printlogo


کد خبر: 235567تاریخ: 1400/4/17 00:00
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای حکام آژانس اطلاع داد ایران قصد استفاده از اورانیوم 20 درصد برای تأمین سوخت رآکتور تهران را دارد
پاسخ عملی به بی‌عملی

گروه سیاسی: اقدام جدید هسته‌ای ایران، هشدار صریحی به طرف‌های برجامی در پایان یکجانبه تعهدات هسته‌ای صادر کرد و تهران با خاتمه دادن به سیاست «صبر راهبردی» پاسخ‌های عملیاتی که نتیجه بدعهدی و بی‌عملی آمریکا به همراه ۳ کشور اروپایی است می‌دهد تا توازن در مذاکرات احیای برجام حفظ شود. 
به گزارش «وطن‌امروز»، منابع غربی سه‌شنبه‌شب به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش دادند ایران تصمیم دارد از اورانیوم ۲۰ درصد تولید شده در مراکز هسته‌ای خود برای تأمین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران استفاده کند. 
برخی رسانه‌های غربی از جمله رویترز و وال‌استریت ژورنال به نقل از منابع خبری خود اعلام کردند رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی گزارشی به شورای حکام آژانس اطلاع داده است ایران می‌خواهد با استفاده از اورانیوم 20 درصد تولید داخل اقدام به تأمین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران کند. لارنس نورمن، خبرنگار وال‌استریت ژورنال در اروپا، در حساب رسمی خود در توئیتر به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نوشت: «ایران به آژانس اطلاع داده است اورانیوم غنی‌شده تا سطح 20 درصد به آزمایشگاه تحقیق و توسعه کارخانه تولید سوخت هسته‌ای اصفهان منتقل کرده و در آنجا تبدیل به UF4 و سپس اورانیوم فلزی با غنای 20 درصد می‌شود و بعد برای تولید سوخت مورد نیاز رآکتور تهران مورد استفاده قرار می‌گیرد».
 او همچنین در این پیام توئیتری خود نوشت: «ایران در اصل قصد داشت به تولید سیلیساید اورانیوم در ۳ مرحله بپردازد اما هم‌اکنون این کار را به یک روند 4 مرحله‌ای تغییر داده که در آن از «یورانیل فلوراید» استفاده خواهد کرد که تکنیک متفاوتی برای تولید اورانیوم فلزی به شمار می‌آید».
دولت بایدن طی هفته‌های اخیر همزمان با مذاکرات وین برای احیای برجام، اقدامات تحریک‌آمیزی در پیچیده کردن مذاکرات و همچنین فشار به ایران جهت ترغیب کشورمان به امضای یک توافق حداقلی و بدون تضمین، انجام داده است؛ مقامات آمریکایی شامل رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور علاوه بر ایراد اظهاراتی مبنی بر اینکه حاضر نیستند تمام تحریم‌های ترامپ را لغو کنند، تهدید به کناره‌گیری از توافق و عدم بازگشت ایالات‌متحده به برجام کردند، همچنین واشنگتن با حمله هوایی به مواضع مقاومت در عراق و سوریه، در کنار توقیف وبسایت‌های صداوسیما، تلاش می‌کند ایران را به مذاکره زیر فشار وا‌دارد. با این حال ایران با تصمیمات هسته‌ای خود نظیر غنی‌سازی 60 درصد، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و حالا تولید اورانیوم فلزی و غنی‌سازی 20درصد برای رآکتور تحقیقاتی تهران، در حال ارسال این پیام به آمریکاست که مؤلفه‌های تأثیرگذار در موضوع هسته‌ای ایران تغییر کرده و در تهران به رفتارهای مخرب واشنگتن اعتنایی نمی‌شود.  
 
* صفحه سوخت سیلیساید؛ بزودی
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، سه‌شنبه‌شب از تولید قریب‌الوقوع نخستین صفحه سوخت سیلیساید در ایران خبر داد. کاظم غریب‌آبادی در این باره اظهار داشت: برنامه سازمان انرژی اتمی برای تولید یک صفحه سوخت سیلیساید برای استفاده در رآکتور تهران، 9 روز قبل به اطلاع آژانس رسید و بلافاصله امور عملیاتی آن آغاز شد. وی توضیح داد: سوخت سیلیساید نوعی مدرن از سوخت هسته‌ای است که فناوری آن صرفا در اختیار تعداد انگشت‌شماری از کشورهاست. دیپلمات ارشد کشور اضافه کرد: فعالیت تحقیق و توسعه در این باره با اورانیوم طبیعی ۳ ماه قبل شروع شده بود. غریب‌آبادی افزود: در فرآیند جدید، یک صفحه سوخت جدید با استفاده از اورانیوم غنی‌شده 20 درصد تولید می‌شود. نماینده دائم ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین خاطرنشان کرد: این اقدام که کیفیت و کمیت تولید رادیوداروها را به طور قابل توجهی ارتقا خواهد داد، جمهوری اسلامی ایران را به یکی از کشورهای پیشرو در حوزه فناوری هسته‌ای تبدیل می‌کند. 
 
* واکنش تروئیکای اروپا
وزرای خارجه ۳ کشور اروپایی عضو برجام سه‌شنبه‌شب در واکنش به گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران قصد دارد به ‌عنوان بخشی از فرآیند تأمین سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران اقدام به تولید اورانیوم فلزی با غنای 20 درصد کند، بیانیه‌ای مشترک صادر کردند. 
وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه که تاکنون حتی حاضر نشده‌اند در لفظ هم خروج آمریکا از برجام را به عنوان نقض توافق محکوم کنند و فقط به ابراز تاسف پرداخته‌اند، با نقض برجام دانستن اقدام اخیر ایران، در این بیانیه مشترک اعلام کردند: «ما وزرای خارجه دولت‌های فرانسه، آلمان و بریتانیا با نگرانی عمیق یادآور می‌شویم ایران گام‌هایی را در راستای تولید فلز اورانیوم غنی‌‌شده [20درصدی] برداشته است، این یک نقض جدی تعهدات ایران ذیل برجام است. ایران هیچ نیاز غیرنظامی معتبری برای تحقیق و توسعه درباره فلز اورانیوم و تولید آن که گامی کلیدی برای توسعه سلاح هسته‌ای است، ندارد».
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما قویا از ایران می‌خواهیم همه فعالیت‌های مغایر با برجام را فوراً متوقف کند و به مذاکرات وین بازگردد؛ با این نگرش که [مذاکرات] باید زودتر به نتیجه برسد. ما بارها تأکید کرده‌ایم که گذر زمان به‌نفع هیچ‌یک از طرف‌ها نیست. ایران با گام‌های اخیر خود، شانس دستیابی به یک نتیجه موفقیت‌آمیز در مذاکرات وین را به‌رغم پیشرفت‌هایی که طی 6 دور مذاکرات حاصل شده است، تهدید می‌کند».
این در حالی است که یک مسؤول اروپایی دوشنبه تاکید کرد: مذاکرات هسته‌ای ایران با پیچیدگی‌هایی رو‌به‌رو است اما در نهایت توافق امکان‌پذیر است. یک مسؤول عالی‌رتبه اروپایی در گفت‌وگو با شبکه الجزیره تاکید کرد: مذاکرات پرونده هسته‌ای ایران نمی‌تواند تا ابد ادامه داشته باشد. وی گفت: دادن تضمین‌های سیاسی و حقوقی به تهران امری سخت است و این مساله غیرقابل تحقق است.  سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم از تصمیم ایران برای تولید اورانیوم فلزی غنی‌شده تا سطح ۲۰ درصد ابراز نگرانی کرد. «ند پرایس» که در نشست خبری روزانه در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، تصمیم ایران را «گامی ناگوار به عقب» توصیف کرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با وجود این تأکید کرد پنجره دیپلماسی برای بازگشت دوجانبه ایران و آمریکا کماکان باز است. 
 
* خروج از دور باطل
نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین به قصد ایران برای تولید اورانیوم فلزی غنی‌شده تا ۲۰ درصد واکنش نشان داد. «میخائیل اولیانوف» در حساب کاربری‌اش در توئیتر یادآوری کرد «جو بایدن»، رئیس‌جمهور فعلی آمریکا همانند «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه ایران را ادامه داده است. او بیان کرد تنها راه برای خروج از این «دور باطل» از سر‌گیری مذاکرات وین است. دیپلمات ارشد روسیه در توئیتر نوشت: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش داده ایران قصد تولید اورانیوم فلزی غنی‌شده تا ۲۰ درصد را دارد. آمریکا به نوبه خود، سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ را حفظ کرده است. تنها راه برای خروج از این دور باطل، از سرگیری مذاکرات وین بدون تأخیر و احیای کامل برجام است. 

Page Generated in 0/0160 sec