محمدرضا گرایی نخستین طلای کشتی ایران در المپیک توکیو را به دست آورد امروز حسن یزدانی در فینال وزن 86 کیلو به مصاف تیلور آمریکایی میرود
روز طلایی کشتی ایران در المپیک توکیو سرانجام از راه رسید. نابغه شیرازی، محمدرضا گرایی به وعدهاش عمل کرد و نخستین طلای کاروان کشتی را ضرب کرد. محمدرضا گرایی دومین طلای کاروان ایران را بعد از 12 روز انتظار کسب کرد. در وزنهبرداری هم علی داوودی به مدال ارزشمند نقره رسید اما در ابتدا بپردازیم به کشتی. مسابقات المپیک دیروز با مدال طلای محمدرضا گرایی در کشتی فرنگی و فینالیست شدن حسن یزدانی به شیرینترین شکل ممکن برای نمایندگان کشورمان پیگیری شد. حسن یزدانی که از ابتدای المپیک همه ایرانیها انتظارش را میکشیدند، بالاخره کارش را در توکیو آغاز کرد. او برای رسیدن به نیمهنهایی کار سختی نداشت؛ شاپیوف ازبک را در گام اول و استفان ریچموت سوییسی را در گام دوم با امتیازات بالا شکست داد تا صعودی آسان به نیمهنهایی داشته باشد. در ادامه، شانس شماره یک طلای وزن 86 کیلوی المپیک 2020 با نایفونوف، کشتیگیر روس برای صعود به فینال مبارزه کرد؛ مبارزهای که برخلاف انتظارها حسابی سخت پیش رفت اما در نهایت با برد ستاره کشتی ایران و فینالیست شدنش همراه بود. همچنین رضا اطری، نماینده وزن 57 کیلوی کشتی آزاد هم دیروز ۲ برد بسیار ارزشمند مقابل مغولستان و ترکیه کسب کرد تا یک پای نیمهنهایی باشد. او برای صعود به فینال با اوگوئف روس مبارزه کرد که با شکست در این دیدار به مبارزه ردهبندی رفت.
* طلایی که منتظرش بودیم
محمدرضا گرایی، نماینده وزن ۶۷ کیلوگرم ایران در دیدار فینال برای کسب مدال طلای المپیک به مصاف پرویز نصیباف از اوکراین رفت و در پایان با نتیجه قاطع ۹ بر یک به برتری رسید و به مدال باارزش طلای المپیک دست یافت. محمدرضا گرایی پیش از این در دور مقدماتی این وزن که روز سهشنبه برگزار شد، در مبارزه نخست مقابل جولیان هورتا از کلمبیا ۸ بر صفر پیروز شد و در دومین مبارزه نیز در یک مصاف سخت و دشوار برابر فرانک استابلر، دارنده ۳ طلای جهان از آلمان ۵ - ۵ پیروز شد و به نیمهنهایی راه یافت. وی در نیمهنهایی نیز برابر راماز زویدزه، دارنده مدالهای طلای جوانان جهان و نقره زیر ۲۳ سال جهان از گرجستان روی تشک رفت و در پایان با نتیجه ۶ بر یک به برتری رسید و راهی فینال شد تا تنها فینالیست کشتی فرنگی ایران در المپیک توکیو باشد.
این دومین مدال طلا و سومین مدال کاروان ایران در توکیو بود. پیش از این جواد فروغی در تیراندازی و محمدهادی ساروی در کشتی فرنگی به ترتیب صاحب مدالهای طلا و برنز شده بودند. کشتی فرنگی ایران در المپیک ۲۰۱۲ لندن توسط حمید سوریان، امید نوروزی و قاسم رضایی به ۳ مدال طلا رسید و محمدرضا گرایی پس از ۹ سال موفق شد کشتی فرنگی ایران را صاحب چهارمین مدال طلای المپیک کند. فرنگیکاران ایران در المپیک ۲۰۱۶ ریو نتوانستند به مدال طلا برسند و در آنجا ۲ برنز گرفتند. به این ترتیب تیم ملی کشتی فرنگی ایران که با هدایت محمد بنا با ۵ ملیپوش عازم توکیو شده بود با یک مدال طلای محمدرضا گرایی در وزن ۶۷ کیلوگرم و یک برنز محمدهادی ساروی در وزن ۹۷ کیلوگرم به کار خود پایان داد. محمدرضا گرایی در ۷۷ و امین میرزازاده در وزن ۱۳۰ کیلوگرم نیز به عنوان پنجمی رسیدند و علیرضا نجاتی در وزن ۶۰ کیلوگرم از دور رقابتها کنار رفت. تیم ملی کشتی فرنگی ایران در وزن ۸۷ کیلوگرم موفق به کسب سهمیه المپیک نشد و نمایندهای در این وزن نداشت.
***
در انتظار حساسترین کشتی توکیو
اهالی کشتی در سراسر دنیا در انتظار یک مبارزه بسیار ویژه هستند؛ مبارزهای که امروز در فینال 86 کیلوی کشتی آزاد برگزار میشود. حسن یزدانی، کشتیگیر دسته 86 کیلوگرم ایران برای کسب دومین طلای کشتی آزاد المپیک سرشار از انگیزه و آمادگی است. او صبح دیروز هر دو رقیب خود را با امتیازات بالا شکست داد تا در نیمهنهایی حضور پیدا کند. دارنده طلای المپیک 2016 برای صعود به دیدار پایانی بعدازظهر دیروز به مصاف نایفونوف روس رفت که او را هم شکست داد تا به دیدار پایانی راه یابد. در سمت دیگر جدول اما دیوید تیلور آمریکایی حضور داشت؛ کشتیگیری که با همان انگیزه و آمادگی بالایی که در یزدانی دیدیم، ظاهر شد و با کسب ۲ پیروزی آسان مقابل حریفانی از بلاروس و سنمارینو به دیدار نیمهنهایی راه یافت. او برای صعود به دیدار فینال حریفی به مراتب آسانتر داشت و دیپاک پونیای هندی را که 22 سال سن دارد براحتی شکست داد و فینالیست شد.
به این ترتیب مطابق پیشبینی ها، ۲ کشتیگیر قدر ایرانی و آمریکایی براحتی راهی دیدار پایانی المپیک 2020 شدند تا جذابترین کشتی توکیو را امروز مشاهده کنیم؛ مبارزهای که دوستداران این رشته در سراسر جهان سالهاست برای تماشای آن انتظار کشیدهاند. فینال دسته 86 کیلوگرم کشتی آزاد المپیک 2020 یکی از تماشاییترین رویدادهای المپیک 2020 خواهد بود. مبارزه حسن یزدانی و دیوید تیلور در این مرحله میتواند یکی از تاریخیترین کشتیهای المپیک باشد؛ جایی که ۲ کشتیگیر از ایران و آمریکا در اوج آمادگی و تجربه، هدفی جز طلا را دنبال نمیکنند و برای کسب آن از قدرت و مهارت کافی برخوردارند. انتخاب ورزشکار برتر از میان این دو کار سختی است، درست مثل مقایسه بینتیجه مسی و رونالدو! تنها جایی که میتوان پی به برتری یکی از این دو برد، تشک مبارزه است. اولین دیدار یزدانی و تیلور به جامجهانی کرمانشاه بازمیگردد که کشتیگیر آمریکایی که البته در آن زمان یک نام ناشناخته بود، موفق شد در مقابل چشم هزاران هوادار ایرانی حریف قدرتمند خود را شکست دهد. یک سال بعد تیلور در مسابقات جهانی ثابت کرد پیروزی در کرمانشاه اتفاقی نبوده، چرا که او موفق شد بار دیگر بر حسن یزدانی غلبه کند اما حسن یزدانی یک سال بعد توانست مدال طلای جهان را دوباره از آن خود کند. البته دیوید تیلور نتوانست در این رقابتها به دلیل مصدومیت حضور پیدا کند و یزدانی به راحتترین شکل ممکن مدال طلا را از آن خود کرد. نحوه آمادهسازی روانی ۲ ورزشکار برای این دیدار بزرگ هم جالب بود. یزدانی چندی پیش برای کسب طلای المپیک با فضای مجازی خداحافظی کرد اما تیلور بارها در فضای مجازی کریهای سنگینی برای حریف ایرانیاش خواند که مهمترین آن پست اینستاگرامی سال پیش او بود که با انتشار فیلم پیروزی خود برابر حسن یزدانی در مسابقات جهانی 2018 نوشته بود: «چه کسی برای راند سوم آماده است؟» حال باید دید راند سوم این مبارزه بزرگ با برتری کدام کشتیگیر همراه خواهد بود و آیا یزدانی خواهد توانست طلسم تیلور را شکسته و در حساسترین مبارزه خود با او، شکستش بدهد یا خیر؟
***
علی داوودی در وزنهبرداری
ایران را صاحب مدال نقره کرد
وزنهبردار فوقسنگین ایران نایبقهرمان بازیهای المپیک توکیو شد و نخستین مدال نقره کاروان ایران را کسب کرد. در آخرین روز رقابتهای وزنهبرداری المپیک توکیو، وزنهبرداران دسته فوقسنگین به رقابت پرداختند و ایران در این وزن صاحب مدال نقره المپیک شد. علی داوودی با رکورد مجموع ۴۴۱ کیلوگرم نایبقهرمان بازیها شد و به مدال نقره المپیک رسید که نخستین مدال نقره کاروان ایران است. داوودی رکورد ۲۰۰ یک ضرب، ۲۴۱ دوضرب و مجموع ۴۴۱ کیلوگرم را در این مسابقات ثبت کرد.
عملکرد داوودی به شرح زیر است:
حرکت یک ضرب
نماینده ایران در نخستین حرکت یک ضرب وزنه ۱۹۱ کیلوگرم را مهار کرد. او در حرکت دوم ۱۹۶ کیلوگرم را نیز با موفقیت بالای سر برد. ملیپوش ایران در حرکت سوم هم با مهار وزنه ۲۰۰ کیلوگرم 3 چراغ سفید دریافت کرد. لاشا تالاخادزه وزنهبردار مطرح گرجستان در این رقابتها با ثبت رکورد ۲۲۳ کیلوگرم، رکورد یک ضرب المپیک (۲۰۴کیلوگرم) و جهان (۲۲۲کیلوگرم) را شکست.
حرکت دوضرب
داوودی در نخستین حرکت دوضرب خود وزنه ۲۳۴ کیلوگرم را مهار کرد. داوران در این حرکت به او ۲ چراغ سفید و یک چراغ قرمز دادند اما وزنه او پذیرفته شد. او در حرکت دوم خود وزنه ۲۴۰ کیلوگرم را نتوانست بالای سر ببرد. داوودی در حرکت سوم پشت وزنه ۲۴۱ کیلوگرم قرار گرفت و با مهار این وزنه و ثبت رکورد ۴۴۱ کیلوگرم نایبقهرمان المپیک توکیو شد.