گروه بینالملل: یک روز پس از آنکه «سهیل شاهین» سخنگوی طالبان اعلام کرد این گروه خواستار خروج نظامیان ترکیه از افغانستان بر مبنای توافق دوحه است، روز گذشته طالبان در واکنش به تصمیم ترکیه برای ادامه حضور در افغانستان، تهدید کرد آنکارا باید عواقب این حضور را بر عهده بگیرد؛ تهدیدی که در چارچوب بیانیه طالبان به منزله اعلام جهاد علیه نظامیان ترکیه در خاک افغانستان خواهد بود. این در حالی است که پنتاگون دیروز اعلام کرد درباره حضور ترکیه در افغانستان در حال رایزنی با مقامات این کشور است.
* فتوای جهاد علیه ترکیه
به گزارش «وطنامروز» به نقل از طلوعنیوز، طالبان افغانستان دیروز طی بیانیهای رسمی به تصمیم ترکیه برای ماندن در افغانستان واکنش نشان داد. این گروه اعلام کرد: بر اساس توافقنامه دوحه قرار است همه نیروهای خارجی از افغانستان خارج شوند و سازمان ملل متحد و جامعه جهانی نیز آن را تایید کرده و از جمله ترکیه که وزیر خارجهاش در مراسم امضای پیمان اشتراک داشت. بیشتر کشورها این تصمیم را تایید و از آن استقبال کردند. اکنون که مقامات کشور ترکیه به خواست و توافق آمریکا، بقای نیروها و دوام اشغال خود در افغانستان را اعلام کردند، باید عواقب این حضور را بر عهده بگیرند. به گفته طالبان، افغانستان و افغانها روابط تاریخی و مذهبی با ترکیه دارند اما دوام اشغال سبب میشود نفرت و احساس دشمنی را در افغانستان علیه مقامات ترکیه برانگیزد و به روابط دوجانبه زیان برساند. طالبان از مقامات ترکیه خواست از این تصمیم منصرف شوند، زیرا به ضرر هر دو کشور است. طالبان تاکید کرد: ما از چندی پیش تاکنون با مقامات ترکیه در تماس بودیم، نشستهایی انجام شده بود و آنها به ما اطمینان داده بودند بدون رضایت ما خودسرانه تصمیم نمیگیرند اما اکنون که تصمیم گرفته شده، بر خلاف آن تعهد است و اگر مقامات ترکیه در این باره از سر نو نیندیشند و به اشغال افغانستان ادامه دهند مسؤولیت این اقدام با آنهاست. در ادامه طالبان تاکید کرد: بقای نیروهای خارجی در افغانستان، خواه از هر کشوری و به هر نامی که باشد اشغال است و با اشغالگران بر اساس همان فتوای یکونیم هزار علمای افغانستان که سال ۱۴۲۲ هـ.ق (۲۰۰۱م) صادر شده بود، برخورد میشود؛ فتوایی که بر اساس آن از 20 سال پیش تاکنون جهاد جریان دارد. طالبان در ادامه از ملت مسلمان و سیاستمداران هوشیار ترکیه خواست صدای خود را در برابر این تصمیم بلند کنند، چراکه این تصمیم نه به نفع ترکیه است و نه به نفع افغانستان، بلکه بین ۲ ملت مسلمان مشکلات ایجاد میکند.
* پنتاگون: رایزنی با ترکیه درباره تأمین امنیت فرودگاه کابل ادامه دارد
همزمان با تهدید طالبان علیه ترکیه، «جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) از تداوم رایزنی با مقامات آنکارا به منظور حضور نظامیان ترکیه در افغانستان خبر داد. وی در این باره گفت: پس از انتقال فرماندهی نظامیان آمریکایی مستقر در افغانستان به سنتکام، اکنون مساله تامین امنیت فرودگاه کابل اولویت اصلی پنتاگون است. کربی ادامه داد تامین امنیت فرودگاه کابل پس از خروج نیروها از افغانستان به ترکیه سپرده خواهد شد و رایزنیهای آمریکا با این کشور جریان دارد. سخنگوی پنتاگون خاطرنشان کرد جزئیات پس از نهایی شدن توافق در اختیار رسانهها قرار خواهد گرفت. کربی ادامه داد: ما میدانیم برای انجام این کار باید از امنیت کافی در فرودگاه برخوردار باشیم. ما نسبت به ضرورت وجود امنیت کافی در فرودگاه بسیار آگاهیم تا بتوانیم از دیپلماتهای خود و کارهایی که آنها باید در افغانستان انجام دهند، محافظت کنیم.
* شروط ترکیه برای حضور در افغانستان
گفتنی است حضور ترکیه در افغانستان مطالبه دوجانبهای از سوی مقامات آنکارا و واشنگتن است. با این حال ترکیه درباره حضور در افغانستان شروطی مطرح کرده است. در این باره «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه با بیان اینکه ترکیه 6 سال است در موضوع امنیت فرودگاه کابل نقشآفرینی میکند، گفته بود: همانطور که اردوغان در نشست ناتو اعلام کرد، ما بعضی شروط و موضوعات داریم. اگر شرایطمان تامین شود، میتوانیم ماموریت خود را ادامه دهیم. در این چارچوب، تماسهایمان با کشورهای مختلف دنبال میشود. بر این اساس، ترکیه از طرف آمریکایی خواسته است در این ماموریت، پاکستان نیز حضور داشته باشد. همچنین از ناتو خواسته شده با وجود خروج از افغانستان، حمایت لجستیک و تسلیحاتی از ترکیه در افغانستان را بر عهده داشته باشد. استفاده از زیرساختهای فرودگاه بینالمللی کابل از سوی ترکیه نیز یکی دیگر از شروط این کشور ذکر شده است. سالانه مبلغی بین 80 تا 120 میلیون دلار برای تامین امنیت فرودگاه کابل هزینه میشود که ترکیه خواهان دریافت این مبلغ در ازای حفاظت از فرودگاه شده است. «وطنامروز» روز گذشته در گزارشی به بررسی اهداف ترکیه از حضور در افغانستان پرداخت.