جنگ بین طالبان با نیروهای دولتی افغانستان روز شنبه نیز در حومه شهرهای قندهار، غزنی و قلعهنو در استان بادغیس در غرب افغانستان با شدت ادامه یافت. سخنگوی لشکر ۲۰۵ ارتش افغانستان در استان قندهار با بیان اینکه درگیری بین نیروهای دولتی و طالبان در بخشهای حوزه هفتم امنیتی شهر قندهار ادامه دارد، افزود: در این درگیریها ۷۰ تن از افراد طالبان کشته شدند. از استان غزنی در ۱۴۵ کیلومتری غرب کابل، پایتخت افغانستان نیز گزارش شده است درگیری در اطراف شهر غزنی بشدت ادامه دارد و یک عضو شورای استانی غزنی گفته است نیروهای طالبان وارد منازل مردم شده و با سپر قرار دادن غیرنظامیان با نیروهای دولتی، جنگ خانه به خانه میکنند. حسامالدین شمس، استاندار بادغیس در غرب افغانستان هم روز شنبه اعلام کرد گروه طالبان شب گذشته بار دیگر به شهر قلعهنو حمله کرد که با مقاومت شدید نیروهای دولتی مواجه شد که بر این اساس نیروهای طالبان پس از دادن تلفات سنگین مجبور به عقبنشینی شدند. وی افزود ۲ عضو شورای استانی نیز به گروه طالبان پیوستهاند. هرات در غرب افغانستان نیز طی ۲ روز گذشته شاهد تحولات مهمی در عرصه نظامی بود و پس از سقوط مرز تجاری اسلامقلعه در مرز ایران، چند شهر دیگر نیز بدون درگیری به دست طالبان افتاد.
* تکذیب ادعای طالبان از سوی دولت افغانستان
در حالی که مقامهای طالبان روز جمعه ادعا کردند ۸۵درصد خاک افغانستان به تصرف نیروهای این گروه درآمده است، مقامهای دولت افغانستان دیروز این ادعا را رد و آن را بخشی از «کارزار تبلیغاتی» گروه طالبان توصیف کردند. در همین حال طالبان دیروز در بیانیهای جدید اعلام کرد بر بیش از ۱۵۰ منطقه این کشور مسلط شده است. به گزارش رویترز، به گفته مقامهای محلی افغان، طالبان یک منطقه کلیدی در استان هرات در غرب افغانستان را که محل سکونت دهها هزار تن از شیعیان هزاره است، تصرف کردهاند. همزمان کنترل شهر تورغندی در شمال کشور و هممرز با ترکمنستان از دست نیروهای دولتی خارج و به دست طالبان افتاد. صدها نفر از نیروهای امنیتی دولت افغانستان به دنبال حملات طالبان به ایران و تاجیکستان گریختهاند که موجب نگرانی تهران و مسکو شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه گفت مسکو آماده است در صورت وخیم شدن اوضاع در مرز افغانستان و تاجیکستان، وارد عمل شود. روسیه و تاجیکستان هر دو عضو «سازمان پیمان امنیت جمعی» هستند؛ پیمان دفاعی مشترک بین روسیه و ۶ جمهوری سابق اتحاد جماهیر شوروی.
* فرار نظامیان و مقامات افغان
موج فرار نظامیان و مقامات افغان از ولسوالیهایی که به دست طالبان سقوط کرده، ادامه دارد. پناهنده شده مرزبانان افغان به ایران در جریان اشغال منطقه اسلام قلعه این کشور در نقطه صفر مرزی استان هرات - همجوار با دوغارون- تنها گوشهای کوچک از موج مزبور است. در حالی که کشورمان در حال تدارک بازگرداندن نیروهای مرزبانی پناهنده شده به کشورشان با پروازی مستقیم است اما خبری از بازگشت بیش از 1500 نیروی نظامی و انتظامی افغان از همسایه شمالیشان تاجیکستان نیست.
به گفته حسن سلطانوف، نماینده دائم تاجیکستان در سازمان پیمان امنیت جمعی، این تعداد نظامی افغان فقط طی 2 هفته گذشته که حدود 70 درصد مرزهای ۲ کشور به دست طالبان افتاده، بویژه در ولایتهای مرزی شمال و شمال شرقی بویژه بدخشان به تاجیکستان پناه بردهاند.
به گزارش اسپوتنیک، مقامات تاجیک حدود 20 هزار نیرو در مرز ۲ کشور به طول 910 کیلومتر مستقر کردهاند اما صعبالعبور و کوهستانی بودن این مناطق باعث شده دوشنبه خواستار کمک از سوی سازمان پیمان امنیت جمعی بویژه روسیه شود، از طرف دیگر انتشار فیلمی از فرودگاه بدخشان که مسؤولان کشوری و لشکری این ولایت را در حال فرار با هواپیما نشان میدهد، تردیدهایی جدی را میان مردم درباره ادامه کار دولت فعلی کابل به وجود آورده به طوری که گمانهزنیهایی درباره فرار محمد اشرف غنی، رئیسجمهور و امرالله صالح، معاون او به وجود آمده است.
از طرف دیگر، سرور دانش، معاون دوم ریاستجمهوری افغانستان دیروز در صفحه اجتماعی خود از حرکت وسیع مردمی در حمایت از نیروهای امنیتی برای مقابله با جنگطلبی طالبان خبر داد. او همچنین از امیر صاحب اسماعیلخان، از پیشکسوتان جهاد و مقاومت برای ایجاد جبهه مردمی علیه طالبان که هرات را به محاصره درآورده، حمایت کرد.
* ترکیه و ترانزیت تکفیریها از ادلب به افغانستان
بر اساس برخی شنیدهها ترکیه در افغانستان نیز مانند سوریه در حال ماهی گرفتن از آب گلآلود است. شرقیترین عضو ناتو، در معاملهای پایاپای با آمریکاییها و حکومتیهای دستنشاندهشان در افغانستان، در ازای ایجاد چتر امنیتی برای مقامات کابل، اقدام به ایجاد کریدور تروریستی بین شام و هندوکش کرده است. با جزم شدن عزم سوریه و متحدانش بویژه روسیه و ایران برای پاکسازی بزرگترین تجمعگاه تروریستهای تکفیری مورد حمایت دولتهای غربی- عربی در استان ادلب در شمال شامات، میت (سازمان اطلاعات ملی ترکیه) به تکاپو افتاده تا مسلحان دست پروردهاش را که همان بازماندگان گروه جبههالنصره (شاخه القاعده در سوریه) هستند، به جبههای جدید منتقل کند و ظاهرا داعش افغانستان، بهترین مقصد ممکن است. برخی منابع روس فاش کردهاند «هاکان فیدان» مدیر میت و چشم و گوش اطلاعاتی رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه اخیرا در نشستی مشترک با فرمانده آمریکایی ناتو، قول انتقال دستکم 2 هزار تروریست تکفیری از ادلب به افغانستان را گرفته است؛ افغانستانی که با تکمیل روند خروج نظامیان آمریکا و ناتو و ضعف مفرط حکومت مرکزی کابل، به مکانی مناسب برای رشد و نمو مسلحان سلفی تبدیل شده است.
نیروهای نظامی ترکیه در حال حاضر قرار است به طور رسمی امنیت فرودگاه کابل و منطقه دیپلماتیک پایتخت افغانستان را به جای نظامیان آمریکایی تامین کنند اما برخلاف انتظارات آنکارا، طالبان این اعمال نفوذ ترکیه را در فلات پامیر به رسمیت نشناخته است.
اردوغان در ماههای اخیر بخشی از تروریستهای ادلب را برای اعمال نفوذ به لیبی منتقل کرده و بخشی دیگر را نیز در جنگ قرهباغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان دخالت داده بود.