علی هنرمنش: تیم 5 نفره کشتی فرنگی ایران با کسب یک مدال طلا و یک برنز در المپیک توکیو توانست تا حدی انتظارات را برآورده کند؛ هر چند میتوانست نتایج بهتری بگیرد. پرونده بازیهای المپیک توکیو در حالی برای تیم ملی کشتی فرنگی ایران بسته شد که شاگردان محمد بنا توسط محمدعلی گرایی و محمدهادی ساروی به 2 مدال طلا و برنز رسیدند. هر چند کسب 2 مدال در 5 وزن میتواند نتیجه قابل قبولی باشد اما تیم ملی کشتی فرنگی ایران پتانسیل کسب ۲ مدال دیگر را هم داشت. یکی از اوزانی که میتوانست برای ایران مدالآوری کند، وزن ۶۰ کیلوگرم بود که دوبنده آن بر تن علیرضا نجاتی بود. جوان بااخلاق و باانگیزه که در دور نخست به مصاف «آرمن ملکیان» از ارمنستان رفت و در یک کشتی نزدیک با نتیجه ۵ - ۵ مغلوب شد. نجاتی میتوانست برنده این دیدار باشد و راه رسیدن به مدال را طی کند اما باخت غیرمنتظره نجاتی که کادر فنی حداقل یک مدال برنز برای او کنار گذاشته بود، حسرت بزرگی برای محمد بنا بود، بویژه آنکه باخت فرنگیکار ارمنی، باعث حذف نجاتی از المپیک شد. در وزن ۶۷ کیلوگرم اما اتفاقی افتاد که کمتر کسی انتظارش را داشت. محمدرضا گرایی، جوان شیرازی تیم ملی کشتی فرنگی پس از استراحت در دور نخست، در دور دوم با نتیجه ۸ بر صفر جولین هورتا از کلمبیا را شکست داد اما شاهکار او وقتی رو شد که گرایی توانست در دور سوم در یک کشتی حساس و نفسگیر «فرانک استابلر» قهرمان جهان از آلمان را با نتیجه ۵ - ۵ مغلوب کند و به نیمهنهایی برسد. گرایی در این مرحله با تکیه بر روحیه و انگیزه بالای خود «راماز زوئیدزه» از گرجستان را هم ۶ بر یک برد و فینالیست شد. او در فینال هم غوغا کرد و با نتیجه ۹ بر ۱ «پرویز نصیباف» از اوکراین را شکست داد و به طلای المپیک رسید. طلایی که کسی توقع آن را نداشت اما با تلاش و خودباوری گرایی حاصل شد.
* دومین حسرت
به جرأت میتوان ناکامی محمدعلی گرایی، کاپیتان تیم ملی کشتی فرنگی در وزن ۷۷ کیلوگرم را دومین حسرت محمد بنا و کادر فنی دانست. گرایی که همه او را یک پای فینال میدانستند و با کمی ارفاق، یک مدال برنز برایش کنار گذاشته بودند، در دور نخست با نتیجه ۷ بر ۳ «یوسوانیس پنا فلورس» از کوبا را مغلوب کرد. در دور بعد با نتیجه ۵ - ۵ در ثانیههای پایانی با فن سنجاب پرنده موفق به شکست «بوزو استارسویچ» از کرواسی شد و به نیمهنهایی رسید اما در این مرحله در یک مصاف نزدیک ۶ بر ۵ مغلوب «تاماس لورینچ» قهرمان جهان و نایب قهرمان المپیک از مجارستان شد و به ردهبندی راه یافت. او با حضور در دیدار ردهبندی امید فراوانی به کسب مدل برنز داشت اما بر خلاف پیشبینی نتوانست حریف «شوهی یابیکو» از ژاپن شود و با تحمل شکست ۱۳ بر ۳ به عنوان پنجمی بسنده کرد.
* ساروی در حد خودش ظاهر شد
در وزن ۹۷ کیلوگرم محمدهادی ساروی نماینده ایران در المپیک بود که در نهایت توانست مدال برنز بگیرد. بیتردید اگر او در نیمهنهایی به قهرمان جهان و المپیک نمیخورد، میتوانست یک پای فینال و رنگ مدالش مرغوبتر باشد. به هر حال او دور اول «آدم بودجملین» از الجزایر را ۹ بر صفر برد و دور بعد با نتیجه ۶ بر صفر «کریل میلوف» از بلغارستان را شکست داد. ساروی در نیمهنهایی به سد محکمی به نام «آرتور الکسانیان» قهرمان جهان و المپیک از ارمنستان برخورد کرد و با نتیجه ۴ بر ۱ باخت و به ردهبندی رفت. این جوان مازنی در این دیدار «آروی ساوولاینن» از فنلاند را در یک کشتی دیدنی ۹ بر ۲ شکست داد و به مدال برنز رسید. او از همان ابتدای حضورش روی تشک المپیک نشان داد برای کسب مدال میجنگد و قدر حضور در این آوردگاه بزرگ را میداند.
* سنگین وزن شجاع
امین میرزازاده در وزن ۱۳۰ کیلوگرم را باید یکی از شجاعترین فرنگیکاران تیمملی دانست، چرا که در المپیک ۲۰۲۰ توکیو با شجاعت و جسارت با بهترینهای جهان «سرشاخ» شد بدون آنکه ذرهای از آنها هراس داشته باشد. میرزازاده بعد از اینکه در دور اول «مین سئوک کیم» از کرهجنوبی را با نتیجه ۶ بر صفر شکست داد، در دور بعد به افسانه کشتی فرنگی جهان و المپیک یعنی «میهاین لوپز» از کوبا رسید. مصافی که هر چند با نتیجه ۸ بر صفر به سود غول کوبایی رقم خورد اما میرزازاده بدون توجه به نام حریف روی تشک ظاهر شد و از پیشباخته کشتی نگرفت. این جوان خوزستانی در ادامه مسابقات با حضور در گروه بازندهها «آلین الکسیوس سیوراریو» از رومانی را با نتیجه ۵ بر ۱ برد و به ردهبندی رفت اما دوباره به یکی دیگر از قهرمانان عنواندار جهان و المپیک رسید. میرزازاده در این مرحله با «رضا کایالپ» از ترکیه سرشاخ شد و با نتیجه ۷ بر ۲ شکست خورد و به عنوان پنجم المپیک رضایت داد.