حضور معنادار نمایندگان جریان مقاومت در مراسم تحلیف ریاستجمهوری قدرت نمایی حزبالله در برابر اسرائیل و شکست پروژه آمریکا، انگلیس و رژیمصهیونیستی در تشدید فشار بر ایران در ماجرای کشتی اسرائیلی نشان از ظرفیتسازی جدید در منطقه دارد
گروه سیاسی: تثبیت و ارتقای جایگاه گروههای مقاومت اسلامی در عراق، لبنان و فلسطین طی چند ماه اخیر و تغییر ادبیات رهبران این گروهها در مواجهه با دشمنان، نشان ظرفیت بالقوه این گروهها برای جمهوری اسلامی ایران در اعمال دیپلماسی منطقهای و بینالمللی و خنثیسازی تهدیدات خارجی است. بسیاری از رسانهها حضور رهبران مقاومت در صف نخست مراسم تحلیف ریاستجمهوری ایران و نشستهای این رهبران با مقامات عالی کشور را نمادی از عزم دولت جدید در استفاده حداکثری از این ظرفیت دانستند. به گزارش «وطنامروز»، یکی از نکاتی که در مراسم تحلیف ریاستجمهوری در هفته گذشته به چشم آمد، حضور رهبران مقاومت در صف اول میهمانان این مراسم بود. این اتفاق که مورد توجه رسانههای مختلف نیز قرار گرفت، در حالی رخ داد که بسیاری از مسؤولان ارشد خارجی از جمله نماینده اتحادیه اروپایی در صفهای بعدی حضور داشتند! از جمله این میهمانان میتوان به «شیخ نعیم قاسم» قائممقام دبیرکل حزبالله لبنان، «فالح فیاض» رئیس سازمان حشدالشعبی عراق، «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، «زیاد نخاله» دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین و«محمد عبدالسلام» فرستاده ویژه دولت نجات ملی یمن اشاره کرد. پس از مراسم تحلیف هم رئیسجمهور، رئیس مجلس و فرمانده کل سپاه پاسداران به طور جداگانه با رهبران گروههای مقاومت دیدار کردند.
رئیسجمهور در دیدار قائممقام دبیرکل حزبالله لبنان، رئیس سازمان حشدالشعبی عراق، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس و دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین بر ادامه حمایت از مقاومت تاکید کرد. حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در دیدار «شیخ نعیم قاسم» گفت: حزبالله لبنان توانسته بازدارندگی موثری در برابر دشمن صهیونیستی، گروههای تکفیری و به طور کلی فتنههای آشکار و پنهان به نمایش بگذارد. وی همچنین در گفتوگو با «فالح فیاض» گفت: حشدالشعبی پشتوانه عظیمی برای توسعه و پیشرفت عراق و دفاع از مردم در برابر توطئهها و نقشههای بیگانگان است. رئیسجمهور در دیدار «اسماعیل هنیه» هم با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره حامی مجاهدان فلسطینی خواهد بود، تاکید کرد: هرگز تردیدی در این سیاست نداشته و نخواهیم داشت. فلسطین از نظر ما مساله اول جهان اسلام بوده و خواهد بود. همچنین رئیسی در دیدار «زیاد نخاله»، «جهاد اسلامی» را مجموعهای تاثیرگذار برای دفاع از حقوق مردم فلسطین دانست و گفت: امروز ابتکار عمل برای تعیین سرنوشت فلسطین در دستان مجاهدان و گروههای مقاومت است و این ابتکار عمل تا پیروزی نهایی ادامه خواهد یافت.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی اسلامی و فالح فیاض پیرامون تحولات اخیر عراق و منطقه گفتوگو کردند و نقش مثبت نیروهای مردمی حشدالشعبی در تأمین امنیت عراق را یادآور شدند. همچنین قالیباف در دیدار هنیه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران بر تعهد خود تا آزادی سرزمینهای اشغالی استوار است و موضوعاتی همچون عادیسازی و شناسایی صهیونیستها تاثیری بر عزم ما نخواهد داشت. وی در دیدار شیخ نعیم قاسم نیز با اشاره به رشادتهای نیروهای حزبالله در برابر رژیم اشغالگر قدس گفت: به فضل الهی بعد از پیروزی در جنگ 33 روزه، نیروهای حزبالله در اوج قدرت قرار دارند و دشمن صهیونیستی از رویارویی با این مجاهدان واهمه دارد. همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی در گفتوگوی خود با زیاد نخاله گفت: مجلس شورای اسلامی از هر گونه رویکردی که منجر به وحدت و همبستگی میان گروهها و جریانات فلسطینی شود حمایت میکند.
سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه نیز در دیدار رهبران مقاومت فلسطین، بر اینکه صهیونیستهای سرکش را فقط قدرت میتواند آرام کند و قوی شدن فلسطین راهبرد و راهی است که هرگز نباید متوقف شود، تاکید کرد. سردار سلامی در دیدار فالح فیاض حضور توأمان رئیسجمهور عراق و فرمانده حشدالشعبی در مراسم تحلیف رئیسجمهور ایران را حاوی پیامهای مهم توصیف و از نقش راهبردی حشدالشعبی در پیروزی ملت عراق بر داعش و تأمین امنیت و ثبات این کشور تجلیل کرد. وی در دیدار شیخ نعیم قاسم نیز تاکید کرد: صهیونیستها از این واقعیت درک دقیقی دارند که اگر موتور حزبالله روشن شود، آنها باید قطعا از سرزمینهای اشغالی فرار کنند، زیرا شخصیت جدید حزبالله در بعد نظامی که قدرت جنگ روی زمین است، اگر به حرکت درآید، دومینوی فرار اتفاق خواهد افتاد.
همزمانی این اتفاق با تلاشهای صهیونیستها برای محکوم کردن جمهوری اسلامی ایران در موضوع حمله به کشتی مرسر استریت و همچنین حمله راکتی حزبالله به سرزمینهای اشغالی در پاسخ به حملات صهیونیستها را نمیتوان بیارتباط دانست. به موازات این فعل و انفعالات، تلاش برخی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی برای پروژه تشدید فشارهای سیاسی و دیپلماتیک علیه ایران از طریق کشاندن این پرونده به شورای امنیت سازمان ملل با شکست مواجه شد و طرف انگلیسی که سردمدار اقدامات تحریکآمیز در این مناقشه بود، طی پیامی به جمهوری اسلامی گفت قصد تشدید تنشها را ندارد. بنابراین طراحی ضدایرانی این کشورها به جایی نرسید و مثلث واشنگتن- لندن- تلآویو گامبهگام در حال عقبنشینی از تهدیدات و لفاظیهای ضدایرانی خود هستند. از طرف دیگر در پاسخ به حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان که از جنگ 33 روزه بدین سو بیسابقه بود، حزبالله لبنان مناطقی از جولان اشغالی و مزارع شبعا را موشکباران کرد. دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانی به مناسبت سالگرد جنگ 33 روزه و پس از تحولات اخیر تاکید کرد معادله جدیدی در دستور کار مقاومت لبنان علیه رژیم صهیونیستی وجود ندارد و آنچه رقم خورده، تثبیت معادله قبلی مبنی بر پاسخ متقابل است. این ادبیات و ادبیات اخیر مسؤولان مقاومت فلسطینی پس از جنگ سیفالقدس، در کنار مواضع حشدالشعبی عراق در مقابله با نظامیان آمریکایی در عراق نشان تهاجمیتر شدن ادبیات رهبران مقاومت اسلامی و تزریق اعتماد به نفسی جدید در آنان طی ماههای اخیر است.
ارتقای نقشآفرینی مقاومت در مناسبات منطقهای
اظهارنظر اخیر نصرالله پیرامون همتراز بودن واکنش مقاومت به تجاوز رژیم صهیونیستی در نوع، شدت و موقعیت جغرافیایی نشان داد حزبالله لبنان پس از آنکه در تحولات داخلی این کشور اثبات کرد نقشی ثباتساز دارد و با پیگیری فرآیند تشکیل دولت، منافع ملی لبنان را اولویت خود میداند، حالا در عرصه بینالمللی نیز در مقام یک بازیگر اثرگذار و قاعدهمند نشان میدهد قواعد حقوق بینالملل و حقوق بشردوستانه را در نبرد مدنظر قرار داده و این جنبش به مثابه یک نیروی نظامی رسمی، مسؤولیت اقدامات خود را در چارچوب حقوق بینالملل تعریف میکند؛ بلوغی که فراتر از رفتار و عملکرد یک جنبش سیاسی- نظامی صرف است. سخنان نصرالله بیش از اینکه در قامت رهبر یک گروه سیاسی- نظامی بیان شود، در جایگاه یک رئیس دولت مطرح شد. مسائلی همچون موازنه تهدید تنها در ادبیات مسؤولان ارشد حکومتی بیان میشود که نشان میدهد جایگاه حزبالله ارتقا یافته است.
این مورد را میتوان به گروههای دیگر مقاومت نیز تعمیم داد. برای نمونه، رهبران مقاومت فلسطین زمانی که توانستند در نبرد 12 روزه با رژیم صهیونیستی به پیروزی برسند، جایگاه خود را بیش از پیش از سطح یک گروه نظامی- سیاسی ارتقا دادند و اکنون آنان نیز ادبیاتی در سطح مقامات ارشد حکومتی به کار میبرند. همچنین حضور گسترده حشدالشعبی در مناسبات سیاسی عراق نویددهنده افزایش نقش این گروه مقاومت است. حشدالشعبی اکنون این توان را دارد که مستقل از دولت رسمی عراق برای نظامیان آمریکایی اشغالگر محدودیت تعیین کند و در جهت خروج این نظامیان از عراق گام بردارد. همچنین حشدالشعبی حضور فعالی در تحولات سیاسی عراق ایفا میکند که از جمله آن میتوان به نقشآفرینی این گروه در انتخابات پارلمانی آتی عراق اشاره کرد. با گذاشتن این موارد در کنار حضور رهبران ارشد گروههای مقاومت در مراسم تحلیف ریاستجمهوری ایران و قرارگیری جایگاه آنان جلوتر از مقامات ارشد برخی دولتها و نمایندگان بینالمللی، به نظر میرسد سیاست خارجی جمهوری اسلامی در دولت سیزدهم حمایت بیش از پیش از گروههای مقاومت و ارتقای جایگاه آنان تا سطح دولتهای رسمی برای ایفای نقش در منطقه باشد.
برگ برنده در برابر غرب
واقعه حمله به کشتی مرسر استریت و تلاش رژیم صهیونیستی، انگلستان و آمریکا برای محکوم و محدود کردن ایران به این بهانه با مقاومت جمهوری اسلامی در برابر این توطئه با شکست روبهرو شد. از طرف دیگر مقاومت موشکی حزبالله لبنان در برابر رژیم صهیونیستی نشان داد این گروه بخوبی توانایی ایجاد موازنه با صهیونیستها را داراست تا از زیادهخواهی این رژیم جلوگیری کند.
مقاومت حزبالله لبنان، حماس و جهاد اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی و حشدالشعبی عراق در برابر آمریکا میتواند به عنوان برگ برندهای در دستان جمهوری اسلامی ایران در جهت پاسخ به توطئههای غربیها و متحدان منطقهای آنان به کار گرفته شود. تجربه ۸ سال گذشته که بیشترین ضربات سیاسی- امنیتی از جانب دشمنان به کشور وارد شد و همچنین تجربیات مثبت روزهای اخیر در مدیریت بحرانهای منطقهای و جهانی به ما نشان میدهد اگر دولت سیزدهم به ریاست حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی با موضع اقتدار و حمایت از مقاومت در مسائل منطقهای و جهانی ایفای نقش کند، خواهد توانست تهدیداتی را که از سمت برخی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی وجود دارد، خنثی کند و جایگاه جمهوری اسلامی را در مناسبات بینالمللی ارتقا بخشد.