گروه سیاسی: رئیس قوه قضائیه با اشاره به لزوم سرکشی از زندانها گفت: در بازدید روز جمعه با افرادی مواجه شدم که مدت قابل توجهی بازداشت موقت بودند، پیگیری کردم و مشخص شد از نظر قانونی این امکان وجود دارد که این افراد بازداشت موقت نباشند و در این باره تذکرات لازم داده شد.
حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنیاژهای در جلسه شورای عالی قوه قضائیه با تسلیت فرا رسیدن ایام عزاداری سید و سالار شهیدان و گرامیداشت هفته «احیای امر به معروف و نهی از منکر»، یکی از مهمترین وظایف قوه قضائیه را حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و کسانی عنوان کرد که از ارزشهای دین و فضیلتها دفاع میکنند. رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به بازدید اخیر از بازداشتگاههای موقت و امنیتی اوین و گفتوگو با افرادی که به اتهامات امنیتی یا غیرامنیتی در این بازداشتگاهها به سر میبرند، به رؤسای کل دادگستریها، دادستانها و قضات دستور داد هر چند وقت یک بار از بازداشتگاهها و زندانها سرکشی کنند. محسنیاژهای گفت: مسؤولان قضایی نباید به گزارش دادیاران و ناظران زندان اکتفا کنند، بلکه باید بیش از پیش بر زندانها نظارت داشته باشند تا بتوانند درباره بازداشتشدگان تصمیمات درست اتخاذ کنند. وی گفت: در بازدید روز جمعه با افرادی مواجه شدم که مدت قابل توجهی بازداشت موقت بودند، پیگیری کردم و مشخص شد از نظر قانونی این امکان وجود دارد که این افراد بازداشت موقت نباشند و در این باره تذکرات لازم داده شد. رئیس قوه قضائیه در ادامه قضات را خطاب قرار داد و به آنها متذکر شد در موارد غیرضروری از صدور قرار بازداشت موقت پرهیز کنند و اگر نیاز به بازداشت موقت بود نیز در تعیین تکلیف افراد بازداشتی تسریع کنند. محسنیاژهای همچنین به رؤسای کل دادگستریها درباره تعیین تکلیف پروندههایی که روند رسیدگی به آنها در دادسراها، دادگاهها، شعب تجدیدنظر، دیوان عالی کشور و دیوان عدالت اداری طولانی شده تذکر داد و به آنها دستور داد علل و عوامل طولانی شدن رسیدگی به این پروندهها را مورد بررسی قرار دهند. رئیس دستگاه قضا به طور خاص به رئیسکل دادگستری استان تهران مأموریت داد ظرف یک هفته با آمارگیری از شعب تجدیدنظر، وضعیت پروندههایی که بیش از یک سال از تعیین تکلیف آنها گذشته را مورد بررسی قرار دهد. محسنیاژهای با بیان ۲ نمونه از پروندههایی که بیش از ۷ سال و در مورد دیگر بیش از ۳ سال است در دادگاه تجدیدنظر تعیین تکلیف نشدهاند، تأکید کرد: این موضوع با هیچ منطقی سازگار نیست و این قبیل مسائل منشأ بسیاری از نارضایتیها و سوءاستفاده دلالان نفوذی در سیستم قضایی است. وی خاطرنشان کرد: کسانی که در این پروندهها متهم یا محکوم هستند و پرونده آنها در مرحله تجدیدنظر بلاتکلیف مانده علاوه بر آنکه ممنوعالخروج هستند و محدودیتهایی برای آنها اعمال شده، وضعیت زندگیشان نیز مختل شده که باید هر چه سریعتر به این وضعیت پایان داد.
* ایرانیان خارج از کشور منعی برای بازگشت به کشور ندارند
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ابراز تمایل برخی ایرانیان مقیم خارج کشور برای بازگشت به وطن و ابراز نگرانی برخی از آنان نسبت به برخوردهای قضایی اظهار داشت: هیچ ایرانی که تبعه ایران و اکنون در خارج از کشور است، ممنوعالورود نیست و منعی برای بازگشت به کشور ندارد. محسنیاژهای افزود: اتفاقا مواردی هست که اگر این افراد بیایند و در اینجا به مسائل آنها رسیدگی شود، به نفع آنهاست و از وضعیت بلاتکلیفی خارج میشوند. رئیس قوه قضائیه گفت: در حال حاضر افرادی در خارج از کشور هستند که اموال و امکانات آنها در داخل سرپرست ندارد و برخی افراد ذینفع آنها را برای بازگشت به کشور میترسانند اما اگر این افراد برگردند، مسائل مالی آنها در یک تحقیق و بررسی ساده و دقیق روشن میشود. محسنیاژهای ادامه داد: افرادی هستند که به دلیل آنکه ممنوعالخروج بودهاند نگرانی دارند که به محض ورود به مرز دستگیر شده و راهی زندان شوند و به اتهامات آنها رسیدگی شود که این افراد میتوانند با هماهنگی با سیستم قضایی و بدون آنکه بازداشت شوند، به کشور بازگردند. رئیس دستگاه قضا بر همین اساس به دادستانها و رؤسای کل دادگستریها متذکر شد افرادی که در سالیان دور ممنوعالخروج بودند و اکنون نیز حکم جلب ندارند، ضرورتی ندارد صرفا به خاطر ممنوعالخروج بودن، در بدو ورود به کشور دستگیر شوند و حتما نباید این کار انجام شود. حجتالاسلام والمسلمین اژهای تأکید کرد: بسیاری از افرادی که پرونده کیفری یا حقوقی دارند بویژه آنها که مساله حقوقی دارند و مدت زیادی از حکم جلب یا ممنوعالخروجی آنها گذشته، ضرورتی برای بازداشتشان وجود ندارد و این افراد میتوانند با اعلام زمان و نحوه ورودشان به مرکز ارتباطات قوه قضائیه یا دادستانها، بدون نگرانی وارد کشور شوند.