printlogo


کد خبر: 236889تاریخ: 1400/5/23 00:00
دستور مخبر برای بررسی راه‌های جلوگیری از افزایش قیمت لبنیات

در روز‌های گذشته به دلیل افزایش قیمت شیر، محصولات لبنی با افزایش قیمت روبه‌رو بوده‌اند. تیرماه گذشته بین دولت سابق و دامداران بر سر افزایش قیمت شیر اختلاف افتاد. پس از بحث‌های فراوان بین دامداران و سازمان حمایت، وزیر جهادکشاورزی ۱۸ تیرماه از افزایش قیمت خرید شیر خام به تصمیم شورای قیمت‌گذاری خبر داد. بر این اساس قیمت مصوب خرید شیرخام از دامداری‌ها با حدود ۴۷ درصد افزایش نسبت به قبل به ۶ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. پس از اعلام این قیمت، سخنگوی صنایع لبنی اعلام کرد اگر قیمت مصوب جدید شیر خام اجرا شود، قیمت محصولات لبنی تا ۷۰ درصد افزایش می‌یابد. با انتشار این خبر موجی از مخالفت و نگرانی در بین مصرف‌کنندگان شکل گرفت تا جایی که محمود واعظی، در حاشیه جلسه هیات دولت واکنش نشان داد و تصمیم برای افزایش قیمت شیر خام را تکذیب کرد. وی گفت: آقای رئیس‌جمهور دستور دادند در این ماه‌های آخر دولت، بدون هماهنگی نباید هیچ قیمتی افزایش پیدا کند. حال در روز‌های آغازین دولت سیزدهم، روز گذشته جلسه‌ای به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس‌‌جمهور، برای ساماندهی اوضاع لبنیات برگزار شد. 
محمد مخبر در این جلسه که به دستور حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور و به منظور بررسی اقدامات لازم و فوری برای کنترل بازار شیر و لبنیات برگزار شد، با اشاره به نگرانی‌های موجود در جامعه نسبت به افزایش قیمت شیر و محصولات لبنی تاکید کرد: دولت سیزدهم به دنبال تامین منافع تولید‌کنندگان و در عین حال رفع نیازهای مصرفی عام و مورد نیاز مردم در بخش شیر و لبنیات است. 
معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه اگر امور به دست متولیان اصلی از جمله اتحادیه‌ها و تولیدکنندگان باشد، بخش بزرگی از مشکلات کشور حل می‌شود، افزود: باید هر صنفی در قیمت‌گذاری و نظارت بر تولید کالاهای مورد نیاز مردم بویژه شیر و لبنیات که سهم عمده‌ای در تامین سلامت مردم دارد، دارای اختیارات کافی باشد. 
مخبر در این جلسه که با حضور وزرای جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و کشور و همچنین رئیس‌کل بانک مرکزی و معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور برگزار شد، به نگرانی‌ها و دغدغه‌های دامداران و تولیدکنندگان شیر در زمینه تامین خوراک و نهاده‌های دامی اشاره و تصریح کرد: ارائه تسهیلات به دامداران و تولیدکنندگان صنایع لبنی از جمله سیاست‌های دولت برای تنظیم بازار شیر و لبنیات است تا شیر ارزان با بیشترین سوددهی به تولیدکنندگان به دست مصرف‌کننده ایرانی برسد. 
وی همچنین در این جلسه دستور داد ضمن تشکیل جلسات فوری در هفته آتی به منظور بررسی راهکارهای کوتاه‌مدت و سریع جلوگیری از افزایش قیمت شیر و لبنیات مصرف عام مردم، عوامل اصلی افزایش ناگهانی قیمت شیر در روزهای گذشته پیگیری و بررسی شود. 
در ادامه این جلسه وزرای جهاد کشاورزی و صمت گزارشی از عوامل اصلی گرانی لبنیات در کشور و همچنین اقدامات و تمهیدات لازم در روزهای گذشته به منظور ثبات و کنترل قیمت بازار شیر و لبنیات ارائه کردند.
***
    توقف قیمت‌گذاری دستوری فرآورده‌های لبنی     
 سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ضمن اعلام اینکه شیر و لبنیات از قیمت‌گذاری دستوری خارج شده است، گفت: برخی کارخانه‌ها با قیمت ۶۴۰۰ تومان شیر خام را از دامداران می‌خرند و برخی کارخانه‌ها به قیمت کمتر، لذا بر اساس برآوردهای انجام شده حدود ۲۰ درصد به قیمت محصولات لبنی اضافه شده است. سیدمحمدرضا بنی‌طبا در پاسخ به اینکه گفته می‌شود قیمت برخی محصولات لبنی افزایش یافته و آیا شرکت‌های لبنی قیمت محصولات‌شان را مجددا بالا برده‌اند؟ اظهار کرد: در پی عدم توافق وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین قیمت شیر خام و ۱۰ قلم محصول لبنی مشمول قیمت‌گذاری دولتی، نامه‌نگاری بسیاری با وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت از طرف انجمن صنایع لبنی شد که با توجه به دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی برای خرید تضمینی شیر خام به قیمت ۶۴۰۰ تومان که افزایش حدود ۵۰درصدی شیر خام را موجب شده، قیمت محصولات لبنی نیز به تناسب و بر اساس محاسبه میزان افزایش هزینه‌های تولید، افزایش یابد اما توجهی نشد. بنابراین شرکت‌های لبنی با دامداران به صورت مستقیم وارد مذاکره شده‌اند و با قیمت‌های توافقی اقدام به خرید شیر خام می‌کنند. وی در گفت‌و‌گو با ایسنا ادامه داد: وضعیت کنونی به معنی عبور زنجیره صنعت لبنیات از قیمت‌گذاری دستوری و توافق غیررسمی نظام عرضه و تقاضاست. بر اساس برآوردهای انجام شده حدود ۲۰ درصد به قیمت محصولات لبنی اضافه شده و این در حالی است که اگر قرار بود قیمت‌گذاری دستوری ادامه داشته باشد، احتمالا شاهد افزایش حدود ۶۰ درصدی محصولات می‌بودیم. این در حالی است که هنوز خرید شیر خام با قیمت ۶۴۰۰ تومان به طور کامل محقق نشده و اگر محقق شود حدود ۲۰ درصد دیگر نیز به قیمت محصولات لبنی اضافه خواهد شد. بنی‌طبا در پایان با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود با آزادسازی صادرات کره حیوانی و حذف عوارض خروج شیر خشک صنعتی، قیمت شیر خام به بیش از ۷۰۰۰ تومان نیز برسد، گفت: افزایش قیمت شیر خام، خارج از اراده کارخانه‌های صنعت لبنیات است اما چون فضا میان شرکت‌ها رقابتی است و از حالت قیمت‌گذاری دستوری خارج شده است، افزایش قیمت‌ها همواره کمتر از پیش‌بینی‌ها خواهد بود؛ هر چند علاج کار نه در سرکوب قیمت و رقابت، بلکه در تقویت قدرت خرید مردم است.

Page Generated in 0/0053 sec