printlogo


کد خبر: 236121تاریخ: 1400/5/3 00:00
مشاور امنیت ملی عراق تاریخ تخلیه نیروهای پنتاگون را تلویحا اعلام کرد
آمریکا از عراق اخراج می‌شود یا خارج؟

آیا ارتش تروریست آمریکا تا 5 ماه دیگر یعنی کمتر از ۲ سال پس از ارتکاب جنایت بامداد 13 دی 98 در فرودگاه بین‌المللی بغداد، مجبور به ترک بین‌النهرین خواهد شد؟ این احتمالی جدی است که در جریان دور چهارم مذاکرات میان هیات اعزامی بلندپایه عراقی به واشنگتن با مقامات آمریکایی به بیرون درز کرده است. 
تارنمای خبری الفرات دیروز متن بیانیه‌ای را منتشر کرد که قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق که خود در واشنگتن حضور دارد درباره پیشرفت مذاکرات صادر کرده است. او تلویحا به تاریخ اخراج یا خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق اشاره کرده و گفته است: «ما به طرف آمریکایی تاکید کردیم عراق نیازی به هیچ نیروی رزمی خارجی در خاکش ندارد. روز ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ طعم خاصی خواهد داشت». 
پیش از این 10 روز قبل ۲ مقام نظامی و سیاسی عراقی که نمی‌خواستند نام‌شان فاش شود به روزنامه العربی‌الجدید چاپ لندن وابسته به خاندان سلطنتی قطر درباره رایزنی‌ها میان بغداد و واشنگتن بر سر خروج نیروهای رزمی پنتاگون از عراق تا پایان سال جاری میلادی(2021) خبر داده بودند اما تاریخ دقیقی که الاعرجی برای آخرین روز سال 2021 اعلام می‌کند و نحوه مژده دادن او در این باره احتمالاتی را مطرح می‌کند. 
آیا دولت ناکارآمد مصطفی الکاظمی نقشه‌ای برای این مذاکرات و نتایج احتمالی آن کشیده است؟ و آیا قصد دارد اعتبار اخراج آمریکایی‌ها را به نام خود کند یا برعکس می‌خواهد مطالبات عمومی و قانون پارلمان در این باره را به انحراف بکشاند؟ 
بدیهی است دولت غربگرای فعلی بغداد در شرایط سقوط آزاد مقبولیت و در نتیجه مشروعیتش به دنبال آن باشد موضوع خروج نظامیان اشغالگر منفور آمریکایی از این کشور را مصادره به مطلوب کرده و در آستانه انتخابات پارلمانی اواخر مهر ماه(10 اکتبر) بدین حربه، بخشی از افکار عمومی را به سوی خود جلب کند. از این منظر اما بوی خیانت نیز به مشام می‌رسد، بدین ترتیب که الکاظمی و جریان‌های العراقیونی- صدری- بعثی حامی او ممکن است در صورت موفق شدن این حربه و به دست آوردن اکثریت کرسی‌های لازم برای تشکیل دولت آتی در اواسط پاییز و در فاصله چند هفته مانده به مهلت خروج نیروهای آمریکایی (پایان سال 2021)، توافق فعلی را به نفع توافقی بلند‌مدت‌تر با کاخ سفید برای قانونی کردن حضور نیروهای پنتاگون در خاک عراق ملغی کنند. یک مقام نزدیک به دفتر نخست‌وزیری در مصاحبه یاد شده با روزنامه العربی الجدید بر این ظن صحه گذاشته و گفته بود ممکن است تا پایان سال میلادی تنها 500 نیروی رزمی آمریکایی خارج شده و جای خود را به نیروهای مستشاری بدهند، حال آنکه تجربه گذشته نشان می‌دهد ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا در چنین مواقعی می‌تواند بسادگی نیروهای رزمی را که از سنتکام (فرماندهی ارتش آمریکا در خاورمیانه، آسیای میانه و شمال آفریقا) خارج می‌کند با یگان‌های تفنگداران ویژه یا نیروهای نظامی خصوصی تحت عنوان افسران آموزش دهنده به ارتش و پلیس عراق جایگزین کند. 
نکته اینجاست که بایدن و دموکرات‌ها طی 7 ماهی که به قدرت رسیده‌اند از هیچ تلاشی برای حفظ نیروهای نظامی آمریکا در عراق و سوریه فروگذار نکرده‌اند و به نوعی می‌توان بایدن را حافظ میراث اشغالگرانه آمریکایی‌ها در بین‌النهرین از دوران ریاست‌جمهوری بوش‌های پدر و پسر و سپس باراک اوباما و دونالد ترامپ دانست.
پارلمان عراق دی‌ ۹۸ در پی اقدام جنایتکارانه دولت ترامپ در ترور سردار سپهبد حاج‌قاسم سلیمانی، فرمانده شهید نیروی قدس و شهید ابومهدی المهندس، نایب‌رئیس وقت سازمان حشدالشعبی عراق، طرح اخراج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور را تصویب کرد اما با این حال، دولت بایدن که مدعی رد و نفی میراث ترامپ است، همچنان بر نقض این مصوبه و باقی ماندن در خاک عراق اصرار می‌ورزد. 
به‌ رغم اظهارات مقامات آمریکایی و عراقی درباره محدود شدن مأموریت نظامیان بیگانه به آموزش و اقدامات مستشاری به نیروهای عراقی، گرو‌ه‌های مقاومت عراق با اشاره به ورود گسترده کاروان‌های لجستیکی آمریکایی به خاک این کشور و مشارکت نیروهای آمریکایی در عملیات‌های نظامی عراق، تأکید دارند این اقدامات نمی‌تواند بیانگر محدود شدن مأموریت نظامیان آمریکایی باشد.
از منظر دیگر اما ستاد مشترک ارتش تروریست آمریکا فارغ از نظر کاخ سفید، زیر فشارهای روزافزون محور مقاومت، پارلمان عراق و افکار عمومی چاره‌ای جز فرار قریب‌الوقوع از عراق، همانند افغانستان ندارد. 
آنها در داخل و خارج زیر فشار شدید هستند تا هر چه سریع‌تر از بین‌النهرین فرار کنند یا دست‌کم نیروهای رزمی سنتکام را با نیروهای مستشاری پنتاگون و ناتو تعویض کنند تا اینچنین هدف حملات گروه‌های مبارز عراقی قرار نگیرند. 
حضور موثر شخصیتی چون «قاسم الاعرجی» در جریان ادوار اخیر مذاکرات عراقی- آمریکایی بویژه دور چهارم که جمعه گذشته در ساختمان وزارت خارجه ایالات متحده در واشنگتن آغاز شد، موید حامیان این دیدگاه است که آمریکایی‌ها با توجه به ضربات کاری‌ای که در ماه‌های اخیر در عراق و سوریه و دیگر نقاط خاورمیانه دریافت کرده‌اند، مجبور به ترک خطوط تماس مستقیم با محور مقاومت هستند. الاعرجی وزیر کشور پیشین عراق و نماینده پیشین سازمان بدر در مجلس این کشور است که نه تنها سال‌ها در ایران زندگی و تحصیل کرده، بلکه سابقه مبارزاتی روشنی با رژیم بعث و سپس اشغالگران آمریکایی دارد. 
در عین حال یک مقام بلندپایه در دفتر فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در مصاحبه مذکور با رسانه قطری علاوه بر اینکه درباره نقش مبهم الکاظمی یا حتی وزیر خارجه‌اش، فؤاد حسین به نیابت از او به عنوان مبتکر اصلی دور چهارم مذاکرات امنیتی بغداد- واشنگتن سخن گفته، بلکه اعتراف کرده رایزنی‌های مستمر قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق با مقامات آمریکایی در این باره حیاتی بوده‌ است. حضور پررنگ الاعرجی در مذاکرات واشنگتن از روز جمعه و بیانیه‌ای که این شخصیت توانمند سیاسی مستقل از دولت الکاظمی با اشاره تلویحی به تاریخ خروج نظامیان آمریکایی از عراق صادر کرده، همگی می‌تواند نشانه‌های جدی بودن نتایج مذاکرات و تاریخ اعلانی باشد. 
در همین حال واکنش تند جریان‌های جهادی عراق به اظهارنظرهای فؤاد حسین، وزیر خارجه دولت الکاظمی در این باره، موید این نکته است که محور مقاومت می‌خواهد جلوی سوءاستفاده سیاسی - انتخاباتی دولت بغداد از خروج نیروهای آمریکایی را بگیرد. 
به گزارش روزنامه وال‌استریت ژورنال، فؤاد حسین، وزیر خارجه دولت مصطفی الکاظمی که ریاست هیات دیپلماتیک عراقی را در دور چهارم مذاکرات امنیتی در واشنگتن بر عهده دارد، در گفت‌و‌گویی با این نشریه تاکید کرده است: «ما نیازی به جنگجویان بیشتر نداریم، چون خودمان داریم. ما چه نیاز داریم؟ همکاری در زمینه اطلاعاتی. ما به کمک برای تمرین نظامی و قوای هوایی احتیاج داریم». 
او سپس ضمن تقدیر از کمک‌ها و حمایت‌های آمریکا در مسیر مبارزه با تروریسم، صرفا بر نیاز آموزشی و تجهیزاتی کشورش تأکید و تصریح کرد: «نیروهای امنیتی ما همچنان نیازمند برنامه‌هایی هستند که آمریکا در زمینه آموزش، تسلیح، تجهیز و افزایش توانایی نیروهای ما ارائه می‌دهد».
این سخنان متناقض و نه چندان رو به جلوی وزیر خارجه عراق به جای آنکه بر دستاورد اخراج نیروهای آمریکایی تاکید داشته باشد، گویی صحه گذاشتن بر همان پیامی بود که مرتبا از دستگاه دیپلماسی دولت بایدن و پنتاگون تکرار می‌شود. 
اظهارات فؤاد حسین با واکنش قیس الخزعلی، دبیرکل جنبش عصائب اهل‌الحق عراق همراه شد. او با انتقاد از چنین مواضعی توئیت کرد: «سخنان وزیر خارجه عراق درباره اینکه نیروهای امنیتی عراق هنوز به کمک نیروهای آمریکایی نیاز دارند، سخنانی بسیار تاسف‌بار است که ما و هر عراقی‌ای که به نهادهای نظامی و امنیتی کشورش مفتخر است، با آن مخالفیم. همه می‌دانند حضور آمریکا در عراق هیچ ارتباطی با منافع عراق ندارد، بلکه با منفعت رژیم اسرائیل مرتبط است که عراق و عراقی‌ها را دشمن اول خود می‌داند».
***
    تأیید حمله به تروریست‌های آمریکایی در اربیل     
 سخنگوی ائتلاف آمریکایی دیروز پس از اعلام یک گروه عراقی رسما پذیرفت یکی از مواضع سنتکام در اربیل عراق هدف حمله قرار گرفته است. صفحه تلگرامی گروهی موسوم به «لواء الثائرین» (گردان انقلابیون) پیش‌تر خبر داده بود پایگاه آمریکایی الحریر در شهر اربیل صبح روز جمعه هدف حمله پهپادهای انتحاری قرار گرفته است. وین ماروتو، سخنگوی ائتلاف در گفت‌وگو با شبکه کردی «رووداو» در این باره اعلام کرد: «یک پهپاد یکی از مواضع ائتلاف بین‌المللی را در منطقه کردستان در ساعت ۱:۳۰ بامداد روز جمعه هدف قرار داد». وی البته مدعی شد این حمله خسارت مادی یا تلفات جانی در پی نداشته، حال آنکه گروه عراقی مذکور در بیانیه خود اعلام کرده بود: «عملیات هدف قرار دادن پایگاه الحریر در استان اربیل در کردستان عراق را که اشغالگران بزدل آمریکایی، جاسوسان و مزدوران‌شان در آن پناه گرفته‌اند، بر عهده می‌گیریم. در این عملیات که ساعت ۲ بامداد روز جمعه با پهپادهای مسلح انجام شد، خسارت‌هایی به تجهیزات نظامیان آمریکایی وارد آمد». پایگاه‌های آمریکا در فرودگاه اربیل عراق تاکنون چند بار هدف حملات راکتی و پهپادی قرار گرفته‌اند که این حملات در هفته‌های اخیر تشدید شده است.

Page Generated in 0/0795 sec