ارسال محموله سوختی از جانب ایران به لبنان میتواند باعث شکست طرحهای آمریکایی- اسرائیلی علیه مردم این کشور شود
گروه سیاسی: ارسال نخستین محموله سوختی توسط جمهوری اسلامی ایران به لبنان خبری بود که سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانی روز عاشورای خود بیان داشت؛ خبری که با واکنش مثبت کاربران لبنانی در فضای مجازی مواجه شد. لبنانیها امید دارند این اتفاق بتواند گشایشی برای این کشور پس از بحرانهای اقتصادی و سیاسی متعدد 2 سال اخیر ایجاد کند.
به گزارش «وطنامروز»، دبیرکل حزبالله لبنان در بخشی از سخنرانی خود در روز عاشورا گفت: نخستین کشتی حامل گازوئیل در چند ساعت آینده از ایران حرکت خواهد کرد. پس از این کشتی، کشتیهای دیگری هم به طرف لبنان خواهند آمد. اولویت ما در کشتیهایی که از ایران میآید، گازوئیل است، زیرا این نوع سوخت، اهمیت بسیار حیاتی دارد. وی افزود: کسی که این تصمیم را به ما تحمیل کرد، همان کسی است که جنگ اقتصادی را به ما تحمیل کرده است. سیدحسن نصرالله خاطرنشان کرد: از ایران برای حمایت همیشگیاش از ملت لبنان قدردانی میکنیم، همانطور که همواره حامی مقاومت در آزادسازی سرزمین و مقابله با تجاوزگری بوده است. دبیرکل حزبالله لبنان تصریح کرد: با وجود محاصره و تحریمها علیه ایران و فشارها علیه آن، این کشور هرگز متحدانش را رها نکرده و دوستانش را تنها نگذاشته است. دست قطع شده شهید قاسم سلیمانی، شاهدی بر این موضوع است که ایران هرگز دوستانش را رها نمیکند. وی افزود: ایران در طول ۴۰ سال گذشته، هرگز در امور لبنان دخالت نکرده و تصمیمگیری ما دست خودمان بوده است. پس از این سخنان، کاربران لبنانی در فضای مجازی به انحای گوناگون به خبر ارسال نخستین محموله سوختی از جانب ایران واکنش مثبت نشان دادند. لازم به ذکر است طی ۲ سال اخیر بیثباتیهای سیاسی در کنار بحرانهای متعدد اقتصادی از جمله سقوط ارزش لیر، سر به فلک نهادن بدهیهای بانکی، قطع کمکهای خارجی و... باعث شده است وضعیت لبنان از حالت طبیعی خارج شود. در این مدت چندین کابینه لبنان سقوط کرد و هیچ کدام از نخستوزیران نتوانستند امور کشور را بخوبی جلو ببرند. در این میان جناح 14مارس به رهبری سعد حریری با دخالت کشورهای غربی از جمله آمریکا و فرانسه به همراه عربستان و امارات عربی متحده سعی کرد از بحران اخیر به نفع خود بهرهبرداری کرده و حزبالله و جناح 8 مارس را که طرفدار مقاومت اسلامی است به حاشیه براند و تمام تقصیر را گردن آنان بیندازد. به همین دلیل همواره جناح 14مارس و سعد حریری طی ماههای اخیر بیشترین سنگاندازی را در راه تشکیل کابینه جدید انجام دادهاند؛ این در حالی است که جناح 8 مارس و حزبالله لبنان قویا به دنبال تشکیل کابینه جدید به منظور مدیریت شرایط بحرانی کشور هستند. سیدحسن نصرالله در این مدت بارها بر این مساله تاکید ورزیده است. این مسائل باعث شده تشکیل دولت جدید در لبنان با مشکل روبهرو شود. «وطنامروز» پیش از این در گزارشی با عنوان «تجارت پرسود در بندر بیروت» به بیان مزایای سیاسی و اقتصادی این اقدام از سوی کشورمان پرداخته و نوشته بود: «بحران سوخت در لبنان -که آن را میتوان امتدادی از فشارهای اقتصادی به این کشور دانست- و نوع مواجهه ایران در برابر این موضوع را بیش از هر چیز میتوان به حرکت نفتکشهای ایرانی به سمت ونزوئلا در بهار و تابستان سال گذشته شبیه دانست؛ از یک سو در دست گرفتن ابتکار عمل و تلاش برای تبدیل کردن تهدیدات متحدان ایران به فرصتی برای تقویت جایگاه کشورمان در معادلات منطقهای و جهانی و از سوی دیگر انتفاع مالی و ایجاد بازار فروش در روزگار تحریمها که نشان از یک بازی ۲ سر برد برای ایران دارد».
* سخنان نصرالله آرامش را به لبنان بازگرداند
حسن هانیزاده، کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با «وطنامروز» با اشاره به اینکه لبنان از 4 سال پیش به این طرف از مشکلات عدیدهای در 2 حوزه سیاسی و اقتصادی رنج برده است، اظهار داشت: در حوزه سیاسی، اختلاف نظر میان جریانهای سیاسی و طوایف مختلف لبنان موجب شد اتفاقات دردناکی رخ دهد و کابینهها پشت سر هم استعفا کنند. حضور سعد حریری در رأس جریان المستقبل و 14 مارس و همچنین امتیازخواهیهای او به همراه وابستگی شدیدش به برخی کشورهای غربی، سعودی و امارات موجب شد شکاف عمیقی میان طوایف لبنان به وجود آید. کارشناس مسائل خاورمیانه دلیل انتخاب سعد حریری توسط میشل عون، رئیسجمهور لبنان به عنوان نخستوزیر پس از استعفای دولت «حسان دیاب» را فشار جریانات داخلی و خارجی دانست و گفت: حریری قصد داشت کابینه یکدست و در راستای تقابل با حزبالله تشکیل دهد اما میشل عون و نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، با این ترکیب کابینه مخالفت کردند. حریری قصد داشت با تشکیل کابینه یکدست، حزبالله را از صحنه سیاسی و امنیتی لبنان خارج کند اما با توجه به اینکه از میان 128 نماینده پارلمان، 56 کرسی وابسته به جریان مقاومت اسلامی است، لذا هیچ نخستوزیری نمیتواند کابینهای یکدست بدون حضور جریانات وابسته به 8 مارس تشکیل دهد. وی در ادامه قطع کمکهای مالی آمریکا، عربستان، امارات و فرانسه به لبنان به موازات اختلافات سیاسی داخلی را دلیل شکلگیری بحران اقتصادی و حاکم شدن شرایط نامطلوب در این کشور دانست و افزود: سقوط قیمت لیر لبنان، افزایش بیسابقه نرخ تورم و بیکاری و بسیاری از بحرانهای اقتصادی دیگر از جمله کاهش ذخایر ارزی لبنان موجب شد این کشور با یک بحران شدید مواجه شود. هانیزاده اظهار کرد: در گذشته عربستان و امارات بخشی از سوخت مورد نیاز لبنان را تامین میکردند اما به دلیل اینکه میشل عون با نخستوزیری سعد حریری مخالف بود و نجیب میقاتی را به عنوان نخستوزیر معرفی کرد، این ۲ کشور کمکهای نفتی خود را قطع کردند و در نتیجه ایران درصدد کمک برای تامین سوخت مورد نیاز لبنان برآمده و یکسری محمولههای سوختی را به این کشور ارسال کرده است.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه حریری و سمیر جعجع، رهبر حزب قوات اللبنانیه سعی دارند مردم لبنان را علیه ایران و حزبالله تحریک و وانمود کنند ایران قصد دارد با ارسال محمولههای سوختی، بر عرصههای داخلی لبنان تسلط یابد، گفت: با این حال سخنرانی اخیر سیدحسن نصرالله فضای لبنان را مقداری آرامتر کرده و توطئه حریری و جعجع در این باره شکست خورده است.
هانیزاده درباره جایگاه حزبالله لبنان در مناسبات سیاسی و افکار عمومی لبنان گفت: الان به رغم جریانسازیها و شکافهای طایفهای که در لبنان وجود دارد -که عامل آن هم جناح سعد حریری، آمریکا، عربستان و امارات است- حزبالله جایگاه خود را در این کشور حفظ کرده است. ضمن اینکه مردم دریافتهاند ایران بدون هیچ چشمداشتی قصد کمک به جامعه لبنان را دارد و طبیعی است مردم لبنان از کمکهای ایران استقبال کنند. کارشناس مسائل خاورمیانه درباره بازتاب سخنان سیدحسن نصرالله درباره ارسال محموله سوختی از ایران به لبنان طی روزهای آتی در افکار عمومی مردم این این کشور گفت: این خبر مقداری آرامش را به مردم لبنان بازگردانده است. وی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از وسایل نقلیه شخصی و حملونقل عمومی به دلیل نبود بنزین با مشکل روبهرو شدهاند و اوضاع کلی برای مردم به دشواری گراییده است. طبیعی است حزبالله که نسبت به جامعه لبنان احساس مسؤولیت دارد، از ایران درخواست کمک کند و ایران هم به این درخواست پاسخ مثبت دهد. قرار است بزودی محمولهها تحویل لبنان شده و میان جایگاههای سوخت توزیع شود. این امر میتواند تا حدی گشایش در وضعیت لبنان ایجاد کند. ایران کمکهای انساندوستانه خود را برای تقویت مردم لبنان و همچنین جلوگیری از شورشهای خیابانی ارسال کرده است.