دکتر عباس مقتدایی*: موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران، حسن همجواری و کمک به کشورهای همسایه برای بهبود وضعیت و همکاری مستمر برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی و امنیت در منطقه است.
ما و کشورهای همسایه توانمندی لازم برای حفظ ثبات و امنیت منطقه را داریم و نیاز نیست از خارج منطقه و هزاران کیلومتر دورتر نظیر آمریکاییها و برخی کشورهای عضو ناتو به این منطقه ورود کنند. به همین دلیل بارها در مذاکرات ۲ یا چندجانبه بر این موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران تأکید کردهایم.
در شرایط فعلی با توجه به وضعیت داخلی افغانستان، مذاکرات بین گروههای افغانستانی باید مدنظر قرار گیرد و نباید کشورهای بیرون از منطقه در امور داخلی این کشور بسیار مهم که در طول تاریخ از اهمیت قابل توجهی برخوردار بوده است دخالت کنند.
اعتقاد همگان آن است که مردم افغانستان در نتیجه اشغالگری خارجیها از جمله ایالات متحده دچار مشکلات و مصیبتهای مختلفی شدهاند؛ معتقدم گروههای داخلی افغانستان میتوانند به سرعت عقبماندگیهای این کشور را با همکاری با یکدیگر مرتفع کنند. مشروط بر اینکه کشورهایی نظیر آمریکا و همپیمانان منطقهای آن در امور داخلی آن کشور دخالت نکنند.
جمهوری اسلامی ایران در عین حال که هیچ دخالتی در امور هیچ کشوری از جمله افغانستان ندارد بر این نکته تأکید دارد که زمینه لازم برای حفظ امنیت و آرامش در این کشور باید ایجاد شود و توصیه ما به سایر کشورهای منطقه آن است که به جای اسیر شدن در برنامهریزیهای ایالات متحده و رژیم اشغالگر قدس بدانند آمریکاییها و صهیونیستها از این منطقه رفتنی هستند و کسانی که باقی میمانند فقط همسایگان هستند.
ایران با افغانستان ارزشهای مشترک سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دارد و از نظر خاستگاه اقلیمی، ۲ کشور دوست به شمار میروند، بنابراین توسعه همکاری بین تهران و کابل امری مهم است.
همسایگان هم باید نگاهی درازمدت به کشور افغانستان داشته باشند و توصیه ما به همه کشورهای عربی و غیرعربی در ارتباط با افغانستان، عراق و سایر کشورها همواره همین بوده است.
برقراری صلح در افغانستان تکمیلکننده ایجاد صلح در منطقه محسوب میشود و این مهم در حالی است که کشورهای خارجی دلشان برای مردم منطقه نمیسوزد و درصدد کسب منافع بیشتر هستند، در حالی که سیاست ایران کمک به مردم منطقه است.
*نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی