printlogo


کد خبر: 236361تاریخ: 1400/5/10 00:00
جفا به طرح اقدام راهبردی

محمدحسن آصفری*: حسن روحانی و دولت او چند سال وقت داشتند برجام را لغو کنند اما با آنکه طرف‌های اروپایی و آمریکا در زمینه ایفای وظایف‌شان تاکنون اقدامی انجام نداده‌اند، مشخص نیست چرا دولت روحانی اصرار بر حضور در برجام داشته است. 
دولت حسن روحانی بعد از گذشت 6 سال از عدم ایفای وظایف طرف‌های غربی نسبت به تعهدات‌شان در برجام، موضوع غنی‌سازی 5/3 درصد را با فشار مقام معظم رهبری آغاز و اعلام کرد اگر طرف مقابل تا 4 ماه دیگر به تعهدات خود عمل نکند، درصد غنی‌سازی را به 4 درصد می‌رسانیم و هر 6 ماه آن را افزایش نیم تا یک درصدی می‌دهیم اما عملا باز هیچ تغییری در رفتار غربی‌ها مشاهده نشد و دولت روحانی هم تلاش نکرد با افزایش درصد غنی‌سازی آنها را مجبور به حضور در پای میز مذاکره کند. 
طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌های مجلس، دولت را ملزم به غنی‌سازی 20 درصد کرد که باید بدون فوت وقت اجرایی می‌شد، همچنین اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی هم کنار گذاشته شد؛ این اقدامات سبب شد طرف مقابل متوجه جدی بودن مجلس شورای اسلامی و حاکمیت جمهوری اسلامی نسبت به اجرایی شدن تعهدات غربی‌ها در برجام شود. 
مصوبه مجلس باعث شد آمریکایی‌ها واسطه‌هایی را فرستاده و اعلام کنند حاضرند با جمهوری اسلامی مذاکره کنند که این موضوع نشان‌دهنده تأثیرگذاری قانون اقدام راهبردی مجلس برای رفع تحریم‌ها بود. این در حالی است که پیش از آن آمریکایی‌ها از برجام خارج شده و حتی برگه آن را هم پاره کرده بودند و به ما پوزخند می‌زدند و حتی کشورهای 1+4 هم خود را در این جریان کنار کشیدند. آمریکایی‌ها اما مجبور شدند در بازه زمانی 40 روز اول پس از مصوبه مجلس، واسطه‌هایی را از سوی کشورهای اروپایی و عربی منطقه به ایران بفرستند و درخواست دور جدید مذاکرات را با ایران مطرح کردند.
اگر دولت در مذاکرات جدید تأکید مجلس مبنی بر اینکه نباید مذاکرات فرسایشی شود و باید سرعت لازم را داشته باشد را مدنظر قرار می‌داد خروجی قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها در کمترین زمان مقرر به نتیجه می‌رسید و طرف مقابل مجبور به برداشتن تحریم‌ها می‌شد ولی با گذشت 7 سال از مذاکرات، آمریکایی‌ها حتی حاضر نشدند یک مورد از تحریم‌ها را حذف کنند. به اعتراف آقای عراقچی و تیم مذاکره‌کننده جدید اما آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها پس از تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها توسط مجلس، حاضر شدند 1100 مورد از تحریم‌ها را به صورت یکجانبه بردارند ولی ما تأکید بر لغو همه تحریم‌ها داشتیم.
روحانی به جای حمله به مجلس، درباره کارنامه‌ خود و اجرای وعده‌هایش بگوید و اینکه سرانجام وعده‌های او چرا پوچ شده است. به نظر می‌رسد روحانی دنبال متهم می‌گردد تا بگوید طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌های مجلس باعث عدم لغو تحریم‌ها شده است، در حالی ‌که من معتقدم اگر این طرح ۲ سال پیش مصوب شده بود امروز مطمئنا‌ طرف آمریکایی همه تحریم‌ها را برداشته بود. 
طرح اقدام راهبردی کار بسیار ارزشمند و سیاست‌مدارانه‌ای بود اما متأسفانه دیرهنگام به تصویب رسید.
*نایب‌رئیس کمیسیون امور داخلی کشور
و شوراهای مجلس شورای اسلامی

Page Generated in 0/0089 sec