حسین درودیان، اقتصاددان و مدرس دانشگاه تهران در گفتوگو با «وطن امروز» به مسائلی اشاره کرد که اقتصاد کشور را با بحرانهای مختلف مواجه کرده است. وی در این باره گفت: عامل مهمی که اقتصاد ایران را به مرز بحران رسانده و ما را با چالشهای متعددی دست به گریبان کرده، تجارت و صادرات مبتنی بر انرژی است. به عبارت بهتر قاطبه صادرات و تجارت کشور بر پایه صادرات و تجارت انرژی از جمله نفت خام است.
وی در این باره خاطرنشان کرد: اقتصاد ایران در شرایطی که به صادرات نفت و انرژی اتکا دارد، برای بهرهوری بیشتر چارهای جز استفاده از مزیت اصلی خود یعنی خامفروشی و ادغام در اقتصاد جهانی نداشته؛ موضوعی که اسباب و بهانه لازم را برای تحریم ایران نیز فراهم کرده است.
کارشناس اقتصاد در این باره توضیح داد: از سوی دیگر به دلایل مختلف کشورهای قدرتمند دنیا مثل آمریکا و اروپا با جمهوری اسلامی ایران تقابل و تضادهای شدیدی دارند، لذا واقعیت اقتصاد ما که اقتصادی مبتنی بر انرژی یا درآمدزایی اقتصادی مبتنی بر صادرات نفت خام و انرژی است، موجب شده حساسیت روی مساله درآمدهای ارزی و صادرات ایران افزایش یابد و کشورهایی که به صورت اساسی در عرصه سیاست خارجی با ایران در حال تقابل هستند، پاشنه آشیل ما را مورد اصابت قرار دهند.
درودیان خاطرنشان کرد: عدم تطابق واقعیت اقتصادی با وضعیت سیاست خارجی منجر به افزایش بحرانهای اقتصاد ایران شده است. اگر همه چالشهای موجود را ذیل این موضوع تعریف کنیم، به جواب این سوال میرسیم که چرا به وضعیت بحرانی کنونی اقتصادی رسیدهایم؟ متاسفانه مسؤولان کشور طی دهههای گذشته و 8 سال اخیر تلاش درخوری در راستای بر هم زدن واقعیت تلخ اقتصاد ما انجام ندادند، یعنی برای عدم وابستگی به نفت و درآمدهای انرژی که پاشنه آشیل اقتصاد ما است، کار درخور تاملی انجام ندادند تا وابستگی اقتصاد ایران و درآمدهای دولت را به صادرات انرژی کاهش دهند. این اقتصاددان با بیان اینکه برای درونزایی اقتصاد نیز کاری نشده، درباره مطالبه اقتصادی خود از دولت سیزدهم گفت: با اینکه دولتهای گذشته حرکت قابل قبولی برای درونزایی اقتصاد انجام ندادند اما امیدواریم دولت آقای رئیسی سیاستگذاریها و برنامههای قابل قبولی را در راستای درونزایی اقتصاد در دستور کار خود قرار دهد. قرار نگرفتن در این مسیر بوده که شکافهای زیادی بین آنچه از توسعه اقتصادی میخواستهایم و آنچه حاصل شده را بر ما تحمیل کرده است.
درودیان تصریح کرد: دولت سیزدهم باید ساحت اقتصادی را به ساحت سیاست خارجی کشور با اتخاذ تدابیری در راستای درونزایی اقتصاد نزدیک کند. تیم اقتصادی دولت آینده باید فرصت بیشتری به بخشهای اقتصادی بدهد که درجه درونزایی بیشتری دارند یا بخشهایی که ارزآوری - غیر از صادرات نفت خام- میتوانند داشته باشند. به عبارت بهتر زنجیره تجارت خارجی ما باید به گونه دیگری یا به شکل بهتری بازطراحی شود.
درودیان توضیح داد: با توجه به اینکه تجارت ایران قبل از انقلاب مبتنی بر تجارت و بیشتر واردات از آمریکا بوده، بعد از انقلاب تمرکز ما روی تجارت با اروپا قرار گرفت؛ اروپایی که در تحریمها و تبعیت از فشارهای اقتصادی دست کمی از آمریکا ندارد، بنابراین باید تلاش کنیم نوع نگاه ما به مقولههای تجارت و تعاملات تجاری و اقتصادی بازتعریف شود تا از مقوله تحریم آسیب کمتری ببینیم، ضمن اینکه دولت باید از مجموعههایی که به نوعی بخشهای پیشران اقتصاد به شمار میروند، بیش از پیش حمایت کند.
***
مهدی صادقیشاهدانی، رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع):
راهکار مهم اصلاح سیاستهای صنعتی و استفاده از تمام ظرفیت تولید کشور است
مهدی صادقیشاهدانی، اقتصاددان و رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) در گفتوگو با «وطنامروز» علل مشکلات اقتصادی ایران را برشمرد و در این باره به بخش صنعت کشور اشاره کرد و گفت: یکی از موضوعاتی که اقتصاد و تولید ایران را با رکودهای جدی مواجه کرده یا تفکری که منجر به ایجاد و تعمیق رکود در اقتصاد کشور شده است، سیاستگذاریهای غلط در بخش صنعت و تولید صنعتی کشور است؛ سیاستگذاریهای غلطی که موجب شده بنگاههای صنعتی کشور امروز با ۵۰ درصد ظرفیت خود یا حتی زیر نیمی از ظرفیت خود در حال فعالیت باشند. وی تبعات عدم استفاده از تمام ظرفیت تولید کشور را برشمرد و گفت: بیتردید عدم توجه به استفاده صددرصدی از ظرفیت صنعت کشور تبعات و پیامدهایی چون افزایش تورم و بیکاری و در نهایت کاهش درآمدها و رفاه خانوارها را به دنبال دارد، همچنین موجب افزایش هزینه تمامشده تولید میشود.
مهدی صادقیشاهدانی با بیان اینکه دولت سیزدهم باید به یک راهکار برای عبور از بحرانهای فعلی کشور اتکا کند، گفت: آنچه میتواند اقتصاد ایران را از وضعیت بحرانی کنونی خارج کند فعالسازی ظرفیت تولید کشور در همه زمینهها و بخش صنعت است. افزایش تولید و ارتقای کیفیت تولید ایرانی به معنای افزایش آوردههای ارزی حتی بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار ارز از کشورهای همسایه است. توسعه صادرات به کشورهای همسایه در گرو توسعه تولیدات کشور است. وی در این باره افزود: یکی از پیشنیازهای رسیدن به تحول اقتصادی، ایجاد تغییرات عمده و اساسی در دیپلماسی اقتصادی است یعنی تعامل تجاری با همسایگان باید در دستور کار دولت سیزدهم قرار بگیرد، آنگاه که تقاضای خوبی برای تولیدات ملی ایجاد شد، دولت باید پیشنیازهای این تقاضا مثل تامین مواد مورد نیاز تولید را فراهم کند. بنابراین نکته کلیدی برای بحرانزدایی از اقتصاد ایران توسعه صنعت و تولیدات کشور و تعامل روزافزون با کشورهای همسایه است. بیتردید دولت حجتالاسلام رئیسی به اشکال مختلف باید از ظرفیت اقتصادی منطقه استفاده بهینه را به عمل بیاورد و اقتصاد را به سمت خروج از رکود هدایت کند.