که حضور سربازان آمریکایی به رشد تروریسم در افغانستان کمک کرده و حضور نیروهای بین‌المللی اوضاع را برای مردم کشور نه بهتر، بلکه بدتر کرده است». بر این اساس او تاکید دارد ماموریت آمریکا و ناتو در افغانستان شکست خورده است و به همین دلیل «بهتر است که به این ماموریت شکست خورده پایان دهند». او ضمن ابراز ناامیدی از نتیجه نشست اشرف غنی و جو بایدن، رؤسای‌جمهور افغانستان و ایالات متحده که در واشنگتن برگزار شد، گفت: «آنها باید درباره صلح صحبت می‌کردند نه در این باره که چند هلی‌کوپتر فراهم خواهد شد». کرزی همچنین در جریان این مصاحبه تاکید کرد طالبان باید بخشی از دولت آینده افغانستان باشد اما آنها باید خشونت را کنار بگذارند. او گفت: جنگیدن طالبان علیه مردم خودش به خاطر خواسته‌های نامشروع فرد دیگری است. این یک مناقشه خارجی است.
 
* آمریکایی‌ها شبانه و بدون اطلاع بگرام را ترک کردند
همزمان با خروج نظامیان آمریکا از افغانستان، تخلیه پایگاه هوایی بگرام یکی از مسائلی بود که توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد؛ خروجی که بنا به اظهارات فرمانده افغانستانی فعلی بگرام، بدون هماهنگی با ارتش افغانستان و مقامات دولتی بوده است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ارتش افغانستان با انتشار تصاویری از داخل پایگاه هوایی بگرام نگاهی اجمالی و بی‌سابقه از آنچه مرکز جنگ آمریکا برای براندازی طالبان و القاعده گفته می‌شد، ارائه داد. این پایگاه شامل مسیرهای متصل‌کننده سربازخانه‌ها و ساختمان‌هایی شبیه آشیانه هواپیماست. ۲ باند فرودگاه و بیش از ۱۰۰ پارکینگ برای جنگنده‌ها وجود دارد که دیواره‌هایی محکم دارد که در برابر انفجار مقاوم است. یکی از باندهای فرودگاهی ۳۶۶۰ متر طول دارد که در سال ۲۰۰۶ ساخته شده است. یک سالن استراحت، یک بیمارستان ۵۰ تختخوابی و چادرهای بزرگ حاوی وسایلی چون مبلمان نیز در پایگاه وجود دارد. مقام‌های ارتش افغانستان اما درباره تخلیه بگرام می‌گویند آمریکایی‌ها پس از ۲۰ سال بدون هیچ اطلاع قبلی، برق را خاموش کردند، در را بستند و از پایگاه بگرام خارج شدند. فرمانده جدید و افغان این پایگاه ۲ ساعت بعد، از رفتن آنها مطلع شد. ژنرال میر‌اسدالله کوهستان گفت: شایعاتی شنیدیم مبنی بر اینکه آمریکایی‌ها بگرام را تخلیه کرده‌اند و در نهایت ساعت ۷ صبح روز دوشنبه متوجه شدیم این قضیه که آنها از بگرام رفته‌اند، صحت دارد. به گفته مقام‌های ارتش افغانستان، پیش از آنکه ارتش بتواند کنترل بگرام را که درست یک ساعت با کابل فاصله دارد، به دست بگیرد، این پایگاه هوایی از سوی گروهی کوچک از غارتگران مورد هجوم واقع شد و آنها سربازخانه‌ها را یکی پس از دیگری مورد غارت قرار دادند.
 
* ضربه مهلک آمریکایی‌ها به محیط‌زیست افغانستان
در پی انتشار اخباری درباره انفجارهای مکرر در پایگاه‌های آمریکا و ناتو در افغانستان که با هدف تخریب تاسیسات الکترونیکی، خودروهای زرهی و ادوات سنگین مستقر در این پایگاه‌ها از سوی نیروهای آمریکایی و ناتو انجام گرفته است، اداره‌ ملی حفاظت محیط‌زیست افغانستان از این نیروها خواسته با از بین ‌بردن تجهیزات نظامی و وسایل الکترونیکی‌شان محیط‌زیست افغانستان را آلوده نکنند. این اداره‌ روز سه‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد تجهیزات نظامی که توسط این نیروها هنگام تخلیه‌ پایگاه‌های در ولایات افغانستان تخریب می‌شود، حاوی «خطرناک‌ترین مواد شیمیایی» است. این اداره با اشاره به پایگاه بگرام، بزرگ‌ترین پایگاه نیروهای آمریکایی در افغانستان گفت این نیروها تمام تجهیزات نظامی و الکترونیکی خود را در این پایگاه منفجر و نابود کرده‌اند. اداره‌ ملی حفاظت محیط‌زیست افغانستان افزود مسؤولان در شهرستان بگرام ولایت پروان نیز وقوع انفجار در داخل پایگاه بگرام را تأیید کرده‌اند. بر اساس اعلام این اداره، انفجار این تجهیزات در داخل این پایگاه آسیب‌های جدی به محیط‌زیست بویژه هوا، آب و خاک وارد کرده است. در همین حال، این نهاد تأکید کرده است نیروهای خارجی باید با تمکین به قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی از تخریب و انفجار این تجهیزات در پایگاه‌های‌شان خودداری کنند. اداره‌ ملی حفاظت محیط‌زیست با توجه به مواد کنوانسیون‌های بین‌المللی درباره قوانین محیط‌زیستی و انتشار مواد شیمیایی خطرناک، نگرانی‌های خود را قبلا در نامه‌های رسمی به سفارت آمریکا در کابل، پایگاه نظامی بگرام و دفاتر فرماندهی پلیس و ولایت‌پروان اعلام کرده بود. 
***
    طالبان: طرح صلح خود را ماه آینده ارائه می‌کنیم     
در حالی که درگیری‌ها در افغانستان افزایش یافته و مذاکرات صلح در بن‌بست قرار دارد، طالبان اعلام کرد این گروه تا ماه آینده طرح صلح مکتوب خود را ارائه می‌‎کند. «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان اظهار داشت که روند صلح و مذاکرات بین‌الافغانی در روزهای آینده تسریع خواهد شد و انتظار می‌رود این روند وارد مرحله مهمی شود. وی با اعلام ارائه طرح صلح طالبان تا یک ماه آینده به «رویترز» گفت: احتمالا یک ماه زمان می‌برد تا به مرحله‌ای برسیم که ۲ طرف (دولت افغانستان و طالبان) طرح مکتوب صلح خود را به اشتراک بگذارند. مجاهد افزود: اگرچه ما در میدان جنگ دست بالا را داریم اما درباره گفت‌وگوهای صلح بسیار جدی هستیم. این در حالی است که نمایندگان سازمان ملل و اتحادیه اروپایی در هفته‌های اخیر در دیدار با طالبان خواستار توقف خشونت‌ها و اولویت قرار گرفتن روند صلح شدند. مذاکرات بین‌الافغانی شهریورماه سال گذشته در قطر آغاز شد اما این مذاکرات تاکنون نتیجه قابل توجهی نداشته و دیدارهای ۲ طرف نیز از چند ماه پیش عملا متوقف شده است. «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان چندی قبل اظهار داشت که تنها مذاکره با طالبان، افغانستان را به ثبات دائمی نمی‌رساند و تنها به صلح موقت با طالبان منجر خواهد شد. وی اظهار داشت که افغانستان تجربه‌های صلح را نیز داشته است و فرصت کنونی نیز برای صلح در این کشور «تاریخی» است. مذاکرات کنونی می‌تواند به جنگ جاری پایان دهد.

 


Page Generated in 0/0131 sec